Nederland stemt draaiboek kernramp af met buren

Nederland, België en Duitsland gaan hetzelfde draaiboek gebruiken als in een van die landen een nucleaire ramp plaatsvindt. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een Kamerbrief. Nu werken de drie landen nog met eigen maatregelen die niet op elkaar zijn afgestemd.

Het nieuwe plan houdt in dat bij een ongeval over de grens Nederland in eerste instantie de maatregelen van het land waar de ramp plaatsvindt overneemt. Als bijvoorbeeld bij de Belgische kerncentrale in Doel radioactief materiaal vrijkomt, dan volgt Nederland de maatregelen die de Belgische regering afkondigt. Met Duitsland zijn dezelfde afspraken gemaakt.

In geval van een Nederlandse kernramp neemt Duitsland de maatregelen van Nederland over. België doet dat ook, maar schrijft voor een groter gebied jodiumpillen voor dan volgens Nederland nodig is, schrijft Kamp. Nederland breidt de zone waarin mensen de pillen krijgen wel uit. Jodiumpillen helpen tegen de opname van radioactief jodium, omdat het lichaam dan al genoeg heeft opgenomen.

De overheid gaat als gevolg van de nieuwe regels ook een groter gebied evacueren als in Nederland bij de kerncentrale in Borsschele een ramp plaatsvindt. De zogeheten preparatiezone wordt zo gelijkgetrokken met die van de buurlanden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde in 2010 al aan om het draaiboek voor een nucleair ongeval af te stemmen met buurlanden.