Prutser mag geen arts meer zijn

Huisarts, acupuncturist en alternatief genezer Peter J. mag nooit meer als arts aan het werk. Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam heeft dinsdag bepaald dat hij zich niet meer mag inschrijven in het zogenoemde BIG-register. Volgens het tuchtcollege is het 'de enige sanctie' die past bij het bizarre gedrag van de man.

J. behandelde jarenlang een patiënte met borstkanker met injecties, acupunctuur en suikerkorrels. Hij bouwde bovendien een hechte vriendschap op met de vrouw die in 2011 overleed aan de gevolgen van een verwaarloosde en uitgezaaide tumor.

Volgens het tuchtcollege hield J. de vrouw weg van onderzoek en behandeling in het ziekenhuis nadat bij haar een knobbeltje in de borst was geconstateerd. Ook toen ze thuis ernstig ziek en vermagerd op de bank lag, hield hij haar af van de juiste zorg.

Uiteindelijk schreef hij de vrouw op aandringen van haar familie morfine voor, maar hij weigerde vervolgens het middel toe te dienen. Hij bleef de patiënte behandelen met zijn korrels, paracetamol, acupunctuur en druppels. Het college spreekt van een 'onthutsend beeld'.

Ook nemen de rechters het J. kwalijk dat hij geen dossier heeft bijgehouden over de vrouw en dat hij te ver is doorgedrongen in haar 'persoonlijke levenssfeer'. De relatie tussen J. en zijn patiënt leidde tot spanningen tussen de vrouw en haar echtgenoot.

De 'arts' at iedere avond met het gezin mee en deed 's zaterdags boodschappen met de vrouw. Ook ging hij twee keer met haar op vakantie. Op een gegeven moment bereikten de spanningen een hoogtepunt en verlieten de echtgenoot en de kinderen van de vrouw het huis. J. trok vervolgens bij zijn patiënt in.

Ook heeft de man er volgens het college geen blijk van gegeven dat hij fout zat met de manier waarop hij handelde. "Hij heeft gehandeld in strijd met de zorg die hij als arts aan zijn patiënt had moeten verlenen. Zijn inschrijving in het BIG-register doorhalen, is daarvoor de enig passende sanctie", besloot het college.