FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 december 2012

KNVB: uitblijven schorsing Nieuw Sloten terecht

Er zijn tot afgelopen zondag geen serieuze aanleidingen geweest om de B1 van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten uit de competitie te zetten. Dat zei directeur amateurvoetbal van de KNVB Anton Binnenmars dinsdagavond in Nieuwsuur op de vele kritiek waarom de bond het team niet eerder had aangepakt.

Verschillende clubs uit de omgeving van Almere hadden al eerder geklaagd over incidenten en de hoge mate van agressiviteit van het bewuste team. Naar aanleiding daarvan werd een boete van naar verluidt honderd euro uitgedeeld, maar een hogere sanctie kwam er niet.

"De meldingen waren niet dusdanig om hen uit de competitie te zetten", zei Binnenmars. Volgens hem hebben de tuchtorganen dat uitgebreid onderzocht met hoor en wederhoor. De B1 stond daarom nog terecht op het veld. Of dat een fout was, wil hij niet zeggen. Bovendien moeten we de incidenten los van 'de droeve gebeurtenis' van zondag zien, zei Binnenmars.

Zeker drie spelers van de B1 van 15 en 16 jaar trapten zondag op bezoek bij de Almeerse vereniging Buitenboys een grensrechter dood. Ze worden verdacht van doodslag. Mogelijk zijn meer jongens bij de mishandeling betrokken geweest.

Volgens de KNVB wordt elke melding en elk signaal over geweld serieus genomen. Binnenmars benadrukte dat in het afgelopen jaar 120 andere teams wel uit de competitie zijn genomen. Daarnaast liep het aantal meldingen van incidenten en geweld terug. "We dachten dan ook dat we effectief bezig waren."

Binnenmars geeft verder toe dat de KNVB niet adequaat heeft gereageerd op het incident van afgelopen zondag. "Ik wil nog precies weten wat er is misgegaan. Zeker met de wetenschap van nu."

S. de Jong: "Trots en teleurgesteld tegelijk"

Ajax verloor vanavond weliswaar kansloos met 4-1 van Real Madrid, de ploeg wist zich echter wel te plaatsen voor de Europa League. Aangezien Manchester City op bezoek bij Borussia Dortmund met 1-0 verloor, eindigt Ajax als derde in groep D.

"Natuurlijk ben ik heel teleurgesteld over wat wij vandaag hebben laten zien. Maar ik denk dat we ook trots mogen zijn op wat we tegen Manchester City hebben gepresteerd", aldus Siem de Jong. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-1 van de Engelse landskampioen en speelde in Manchester met 2-2 gelijk.

"Die punten hebben we verdiend gehaald en in dat opzicht mogen we trots zijn, omdat veel mensen vooraf dachten dat we vierde zouden worden van de groep", vervolgt de aanvoerder van Ajax. Toch was hij behoorlijk teleurgesteld in zijn team. "Je wil altijd met een goed gevoel beginnen en als je dan in de beginfase merkt dat niet iedereen het vuur in het spel kan leggen als afgelopen zaterdag tegen PSV, dan is dat teleurstellend", besluit De Jong.

Vandalen doen aan drankmisbruik

Vandalen hebben bijna de gehele productie uit de jaren 2007-2012 van een van de meest begeerde wijnen van Italië, Soldera Brunello di Montalcino, verspild. Dat heeft de eigenaar van de Toscaanse wijngaard, Giuseppe Soldera, dinsdag gezegd.

Vandalen braken in de nacht van zondag op maandag in de wijnboerderij in, zei Soldera. Ze trokken de stoppen uit de wijnvaten, lieten de inhoud wegstromen en gingen ervandoor. Er werd geen enkele fles buitgemaakt.

Soldera schatte het verlies op ruim zestigduizend liter, oftewel enkele miljoenen euro's. De politie tast nog in het duister.

[CL] Uitslagen Groep A t/m D (04/12/2012)

Vanavond werden in de groepen A tot en met D de laatste groepswedstrijden gespeeld. In een aantal groepen werd nog beslist welke ploegen overwinteren in de Champions League dan wel de Europa League en welke ploegen het Europees seizoen eindigde. Hieronder lees je de uitslagen en eindstanden van de desbetreffende groepen.  

Groep A

Dinamo Zagreb (Kro) - Dinamo Kiev (Oek) 1-1
 45+1 Jarmolenko 0-1
 90+5' Krstanovic (pen) 1-1

Paris Saint Germain (Fra) - FC Porto (Por) 2-1 
 30' T. Silva 1-0
 33' Martinez 1- 1
 61' Lavezzi 2-1

Eindstand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Paris Sain-Germain* 6 5 1 0 15 14-3
2 Porto* 6 4 1 1 13 10-4
3 Dinamo Kiev+ 6 1 2 3 5 6-10
4 Dinamo Zagreb 6 0 1 5 1 1-14

Groep B

Montpellier (Fra) - Schalke 04 (Dui)  1-1
 54' Höwedes 0-1
 56'Herrera 1-1

Olympiakos Pireaus (Gri) - Arsenal (Eng) 2-1
 38' Rosicky 0-1
 64' Maniatis 1-1
 73' Mitroglou 2-1 

Eindstand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Schalke 04* 6 3 3 0 12 10-6
2 Arsenal* 6 3 1 2 10 10-8
3 Olympiakos Piraeus+ 6 3 0 3 9 9-9
4 Montpellier 6 0 2 4 2 6-

Groep C

AC Milan (Ita) - Zenit St Petersburg (Rus) 0-1 
 35' Danny 0-1

Málaga (Spa) - Anderlecht (Bel) 2-2
 45' Duda 1-0
 50' Jovanovic 1-1
 61' Buonanotte 2-1
 89´ Mbokani 2-2

Eindstand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Málaga* 6 3 3 0 12 12-5
2 AC Milan* 6 2 2 2 8 7-6
3 FC Zenit + 6 2 1 3 7 6-9
4 Anderlecht 6 1 2 3 5 4-9

Groep D

Real Madrid (Spa) - Ajax (NED)  4-1
 13' C. Ronaldo 1-0
 28' Callejón 2-0
 49' Kaká 3-0
 60' Boerrigter 3-1
 88' Callejón 4-1

Borussia Dortmund (Dui) - Manchester City (Eng) 1-0
 57' Schieber 1-0

Eindstand

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Borussia Dortmund* 6 4 2 0 14 11-5
2 Real Madrid* 6 3 2 1 11 15-9
3 Ajax + 6 1 1 4 4 8-16
4 Manchester City 6 0 3 3 3 7-11


* Naar volgende ronde Champions League

+ Naar Europa League

Francis Ford Coppola werkt aan epos

Francis Ford Coppola is natuurlijk bekend van klassiekers als The Godfather-films en Apocalypse Now. Zijn laatste grote studiofilm, The Rainmaker, dateert echter alweer van 1997. Na een aantal kleine onafhankelijke films stort hij zich weer eens in een onvervalst Hollywood-epos.

In een interview met Entertainment Weekly gaf Coppola aan dat hij gaat werken aan een ambitieuze film. Hij heeft daarvoor een geheime investeerder met 'infinite money' en een kantoor bij Paramount. "Ik heb geleerd wat ik wilde leren van mijn kleinere films, en nu wil ik weer een grote film schrijven," aldus de filmmaker. "Ik heb mijn eerste versie klaar en ben klaar om te gaan casten."

De film zal zich afspelen in New York en verschillende perioden van de jaren twintig tot en met de jaren zestig omspannen. Coppola zei er echter meteen bij dat het geen vervolg zal worden op the Godfather. "Nee. Ik denk dat een vervolg verspilling van tijd en geld is. Ik vind dat films nieuwe verhalen moeten brengen."

Mogelijk klei op Mars gevonden

Acht jaar rijdt de Opportunity al rond op Mars, maar de Marsrover doet nog steeds ontdekkingen. Langs de westelijke rand van een grote krater op het zuidelijk halfrond van Mars heeft de verkenner mogelijk sporen van klei gevonden, zeiden NASA-wetenschappers dinsdag.

Kleimineralen zijn van grote waarde, omdat ze aanwijzingen bevatten over het klimaat op Mars. Analyse van deze mineralen kan uitwijzen of de omstandigheden op het Marsoppervlak in het verleden gunstig zijn geweest voor het ontstaan van leven.

De Opportunity blijft nog enkele maanden op dezelfde plek. Daarna richt hij zich zuidwaarts naar een gebied dat rijk zou moeten zijn aan klei.

De Marsrover landde in 2004 op de rode planeet. Zijn missie zou aanvankelijk maar drie maanden duren.

Ierse Godfather geliquideerd

De Ierse misdaadbaas Eamon Kelly is doodgeschoten. Kelly werd dinsdag vlakbij zijn huis in het noordoosten van Dublin geliquideerd. Dat heeft de politie gezegd.

De paramilitaire groepering Real IRA wordt verdacht van de moord. Kelly werd bij zijn woning opgewacht door een gewapende man. Hij ging op de loop, maar werd door zes kogels geveld.

Agenten zetten de achtervolging in op de schutter, die er in een vluchtauto vandoor ging. De politie wist uiteindelijk een van de twee inzittenden van het voertuig te arresteren. Of het om de schutter ging wilde de politie niet zeggen, maar zij liet wel weten dat het om een lid van Real IRA ging.

Kelly was een van de grondleggers van de Ierse cocaïnehandel. Ook had hij een reputatie als bankrover. In de Ierse sensatiepers werd hij steevast 'The Godfather' genoemd.

[CL] Uitslag Real Madrid - Ajax

Ajax heeft vanavond de Champions League afgesloten met een nederlaag. Op bezoek bij Real Madrid verloor de ploeg van trainer Frank de Boer met 4-1. Aangezien Manchester City op bezoek bij Borussia Dortmund met 1-0 onderuit ging, overwinteren de Amsterdammers in de Europa League.

Ajax begon met aanvallende intenties aan het duel, maar liep al snel achter de feiten aan. Real Madrid had wel zin om het eigen publiek te vermaken en creëerden veel mogelijkheden. Al na een paar minuten wist Karim Benzema te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Na ruim een kwartier spelen leek Benzema opnieuw buitenspel te staan, maar ditmaal bleef de vlag naar beneden. Hij zag Cristiano Ronaldo vogelvrij voor het doel, gaf de bal voor en de Portugees rondde het karwei eenvoudig af.

Na de openingstreffer kregen onder meer Benzema en Kaká kansen op de 2-0, maar Vermeer wist zijn doel schoon te houden. De Ajax-goalie had echter geen antwoord op een schot van José Callejón. De aanvaller kreeg de bal na een prachtige pass van Luka Modric, Niklas Moisander ging eronder door en via de binnenkant van de paal wist Callejón de 2-0 te scoren. Real Madrid bleef kansen krijgen, de 3-0 hing ook in de lucht, maar het lukte De Koninklijke voor rust niet om de score uit te breiden.  De Madrilenen kregen in de eerste helft slechts één tegenslag te verwerken; Fabio Coentrão moest opnieuw geblesseerd het veld verlaten. Ditzelfde gold aan Ajax-zijde ook voor Christian Poulsen.


Cristiano Ronaldo in duel met Ricardo van Rhijn en Derk Boerrigter (Foto: Pro Shots)

Ook na rust was Real Madrid heer en meester in het eigen Santiago Bernabeu. Met een schitterend afstandschot wist Kaká vrijwel direct na rust de 3-0 aan te tekenen. Pas in de 53e minuut produceerde Derk Boerrigter namens Ajax het eerste echte schot op het vijandelijke doel. De poging was echter een prooi voor Antonio Adán, de stand-in van Iker Casillas. Niet lang daarna ontsnapte Ajax aan een nog grotere achterstand. Benzema had de bal voor het inkoppen, maar de Fransman ging onder de bal door.

Na een uur spelen wist Ajax vrijwel vanuit het niets te scoren. Adán greep volledig mis bij een voorzet en de bal kwam voor de voeten van Boerrigter. Hij aarzelde niet en schoot de bal in het lege doel. De Amsterdammers kregen ineens de smaak te pakken en waren vaker op de helft van Real aanwezig. Boerrigter was met een vrije trap dichtbij de 3-2, maar Adán was dit keer wel bij de les. Net als in Amsterdam kreeg ook Hoesen een enorme mogelijkheid tegen de Madrilenen, maar de spits schoot de bal wild over het doel.

Ajax bleef mogelijkheden krijgen om terug in de wedstrijd te komen, maar het ontbeerde de ploeg aan geluk. Zo kreeg Boerrigter de bal in kansrijke positie aangespeeld, maar de bal stuiterde van zijn voet. Ook Eriksen produceerde een listig schot, maar Adán wist de bal uit de hoek te pakken. De Madrilenen leken wel tevreden te zijn met de 3-1, maar een aantal spelers van de thuisclub dachten hier anders over. Op aangeven van invaller Morata wist Callejón zijn tweede treffer van de avond te scoren. Morata had in de blessuretijd de 5-1 op de schoen, maar Vermeer redde knap.

Karakteristieken:

Real Madrid

4 - 1

Ajax

 13' Ronaldo
 28' Callejón
 49' Kaká
88' Callejón
   60' Boerrigter 
 
 Gele kaart: Carvalho, Ronaldo (Real Madrid),
 
Stadion: Santiago Bernabeu, Madrid
Toeschouwers: -
Arbiter: Královec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Adán
Nacho
Varane
Carvalho
Coentrao (Pepe/23)
Callejón
Khedira
Kaká (Rodriguez/72)
Modric
Ronaldo
Benzema (Morata/80)
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S. de Jong
Poulsen (Schöne/40)
Eriksen
Boerrigter
Hoesen (Enoh/77)
Fischer (Sana/77)

Laura Jansen zingt themanummer Serious Request

Laura Jansen heeft getekend voor het officiële themanummer van Serious Request. Same Heart is een duet van de zangeres met Keane-frontman Tom Chaplin. Jansen schreef Same Heart op verzoek van 3FM.

"Ik wilde niet iets maken dat klein en verdrietig was", legt de zangeres uit op de site van de radiozender. "Ik wilde dat het optimistisch en luid werd en de aandacht trok naar het thema waarvoor het geschreven is."

Al tijdens het schrijven hoopte Jansen dat Tom Chaplin zou toehappen. "Het is de eerste keer in mijn carrière als zanger dat ik heb toegezegd een duet aan te gaan onder mijn eigen naam", legt de zanger van Keane uit. "De song raakt me persoonlijk. Het is geweldig om een liedje te horen met zo veel soul."

Serious Request, de jaarlijkse kerstactie van 3FM, richt zich dit jaar op babysterfte. Dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra laten zich over twee weken opsluiten in het Glazen Huis, dat dit jaar in Enschede staat. Daar draaien ze bijna een week lang 24 uur per dag, zonder eten, tegen betaling verzoeknummers.

Same Hearts is vanaf dinsdag te downloaden. Alle opbrengsten gaan naar Serious Request.


Laura Jansen zingt themanummer Serious Request (Foto: Novum)

Boek J.K. Rowling krijgt TV-adaptatie

Het eerste boek van schrijfster J.K. Rowling zonder tovenaar met bijpassende bliksemschicht op zijn voorhoofd, The Casual Vacancy, wordt door de BBC bewerkt tot een tv-serie. Dat heeft de Britse zender aangekondigd. Rowling zal zelf nauw betrokken zijn bij de productie, die in 2014 op de buis moet verschijnen.

Het verhaal speelt zich af in het Engelse stadje Pagford, waar de dood van de lokale parochieleider leidt tot een lelijke strijd om zijn vervanging. Het stadje raakt diep verdeeld omtrent zaken als sociale status en politiek.

