Matchfixer: "Duits tijdschrift liegt, heb WK-wedstrijd niet voorspeld"

Erkend 'matchfixer' Wilson Raj Perumal ontkent dat hij voorafgaand aan de wedstrijd Kameroen - Kroatië op het WK de uitslag en een rode kaart juist voorspeld heeft. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel kwam enkele dagen geleden met deze onthulling, maar volgens de Singaporees is er niks van waar.

Volgens het tijdschrift deed Perumal zijn voorspelling over de uitslag in een Facebookgesprek met een reporter. Daarin gaf hij ook aan dat er in de eerste helft een rode kaart gegeven zou worden, iets waar bij de online bookmakers overigens niet tot nauwelijks op ingezet kan worden. 

Zakenman Perumal zegt dat het Facebookgesprek pas achteraf plaatsvond en dat hij daarin kort zijn mening heeft gegeven over het verloop van de wedstrijd en het gedrag van de spelers van Kameroen. De matchfixer biedt ook zijn excuses aan richting de voetbalbond van Kameroen, waar meen een onderzoek gestart is naar de zaak. 

"Het Facebookgesprek met de journalist van Der Spiegel vond een paar dagen na de bewuste wedstrijd plaats. Ik heb op geen enkel moment de indruk gewekt dat ik meer van de wedstrijd afwist dan wat ik uit mijn ervaring als matchfixer heb kunnen raden. Op geen enkel moment heb ik het over vier goals of over een rode kaart gehad. En zeker niet onbelangrijk: De journalist heeft mij op geen enkel moment verteld dat ons gesprek in een Duits tijdschrift zou eindigen."

Het tijdschrift heeft zelf ook al gereageerd op het ontkennen van Perumal. Volgens de Duitsers heeft hij zijn uitspraken echt voor de wedstrijd gedaan en heeft hij duidelijk gezegd dat het 4-0 zou worden. Ook zou hij zeker wel gezegd hebben dat er in de eerste helft een rode kaart zou vallen. 

Het ICSS, een van de grootste waakhonden als het om matchfixing gaat, zegt dat het voorafgaand aan de betreffende wedstrijd, Kameroen - Kroatië, geen vreemde wedpatronen heeft ontdekt. Volgens directeur Chris Eaton is een grondig en internationaal onderzoek echter wel vereist, om duidelijkheid te krijgen in de zaak.

"Als bevestigd wordt dat de uitspraken van Perumal wel voor de wedstrijd zijn gedaan, zal deze beschuldiging ongetwijfeld bijzonder serieus aangepakt gaan worden, door zowel het voetbal zelf als de autoriteiten", aldus Eaton. "De zaak rondom Kameroen is een ernstige beschuldiging van oneerlijk spel, zeker ook doordat de uitlatingen gedaan zouden zijn door een bekend matchfixer."

Perumal bevindt zich inmiddels in Hongarije, nadat hij in Finland een tijd in de gevangenis heeft gezeten. In Hongarije fungeert hij nu als klokkenluider in een lokale matchfixingzaak. "Ik ben bezig aan een nieuw deel van mijn leven en wil mijn kennis gebruiken om mensen te helpen die tegen matchfixing vechten. Als de tijd rijp is deel ik mijn kennis met de FIFA en UEFA, maar ik accepteer het niet als mijn uitspraken verdraaid of veranderd worden."