Gegevens klanten VGZ waren openbaar

Zorggegevens van 27.000 klanten van onder meer VGZ en Univé zijn meer dan een jaar toegankelijk geweest via internet. De gegevens stonden op een slecht afgeschermde privéserver van een medewerker. Dat laat een woordvoerder van de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland woensdag weten.

De gegevens werden in 2011 op de server gezet toen de medewerker nieuwe programmatuur testte voor Coöperatie VGZ, die ook onder meer zorgmerken als IZA, Zekur en Bewuzt voert. De testbestanden met declaratiegegevens die daarbij werden gebruikt, zijn na afloop niet verwijderd.

Toen de bestanden eind 2013 werden ontdekt, zijn ze onmiddellijk van de server gehaald, aldus VGZ. De verzekeraar maakt de gegevens nu pas openbaar omdat eerst het interne onderzoek moest worden afgerond. Omdat niet alle gegevens echt waren - of gedeeltelijk verzonnen voor het testen - kostte dat een hoop tijd, aldus de woordvoerder.

De kans dat betrokkenen last hebben gehad van de misser is 'zeer klein', zo stelt de zorgverzekeraar. "De testbestanden bevatten declaratiegegevens van vóór 2011 die gedeeltelijk gefingeerd waren", meldt VGZ in een verklaring. "Er stonden géén medische dossiers of inloggegevens in."

Ook waren de bestanden alleen vindbaar voor mensen die er gericht naar op zoek waren, met speciale software. "We hebben ook geen aanwijzingen dat de gegevens door kwaadwillenden zijn ingezien", aldus VGZ. De betrokken verzekerden hebben inmiddels een brief van de coöperatie ontvangen.