The Casual Vacancy richt zich op een wat volwassener publiek dan de Harry Potter-reeks. In plaats van het zwaaien met toverstokjes boort het verhaal thema's aan als verkrachting en drugsverslaving. Desondanks werd ook dit boek een bestseller.

De BBC zal de serie niet zelf produceren. Daarvoor is een onafhankelijk productiehuis in de arm gemomen.  Rowling is enthousiast: "Ik vind het geweldig dat de BBC The Casual Vacancy gaat uitzenden. Ik heb altijd gevonden dat als dit boek verfilmd zou worden, tv het beste medium is. En de BBC de beste zender."

Opstelten: geen aanwijzingen voor aanslag

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft geen aanwijzingen dat de Somalische terreurorganisatie Al-Shabab aanslagen voorbereidt in Nederland. Dat heeft hij dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten is Al-Shabab een jihadistische organisatie die zich vooral richt op de strijd in Somalië en in buurland Kenia. De organisatie richt zich wel tegen westerse doelwitten in deze landen, maar heeft geen grote aanslagen in de Verenigde Staten of Europa gepleegd. Het huidige dreigingsniveau wordt niet verhoogd.

Opstelten gaf antwoord op vragen van de PVV, die opheldering wilde over de plannen van Al-Shabab. Een woordvoerder van de islamitische beweging zou hebben verklaard dat de aanslag wordt gepleegd als de Tweede Kamer instemt met het schrappen van het verbod op godslastering.

Opstelten wilde niet zeggen of er maatregelen zijn getroffen naar aanleiding van het dreigement. "U mag ervan uitgaan dat na ieder dreigement met bijzondere aandacht wordt gekeken", zei hij tegen de Kamer. "Zoals gebruikelijk doe ik geen uitspraken over maatregelen naar aanleiding van specifieke bedreigingen."


Opstelten: geen aanwijzingen voor aanslag (Foto: Novum)

Chinees gevechtsvliegtuig stort neer op huis

Een Chinees gevechtsvliegtuig is dinsdag tijdens een trainingsvlucht in het zuiden van China op een huis gestort. Het huis vatte vlam en meerdere mensen raakten gewond. Dat heeft de Chinese staatstelevisie gemeld.

De piloot heeft zichzelf met zijn schietstoel in veiligheid gebracht. Een van de mensen in het huis wist ongedeerd te ontsnappen. Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand.

Volgens het ministerie van defensie kreeg het toestel kort na opstijgen te kampen met een mechanische storing.

Snooki geeft zwangere Kate Middleton advies

Snooki staat klaar voor de zwangere Kate Middleton. De 25-jarige realityster beviel eind augustus van haar zoon Lorenzo en heeft advies voor de vrouw van de Britse prins William. "Het is moeilijk, maar raak niet in de stress!"

Volgens Snooki moet Middleton, die momenteel in het ziekenhuis ligt wegens acute ochtendmisselijkheid, vooral proberen te genieten van haar zwangerschap. "En wees enthousiast", zegt ze tegen New York Daily News. "Ik weet zeker dat ze een geweldige moeder wordt."

De Jersey Shore-ster vindt dat vooral de eerste paar maanden na de bevalling belangrijk zijn. "Geniet van je tijd in je huis, of in haar geval het kasteel, met je baby", luidt haar advies. "Je leert hem of haar steeds beter kennen. Zorg dat de baby veilig is en dat je elke dag verliefder wordt."

'Been alleen berispt voor kritiek op arbitrage'

Mario Been wordt niet gestraft voor zijn kritiek op de Belgische arbitrage. De Belgische voetbalbond liet het bij een berisping, nadat de scheidsrechterscommissie een klacht had ingediend over de Nederlandse coach van Racing Genk. Dat meldt het Belgische Sporza dinsdag.

Been trok anderhalve week terug openlijk de integriteit van arbiter Christophe Delacour in twijfel, nadat die in de blessuretijd van de wedstrijd tegen Leuven een omstreden penalty had gegeven. De coach had voorafgaand aan de strafschop een handsbal van een Leuven-speler gezien en was furieus.

"Deze mensen hebben in België zo veel invloed op het voetbal dat het schrikwekkend wordt. Iedere keer kost ons dat punten," tierde de oud-trainer van Feyenoord na de wedstrijd. "Het enige wat er deze keer nog aan ontbrak, is dat de ref begon te juichen na het doelpunt."

Genk staat na achttien speelronden vierde in de Belgische competitie, acht punten achter koploper Anderlecht.

Klimmende bloterik Londen moet cel in

Een man die twee weken geleden poedelnaakt het ruiterstandbeeld van de hertog van Cambridge in Londen besteeg en pas na enkele uren bereid was van het koude brons af te komen is dinsdag veroordeeld tot twaalf weken celstraf voor wapenbezit, vernieling en schending van de openbare orde.

De man, de Oekraïense Dan Motrescoe, bracht het verkeer in het centrum van Londen tot stilstand toen hij op 23 november het bronzen standbeeld beklom. Op een gegeven moment nam hij zelfs plaats op het hoofd van de negentiende-eeuwse hertog. De politie zag zich genoodzaakt de straat Whitehall af te zetten, waar veel regeringsgebouwen zijn gevestigd.

Senna rekent op F1-stoeltje in 2013

Bruno Senna rekent er ondanks zijn gedwongen vertrek bij Williams op dat hij er komend Formule 1-seizoen gewoon bij zal zijn. Hij is in gesprek voor een stoeltje bij Caterham of Force India. Ook lijkt de Braziliaan in de DTM bij Mercedes terecht te kunnen.

Senna sprak met Autosport. "Je kan nooit ontspannen totdat je een getekend contract op zak hebt, dus daar werken we keihard aan. Chirs Goodwin, mijn manager, is een bezige bij. Hij levert uitstekend werk en doet zijn best voor mij. Hopelijk weten we voor het einde van het jaar welk pad we gaan bewandelen richting de toekomst."

"Het is een zwaar jaar geweest, waarschijnlijk een van de moeilijkste seizoenen ooit. Al die gemiste vrije trainingen maakten het er niet makkelijker op. Ik heb ongeveer dertig procent van alle trainingstijd gemist, dat is best veel. Dat scheelt wel een paar tienden in je rondetijden. Maar ik heb veel geleerd. Het was een steile leercurve, en een hele goede."

Morsi verlaat paleis via achterdeur

De Egyptische politie heeft dinsdag traangas ingezet om te voorkomen dat betogers optrokken naar het presidentieel paleis in Caïro. Zeker honderdduizend mensen zijn de straat opgegaan uit protest tegen president Mohammed Morsi, die zich bijna absolute macht heeft toegeëigend. Ook in Alexandrië gingen duizenden de straat op.

De schermutselingen tussen de politie en de betogers ontstonden toen de demonstranten een wegblokkade voorzien van prikkeldraad aan de kant duwden en optrokken naar de omheining van het paleis. De politie vuurde traangas af en trok zich daarna terug. Volgens persbureau MENA vielen er achttien gewonden.

Morsi was in het paleis aanwezig toen de mensen samendromden buiten het gebouw. Toen de menigte verder aanzwol ging hij er op advies van zijn beveiligers via de achterdeur vandoor, zei een bron in het paleis. Een andere bron liet weten dat de president aan het einde van de dag altijd via die uitgang naar huis keert.

De politie stond toe dat de betogers zich een weg baanden door blokkades die rond het paleis waren opgeworpen. Er werden echter geen pogingen tot een bestorming ondernomen. Binnen de paleismuren hielden militairen van de Republikeinse Garde de wacht.

Veel betogers riepen 'Vertrek! Vertrek!' en 'Het volk wil het regime omverwerpen' - twee bekende leuzen die tijdens de Arabische Lente werden geroepen.

In Alexandrië kwamen zo'n tienduizend tegenstanders van Morsi bijeen in het centrum van de stad. Kleinere protestacties vonden plaats in de zuidelijke stad Assiut, in Suez en in de industriestad Mahallah, in het noorden.

Onderzoek naar sterfgevallen Ruwaard Ziekenhuis

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse onderzoekt de omstandigheden van het overlijden van alle patiënten in de afgelopen drie jaar. Dat is besloten nadat vorige maand bleek dat de sterftecijfers op de afdeling cardiologie in 2010 boven het landelijk gemiddelde lagen, meldt het ziekenhuis dinsdag.

Het gaat om patiënten die tussen 1 januari 2010 en nu in het ziekenhuis zijn overleden, in totaal zo'n achthonderd mensen. De patiëntendossiers worden onderzocht, evenals de dossiers die in dezelfde periode door de klachtencommissie zijn behandeld en de meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) binnenkwamen.

Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar interne geneeskunde Sven Danner. Hij verwacht dat het onderzoek zo'n vijf maanden gaat duren. Danner was in het verleden onder meer werkzaam in het AMC en het VUmc in Amsterdam.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte vorige maand in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de inspectie werd gesloten. Het ziekenhuis wil de afdeling zo snel mogelijk weer openen.

'Kwijtschelding Griekse schuld niet uitgesloten'

De coalitiepartijen VVD en PvdA sluiten niet uit dat schulden van Griekenland in de toekomst worden kwijtgescholen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de steun aan Griekenland.

VVD-Kamerlid Mark Harbers zei niet te willen speculeren over afschrijving op de Griekse schulden, omdat dat de druk op Griekenland om te bezuinigen en te hervormen zou verminderen. Tegelijkertijd zei hij ook: "Misschien komt het er eens wel van."

Ook PvdA'er Henk Nijboer noemde het niet verstandig om te speculeren over kwijtschelding. "Je moet druk houden op dat land. Maar ik heb wel grote zorgen over de schuldhoudbaarheid. Ik sluit niet uit dat er op enig moment additionele maatregelen nodig zijn."

Afgelopen weekeinde bleek dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel niet langer uitsluit dat vanaf 2014 Griekse schulden worden kwijtgescholden. Verschillende oppositiepartijen wezen erop dat ook anderen, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ABN AMRO-topman Gerrit Zalm en CPB-directeur Coen Teulings, zeggen dat Griekse schulden in de toekomst moeten worden kwijtgescholden.

"De geesten worden rijp gemaakt voor kwijtschelding", stelde SP-Kamerlid Arnold Merkies. Volgens hem zal het besluit vallen na de Duitse Bondsdagverkiezingen in september volgend jaar. "Kwijtschelding is ontzettend vervelend, maar onontkoombaar", zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Ook GroenLinks denkt er zo over.

"Iedereen weet dat het vroeg of laat gaat gebeuren", stelde ook PVV-Kamerlid Tony van Dijck. "Alleen het kabinet denkt burgers weer iets wijzer te kunnen maken." Volgens Van Dijck wordt er in feite al afgeschreven, doordat de eurolanden vorige week hebben besloten de rente op Griekse schulden te verlagen. Dat kost Nederland zo'n zeventig miljoen euro per jaar.

Gedeelte van strafdossier uit auto gestolen

Een kopie van een strafdossier en een conceptversie van een uitspraak zijn maandagavond gestolen. Het gaat om twee zaken die door het gerechtshof in Den Bosch worden behandeld, meldt het hof dinsdag.

De gestolen documenten lagen in een afgesloten auto die geparkeerd stond op een parkeerplaats in de Brabantse stad. De zaaksgriffier had de stukken mee naar huis genomen om daar verder te werken.

Het dossier is onderdeel van een strafzaak die nog in behandeling is bij het hof. De zaak van de conceptuitspraak is al wel afgerond. In het dossier zitten onder meer verklaringen van de verdachte. Om welke zaak het gaat is niet bekendgemaakt. De betrokken advocaat en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte gebracht.


Gedeelte van strafdossier uit auto gestolen (Foto: Novum)

Cameron wil snel toezichthouder voor Britse pers

Britse kranten moeten snel stappen nemen om een onafhankelijke toezichthouder voor de Britse pers op te richten. Dat heeft de Britse premier David Cameron dinsdag gezegd.

Een commissie die onderzoek deed naar de zeden in de Britse pers bracht vorige week haar rapport uit. De commissie adviseerde de oprichting van een onafhankelijke commissie die uitdrukkelijk in de wet wordt opgenomen.

Cameron zei al eerder te twijfelen aan een wettelijk onderbouwde commissie. Hij was dinsdag aanwezig bij een bespreking om alternatieven te bespreken voor de commissie, zonder bijbehorende wetgeving.


Cameron wil snel toezichthouder voor Britse pers (Foto: Novum)

Merkel herkozen als partijleider

Bondskanselier Angela Merkel is dinsdag door een overgrote meerderheid van de leden herkozen als partijleider van de CDU. Merkel, die al sinds 2000 aan het roer van de partij staat en sinds 2005 de functie van bondskanselier bekleedt, mag nog eens twee jaar leiding geven aan de partij.

Op het CDU-partijcongres in Hannover sprak Merkel de leden toe. Ze zei dat de huidige regering Duitsland met succes door de economische crisis heeft geleid. "We hebben Duitsland sterker uit de crisis gehaald dan dat het de crisis in ging", aldus Merkel. Ze wees op de dalende werkloosheid en de economische groei. "Deze regering is de meest succesvolle sinds de hereniging."

In 2013 worden er in Duitsland Bondsdagverkiezingen gehouden. Merkel geniet meer populariteit onder de bevolking dan haar sociaaldemocratische tegenstrever Peer Steinbrück van de SPD. Desalniettemin wordt het nog een spannende strijd. Uit peilingen blijkt dat het partijverbond CDU/CSU en de FDP - de huidige regeringscoalitie - samen op 42 procent van de stemmen kunnen rekenen. Daar staat tegenover dat de SPD en de Groenen ook op 42 procent van de stemmen uitkomen.

De FDP doet het niet goed. Zoals het er nu voorstaat haalt de partij de kiesdrempel van vijf procent niet. Het duurt echter nog tien maanden voordat er verkiezingen zijn. Vooralsnog lijkt Merkel op een comfortabele voorsprong te kunnen leunen. "Als de crisis erger wordt en daarmee de gevolgen voor de Duitse overheidsbegroting en het financiële beleid en het voor de kiezers duidelijk wordt dat er minder geld beschikbaar is voor nationale aangelegenheden, dan kan dat mevrouw Merkel schaden", aldus Gero Neugebauer van de Vrije Universiteit Berlijn. "Dan kan haar geloofwaardigheid een deuk oplopen."

Merkel zelf erkent dat het 'turbulente tijden' zijn. Het is volgens haar verleidelijk om te denken dat 'de euro gered is', maar er zijn aanwijzingen dat de Duitse economische groei volgend jaar afneemt. "Ik zal het hier expliciet zeggen: we moeten voorzichtig zijn. Deze crisis kan niet ineens worden opgelost, omdat de crisis ook niet ineens de kop op stak." Ze beloofde tevens de andere landen in de eurozone te blijven helpen.


Merkel herkozen als partijleider (Foto: Novum)

OM eist 16 jaar cel voor reeks supermarktovervallen

Tegen een 21-jarige man uit Emmen is dinsdag zestien jaar cel geëist voor een reeks overvallen op supermarkten in Groningen en Drenthe. Drie medeverdachten gaan als het aan het Openbaar Ministerie in Assen ligt twaalf, negen en vijf jaar de cel in.

De mannen, die allemaal uit Emmen komen, overvielen begin dit jaar in wisselende samenstellingen supermarkten in onder meer Roden en Dwingeloo. Ze pleegden volgens justitie ook een gewelddadige overval op een casino in Ter Apel. De Emmenaar tegen wie de hoogste straf is geëist, wordt ook een reeks inbraken en lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd.

