Kuipers dreigt WK-finale mis te lopen

Scheidsrechter Björn Kuipers floot tot dusver drie uitstekende wedstrijden op het WK, maar lijkt de finale op zijn buik te kunnen schrijven. Dat heeft alles te maken met de goede prestaties van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië. Wanneer Oranje zich ten koste van Costa Rica plaatst voor de halve finale, lijkt Kuipers naar huis te kunnen.

"Het meest voor de hand liggend is dat de FIFA voor vier scheidsrechters kiest uit landen die niet tot de halve finales zijn doorgedrongen", zegt Jaap Uilenberg, coach van Kuipers, in De Telegraaf. "Alle scheidsrechters blijven minimaal tot zondag", zegt de oud-scheidsrechter. "Na de kwartfinales besluit de FIFA wie er blijven en wie er naar huis gaan." 

Volgens Uilenberg zijn er twee scenario’s mogelijk: "Normaal gesproken houdt de FIFA voor de laatste vier WK-duels – de twee halve finales, het duel om de derde en vierde plaats en de eindstrijd – vier arbiters in Brazilië, die allemaal de finale zouden kunnen fluiten. Als Nederland zaterdag van Costa Rica wint, zou er in dat geval een streep door de naam van Björn gaan. De kans is dan immers aanwezig dat Oranje op 13 juli in de finale staat."

"Wellicht dat de FIFA toch één scheidsrechter achter de hand houdt voor het geval zijn vaderland in de halve finale wordt uitgeschakeld", vervolgt Uilenberg. "Nee, ik denk niet dat het land dat Nederland verslaat moeite zal hebben met Björn als scheidsrechter. Het gaat om kwaliteit en iedereen heeft de laatste maanden kunnen zien dat Kuipers daarover beschikt. En niet zo’n klein beetje ook."

Zondag wordt bekend of Kuipers naar huis moet. Maar als Kuipers een kwartfinale krijgt toegewezen, is het volgens Uilenberg een uitgemaakte zaak. "Als Björn een kwartfinale krijgt, fluit hij de finale niet. Dan wordt hij daarmee beloond voor zijn leiding tijdens de eerdere wedstrijden, maar vindt de FIFA de kans op een (halve-)finaleplaats van Nederland te groot."