Gullit looft eerlijkheid Robben

Ruud Gullit prijst Arjen Robben voor zijn eerlijkheid na zijn schwalbe in de wedstrijd tegen Mexico. "Hij had al eerder een penalty moeten krijgen, die kreeg hij niet. Daar hoor je niemand over", zegt de oud-international. "Ik denk dat de FIFA er goed aan heeft gedaan hem niet te bestraffen voor zijn eerlijkheid, anders zeggen spelers nooit meer iets."

Toch denkt Gullit dat Robben de volgende keer niet meer zo open zal zijn. "Het heeft hem niet geholpen. Als je eerlijk bent en iedereen valt over je heen, is dat niet zoals het moet gaan." Robben werd niet 'beloond' voor zijn schwalbe, maar in blessuretijd kreeg hij wel een strafschop na een overtreding van Rafael Márquez. Daaruit maakte Klaas-Jan Huntelaar de winnende (2-1).

De Mexicanen waren na afloop boos op de speler van Bayern München. Ze vinden dat hij had moeten worden bestraft voor zijn duikelingen.

Gullit vond Nederland erg tegenvallen tegen Mexico, maar hij behield vertrouwen in een goed resultaat. "Met de kwaliteiten die Oranje heeft, komen er altijd kansen. De volgende wedstrijd zal weer anders zijn, maar het geloof is er en dat is het belangrijkst." De equipe van Louis van Gaal treft in de kwartfinale Costa Rica.

Gullit blikte ook nog terug op het eerste groepsduel tegen Spanje. "Ze hadden gemakkelijk 2-0 achter kunnen staan, maar dat gebeurde niet. Na die ongelofelijke goal van Robin van Persie begon het ineens te lopen." Volgens Gullit nu al een van de mooiste goals van het toernooi. "Het was van ongekende klasse. Het is heel moeilijk om de bal zo over de doelman te koppen."