De rechtbank in Assen doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Tientallen doden door tyfoon Filipijnen

Tyfoon Bopha heeft in het zuiden van de Filipijnen aan minstens 74 mensen het leven gekost. In het dorp Andap verdronken zeker 43 dorpelingen en militairen. De slachtoffers vonden dinsdag de dood toen ze werden meegesleurd door regenwater dat van de bergtoppen naar beneden golfde.

Volgens een bestuurder in de regio zijn onder de slachtoffers dorpelingen die hun toevlucht hadden gezocht in een gemeentehuis en een school. De gebouwen werden door de watermassa overspoeld. Een vrachtwagen van het leger, met dorpelingen en militairen, werd door het water meegesleurd.

Tot dusverre zijn 43 lichamen geborgen. Vermoedelijk stijgt het dodental nog. De politie en het leger kunnen het dorp niet bereiken, omdat de toegangswegen onbegaanbaar zijn geworden door aardverschuivingen en omgevallen bomen.

In de kuststad Cateel kwamen 23 mensen om het leven. Ze verdronken, werden verpletterd door omvallende bomen of kwamen onder de brokstukken van instortende huizen terecht. Ook elders kwamen mensen om het leven door het natuurgeweld.

In totaal zijn als gevolg van de tyfoon twee volledige provincies zonder stroom komen te zitten. Meer dan honderd binnenlandse vluchten werden geannuleerd en rond de zestigduizend mensen zijn hun huizen ontvlucht.

Estelle Cruijff mist Badr Hari vreselijk

Estelle Cruijff heeft het erg zwaar nu haar vriend Badr Hari weer in de bak zit. "Ik mis hem vreselijk, om dat gevoel kan ik niet heen. Er zijn avonden waarop mijn hoofd huilend op het kussen belandt", zegt ze volgens RTL Boulevard in de nieuwe Beau Monde.

De socialite vertelt dat ze soms met de kickbokser mag bellen en één keer per week gaat ze op bezoek. "De momenten waarop ik hem mag vasthouden, zijn momenten waarop ik bijna licht geef van geluk. Daar teer ik dan de hele week op."

Cruijff, die in juni bekendmaakte te gaan scheiden van Ruud Gullit, wil Hari deze week verrassen. "Begin december is Badr jarig en ik wil niets liever dan mijn liefde voor hem tonen door iets bijzonders te doen", vertelt ze. "Door met een vliegtuig vol rozenblaadjes over hem heen te vliegen, bijvoorbeeld. Ik moet alleen nog even uitzoeken aan welke kant van het gebouw zijn raam dan uitkijkt."

Hari zit sinds eind juli vast vanwege een aantal geweldsdelicten, maar was onlangs een weekend vrij. Hij werd weer opgesloten omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating had overtreden. Volgens Estelle hebben alle gebeurtenissen hun relatie sterker gemaakt. "We zijn al zo veel intiemer geworden, we hebben onze relatie naar een volgend level getild."

Chelsea versterkt zich met Braziliaans talent

Chelsea heeft zich versterkt met de Braziliaanse verdediger Wallace. Dat maakte de Londense club dinsdag bekend. De 18-jarige rechtervleugelverdediger komt in januari over van het Braziliaanse Fluminense.

Wallace maakt eerst het seizoen af bij de club waarmee hij zich vorige maand verzekerde van de Braziliaanse titel. Over de lengte van het contract en de hoogte van de transfersom zijn geen mededelingen gedaan. Braziliaanse media berichten echter dat Chelsea ruim vijf miljoen euro aan Fluminense betaalt voor de verdediger.

Wallace is international voor Brazilië onder 20 jaar en werd met de nationale ploeg onder 17 vorig jaar vierde op het wereldkampioenschap.

Vrouw geeft masturberende treinreiziger aan

Een 29-jarige man is dinsdagochtend opgepakt omdat hij zichzelf in de trein aan het bevredigen was ten overstaan van een 24-jarige vrouw uit Utrecht. De vrouw heeft aangifte tegen de schennispleger gedaan, meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 07.00 uur. Op het station van Den Bosch werd de man, die geen vast woonadres heeft, op aanwijzing van de vrouw staande gehouden door personeel van de NS. De gealarmeerde politie nam hem vervolgens mee naar het bureau. Hij mocht na verhoor weer gaan. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

NAVO stuurt Patriot-raketten naar Turkije

De NAVO heeft besloten Turkije te voorzien van Patriot-raketten, die langs de grens met Syrië worden opgesteld. Dat heeft de NAVO dinsdag bekendgemaakt.

Turkije wil de Patriot-raketten gebruiken om de luchtafweer langs de Syrische grens te verstevigen. Er zijn al meerdere keren granaten vanuit Syrië afgeschoten en op Turks grondgebied terechtgekomen, maar er wordt vooral gevreesd voor het enorme raketarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens van het land.

KNVB bekijkt aanpak excessen in amateurvoetbal

De KNVB gaat bekijken of het beleid met betrekking tot de aanpak van excessen in het amateurvoetbal aangescherpt moet worden. Dat zei voorzitter van de sectie amateurvoetbal Bernard Fransen dinsdag op een persconferentie over de fatale mishandeling van een grensrechter, zondag in Almere.

Eerder dinsdag kondigde de KNVB aan vanwege de dood van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen komend weekeinde alle wedstrijden in het amateurvoetbal af te gelasten. De bond roept clubs wel op de deuren te openen en samen te komen om met elkaar stil te staan bij wat er is gebeurd, zei directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars.

Fransen zei dat de KNVB 'geen enkele maatregel zal schuwen' om zware incidenten in de toekomst uit te bannen. "Dat we scherper en alerter moeten zijn om dit te voorkomen, is waar. Alles wat we kunnen doen om dit in te dammen, zullen we aangrijpen", stelde Fransen. Volgens de preses sloeg het overlijden van Nieuwenhuizen bij de bond in als een bazooka. "Dit laat diepe littekens na bij iedereen die voetbal een warm hart toedraagt."

De jongens die vastzitten voor de fatale mishandeling zijn al geroyeerd door hun club, Nieuw Sloten uit Amsterdam. De club riep de KNVB maandag op hen ook levenslang te schorsen, iets wat op dit moment nog niet mogelijk is. "Ik zou mij kunnen voorstellen dat ze voor het leven geroyeerd worden", zei Binnenmars daarover. Hij wilde niet vooruitlopen op eventuele maatregelen tegen de club.

Fransen en Binnenmars verdedigden het besluit van de KNVB om alleen het amateurvoetbal af te gelasten, en niet het betaald voetbal. De bond denkt met de uitzendingen rond de profwedstrijden een krachtig statement te kunnen maken. Volgens de KNVB is nu het 'ultieme moment' aangebroken om het geweld op de amateurvelden 'bespreekbaar te maken'.

"De attentiewaarde van het betaald voetbal is vele malen groter", stelde Fransen. "Met de minuut stilte, die nadrukkelijk in beeld gebracht zal worden, denken wij veel effect te bereiken. Het zal stilvallen op de velden. In stilte zullen we met elkaar nadenken: dat dit niet waar kan en mag zijn."

De KNVB riep al zijn leden op mee te denken over oplossingen om incidenten in het amateurvoetbal terug te brengen. Volgens Fransen staat de bond 'met de rug tegen de muur'. "We zagen tot vrijdag dat het aantal excessen afnam. Met andere woorden hadden we het idee dat we op de goede weg waren. Uiteindelijk zijn we teruggeworpen tot datgene wat we niet wilden."

"Het is nu te laat", vervolgde Fransen. "We kunnen niet zo langer doorgaan. Het beeld van intolerantie en slappe hap hebben we achter ons gelaten. Wij zullen niet als excuus aanvoeren dat het een maatschappelijk probleem is. Als KNVB nemen wij onze verantwoordelijkheid, maar dat kunnen we niet alleen. We vragen onze 1,2 miljoen leden mee te denken."

McIlroy uitgeroepen tot golfer van het jaar

Golfer Rory McIlroy heeft dinsdag de Jack Nicklaus Award gewonnen. De award, die de naam draagt van de achttienvoudig majorwinnaar, is de prijs voor beste golfer van het jaar op de Amerikaanse PGA Tour. De wereldranglijstaanvoerder kreeg van zijn medegolfers de voorkeur boven de Amerikanen Jason Dufner, Brandt Snedeker, Bubba Watson en Tiger Woods.

De 23-jarige Noord-Ier won dit jaar met het PGA Championship zijn tweede major en boekte nog drie toernooioverwinningen. Daarnaast behaalde hij tien toptiennoteringen. McIlroy schreef ook het geldklassement van de Europese en Amerikaanse tour op zijn naam, met bij elkaar ruim elf miljoen euro aan prijzengeld.

De nummer één van de wereld is de jongste winnaar sinds Tiger Woods in 1998. Hij is de derde Europeaan die de prijs wint, na de Engelsman Luke Donald vorig jaar en de Ier Padraig Harrington in 2008.

[CL] Ajax met zelfde basiself als tegen PSV

Ajax-trainer Frank de Boer stuurt vanavond in het Champions League-duel tegen Real Madrid dezelfde elf spelers in het veld als in de zaterdag met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen PSV. Dat betekent dat Danny Hoesen ook vandaag zal starten in de spits.

De volledige basisopstelling is als volgt; Vermeer; Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind; De Jong, Poulsen, Eriksen; Boerrigter, Hoesen en Fischer.

Bij winst op De Koninklijke plaatst Ajax zich zeker voor de tweede ronde van de Europa League. Bij elk ander resultaat is het afhankelijk van Manchester City, dat dan alleen bij een overwinning bij Borussia Dortmund zich zeker kan stellen van een derde plaats.

NOC*NSF focust op medaillekansen

Sportkoepel NOC*NSF richt zich de komende jaren vooral op sporten waarbij Nederland kans maakt op olympische medailles. Het budget van ruim 26 miljoen euro wordt niet meer over 58, maar over 33 sportbonden verdeeld. De voor Nederland meest kansrijke onderdelen krijgen volgend jaar 75 procent van de beschikbare middelen.

Zeilen, inclusief windsurfen, staat met een bedrag van 1,8 miljoen euro in 2013 boven aan de lijst. Zwemmen, judo, roeien en hockey krijgen eveneens een subsidie van meer dan een miljoen euro, op de voet gevolgd door paardensport (springen en dressuur), langebaanschaatsen, beachvolleybal en waterpolo voor vrouwen.

De komende weken maakt NOC*NSF verdere afspraken met de betrokken bonden over de voorwaarden voor de investeringen. Programma's die achterblijven bij de verwachtingen vallen in de toekomst mogelijk alsnog af.

Met de nieuwe aanpak hoopt NOC*NSF de programma's die in de wereldtop meedoen daar te houden. "Daarnaast richten we ons op het uitbreiden van dit aantal", zegt technisch directeur Maurits Hendriks. "Dat laatste is zeer noodzakelijk willen we onze toptienambitie waarmaken."

Veel sporten worden de dupe van de nieuwe verdeling van het sportbudget. Onder meer badminton en basketbal en volleybal voor mannen kunnen op weinig tot geen geld meer rekenen.

Bontkraagvriendjes willen grensrechtertrapper uit cel

Nederland reageerde deze week geschokt op het nieuws dat een 41-jarige grensrechter door een aantal 15- en 16-jarige Amsterdamse voetballers is doodgeschopt. Een aantal verdachten is inmiddels aangehouden en dat heeft bij het lokale bontkraagtuig tot flink wat woede geleid. Ze melden op Twitter dat de aanhouding van hun 'mattie' Yassin D. 'racistisch' is.

Een kleine selectie van de geplaatste berichten geeft een beeld van zowel het beschavingsniveau als de intelligentie van de medestanders van een van de jongens die de dood van de grensrechter op zijn geweten heeft. Waar sommigen niet verder komen dan "Free Yassin", gaan anderen nog iets verder in hun poging om aan het stereotype te voldoen door teksten als "Fuck pvv fuck you fuck die gast die dood is" te plaatsen.

Ook de mensen die het niet eens zijn met de heren steunbetuigers moeten het ontgelden. Hen wordt te verstaan gegeven dat ze 'racist' zijn en naar Lelylaan dienen te komen. Voor wie daar geen behoefte toe voelt, heeft het bontkraagtuig ook een duidelijke boodschap: "ik neuk jou moeder kkr hollander" (sic).

Lekker wijf geeft striptease in metro

Metroreizigers in de Mexicaanse stad Monterrey werden deze week bijzonder aangenaam verrast. Ineens stapte er een rondborstige dame de metro binnen, die spontaan een striptease gaf.

De dame in kwestie blijkt Luna Bella te zijn, die in het dagelijks leven erotisch danseres is in stripclub Chocolate Men’s Club. Zij wilde met deze actie het gebrek aan beveiliging in het openbaar vervoer aantonen.

Op het filmpje is te zien hoe de jongedame gekleed en wel het treinstel instapt. Al snel gaan steeds meer kleren uit, tot groot plezier van de mannelijke reizigers. Met nog slechts een slipje aan begint ze met de aanwezige manen te flirten. Een wordt zelfs getrakteerd op een lapdance.

Na vier minuten is het echter uit met de pret. Een reiziger sommeerde haar zich weer aan te kleden. Er waren namelijk ook kinderen in de metro aanwezig.

Benieuwd naar de beelden? Deze zijn hier te zien! (nsfw, uiteraard)

Explosie slaat zijgevel uit Brabants huis

Door een explosie in een huis in het Noord-Brabantse Riel is dinsdagmiddag een zijgevel uit de woning geblazen. Niemand raakte gewond. Een 53-jarige verdachte is aangehouden, laat de politie weten.

Vanwege de explosie in de woning aan het Zandeind zijn uit voorzorg zijn vier omliggende woningen ontruimd. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk. Explosievenverkenners kijken of het onderzoek van de politie veilig kan plaatsvinden.

Volgens het Brabants Dagblad is de verdachte de bewoner van het huis. Hij zou met psychische problemen kampen en het vermoeden bestaat dat hij de ontploffing zelf heeft veroorzaakt.

Helft tandartsen ziet omzet dalen

De helft van alle tandartsen verwacht dit jaar minder om te zetten dan een jaar eerder. Zestien procent van de tandartsen ziet de omzet met meer dan tien procent dalen. Mensen komen minder vaak op controle en zien af van dure behandelingen. Dat meldt marketingbureau Van Es dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Vorig jaar zag 23 procent van de tandartsen de omzet dalen. Daar stond tegenover dat evenveel tandartsen hun omzet juist zagen stijgen. Dit jaar verwacht zeventien procent meer om te zetten.

De tarieven voor tandartsbehandelingen werden dit jaar vrijgegeven, waardoor prijsverschillen tussen tandartsen mogelijk werden. Er was kritiek op dit experiment, omdat de prijzen daardoor te sterk zouden stijgen. In het najaar zette minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de proef stop op aandringen van de Tweede Kamer.

Of de vrije tandartstarieven hebben bijgedragen aan de omzetdaling, is niet onderzocht. Wel viel het de onderzoekers op dat veel tandartsen aangaven blij te zijn dat de vaste tarieven terug zijn. Dat zou het imago van de sector ten goede komen en voorkomt dat tandartsen hun prijzen verlagen.

Israël riskeert aanklacht wegens oorlogsmisdaden

De Palestijnse regering op de Westoever dient aanklachten wegens oorlogsmisdaden in tegen Israël als de joodse staat niet stopt met het bouwen van meer huizen in nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft Nabil Shaath namens de Palestijnse Autoriteit laten weten.

