Ramadanverbod in West-China

Terwijl moslims over de hele wereld afgelopen weekend zijn begonnen met vasten, is het in het Chinese noordwesten voor ambtenaren, docenten en leden van de Communistische Partij verboden om deel te nemen aan de ramadan. Dat heeft de regering van de provincie Xinjiang woensdag in een verklaring laten weten.

Volgens de regering is het mensen in een dergelijke positie niet toegestaan een bepaalde religie te promoten. Ook zou het ongezond zijn. In Xinjiang wonen veel Oeigoeren, een islamitische minderheid die zegt te worden onderdrukt door Han-Chinezen. Hoewel het niet de eerste keer is dat een verbod op deelname aan de ramadan wordt ingesteld, wordt het ervaren als de zoveelste pesterij en repressie uit Beijing.

De regering organiseerde dinsdag op enkele plekken feesten om de verjaardag van de oprichting van de Communistische Partij te vieren. Hierbij werd eten geserveerd. Volgens Dilxat Raxi van de organisatie World Uyghur Congres waren deze vieringen bedoeld om te controleren of moslims niet stiekem vastten.

Veel Oeigoeren verzetten zich tegen het onderdrukkende beleid van Beijing en de economische buitensluiting. Het is de afgelopen maanden erg onrustig in de regio. Beijing wijst met een beschuldigende vinger naar religieuze extremisten die banden zouden hebben met buitenlandse terreurgroepen.