Colombia herdenkt vermoorde Andres Escobar

Frank (franklop)

Colombia maakt zich op voor de kwartfinale van het WK, maar doet dat met gemengde gevoelens. Het Zuid-Amerikaanse land herdenkt woensdag Andres Escobar. De verdediger van Atletico Nacional werd precies twintig jaar geleden vermoord nadat hij tijdens het WK in de Verenigde Staten een eigen doelpunt had gemaakt dat bijdroeg aan de uitschakeling van Colombia.

Op Twitter is onlangs een campagne gestart waar mensen onder de hashtags #football2me en #AndresEscobar berichten kunnen achterlaten ter nagedachtenis aan de vermoorde voetballer. Ook kunnen suggesties worden gegeven hoe voetbal de wereld in positief opzicht zou moeten veranderen

De 27-jarige Escobar had in 1990 met Colombia zijn WK-debuut gemaakt. In de VS werd er het nodige verwacht van een team met spelers als Faustino Asprilla, Carlos Valderrama, Freddy Rincon en Adolfo Valencia. De eerste wedstrijd tegen Roemenië werd echter met 3-1 verloren en door de eigen treffer van Escobar waren de VS op 22 juni met 2-1 te sterk.

In de laatste poulewedstrijd tegen Zwitserland herstelde het team zich met een 2-0 zege, maar omdat Roemenië van de VS won, werd Colombia toch uitgeschakeld. Escobar schreef in de Colombiaanse krant El Tiempo een stuk om zijn landgenoten uit de put te helpen. "Het leven houdt hier niet op. We moeten doorgaan. Het leven kan hier niet eindigen. Hoe moeilijk het ook is, we moeten weer opstaan."

Terug in eigen land ging Escobar met vrienden uit in Medellin. Op de parkeerplaats van een nachtclub werd hij midden in de nacht met zes pistoolschoten om het leven gebracht. Algemeen wordt aangenomen dat dat door drugsbazen die geld hadden verloren toen ze op Colombia wedden was gearrangeerd. De moordenaar werd tot 43 jaar cel veroordeeld, maar kwam in 2005 al vrij.

Escobar sprak voor het WK zijn hoop uit dat zijn door drugsoorlogen verscheurde land de weg omhoog zou vinden. Voor de verdediger zelf leek er een mooie tijd aan te komen. AC Milan wilde hem hebben en hij was net verloofd. Dat hij geliefd was bleek na zijn dood. Meer dan honderdduizend mensen kwamen de voetballer de laatste eer bewijzen. Ook bij zijn begrafenis waren vijftienduizend mensen aanwezig.

Van de huidige Colombiaanse WK-selectie was keeper Faryd Mondragon er in 1994 ook al bij. Net als zijn ploeggenoten wil hij in aanloop naar de kwartfinale tegen Brazilië weinig kwijt over de tragedie van twintig jaar geleden omdat je 'op positieve momenten niet aan iets negatiefs moet denken.'