Israël maakte zondag bekend dat het drieduizend woningen in de nederzettingen op de Westoever gaat bouwen. Dit besluit werd genomen nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Palestijnen de status van waarnemend niet-lid had toegekend.

De nieuwe status biedt de Palestijnse Autoriteit de mogelijkheid Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen. Shaath zei dat de Palestijnse regering door 'veel landen' is verzocht die stap niet te nemen. Als Israël doorgaat met zijn bouwplannen in bezet gebied, dwingt het de Palestijnen echter tot die stap, aldus Shaath.

Israël heeft dinsdag nogmaals gezegd niet van plan te zijn de bouwplannen op te schorten. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague waarschuwde dat door de nieuwe bouwplannen een tweestatenoplossing 'bijna ondenkbaar' wordt. Australië en Brazilië hebben de Israëlische ambassadeurs dinsdag op het matje geroepen. Vijf Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, deden maandag al hetzelfde.

Naast de bouwplannen voor de Westoever wil Israël ook doorgaan met het omstreden E-1-project, dat onder meer ten minste 3500 nieuwe woningen ten oosten van Jeruzalem omvat. Als deze plannen doorgaan zal Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, worden afgesneden van de Westoever.

Ugandese homo's nog niet uitgezet

Ugandese homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders die in Nederland asiel hebben aangevraagd mogen blijven tot er meer duidelijkheid is over hun veiligheidssituatie. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie met die strekking van Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66).

Het Oost-Afrikaanse land bereidt een wet voor om homoseksualiteit strafbaar te stellen. Daarbij hebben mensenrechtenorganisaties aangegeven dat de situatie in Uganda verslechtert. Aangezien niet duidelijk is aan welke gevaren de asielzoekers vanwege hun seksuele voorkeur worden blootgesteld, hoeven zij voorlopig niet te vertrekken.

Al 215 overlasteekhoorns gevangen

In Limburg zijn sinds december vorig jaar 215 uitheemse Pallas' eekhoorns gevangen. De overlastgevende dieren zijn naar een opvangcentrum overgebracht, laat de Zoogdiervereniging dinsdag weten.

De Pallas' eekhoorn komt oorspronkelijk uit China en vestigde zich in de omgeving van Weert toen in 1998 een aantal dieren was ontsnapt bij een dierenhandelaar. De dieren zorgden in toenemende mate voor overlast.

Zo meldden huizenbezitters dat de Pallas' eekhoorn water- en elektriciteitsleidingen doorknagen en gaten maken in plafondplaten en dak- en panlatten. Ook ontdoen ze walnootbomen van hun bast. Verder verdringen ze de inheemse rode eekhoorn.

De vereniging begon een klein jaar geleden in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten en de provincie Limburg met het vangen van de dieren. In de zomer stond de vangactie op een laag pitje, maar inmiddels wordt weer volop gevangen.

Mensen die een Pallas' eekhoorn zien wordt gevraagd dit te melden bij de Zoogdiervereniging of de gemeenten Weert en Leudal. Pallas' eekhoorns hebben een grijsgroene vacht en een grijze staart met lichte punt. De vacht en staart van de rode eekhoorns is roodoranje, grijs of zwart. Ook de kleur van de buik is verschillend.


Al 215 overlastgevende eekhoorns gevangen (Foto: Novum)

Bioshock niet beschikbaar voor Europa

Een tijd geleden kondigde 2K Games aan dat ze met een speciale verrassing kwamen voor mensen die Bioshock: Infinite gaan kopen voor PlayStation 3. Deze versie zou namelijk ook de originele Bioshock bevatten. Helaas pindakaas blijkt vandaag, deze deal is alleen beschikbaar voor Amerika.

In maart van dit jaar kwam al het bericht naar buiten dat dit pakket uitgebracht ging worden, alleen was er toen niet bij vermeld dat dit alleen zou gelden voor Amerika. Vandaag heeft 2K ons dan alsnog het slechte nieuws meegedeeld. “I can confirm that the PS3 version of BioShock Infinite in North America contains a copy of the original BioShock. This is not the case in the UK - it's a local promotion in North America.”

Bioshock: Infinite moet in februari 2013 uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.


Opstelten ziet dood grensrechter niet als incident

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat de grensrechter die maandag door drie jongens twee keer werd belaagd en uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed niet als incident kan worden gezien. "Daar is het te ernstig voor", zei Opstelten dinsdag.

De minister vindt dat de gebeurtenissen niet als opzichzelfstaand gezien moeten worden. "Als dit gebeurt, moet er meer aan de hand zijn", zegt de minister. Volgens Opstelten is het nu zaak dat de amateurclubs, het lokaal bestuur en de KNVB om tafel gaan. "En ik ben verantwoordelijk dat degene die dit doen hun straf krijgen", liet Opstelten weten.


Opstelten ziet dood grensrechter niet als incident (Foto: Novum)

PS3-bezitters krijgen exclusieve Far Cry 3-content

Bezit jij een PlayStation 3 en baal je er ook zo van als andere consoles exclusieve deals krijgen? Geen zorgen, want Ubisoft komt in januari met een DLC-pakket voor Far Cry 3 die exclusief voor PlayStation 3 uit zal komen. Het pakket heet High Tides; een exacte datum of prijs is nog niet bekend.

High Tides zal twee nieuwe co-op hoofdstukken bevatten genaamd Jailbreak en Redemption. Deze vinden plaats na de gebeurtenissen van de eerste zes co-op hoofdstukken. Naast nieuwe missies bevat het pakket ook 'tougher fights, bigger competitions, some great up-close time with your favorite characters, and explosive moments unlike anything you’ve seen before.'

Benieuwd wat wij van de singleplayer vonden? Lees de review hier! De multiplayerreview gaat binnenkort komen.

High Tides
High Tides

Meer verkeersgewonden door oudere fietsers

Het aantal ernstige verkeersgewonden is vorig jaar opnieuw gestegen. Dat is vooral te wijten aan meer ongelukken met oudere fietsers, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een brief aan te Tweede Kamer.

Het aantal steeg van 19.100 in 2010 tot 20.100 in 2010, een stijging van 5,2 procent. "De stijgende trend van de afgelopen jaren zet zich hiermee helaas door", schrijft Schultz.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door meer ongevallen met fietsers en ouderen. Dit is weer te verklaren doordat er meer wordt gefietst door 50-plussers, die vaak een gevaar op de weg vormen. Hun fietsgebruik is tussen 1993 en 2009 gestegen met ongeveer zestig procent. "Dit komt zowel door de vergrijzing als door een toename in het fietsgebruik per persoon."

In de plannen voor verkeersveiligheid is hiermee geen rekening gehouden. Schultz gaat bekijken of de doelstellingen moeten worden aangepast. "Vanzelfsprekend span ik mij maximaal in om het aantal verkeersslachtoffers zo laag mogelijk te houden, maar voel er niet voor om maatregelen te treffen die de mobiliteit van ouderen aantast gezien de positieve gezondheidseffecten van bewegen."

De ongelukken doen zich vooral voor op lokale wegen. Daarom heeft de bewindsvrouw met gemeenten afgesproken dat zij volgend jaar 'fietsonveilige situaties' gaan aanpakken. Ook is inmiddels een aantal onderzoeken ingesteld 'om meer inzicht te krijgen in de aard en oorzaak van fietsongevallen'. Ook dat moet aanvullende maatregelen opleveren om ongelukken te voorkomen.

Enkele resultaten zijn al bekend. Zo blijkt dat vooral het gedrag van oudere fietsers leidt tot ongevallen. Ouderen moeten zich daarom meer bewust worden van hun eigen kwetsbaarheid. Daarover zijn afspraken gemaakt met de ouderenbonden en de Fietsersbond. Ook cursussen voor het omgaan met de elektrische fiets kan helpen, aldus Schultz.

Retribution voor EVE Online zorgt voor grote veranderingen

Vandaag komt developer CCP Games met een uitbreiding voor EVE Online genaamd Retribution. Deze uitbreiding brengt een aantal nieuwe elementen waaronder Bounty Hunting, Crimewatch, Tactical Combat Features en een aantal nieuwe schepen. Daarnaast komt er ook nog een hele reeks aan andere veranderingen mee.

Naast de nieuwe elementen als Crimewatch en Bount Hunting (die ervoor zorgen dat criminelen niet meer overal mee wegkomen), zijn 40 schepen bijgewerkt, zijn er vijf nieuwe schepen bijgekomen. Daarnaast komen er enkele UI-upgrades en inventory-veranderingen. Wil je weten wat er precies gaat veranderen, lees dan de lange (hele lange) lijst hier.

EVE Online Retribution

Nederlands bedrijf legt kunstgras in Somalië

Het Nederlandse bedrijf Greenfields gaat na Eredivisieclubs Heracles Almelo en PEC Zwolle ook het Banadir-voetbalstadion in de Somalische hoofdstad Mogadishu voorzien van kunstgras. Als het aan de plaatselijke voetbalbond ligt speelt het Somalisch elftal straks op de mat uit Nederland.

"Somalië is een beetje een lastig land", zegt Anton Winters, projectcoördinator bij Greenfields in Overijssel. "Maar het is ook een uitdagende klus."

Mogadishu stond jarenlang bekend als 'de gevaarlijkste stad van Afrika'. Clanmilities, krijgsheren en moslimextremisten streden er onophoudelijk om de macht. Eerder dit jaar heroverde een Afrikaanse interventiemacht de stad. Nu krabbelt Mogadishu langzaam op.

Een installateur van Greenfields is sinds zaterdag in Mogadishu om toe te zien op de aanleg van het kunstgrasveld. Dat moet 20 december klaar zijn.

Greenfields heeft al in meer dan veertig Afrikaanse landen een kunstgrasveld neergelegd. Het wereldwijd opererende bedrijf doet dat in opdracht van de FIFA. De wereldvoetbalfederatie steunt zo het voetbal in Afrika. De kunstgrasmat in Mogadishu kost 695 duizend dollar.

Somalië is een van de laatste landen die een kunstgrasveld krijgen. Greenfields wilde er in 2008 al aan de slag maar het geweld stond dat in de weg. Het kunstgras kon uiteindelijk afgelopen juni naar Mogadishu worden verscheept. Een lokale onderaannemer legde het grootste gedeelte van het veld aan. De installateur uit Nederland is nodig voor de afronding van het project.

De nationale ploeg speelde vroeger altijd in een ander stadion in Mogadishu, maar dat dient nu als legerbasis voor de Afrikaanse interventiemacht. Door de onveiligheid werkte het Somalische elftal zijn 'thuiswedstrijden' de afgelopen jaren af in omliggende landen.

Agent 47 gaat jouw vrienden omleggen

Altijd al van die vrienden gehad die je gewoon niet kunt uitstaan. BAFTA-winnaar Ralph komt met de oplossing: Agent 47. Het bedrijf heeft in samenwerking met Square Enix een actie opgezet waarbij jij een 'hit' kunt laten uitvoeren op je vrienden via Facebook. Allemaal opgezet om de release van Hitman: Absolution te vieren.

In de “Hire Hitman”-app wordt het iconische personage Agent 47 tot leven gebracht in een duistere video waarin de persoonlijke informatie uit de Facebook-account van het doelwit wordt geïntegreerd. Na het vinden van zijn doelwit voert Agent 47 met dodelijke precisie zijn opdracht uit, waarbij in de laatste seconden het leven van het slachtoffer wordt getoond door middel van foto’s afkomstig van Facebook.

Ondanks de duistere toon van de video is de app toch vooral bedoelt om plezier mee te hebben, doordat gebruikers de mogelijkheid hebben de meest bizarre redenen te verzinnen waarom ze juist die vriend hebben uitgekozen om een hit op te plaatsen. Of het nu gaat om hun slechte kledingstijl of omdat ze nooit een rondje te betalen, het is voor het slachtoffer altijd duidelijk wat hun ‘misdaad’ is geweest.

“Hire Hitman” is gecreëerd en geproduceerd door het meervoudig prijswinnend digital creative agency “Ralph”, gespecialiseerd in het maken van interactieve content voor de entertainmentindustrie. Het bedrijf heeft veel promotionele- en advertentiecampagnes gemaakt, waaronder voor HBO, MTV, BBC, ITV, AMC, FX, Showtime en bijna elke Amerikaanse filmstudio. 

Als jij je vrienden wilt omleggen, ga dan naar HIRE.HITMAN.COM en plaats een hit.

PVV boos over maidenspeech VVD'er

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft zich dinsdag boos gemaakt omdat ze niet in debat mocht met haar VVD-collega Bas van 't Wout over de bezuinigingen op de AWBZ. Van 't Wout sprak voor het eerst in de plenaire zaal, en dan mag er niet worden geïnterrumpeerd.

Agema zei het 'uiterst laf' te vinden dat de VVD een 'nieuweling' had gestuurd om de bezuinigingen op de langdurige zorg te verdedigen tijdens het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Ze wilde afwijken van de gewoonte dat een Kamerlid tijdens zijn maidenspeech niet wordt onderbroken.

Alle overige partijen wilden echter vasthouden aan de gewoonte. "We hebben het nu eenmaal zo afgesproken", zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer. "Ik vertrouw erop dat er nog vele momenten komen waarop we wel in discussie kunnen", zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemde het optreden van Agema 'tamelijk respectloos'.

Van 't Wout, Kamerlid sinds de verkiezingen van september, zei dat de aanval van Agema vooral bewijst dat hij een belangrijke portefeuille heeft.

'Salarissen Toneelgroep Amsterdam niet boven norm'

De leider van Toneelgroep Amsterdam, Ivo van Hove, verdient niet meer dan de balkenendenorm. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) in een dinsdag gepubliceerd antwoord op Kamervragen van de PVV. Ook het salaris van decorontwerper Jan Versweyveld komt niet boven de norm uit, verzekert ze.

Bussemaker wil verder niet ingaan op het salaris van de toneelmakers, al heeft ze wel inzage gehad in hun salarissen. Duidelijk is nu in elk geval dat ze niet meer boven de balkenendenorm uitkomen, zo'n 187 duizend euro peer jaar exclusief toeslagen en pensioen. "Aangezien het salaris niet boven de norm uitkomt, wordt het salaris niet openbaar gemaakt", schrijft Bussemaker.

De minister geeft geen duidelijkheid over de inkomsten van Van Hove buiten Toneelgroep Amsterdam om, maar die wel voortvloeien uit zijn werk bij het gezelschap. Het Parool berichtte vorige maand dat niet kon worden uitgesloten dat het totale inkomen van Van Hove boven de balkenendenorm uitkomt.

"Geen van beide heren verdient meer dan de balkenendenorm voor werkzaamheden die publiek gefinancierd worden", schrijft Bussemaker. "Voor zover het om publieke middelen gaat, is er bij Toneelgroep Amsterdam geen sprake van onrechtmatigheid. Ik doe wel een algemene oproep aan instellingen met publiek geld om, zeker in tijd van bezuinigingen, de gelden juist te besteden."

Onderzoek naar bezuinigingen gevangenissen

Het kabinet moet onderzoek doen naar de gevolgen van de bezuinigingen op gevangenissen. Dat staat in een voorstel van D66 dat dinsdag de instemming kreeg van een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Kamer wil dat het kabinet 'expliciet in kaart brengt' wat de bezuinigingen betekenen voor de regio's waar gevangenissen worden gesloten en voor het percentage criminelen dat opnieuw in de fout gaat.

Het kabinet wil 88 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. Volgens een uitgelekt plan wordt een derde van alle gevangenissen gesloten. Naar verluidt gaat het vooral om gevangenissen in het noorden des lands.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is nog bezig de plannen uit te werken. In april komt hij met zijn definitieve plan.

