Vion riep verkeerd vlees niet terug

Een dochterbedrijf van vleesverwerker Vion heeft vlees waarvan bekend was dat het niet aan de voedselveiligheidscriteria voldeed niet teruggeroepen. Ook meldde het bedrijf het voorval niet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag in een Kamerbrief.

De kans bestaat volgens het ministerie dat er een risico op onveilig voedsel was. De zaak kwam aan het licht bij een reguliere controle in maart. Het dochterbedrijf, vleeswarenbedrijf Encebe, heeft een boete gehad. Hoe hoog de boete was kon de woordvoerder nog niet zeggen. Het bedrijf kan een herinspectie verwachten.

Bij een eerder onderzoek, gericht op fraude met houdbaarheidsdata, zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Door diverse vleesschandalen wordt de vleessector scherper in de gaten gehouden. Eerder bleek dat Encebe 11 duizend kilo ham onterecht als biologische ham heeft verkocht. Skal, dat toeziet op de naleving van regels voor biologische productie, heeft hiervoor een boete van 15 duizend euro uitgedeeld. Ook is onderzocht of het bedrijf structureel normaal vlees verkoopt als biologisch vlees. Daar zijn geen aanwijzingen voor gevonden.