'Zorgadviseur' graait door maas in wet

Door gebruik te maken van een maas in de wet heeft het Kennemer Gasthuis een interimmer alsnog een excessieve beloning van bijna vier ton gegeven. Het ziekenhuis omzeilde de regels voor interim-bestuurders door hem aan te duiden als interim-adviseur, concludeert RTL Nieuws uit onderzoek.

Het gaat om Maarten van der Vorst. Toen het Kennemer Gasthuis hem vorig jaar in dienst nam, leidde dat al tot Kamervragen van de SP. Die protesteerde vanwege de zes ton die Van der Vorst eerder op jaarbasis kreeg bij het Limburgse zorgbedrijf Orbis. SP-Kamerlid Renske Leijten noemde hem het 'prototype graaier'.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) antwoordde destijds geruststellend. "Ik heb nu geen reden om te veronderstellen dat het Kennemer Gasthuis zich niet aan de Wet normering topinkomens gaat houden", schreef ze.

Volgens die wet mag een bestuurder in de semipublieke sector sinds vorig jaar maximaal 230.000 euro krijgen. Nu blijkt volgens RTL Nieuws dat Van der Vorst daar anderhalve ton boven zat. Hij kreeg namelijk ruim 382.000 euro. Het ziekenhuis moet ook nog btw en een vergoeding aan een bemiddelingsbureau betalen, waardoor de totale kosten uitkomen op ruim vijf ton.

Voor een interim-bestuurder had dit bedrag niet mogen worden betaald, maar door Van der Vorst aan te nemen als interim-adviseur viel hij niet onder de wet die topinkomens aan banden moet leggen.

Leijten spreekt van een maas in de wet die zo snel mogelijk moet worden gedicht. Ze kondigt aan opnieuw Kamervragen over de kwestie te stellen. Het Kennemer Gasthuis en het ministerie van Volksgezondheid konden dinsdag niet direct op het bericht reageren.

Update 20:15 uur |
Interim-adviseur Maarten van der Vorst was bij het Kennemer Gasthuis de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment en het is hem gelukt het ziekenhuis weer financieel gezond te maken. Dat schrijft het ziekenhuis in een reactie op de verontwaardiging die is ontstaan over de beloning van bijna vier ton die Van der Vorst kreeg.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft de berichtgeving over de beloning van de interimmer in een reactie een 'zorgwekkend signaal' genoemd. Zij kondigde aan dat toezichthouder CIBG de beloning onderzoekt en dat die wordt teruggevorderd als er iets niet in de haak is.

Volgens het ziekenhuis zijn geen regels overtreden omdat het contract met Van der Vorst in een overgangsperiode is afgesloten. Daarom zou het niet aan de wettelijke normen hoeven te voldoen. Ook zou de beloning binnen de normen van de beloningscode voor bestuurders in de zorg vallen.

Die code werd vorig jaar echter vervangen door nieuwe wetgeving en als die code nog wel van toepassing was geweest, lag het salaris van Van der Vorst nog altijd hoger dan het maximum dat voor bestuurders wordt aangegeven. Dit is waarschijnlijk omzeild door hem 'adviseur' te noemen.

Het ziekenhuis erkent wel dat het om een hoog bedrag gaat. "De raad van bestuur heeft dan ook begrip voor de reacties die dit oproept."

Toch blijft het ziekenhuis achter de hoge beloning staan. "Onder leiding van de heer Van der Vorst is een ingrijpende en zeer noodzakelijke reorganisatie van het ziekenhuis tot een goed einde gebracht." Het ziekenhuis wijst erop dat in 2012 nog een verlies van een miljoen euro werd geleden en dat vorig jaar 6,5 miljoen euro winst is gemaakt.