Geen opvang voor asielzoekers uit tentenkampen

De overheid hoeft geen opvang te regelen voor de asielzoekers uit de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag tegen voorstellen van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind om de asielzoekers in elk geval tijdelijk op te vangen.

Voordewind wilde opvang voor Irakezen, omdat delen van Irak te gevaarlijk zijn om naar terug te keren. Ook Somaliërs moeten volgens hem in aanmerking komen voor opvang, omdat de Raad van State eerder dit jaar heeft bepaald dat ze voorlopig niet kunnen worden uitgezet. Ze zouden moeten reizen via de hoofdstad Mogadishu en daar is het te gevaarlijk.

Op verzoek van Voordewind vond een hoofdelijke stemming plaats over de Somaliërs. Voordewind had zijn hoop gevestigd op de PvdA voor een meerderheid, maar Kamerleden van die partij stemden tegen. De motie werd verworpen met 39 stemmen voor en 104 tegen. De motie over de Irakezen kreeg evenmin steun van de PvdA.

Eerder dinsdag had een groep asielzoekers uit het ontruimde tentenkamp in Amsterdam-Osdorp, voornamelijk Irakezen en Somaliërs, een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. De asielzoekers, die nu in een kerk in Amsterdam worden opgevangen, vroegen om hernieuwde beoordeling van hun asielaanvraag. In de tussentijd willen ze toegang tot opvang.


Geen opvang voor asielzoekers uit tentenkampen (Foto: Novum)

VN: Israël moet Non-proliferatieverdrag ondertekenen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag met overweldigende meerderheid ingestemd met een resolutie waarin Israël wordt opgeroepen snel openheid van zaken te geven over zijn atoomprogramma en inspecteurs toe te laten. Ook wordt er bij Jeruzalem op aangedrongen om een topconferentie over het uitbannen van kernwapens in het Midden-Oosten te steunen.

De resolutie werd met 174 stemmen voor, zes stemmen tegen en zes onthoudingen aangenomen. In de resolutie staat dat Israël 'zonder verdere vertraging' het Non-proliferatieverdrag (NPT) moet ondertekenen en zijn nucleaire faciliteiten open moet stellen voor inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). De Verenigde Staten, Canada, Israël, de Marshall-eilanden, Micronesië en Palau stemden tegen de resolutie.

Resoluties die worden aangenomen door de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar vormen wel een afspiegeling van de heersende opinie. Dergelijke resoluties hebben dan ook vooral een morele en politieke waarde.

Israël weigert te bevestigen of te ontkennen dat het in het bezit is van kernwapens. Algemeen wordt evenwel aangenomen dat het land over een kernwapenarsenaal beschikt. Jeruzalem weigert het NPT te ondertekenen, net als India, Pakistan en Noord-Korea, landen die allemaal een eigen atoomprogramma hebben.

In 1995 werd een voorstel omarmd om het Midden-Oosten vrij te maken van massavernietigingswapens en Israël onder druk te zetten om zijn nooit bevestigde kernwapenarsenaal van ongeveer tachtig kernkoppen op te geven. Aan dat voorstel is echter nooit een vervolg gegeven. In 2010 besloten de 189 landen die het NPT hebben ondertekend, om in 2012 een conferentie te beleggen over massavernietigingswapens in het Midden-Oosten.

De conferentie zou medio december in het Finse Helsinki worden gehouden. De Verenigde Staten kondigden op 23 november echter aan dat de conferentie niet doorgaat. Als redenen werden de politieke onrust in het Midden-Oosten en de afwijzende houding van Iran ten aanzien van non-proliferatie aangevoerd. Iran en een aantal andere Arabische landen menen echter dat de echte reden is dat Israël weigert aanwezig te zijn. Israël wil pas meewerken aan een conferentie als er een vredesovereenkomst voor het Midden-Oosten is gesloten.

Scholieren VS ziek door Bob Marley-drankje

Een bedrijf dat de catering verzorgt voor scholen in de Amerikaanse staat New Jersey heeft een drankje dat is vernoemd naar reggae-icoon Bob Marley uit zijn assortiment gehaald. Marley's Mellow Mood is bedoeld om ontspannend te werken, maar diverse scholieren zijn er ziek van geworden.

Op het etiket van Marley's Mellow Mood staat dat het drankje tot duizeligheid kan leiden en dat het niet is bedoeld voor kinderen. Toch konden leerlingen van de school het op de campus kopen. Meerdere scholieren werden vervolgens ziek. Over hun symptomen zijn geen details vrijgegeven.

De cateraar, Chartwells School Dining Services, heeft het drankje uit zijn assortiment gehaald. Er komt een onderzoek en een manager is voorlopig op non-actief gesteld.


Scholieren VS ziek door Bob Marley-drankje (Foto: Novum)

Schoorel haakt af voor KNLTB Masters

Tennisser Thomas Schoorel doet volgende week niet mee aan de KNLTB Masters. Dat meldt de Amsterdammer dinsdag op Twitter. Hij heeft nog te veel last van zijn elleboog en mag pas na het weekeinde weer beginnen met serveren, zodat het Nederlandse titeltoernooi voor hem te vroeg komt. Schoorel won de Masters in 2010.

Schoorel kampt al geruime tijd met een reeks blessures. Daardoor zakte hij ver weg op de wereldranglijst en kon hij de weg naar boven nog niet inzetten. Schoorel is momenteel de nummer 227 van de wereld. In juli vorig jaar reikte hij tot de 94e positie op de wereldranglijst.

Slingshot-DLC uitgebracht voor XCOM

2K Games en Firaxis Games kondigen vandaag aan dat de Slingshot Content Pack, de eerste add-on content voor de veelgeprezen XCOM: Enemy Unknown, nu beschikbaar is voor pc, Xbox 360 en PlaySation 3.

Met het Slingshot Content Pack, ontmoeten gamers een raadselachtige Triad operative, brengen een buitenaards schip van koers, en strijden met buitenaardse wezens in de lucht boven China. De Slingshot Content Pack is voorzien van drie nieuwe landkaarten die verbonden zijn met de Council missies, een geheel nieuw Squad karakter met een uniek verhaal en stemgeluid, en opties om je karakter aan te passen.

De Slingshot Content Pack is verkrijgbaar voor € 6,99 voor PlayStation Network/ 560 Microsoft Points Xbox LIVE en € 6,49 voor de pc.

Teeven probeert vrijlating tbs'ers te voorkomen

Justitie probeert te voorkomen dat tbs'ers als gevolg van een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moeten worden vrijgelaten. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.

Door middel van een zogeheten rechtelijke machtiging kunnen tbs'ers een halfjaar worden vastgehouden. Deze civielrechtelijke maatregel kan ook worden verlengd, zei Teeven.

Het Europese hof bepaalde afgelopen zomer dat als in een vonnis niet uitdrukkelijk staat dat verdachten worden veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan tbs onbeperkt worden verlengd.

Ahmed Marcouch (PvdA), die Teeven naar de Kamer had geroepen, wilde weten wat de staatssecretaris gaat doen om ervoor te zorgen dat mogelijk honderden tbs'ers als gevolg van deze uitspraak op straat belanden. "Het laatste wat ik wil is dat we gevaarlijke tbs'ers ineens moeten vrijlaten. Dat is in het belang van de slachtoffers, veiligheid en de tbs'ers niet gewenst."

Teeven antwoordde dat hij Marcouch gedeeltelijk kan geruststellen. Hoewel de vonnissen niet kunnen worden gerepareerd, bieden civielrechtelijke maatregelen wel mogelijkheden om tbs'ers toch van de straat te houden. Momenteel wordt uitgezocht hoeveel tbs'ers mogelijk in aanmerking komen voor vrijlating als gevolg van het vonnis. Cijfers daarover worden in januari bekend.

De staatssecretaris legde de schuld bij de rechters. Die hadden hun vonnissen duidelijker moeten motiveren. "Dat is het ambachtelijke werk van de zittende magistratuur waar hier een fout in is gemaakt." Teeven wilde wel het beeld wegnemen dat het om verkrachters en moordenaars zou gaan die nu op vrije voeten komen. "Dat is niet juist."

Kilo's cocaïne tussen bloemen in vliegtuig

De douane heeft in een vliegtuig afkomstig uit Zuid-Amerika enkele kilo's cocaïne aangetroffen. De drugs waren verstopt in dozen waar bloemen in zaten.

Het toestel kwam maandag aan op Maastricht-Aachen Airport. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Om hoeveel kilo coke het precies gaat wil een woordvoerder van de marechaussee in het belang van het onderzoek niet zeggen.


Kilo's cocaïne tussen bloemen in vliegtuig (Foto: Novum)

Eerste The Hobbit-recensies zeer uiteenlopend

De eerste recensies voor de film The Hobbit: An Unexpected Journey lopen zeer uiteen. Hoe reageert de Amerikaanse pers op de nieuwe film van Peter Jackson?

Met het verlopen van de Amerikaanse embargo druppelen de eerste reviews binnen. Het hoogste cijfer wordt op dit moment gegeven door Rodrigo Perez van website The Playlist. Hij geeft de film een 8,3 en is van mening dat het niet helemaal is wat hij verwacht. 'Hoe episch, grandioos en emotioneel meeslepend de vorige films ook mogen zijn, is The Hobbit niet volledig met de voorgangers te vergelijken, maar het is een spannende rit dat zeker een van de meest vermakelijke en enerverende films van dit jaar'.

The Hollywood Reporter-recensent Todd McCarthy is met een matig zesje iets minder enthousiast. "Een waar genot, iets waar de miljoenen die-hard fans van zijn Lord of theRings-trilogie op wachten. Echter, in zuivere filmtermen, het is ook een beetje traag (...) en het gemis van sterke ontwikkelingen. (...) Er zijn elementen in deze nieuwe film die net zo spectaculair zijn als een groot deel van de Rings-trilogie, maar veel van dit is ongemakkelijk en saai, zeker in het begin."

De eerste onvoldoende voor de film komt van Boxoffice Magazine. Recensent James Rocchi geeft de nieuwe film een 4. "The Hobbit is goed genoeg geeft je een goed idee van hoe het veel, veel beter kon. Als je je kinderen meeneemt en ze niet de scènes laat zien waar vijanden bruut en vooral bloederig worden onthoofd, dan hebben ze een leuke tijd. Bilbo Baggins' missie voor avontuur en Warner Bros' missie voor makkelijk geld neemt hem mee door drie films. Maar jouw missie voor epische, werkelijk vermakelijke filmmakelarij is succesvoller als je thuis blijft."

De Nederlandse pers heeft de film nog niet kunnen bewonderen, dus hier zijn nog geen cijfers van. Onze review voor The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt op 11 december, een dag voor de relase, op deze website.

Microsoft niet veroordeeld tot miljardenboete

Microsoft moet een 'schappelijke' vergoeding betalen aan Motorola voor het gebruik van de videocompressietechnologie H264. De rechtbank van Seattle stelt dat het patent rond de techniek noodzakelijk is voor het functioneren van moderne spelcomputers. Motorola kan daarom geen eigendom opeisen, maar heeft wel recht op een vergoeding.

Motorola had een schadevergoeding van ruim vier miljard dollar geëist. Microsoft had bezwaar aangetekend tegen de hoogte van de vergoeding. Het bedrijf achter de Xbox 360 stelde dat het gebruik van de videocodering maximaal een miljoen dollar per jaar moet kosten. De precieze hoogte van de vergoeding wordt in een latere zaak bepaald.

In mei eiste Motorola in Duitsland en de Verenigde Staten een volledige blokkade van de 4GB en 250GB Xbox 360 Slim-spelcomputers. Motorola en Microsoft liggen sinds 2010 met elkaar in de clinch over het gebruik van de videocompressietechnologie. Ook Apple strijdt met Motorola over het gebruik van H264.


Microsoft niet veroordeeld tot miljardenboete (Foto: Novum)

Groningen-talent Zivkovic tekent voor drie jaar

FC Groningen heeft talent Richairo Zivkovic definitief vastgelegd voor de komende drie jaar. De 16-jarige spits ondertekende dinsdag een verbintenis tot de zomer van 2016. Zondag viel hij in tegen Heracles Almelo en werd hij de jongste debutant ooit voor Groningen. Slechts drie spelers waren bij hun debuut in de Eredivisie jonger.

Zivkovic koos, ondanks geruchten over buitenlandse interesse, bewust voor een langer verblijf in Groningen. "Tegenwoordig gaan spelers steeds vaker en op jongere leeftijd naar het buitenland. Dat was voor mij geen optie", legt de jongeling uit. "Ik vond het veel verstandiger om hier te blijven. Dit is wat ik wilde."

Lucas doet weinig als Star Wars-consultant

George Lucas hoort consultant te zijn voor Disney- en Lucasfilm-project Star Wars: Episode VII. Maar volgens de beste man zelf doet hij bar weinig.

Lucas: "(Als de filmmakers vragen) 'Wie is die gast?', dan kan ik het ze vertellen. Ik bedoel, ze hebben honderden encyclopedieën en dingen, maar ik weet gewoon veel. Ik kan dan zeggen 'dit is dit en dat is dat'. Maar in de basis, ik heb zeer weinig om te doen."

Voor de overname van de Star Wars-reeks heeft Lucas alles netjes overgedragen en zit dus nu achterover in zijn stoel, wachtend op eventuele vragen. Op de vraag of Steven Spielberg wellicht een goede zou zijn voor de nieuwe film reageerde hij kort maar krachtig: "Hij is de meest briljante regisseur in de huidige industrie. Ik ben er zeker van dat hij het nooit gaat doen!"

Tweede Kamerlid Henk Krol wordt vervolgd

Fractievoorzitter Henk Krol van de partij 50PLUS wordt door justitie vervolgd voor het hacken van medische dossiers. Dat heeft de woordvoerder van de fractie dinsdag bevestigd.

Het Eindhovense Tweede Kamerlid zou via internet bij het Brabantse laboratorium 'Diagnostiek voor U' medische dossiers boven water hebben gehaald. Zo wilde hij aantonen dat de veiligheid van de website van het bedrijf erg slecht is.

Tweede Kamerlid Henk Krol wordt vervolgd
Tweede Kamerlid Henk Krol wordt vervolgd (Foto: ANP)

Première VPRO-serie ode aan Jeroen Willems

De première van de serie De Ontmaskering van de Vastgoedfraude wordt een ode aan de maandag overleden acteur Jeroen Willems. "De eerste aflevering wordt in het Amsterdamse filmmuseum Eye uitgezonden", laat een woordvoerder van de VPRO weten aan Novum Nieuws. "Het gaat wel door, alleen wordt het een hommage aan Jeroen Willems."

De première stond al gepland voor 6 januari, waarbij VPRO-leden de eerste aflevering van de serie met Willems te zien krijgen. "Er is bijvoorbeeld een compilatie te zien van zijn werk voor de VPRO", vertelt de woordvoerder. "Ook komen er sprekers."

De eerste aflevering van De Ontmaskering van de Vastgoedfraude wordt 12 januari op televisie uitgezonden. Alle opnames zijn afgerond, dus de VPRO ziet geen reden de uitzending uit te stellen. "We houden wel contact met de nabestaanden."

Willems overleed maandag plotseling op 50-jarige leeftijd. De acteur speelde onder meer in films als Komt een Vrouw bij de Dokter en De Passievrucht. Ook was hij te zien in de VPRO-serie Bij Ons in de Jordaan.

KNVB gelast alle amateurwedstrijden af

Voetbalbond KNVB heeft voor dit weekend al het amateurvoetbal afgelast. De reden hiervoor is de dood van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen na een zware mishandeling door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Het besluit is in overleg met het bestuur van SC Buitenboys, waarvoor de grensrechter actief was, genomen.

