Nieuws

Bonobo's communiceren complexer dan gedacht, vergelijkbaar met mensen

Bonobo's* communiceren blijkbaar op een vergelijkbare manier als mensen. Dat hebben wetenschappers uit Duitsland en Zwitserland ontdekt. Tot nu toe wordt de menselijke taal als vrij uniek beschouwd, deels vanwege de complexiteit door het combineren van woorden.

Volgens een nieuw onderzoek in het tijdschrift Science zijn er echter juist in dit opzicht overeenkomsten met de geluiden van mensapen. Een onderzoeksteam uit Duitsland en Zwitserland heeft ruim 700 bonobogeluiden opgenomen in een natuurreservaat in de Democratische Republiek Congo.

Uit de analyse blijkt dat bonobo's niet zomaar verschillende geluiden combineren om verschillende uitspraken te doen. Het geschreeuw en gefluit samen kunnen in samenhang nog meer betekenen dan wanneer ze afzonderlijk worden geuit.

Zelfs bij bonobo's kan één geluid de betekenis van een ander geluid veranderen. Volgens de onderzoekers moet het vermogen om complexe reeksen geluiden te vormen al vóór het bestaan van de mens zijn ontstaan.

* De bonobo (Pan paniscus) is een mensaap en daarmee een van de primaten. De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens. De bonobo stond vroeger ook bekend als dwergchimpansee. De bonobo behoort tot de bedreigde diersoorten.

Bonobo's ( @ Greg5030 on WikimediaCommons)
Bonobo's ( @ Greg5030 on WikimediaCommons)