In het profvoetbal zal vrijdag, zaterdag en zondag een minuut stilte in acht worden genomen. Verder zullen alle spelers en arbiters rouwbanden dragen. Een vergadering over het amateurvoetbal die voor dit weekend gepland stond is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De KNVB zal om 17.00 uur een toelichting op het besluit geven.

Opnieuw 15 jaar geëist tegen ex-directeur Gelredome

De 48-jarige ex-directeur van het Gelredome gaat als het aan justitie ligt alsnog vijftien jaar de cel in voor de moord op zijn vrouw. Die eis maakte het OM in Arnhem dinsdag bekend tijdens de behandeling van het hoger beroep. In juli eiste justitie diezelfde straf, maar besloot de rechtbank in Arnhem tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De Arnhemmer Jasper van A. bracht vorig jaar in november zijn echtgenote om het leven door haar tien keer met een honkbalknuppel op haar hoofd en lichaam te slaan. Hij stopte met slaan toen zijn dochter binnenkwam, die wakker was geworden van het lawaai. Daarop bracht hij zijn kinderen naar de buren om terug te keren naar zijn woning en zijn vrouw te verstikken met een kussen. Toen hij dacht dat ze dood was belde hij 112. De vrouw overleed dezelfde nacht in het ziekenhuis.

Tijdens het hoger beroep speelt de vraag of sprake is van doodslag of moord. De rechtbank legde twaalf jaar cel op, omdat de moord 'aan doodslag zou hebben gegrensd'. Volgens het OM heeft de oud-directeur tussen het slaan met de honkbalknuppel en de verstikking door de tijd gehad over zijn daad na te denken. Daarom zou hij voor moord moeten worden veroordeeld.

Zowel justitie als Jasper van A. ging in beroep tegen de straf. De rechter doet naar verwachting op 18 december uitspraak.

'Bijeenkomst Koerden was legaal'

De Koerden die maandag bijeen waren in het Zeeuwse Ellemeet hielden slechts een 'culturele bijeenkomst'. Het was geen geheime bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, zo laat het bestuur van de Federatie Koerden in Nederland weten.

De politie hield 55 bezoekers aan nadat de AIVD was getipt dat de in Nederland verboden beweging een bijeenkomst hield in een recreatiepark in het dorp op Schouwen-Duiveland.

"Het ging om een culturele bijeenkomst die gewoon was aangekondigd en volkomen legaal was", stelt de organisatie. Volgens de Federatie Koerden in Nederland voert de overheid een campagne om de activiteiten van Koerden en Koerdische organisaties te verstoren en uiteindelijk onmogelijk te maken.

Het bestuur van de organisatie eist dat de staat zich aan de grondwet houdt, waarin de vrijheid van meningsuiting, van organisatie en van samenkomst is vastgelegd. Ook wil de federatie dat de arrestanten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Volgens de AIVD is Nederland een belangrijk opleidingsland voor de PKK. De afgelopen tien jaar zijn tientallen opleidingskampen in Nederland georganiseerd. De PKK strijdt in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak tegen de Turkse overheid. De beweging rekruteert volgens justitie ook in Nederland jonge en minderjarige Koerden voor de gewapende strijd.

Man genaaid na slechte seks

Een vrouw uit Clarksville, in de Amerikaanse staat Tennessee, moet voorkomen wegens een valse aangifte. Zij had een man, met wie ze een date had, beschuldigd van verkrachting. Zij vond de seks namelijk waardeloos.

Lynette Lee deed op 23 november aangifte van verkrachting. Ze had een man leren kennen via een datingsite en was met hem meegegaan naar een hotel. Hier zou de beste man haar hebben uitgekleed en tegen haar wil seks met haar hebben gehad.

Enkele dagen later ging Lee weer naar de politie om de aanklacht in te trekken. Ze had namelijk gelogen omdat 'ze er niet van had genoten en de seks slecht was'. Lee wordt nu aangeklaagd wegens het doen van een valse aangifte.

NOC*NSF trekt stekker uit badminton

Sportkoepel NOC*NSF steekt voorlopig geen geld meer in badminton. Dat heeft de badmintonbond dinsdag te horen gekregen. De sport wordt de dupe van het nieuwe beleid van NOC*NSF, dat begin dit jaar al werd aangekondigd. De komende periode wordt vooral geïnvesteerd in sporten waar de kansen op olympische medailles voor Nederland het grootst zijn.

Welke andere sportbonden hun subsidie kwijtraken maakt NOC*NSF later dinsdag bekend. Duidelijk is wel dat in onder meer judo behoorlijk wordt geïnvesteerd. Ook andere grote sporten kunnen op meer geld rekenen. Nederland onderstreept daarmee de ambitie om structureel tot de beste tien sportlanden van de wereld te behoren.

De badmintonbond is verbijsterd dat de geldkraan wordt gesloten. "Dit valt me rauw op het dak", zegt voorzitter Clemens Wortel. De bond was net druk bezig om talenten klaar te stomen voor de Olympische Spelen van 2016 en 2020. "NOC*NSF neemt deze spelers hun olympische droom af. We geloven in onze eigen plannen en gaan met grote passie verder."

Jaar cel voor Cees B. wegens ontucht en kinderporno

Cees B., de man die jarenlang onterecht vastzat voor de Schiedammer parkmoord, moet een jaar de cel in voor ontucht, het bezit en verspreiden van kinderporno en grooming. Dat heeft de rechtbank in in Den Bosch dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had twintig maanden geëist

De 43-jarige B. had meerdere keren seks met een jongen van 14 jaar. Op zijn mobiele telefoon zijn bovendien 148 kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen en twee filmpjes met kinderporno. Verder had hij geprobeerd een minderjarig meisje via een chatbox tot seks te verleiden. Hij bekende twee weken geleden op de zitting een deel van de beschuldigingen.

Het Openbaar Ministerie had ook een voorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist met een proeftijd van vijf jaar. De rechtbank legde naast de celstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar op, met een proeftijd van drie jaar.

Daarbij speelde mee dat B. al eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. De rechtbank woog verder mee dat de man volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is en dat hij heeft aangegeven zich te willen laten behandelen voor zijn pedofilie en psychische problemen.

B. werd in 2001 veroordeeld voor de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss in 2000 in het Beatrixpark in Schiedam. In 2004 meldde de echte dader zich en werd B. vrijgelaten.

Leeuwenpopulatie Afrika daalt

Het leefgebied van de leeuwen in de Afrikaanse savannes is de afgelopen vijftig jaar met 75 procent afgenomen. Dat blijkt uit een studie van Duke University die dinsdag verscheen in het tijdschrift Biodiversity and Conservation. Het aantal leeuwen op het continent is gedaald tot 32 duizend, waarbij de leeuwenpopulatie in West-Afrika onder wel heel zware druk staat, waarschuwen de onderzoekers.

Vijftig jaar geleden liepen er nog ongeveer honderdduizend leeuwen rond in Afrika. De afgelopen jaren heeft de voortgaande bevolkingsgroei op het continent er echter toe geleid dat steeds meer savannegebied ten prooi is gevallen aan de mens. Het leefgebied van de leeuwen is daardoor fors teruggelopen en bovendien gefragmenteerd geraakt.

"Het aantal leeuwen is de afgelopen eeuw dramatisch snel gedaald", aldus de onderzoekers. "Omdat veel leeuwen nu leven in kleine, geïsoleerde populaties is de verwachting dat deze trend zich doorzet. Met name de situatie in West-Afrika is zorgwekkend, er is geen grote populatie meer en in veel nationale parken zijn helemaal geen leeuwen meer." In vijf Afrikaanse landen is geen leeuw meer te bekennen, terwijl dat in 2002 nog wel het geval was. In slechts negen landen leven meer dan duizend leeuwen. Het grootste deel van de Afrikaanse leeuwenpopulatie, zo'n veertig procent, leeft in Tanzania.

De wetenschappers bepaalden met behulp van satellietbeelden hoeveel gebied de leeuwen nog hebben om vrij rond te lopen, zonder met mensen geconfronteerd te worden. Dit soort gebieden neemt in rap tempo af en de verwachting is dat deze ontwikkeling de komende veertig jaar doorzet.


Leeuwenpopulatie Afrika daalt (Foto: Novum)

Zwarte pieten willen woning overvallen

Twee zwarte pieten hebben maandagavond geprobeerd om een woningoverval te plegen in Wormerveer. Na een worsteling met de bewoner maakten de twee geschminkte en verklede mannen zich uit de voeten. Dat meldt de politie.

De pieten belden rond 22.15 uur aan bij de woning aan de Marktstraat in de Noord-Hollandse plaats. De bewoner kreeg direct strooigoed in zijn handen, waarna de overvallers probeerden met geweld binnen te komen. De bewoner werd in zijn gezicht geslagen en raakte lichtgewond. Toch wist de man de twee buiten te houden.

De politie waarschuwt om niet zomaar de deur te openen voor vreemden.

Glimp Smaug in The Hobbit-televisiespot

In de nieuwe tv-spot voor The Hobbit: An Unexpected Journey is een glimp te zien van een nieuw personage. Het gaat om Smaug, een draak van monsterlijk formaat.

Eerlijk is eerlijk: een goed beeld van de draak is er nog niet, maar zijn aanwezigheid doet het hart van menig LOTR-fan al springen. Het stemgeluid van Smaug komt van acteur Benedict Cumberbatch (Star Trek Into Darkness) en zal in de twee volgende films van The Hobbit een veel grotere rol spelen dan in het eerste deel. De tweede film heet dan ook The Hobbit: The Desolation of Smaug.

The Hobbit: An Unexpected Journey is de nieuwste film van regisseur Peter Jackson. De film speelt zich af in Midden-Aarde, zo’n zestig jaar voor The Lord of the Rings. Het avontuur gaat over het titelpersonage Bilbo Balins (Martin Freeman), die een epische expeditie begint naar het verloren dwergenrijk Erebor. Dit rijk is veroverd door de afschrikwekkende draak Smaug. Tijdens de reis wordt Bilbo benaderd door de tovenaar Gandalf de Grijze (Ian McKellan) en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden vol Aardmannen en Orks, dodelijke Wargen en Reuzenspinnen, Huidverwisselaars en Tovenaars. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, in de woestenij van de Eenzame Berg, moeten zij eerst door de tunnels van de Aardmannen. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollum. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere en kostbare ring, met onverwachte en bruikbare eigenschappen. Een ring die bepalend is voor het lot van Midden-Aarde, maar waar Bilbo zich dan nog niet bewust van is.

De film The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt op 12 december in de bioscoop.

Producent bekend voor Terminator 5

Hoewel het al ruim een jaar vaststaat dat er meer Terminator-films gaan komen, heeft het lang geduurd voordat het contract tussen Annapurna Productions en Pacificorp is getekend. Pas na een jaar is een eerste naam voor de volgende Terminator bekendgemaakt: producent David Ellison.

De Terminator-franchise is een aparte deal geweest voor Annapurna Productions, die zich eerder heeft gericht op films zoals Lawless, Zero Dark Thirty en The Master. De broer van Annapurna-directeur Megan Ellison, David, is wat dit betreft ook een logische zet geweest. Met zijn eigen bedrijf Skydance heeft hij eerder films zoals Mission Impossible: Ghost Protocol, Jack Reacher, Jack Ryan en Star Trek Into Darkness geproduceerd. De oplettende lezer weet dat de rechten van deze vier films allemaal bij Paramount Pictures liggen. Het is op dit moment onbekend of de studio meewerkt aan de volgende Terminator-films.

De Terminator­-reboot zit in een ware productiehel sinds Terminator: Salvation. Het scenario voor ‘Terminator 5’ van Justin Lin is na het schrijven vrijwel direct in de prullenbak verdwenen. Annapurna Productions en Skydance starten volledig opnieuw met het script als zij een nieuwe scenarist hebben gevonden.

Drie Terminator-films waren een onderdeel van de deal, maar volgens de meest recente geruchten is dit inmiddels teruggebracht tot twee. Toch moeten de studio’s haast maken met het filmen van de actiefilms: in 2019 gaan de rechten van Terminator weer terug naar de vader van de reeks, James Cameron.

'IOC schorst olympisch comité India'

Het Indiaas olympisch comité is door het IOC geschorst. Het internationaal olympisch comité legde die sanctie dinsdag op vanwege overheidsinmenging. Dat melden functionarissen op basis van anonimiteit. Officiële bevestiging van het IOC van de uitsluiting is er nog niet.

Als gevolg van de schorsing verliest het Indiaas olympisch comité subsidies van het IOC. Indiase sporters mogen niet meer aan de Spelen meedoen onder eigen vlag. Bestuurders mogen bovendien niet meer aanwezig zijn bij vergaderingen en evenementen van het IOC.

Het IOC had de Indiërs herhaaldelijk gemaand zich aan de eigen regels en het olympisch handvest te houden. Door de Indiase regering opgelegde regels moest het Indiaas olympisch comité naast zich neerleggen.

[PDC WK] Van Gerwen loot qualifier, Barney tegen Smith

Vandaag werd de loting bekend voor de eerste ronde van de PDC World Darts Championship 2013. Het WK darts begint 14 december in het Alexandra Palace in Londen. 1 januari wordt de finale afgewerkt. Phil Taylor is als eerste geplaatst in Londen.

Tijdens het PDC WK komen er zes Nederlanders in actie. Michael van Gerwen neemt het op tegen de winnaar van de voorrondepartij tussen Paul Lim en Mohd Latif Sapup. Raymond van Barneveld treft Michael Smit, waarvan hij de laatste twee ontmoetingen simpel won.

Co Stompé treft Paul Nicholson, terwijl Jerry Hendriks het opneemt tegen Wayne Jones. Vincent van der Voort mag het opnemen tegen Stuart Kellett. Gino Vos heeft wellicht de lastigste loting van alle Nederlanders. Hij speelt tegen titelverdediger Adrian Lewis.

De volledige loting:

Naam Naam
Phil Taylor (1) Michael Mansell
Wayne Jones (32) Jerry Hendriks
Paul Nicholson (16) Co Stompé
Robert Thornton (17) Magnus Caris
Andy Hamilton (8) James Richardson
Richie Burnett (25) James Hubbard
Terry Jenkins (9) Steve Brown
John Part (24) Joe Cullen
Simon Whitlock (5) winnaar Muramatsu/Harrington
Colin Osborne (28) winnaar Ilagan/Jamie Lewis
Dave Chisnall (12) Shaune Tichowitsch
Andy Smith (21) winnaar Gurney/Marijanovic
Gary Anderson (4) winnaar Komula/Haavisto
Jamie Caven (29) winnaar Carlos Rodriquez/John Bowles
Raymond van Barneveld (13) Michael Smith
Brendan Dolan (20) Mark Jones
Adrian Lewis (2) Gino Vos
Denis Ovens (31) winnaar Max Hopp/Charles Pietersen
Kevin Painter (15) winnaar Andree Welge/Chun Nam
Ronnie Baxter (18) Dennis Priestley
Michael van Gerwen (7) winnaar Paul Lim/Latif Sapup
Peter Wright (26) Arron Monk
Mark Webster (10) Ian White
Colin Lloyd (23) Darin Young
Wes Newton (6) Johnny Haines
Kim Huybrechts (27) Scott Rand
Justin Pipe (11) Andy Jenkins
Mark Walsh (22) Darren Webster
James Wade (3) Peter Hudson
Steve Beaton (30) Kyle Anderson
Mervyn King (14) Dean Winstanley
Vincent van der Voort (19) Stuart Kellett

Vlemmix knalt met kontfluit

Johan Vlemmix heeft een gat in de markt ontdekt! De mediageile nietsnut heeft namelijk een kontfluitje uitgevonden. Het muziekinstrumentje vindt volgens Vlemmix gretig aftrek.

Met het kontfluitje kun je een stinkende ruft omtoveren in een anale symfonie. En daar heeft iedereen wel oren naar. "De bestellingen gaan als een raket, ik wist wel dat het ging werken", reageert de oranjefreak.

Vlemmix heeft vanochtend zijn vinding gelanceerd op Radio Veronica. "Iedereen laat scheetjes. Je steekt het kontfluitje in je achterste, en dan maak je muziek."

Foxx speelt Electro in Amazing Spider-Man 2

Naast het nieuws dat Chronicle-acteur Dane DeHaan is gecast als Harry Osborn in The Amazing Spider-Man 2 hebben we meer castingnieuws. Niemand minder dan Jamie Foxx gaat de vijand Electro spelen in de superheldenfilm.

Mark Webb, regisseur van de eerste The Amazing Spider-Man-film is ook nu weer genesteld op de regiestoel. Hij heeft in een interview met ET gezegd dat Foxx, die vanaf 19 januari te zien is als Django in Django Unchained, de rol van vijand oppikt. Volgens Webb is Electro 'een geniaal elektrisch persoon die alle pech in de wereld lijkt te hebben…en voordat je het weet knapt er iets bij hem'.

Het is een erg makkelijke uitleg van het personage, maar volgens Marvel is Electro iets gecompliceerder:

Opgevoed door zijn overbezorgde moeder, nadat zijn vader hen verlaten, koestert Maxwell Dillon grote ambities om elektrotechnisch ingenieur te worden. Echter, na overtuigd te worden door zijn moeder dat hij niet slim genoeg is om zo'n carrière na te streven, start Max met tegenzin een baan als kabelwerker voor een elektrische bedrijf.

Als bij het repareren van een hoogspanningslijn Max nog steeds verbonden zit met een spoel, wordt hij door de bliksem getroffen. In plaats van te worden gedood veroorzaakt het bizarre ongeluk een mutagene verandering in zijn zenuwstelsel, waardoor hij hoge hoeveelheden elektriciteit kan genereren en controleren. Na het maken van een kleurrijk kostuum wendt Max zich tot een leven van misdaad als Electro.

De film The Amazing Spider-Man 2 verschijnt op 24 april 2014 in de Nederlandse bioscoop.

Electro
Electro

Alsnog cel voor man na twee keer vrijspraak

Een 52-jarige man uit Tilburg is dinsdag door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op zijn vrouw in 2007. De man werd eerder door de rechtbank en het hof vrijgesproken. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De Tilburger werd na de uitspraak meteen vastgezet.

De Hoge Raad besloot begin dit jaar dat het Bossche hof de zaak nog een keer moest behandelen. De motivering van de eerdere vrijspraak was volgens de hoogste rechter 'niet begrijpelijk'. Na nieuw onderzoek oordelen de rechters nu dat de Tilburger de enige is die zijn vrouw in de echtelijke woning in Tilburg had kunnen doodsteken.

Zo bleken zowel de voor- als achterdeur van de woning op slot toen de politie kwam, in tegenstelling tot wat de man eerder verklaarde. Ook werd op zijn kleding een bloedvlek gevonden afkomstig van zijn echtgenote.

Omdat de man zijn vrouw eerst met een breekijzer op het hoofd sloeg en vervolgens een mes uit de keuken haalde om haar negen keer in haar rug te steken, had de verdachte genoeg tijd om zich te bezinnen, zo oordeelde het hof. Daarom is hij veroordeeld tot moord.

De Tilburger was na zijn eerdere vrijspraak op vrije voeten. Hij werd vanuit de rechtszaal direct meegenomen en vastgezet.

Nokia verkoopt hoofdkantoor

Nokia verkoopt zijn hoofdkantoor voor 170 miljoen euro. Het bedrijf staat onder financiële druk omdat het moeite heeft om de concurrentie bij te benen. De Finse telefoonmaker huurt het kantoor na de verkoop terug van de nieuwe eigenaar. Dat maakte Nokia dinsdag bekend.

Nokia zit al sinds 1997 in het 48 duizend vierkante meter grote Nokia House. Het kreeg naar eigen zeggen een goed bod voor het uit glas en staal opgetrokken gebouw en besloot daarom tot de verkoop. De verkoop moet voor het eind van het jaar rond zijn.

De Finnen waren lange tijd de grootste telefoonmaker ter wereld, maar moet Samsung en Apple nu voor laten gaan. De omzet van Nokia daalde in het derde kwartaal met negentien procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkoop van smartphones daalde in die periode met tien miljoen exemplaren tot zes miljoen.

Om het bedrijf weer financieel gezond te krijgen wil Nokia voor het einde van volgend jaar tienduizend banen schrappen en 1,6 miljard euro besparen.

Snordragers halen tonnen op voor prostaatkanker

Ruim 7500 mannen hebben ruim vier ton opgehaald voor prostaatkanker onderzoek door hun snor in de maand november te laten staan en zich daarvoor te laten sponsoren door vrienden en familie. Wereldwijd haalden 1,1 miljoen mannen meer dan negentig miljoen euro op voor de campagne Movember, een samentrekking van november en moustache.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ruim tienduizend mannen in Nederland prostaatkanker. Jaarlijks overlijden ongeveer 2500 Nederlanders aan de ziekte.

Wolfsen zegt sorry tegen bewoners asbestflat

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA) heeft zijn excuses aangeboden aan de bewoners van de wijk Kanaleneiland die deze zomer geëvacueerd werden na een asbestvondst. Dat deed hij dinsdag op een persconferentie waar het onderzoeksrapport over de aanpak van de vondst werd gepresenteerd.

De commissie concludeerde onder meer dat de bewoners niet acuut geëvacueerd hadden hoeven worden, omdat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid was. Wolfsen is blij dat er geen acuut gevaar was, maar betreurt dat die informatie niet beschikbaar was bij degenen die een beslissing moesten nemen over de evacuatie.

"We hebben gehandeld op basis van de informatie die voorhanden was", zei Wolfsen in een eerste reactie. "Uw gezondheid heeft vooropgestaan en daarom is gekozen het zekere voor het onzekere te nemen." De gemeente betreurt het dat onrust en onzekerheid is ontstaan door de ontruimingen. "Dat spijt ons oprecht. Voor dat handelen bieden wij u onze welgemeende excuses aan", sprak Wolfsen tot de bewoners.

De commissie die onderzoek deed naar de kwestie heeft forse kritiek op de aanpak van de gemeente. De crisiscommunicatie was onvoldoende en de crisisorganisatie die de gemeente instelde functioneerde slecht. Maatregelen waren onnodig belastend voor de bewoners en zorgen en emoties van de bewoners stonden niet centraal.

Wolfsen erkent de fouten en gaat verbeteringen doorvoeren op het gebied van crisisorganisatie en -communicatie. De komende dagen gaat het college van burgemeester en wethouders het rapport grondig bestuderen en erover in gesprek met de bewoners en de gemeenteraad.

Reus: "Ajax deed aan Barcelona denken"

Borussia Dortmund had tijdens de laatste Champions League-ontmoeting met Ajax geen kind aan de Amsterdammers. Toch is Marco Reus complimenteus over de Nederlandse landskampioen.

Net als Ajax beschikt Dortmund over een talentvolle, maar onervaren selectie. Uitkomen op het hoogste Europese niveau is zodoende van essentieel belang, zo vindt ook Reus. "Voor mijn ontwikkeling is het spelen van dit soort wedstrijden enorm belangrijk", zegt de aanvaller in gesprek met Voetbal International.

Ofschoon de Duitsers in de Nederlandse hoofdstad met 1-4 aan het langste eind trokken, weigert Reus te spreken van een makkelijke avond. "Zelfs die recente zege in Amsterdam kwam niet zo eenvoudig tot stand als het lijkt. Anders dan Duitse teams bouwde Ajax nóg meer op van achteruit. Veel korte combinaties, spelen op balbezit, ook de keeper wordt als laatste man in het spel betrokken; het deed me zelfs aan Barcelona denken..."

De waardering voor de Nederlandse speelwijze is niet enkel gebaseerd op de laatste confrontaties met Ajax. "Ik ben een fan van de Nederlandse manier van voetballen", zegt Reus. "Ajax speelt in een sterke competitie, ook PSV en FC Twente hebben de laatste jaren goed gepresteerd. En ook Feyenoord heeft het goed gedaan. Alleen heeft Ajax tegen Borussia Dortmund niet zo veel doelkansen gecreëerd. En zeker in de Champions League moet je de kansen die je krijgt benutten."

Spelers Nieuw Sloten verdacht van doodslag

De drie jeugdspelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten die zondag grensrechter Richard Nieuwenhuizen fataal mishandelden, worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad dinsdag.

Donderdag worden de twee jongens van 15 jaar en hun 16-jarige teamgenoot voorgeleid aan de rechter-commissaris in Lelystad. Die bepaalt of de jongens langer in voorarrest blijven. De drie zitten in beperkingen. Ze mogen daardoor alleen met hun advocaat contact hebben.

De drie junioren werden maandagochtend aangehouden nadat ze zondag na een uitwedstrijd tegen een team van Buitenboys in Almere grensrechter Nieuwenhuizen hadden geschopt en geslagen. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

De politie is direct na het incident een uitgebreid onderzoek gestart. Daarvoor moeten nog meer getuigen worden gehoord. Justitie sluit niet uit dat meer aanhoudingen volgen. Voorzitter van de Buitenboys Marcel Oost liet eerder weten dat vier of vijf spelers bij het incident betrokken waren.

FIFA-baas Blatter geschokt door dood grensrechter

Ook Sepp Blatter is op de hoogte van de tragedie bij SC Buitenboys. De FIFA-baas heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag een brief geschreven met betrekking tot het overlijden van de grensrechter, die zwaar werd mishandeld door spelers van Nieuw Sloten.

"De dood van Richard Nieuwenhuizen stemt me triest. Ik was diep geschokt toen ik op de hoogte werd gebracht van dit tragische incident", liet Blatter weten. "Voetbal is een spiegel van de samenleving en helaas krijgen we zo ook de duistere kant te zien. Toch blijf ik optimistisch dat voetbal het goede in de mens naar boven zal brengen."

De 41-jarige Richard Nieuwenhuizen werd zondag om onbekende redenen geslagen en geschopt door spelers van Nieuw Sloten B1. Hij kon vervolgens nog wel opstaan en naar het clubhuis lopen, maar werd later onwel. Hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Pirelli wil voorlopig in Formule 1 blijven

Pirelli wil volgens motorsportbaas Paul Hembery ook de komende seizoenen in de Formule 1 actief blijven. De Italiaanse rubbermaker vulde in 2011 het gat op dat Bridgestone achterliet en verbond haar naam voor drie jaar aan de sport. Het contract loopt eind volgend jaar af.

Hembery sprak met het Duitse Speed Week. "Om de investeringen maximaal te laten renderen moeten we ook op de middellange termijn in de sport actief blijven." De Brit bedoelt met de middellange termijn een periode van 'acht tot tien jaar'.

Twente mogelijk met Chadli tegen PSV

FC Twente-trainer Steve McClaren kan komende zondag mogelijk weer over Nacer Chadli beschikken. De lijstaanvoerder in de Eredivisie gaat dan op bezoek bij PSV, dat op dit moment derde staat.

Chadli heeft vandaag de groepstraining hervat en lijkt zich daardoor klaar te stomen voor de topper tegen PSV. De Belgische aanvaller was ongeveer een maand buitenspel met een enkelblessure. Mogelijk kan hij komende donderdag in het Europa League-duel tegen Helsingborg al wat ritme op doen.

Het is nog niet zeker of doelman Nikolay Mihaylov tegen PSV van de partij zal zijn. De Bulgaarse keeper is minder ver in het herstel dan Chadli.

The Smurfs wint BAFTA Publieksprijs

De bioscoopfilm De Smurfen is de winnaar van de BAFTA Film Publieksprijs voor kinderen. Deze publieksprijs, een weerspiegeling van de populariteit van de film, loopt parallel aan de officiële competitie, waarbij 7- tot 14-jarigen konden stemmen op hun favoriete speelfilm tijdens een bezoek aan de BAFTA kinderwebsite.

Dit heeft Sony vandaag bekendgemaakt. In The Smurfs belanden zes Smurfen, op de hielen gezeten door boze tovenaar Gargamel, in New York. Ze maken kennis met de mensenwereld en de mensen met hen, als ze proberen te ontsnappen aan Gargamels grijpgrage handen en een weg terug naar het Smurfendorp te vinden.

Vandaag is ook de Nederlandstaliger synopsis van The Smurfs 2 vrijgegeven. In The Smurfs 2 creëert de boze tovenaar Gargamel een paar ondeugende Smurfachtige wezens genaamd de Stouterds. Daarmee hoopt hij de almachtige, magische Smurfessentie te kunnen benutten. Maar wanneer hij ontdekt dat alleen een echte Smurf hem kan geven wat hij wil - en alleen Smurfin een geheime spreuk weet die de Stouterds kan omtoveren tot echte Smurfen - ontvoert Gargamel de Smurfin en brengt haar naar Parijs. Gargamel wordt in Parijs aanbeden door miljoenen als 's werelds grootste tovenaar. Het is aan Grote Smurf, Klungel Smurf, Mopper Smurf en Hippe Smurf om terug te keren naar onze wereld, zich te herenigen met hun menselijke vrienden Patrick en Grace Winslow om Smurfin te redden! Zal Smurfin, die altijd het gevoel heeft gehad anders te zijn dan de andere Smurfen, een band krijgen met de Stouterds Vexy en Hackus - of zullen de Smurfen haar overtuigen dat hun liefde voor haar 'True Blue' is?

The Smurfs 2 verschijnt op 31 juli 2013 in de bioscoop.

The Smurfs wint BAFTA
The Smurfs wint BAFTA

Judobond ontevreden met meer geld

De Judobond Nederland (JBN) krijgt ten minste 25 procent meer subsidie van NOC*NSF. Dat maakte de bond dinsdag bekend. Genoeg is de verhoging echter niet om bij de beste acht judolanden ter wereld te behoren, zoals de ambitie van de JBN luidt. "Er wacht de judosport dus een levensgrote uitdaging om onze ambitie waar te maken."

NOCNSF maakt later dinsdag bekend hoeveel subsidie alle sportbonden krijgen. Daarbij wordt gekeken naar de kans op olympische medailles bij de sporten die die bonden vertegenwoordigen.

Zynga trekt stekker uit Mafia Wars 2

Gamebedrijf Zynga zet aan het eind van het jaar het managementspel Mafia Wars 2 op zwart. De game werd ongeveer een jaar geleden gelanceerd. Volgens Zynga spelen te weinig mensen op Facebook het spel om er nog in te investeren. Naar schatting wordt de game dagelijks door slechts twintigduizend mensen gespeeld.

Volgens analysewebsite Appdata doet de eerste Mafia Wars, dat op zijn hoogtepunt in 2009 door 28 miljoen mensen gespeeld werd, het nog altijd beter dan zijn opvolger. De game zou dagelijks 280 duizend spelers trekken. Gamers die Mafia Wars 2 nog actief spelen, krijgen een tegoed voor andere spellen van Zynga, waaronder CastleVille, FarmVille 2 en de eerste Mafia Wars.

Sinds de beursgang van Zynga is de koers van het aandeel van ruim tien dollar gekelderd naar ruim twee dollar. Het bedrijf is dit jaar nauwelijks gegroeid en besloot in oktober 160 medewerkers op straat te zetten.


Zynga trekt stekker uit Mafia Wars 2 (Foto: Novum)

Opnieuw motie van wantrouwen PVV

De PVV heeft dinsdag opnieuw een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet. Ditmaal zegde senator Marcel de Graaff het vertrouwen in het tweede kabinet-Rutte op tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.

De Graaff vindt dat de belangen van het Nederlandse volk 'willens en wetens' worden geschaad door dit kabinet. De PVV'er neemt het de regering kwalijk dat het de belangen van de eurozone zwaarder laat wegen dan die van Nederlanders. Bovendien vindt De Graaff de samenstelling van het kabinet van twijfelachtig allooi.

De regering zou onder meer bestaan uit mensen die 'hardop filosoferen over het verbieden van politieke partijen'. Zonder hem bij naam te noemen doelde hij op minster van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die zich eerder kritisch uitliet over de partijorganisatie van de PVV. Verder hekelde hij de 'bonnetjesaffaire' van staatssecretaris Co Verdaas (PvdA).

En premier Mark Rutte (VVD) heeft elk principe en elke belofte aan de kiezer overboord gegooid om maar te kunnen regeren, zei hij. "Hoe kan je dan geloofwaardigheid hechten aan de verklaring die hier wordt afgegeven?" Het kabinet mist daarom de basis voor het vertrouwen, aldus De Graaff.

Tijdens het debat over de regeringsverklaring diende PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer ook al een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Die werd toen met een grote meerderheid weggestemd - alleen de PVV stemde voor.

Schwarzenegger twijfelde over nieuwe Conan

Arnold Schwarzenegger mag dan vol trots hebben aangekondigd dat hij opnieuw de rol van Conan de barbaar gaat spelen, volgens scenarist en producent Chris Morgan ging de acteur niet meteen overstag. De 65-jarige Schwarzenegger was erg huiverig om, na zijn terugkeer in Hollywood, zijn doorbraakrol uit Conan the Barbarian uit 1982 weer op zich te nemen.

"Om jezelf, als je de 60 bent gepasseerd, weer te presenteren als Conan de barbaar?", vraagt Morgan zich hardop af. "Daarmee stel je je wel erg kwetsbaar op. Ik snap wel waarom hij twijfelde."

Uiteindelijk wist Morgan, die de scenario's van de Fast & Furious-films, Wanted en het nog te verschijnen 47 Ronin schreef, Schwarzenegger toch te overtuigen. Hij presenteerde de film niet als een remake of reboot, maar als een weerzien van een oude vriend. "We zien waar Conan, inmiddels al enkele decennia koning van zijn eigen rijk, al die jaren is geweest en wat er met hem is gebeurd", legt Morgan uit.

"Ik ben juist op zoek naar een oude Conan die last heeft van zijn knieën en bij wie de botten kraken elke keer als hij zijn zwaard oppakt", zegt Morgan. "Hij is niet meer zo snel als vroeger, maar het is ook een kwestie van de roest er afschudden."

Morgan verwijst hiermee naar Conan in zijn eerste film. Daarin vindt de gespierde krijger in een graftombe zijn karakteristieke zwaard waar hij dikke lagen roest vanaf moet slaan voordat hij zijn vijanden ermee kan doorklieven.

"Conan is niet meer de krijger van vroeger, maar hij wordt door nieuwe omstandigheden gedwongen zijn zwaard weer op te pakken." En in de boeken van Robert E. Howard is al duidelijk dat Conan altijd meer is geweest dan alleen een barbaar, zoals piraat, dief, gladiator en natuurlijk koning. "Conan heeft genoeg vaatjes om uit te tappen. Wat ik juist niet wil, is dat hij alleen de barbaar uithangt. Dan heeft deze film geen zin."

Uiteindelijk wil Morgan de twijfel die Schwarzenegger had gebruiken in de film. "Conan zelf is ook onderhevig aan ernstige twijfel. Maar hij moet de schijn ophouden voor zijn volk, dat van hem verwacht dat hij hen beschermt."

Over de rest van de cast is nog niets bekend. The Legend of Conan moet in 2014 in de bioscoop verschijnen.


Oude Schwarzenegger twijfelde over nieuwe Conan (Foto: Novum)

Guillermo del Toro regisseert Crimson Peak

Guillermo del Toro neemt de regie op zich van de bovennatuurlijke thriller Crimson Peak. Het filmproject ligt al een tijdje op de plank, omdat Del Toro andere regieklussen had aangenomen. Nu gaat de Hellboy-regisseur weer aan de slag met de thriller, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Del Toro omschrijft Crimson Peak als een modern spookverhaal. "Ik kan met de clichés van het genre spelen en de oude regels ontwrichten." De regisseur wil met de thriller een hommage brengen aan de klassieke spookhuisfilms.

"Voor mij is dat The Haunting van Robert Wise, dat was een prachtig geregisseerde, grote film en het huis was mooi gebouwd." Ook noemt Del Toro The Innocents van Jack Clayton. "Ik heb altijd geprobeerd om zulke horrofilms te maken die ik keek toen ik opgroeide." Crimson Peak moet begin 2014 worden opgenomen.

Del Toro zou de Hobbit-films gaan regisseren, maar stapte uit dat project wegens aanhoudende financiële probelmen. Daarna zette de Mexicaanse regisseur zijn tanden in de sciencefictionfilm Pacific Rim. Onlangs werd bekend dat Del Toro ook werkt aan een film over het bekende sprookje Pinokkio.

Twee 'medeplichtigen' schutter Toulouse opgepakt

De Franse politie heeft een man en een vrouw gearresteerd die verdacht worden van hulp aan Mohammed Merah, de schutter van Toulouse. De twee werden dinsdagochtend vroeg opgepakt, de man in Albi en de vrouw in Toulouse. Dit meldt de krant Le Monde.

Merah schoot in maart in en rond Toulouse drie joodse kinderen, een rabbijn en drie Franse militairen dood. Hij kwam zelf om het leven toen een arrestatieteam van de politie, na een belegering van 32 uur, zijn woning bestormde en er een vuurgevecht uitbrak.

Abdelkader Merah, een van Mohammed Merahs broers, zit in hechtenis op verdenking van medeplichtigheid. Hij heeft verklaard dat meer mensen bij de aanslagen betrokken waren. Zo zou 'een derde man' de scooter hebben gestolen die Merah gebruikte.

Ouderen willen naar rechter om hogere AOW-leeftijd

Als het kabinet geen extra compensatie biedt voor de verhoging van de AOW-leeftijd, stapt een groep ouderen naar de rechter. Volgens de stichting Begag lopen ouderen al snel zevenhonderd tot twaalfhonderd euro mis voor elke maand die ze extra op hun AOW moeten wachten. De stichting spreekt van willekeur en van inbreuk op eigendomsrecht.

De stichting roept minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) op tot volledige compensatie voor de gederfde inkomsten. Het kabinet compenseert de mensen die een inkomen hebben tot 150 procent van het minimumloon. Mensen die meer verdienen krijgen niets. Die schieten er volgens initiatiefnemer Fred ter Hennepe te veel bij in.

Voornamelijk politiemensen, brandweermannen, ambulance- en defensiepersoneel zouden worden getroffen. "Deze mensen konden op een bepaalde leeftijd hun beroep niet meer uitoefenen en zijn met functioneel leeftijdsontslag gegaan", legt Ter Hennepe uit.

Volgens Ter Hennepe hebben zich bij de stichting al twaalfhonderd mensen gemeld. Een eventuele rechtszaak wordt namens minimaal tweehonderd ouderen gevoerd.

CDA in Eerste Kamer kritisch over nivellering

Elco Brinkman heeft zich dinsdag in de Eerste Kamer kritisch uitgelaten over de nivelleringsmaatregelen uit het regeerakkoord. De CDA-fractieleider liet weten liever maatregelen te zien die leiden tot werkgelegenheid dan een 'symbolische herverdeling' van inkomens, zo zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen.

Ook wilde Brinkman weten of het kabinet van plan is nog meer nivellerende maatregelen in te voeren. De CDA'er hekelde de 'ruilhandel' tussen de PvdA en VVD en vroeg zich af welk 'rationeel doel' daarmee is gediend. De opstelling van het CDA, met elf zetels in de senaat de grootste oppositiepartij, is van belang, omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, maar afhankelijk is van de steun van de oppositie.

In dat licht zal ook de ChristenUnie kritiek later dinsdag uiten over de gang van zaken tijdens de formatie. De positie van de Eerste Kamer is daarbij 'over het hoofd gezien', zo zal senator Roel Kuiper betogen.

"Het is een inschattingsfout dat niet gestreefd is naar een kabinet dat kan rekenen op een 'vruchtbare samenwerking' met beide Kamers van de Staten-Generaal, zoals in het verleden gebruikelijk was." Kuipers vreest voor 'politisering' tussen de Tweede en Eerste Kamer. De voorman van de tweemansfractie wil van het kabinet weten hoe de senaat in de toekomst weer bij de formatie wordt betrokken.

Hoewel het CDA kritisch is, leek Brinkman ook niet van plan keihard oppositie te gaan voeren. "We zijn er niet op uit om elk voorstel van het kabinet neer te sabelen, omdat het van een ander komt." Hij zal zich 'onafhankelijk constructief' opstellen.

Brinkman was ook kritisch over andere voorstellen uit het regeerakkoord, zoals de bestuurlijke herindeling. Ook wilde hij van premier Mark Rutte (VVD) weten met welke maatregelen de Nederlandse economie volgend jaar weer in beweging wordt gebracht.

Melkweg Cinema toont muziekfilms

Als eerste filmhuis in Nederland richt de Amsterdamse Melkweg Cinema zich vanaf deze maand vooral op muziekfilms. Bijzondere concertregistraties en spraakmakende muziekdocumentaires zullen vanaf donderdag op het witte doek te zien zijn.

De films hebben vaak een late programmering, waardoor ze aansluiten op concerten. De Melkweg begint donderdag met een filmprogramma over het 50-jarig jubileum van The Rolling Stones, met onder meer de nieuwe documentaire Crossfire Hurricane. Verder staan er concertregistraties van bijvoorbeeld Coldplay, Queen, The Doors en Led Zeppelin op de agenda.

Melkweg Cinema toont muziekfilms
Melkweg Cinema toont muziekfilms (Foto: ANP)

Eerste foto Kutcher als Steve Jobs

Vandaag is de eerste foto van Ashton Kutcher vrijgegeven als Steve Jobs, de overleden oprichter van Apple. De film jOBS waar Kutcher de hoofdrol in speelt wordt gepresenteerd tijdens Sundance Film Festival 2013.

jObs is een biografie over het leven van Steve Jobs. De film richt zich voornamelijk op de oprichting, de ups en downs tussen 1971 en 2000 van het megaconcern. Naast Jobs zijn onder meer Steve Wozniak, John Sculley, Mike Markkula en Daniel Kottke bevestigd als personage in de film.

De film verschijnt in 2013 in de bioscoop, een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Ashton
Ashton Kutcher als Steve Jobs

Steve Jobs in zijn jongere jaren
Steve Jobs in zijn jongere jaren

Jol: "Hoesen is gewoon een lekker voetballertje"

Martin Jol, trainer van Fulham, volgt de verrichtingen van Ajacied Danny Hoesen nog altijd op de voet. In het Algemeen Dagblad vertelt hij waarom de Engelse ploeg de jonge aanvaller afgelopen zomer liet vertrekken.

"Danny was nog te licht voor het eerste. Vandaar dat we hem vorig jaar ervaring lieten opdoen bij Fortuna Sittard. Nederland is voor hem een ideaal land om zich te ontwikkelen", aldus Jol, die tevens liet weten het erg leuk voor Hoesen te vinden dat hij zaterdag scoorde tegen PSV (3-1 winst).

Hoesen stond de afgelopen drie seizoenen onder contact bij Fulham, maar speelde geen enkele wedstrijd voor de Premier League-club. Bij Ajax ziet Jol, voormalig trainer van de Amsterdammers, de spits wel slagen: "In Nederland heb je met minder fysieke gevechten te maken, is het minder overleven. Danny is gewoon een lekker voetballertje. Ik hoop dat hij de kans blijft krijgen bij Ajax."

Stevens gaat vol voor winst in groepsfase

Schalke 04 is al geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League, maar wil dat wel doen als groepswinnaar. Trainer Huub Stevens wil dan ook drie punten tegen Montpellier.

Stevens wil er alles aan doen om boven Arsenal te eindigen in Groep B. Na vijf wedstrijden gaat Schalke 04 aan kop met elf punten. Arsenal verzamelde er tot dusver tien. Bij een overwinning op de Franse landskampioen is Schalke zeker van de groepswinst. The Gunners gaan op bezoek bij Olympiakos, dat al zeker is van de derde plaats.

"Het is mijn prioriteit om aan de leiding te blijven in de groepsfase", zei Stevens maandag op de persconferentie in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Montpellier. "In de knock out-fase zijn er geen zwakke ploegen, maar als je als eerste eindigt ontwijk je misschien wel de grootste clubs."

"We zijn hier naartoe gekomen om de wedstrijd en groep te winnen", aldus Stevens. "Het was anders geweest als we ons nog hadden moeten kwalificeren. Dus ik denk dat we een stuk vrijer naar de wedstrijd kunnen toeleven, maar wel met dezelfde focus."

"Montpellier speelt goed voetbal", zegt Stevens over de tegenstander van vanavond. "Het Franse voetbal is doorgaans goed. Montpellier heeft dan wel niet zo veel ervaring als de andere teams in de groep, ze hebben tijdens onze eerste ontmoeting laten zien dat ze over veel kwaliteit beschikken."

[CT] Hockeyers in kwartfinales tegen Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeymannen zullen het donderdag in de kwartfinales van de Champions Trophy in Melbourne moeten opnemen tegen Nieuw-Zeeland. Oranje eindigde vandaag in Poule B als eerste dankzij meer gemaakte doelpunten dan gastland Australië (8 tegen 5).

Zowel het Australische team als Nederland eindigden na drie duels op zeven punten met een doelsaldo van +3. Nederland won in de laatste speelronde met 5-4 van België, terwijl het gastland met 1-0 Pakistan wist te verslaan.

Nieuw-Zeeland eindigde in groep A op de vierde plaats met één punt. De Kiwi's verloren in Melbourne van Duitsland (2-3) en het verrassende India (2-4) en speelden gelijk tegen Engeland (1-1). Nieuw-Zeeland is de huidige nummer zes van de wereldranglijst.

Het duel tussen Nederland en Nieuw-Zeeland begint donderdag om 10.00 uur Nederlandse tijd. De andere kwartfinales zijn: Australië - Engeland, Pakistan - Duitsland en België - India.

Seth MacFarlane wil westernkomedie maken

Seth MacFarlane wil een komische cowboyfilm maken. A Million Ways to Die in the West, die hij gaat regisseren en waarin hij ook de hoofdrol speelt, moet in de zomer in productie gaan. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De onderhandelingen voor de film zijn nog in volle gang. Veel van de mensen die ook aan MacFarlanes vorige film Ted werkten, hebben echter hun medewerking al toegezegd, zoals coscenaristen Alec Sulkin en Wellesley Wild en producent Scott Stuber. Ted bracht wereldwijd ruim een half miljard dollar op.

Volgens ingewijden wordt de film een soort moderne versie van Mel Brooks' Blazing Saddles uit 1974. Dat wil zeggen dat de film veel verwijzingen naar de moderne cultuur bevat en elke kans aangrijpt om uit te leggen hoe ruig en verschrikkelijk het leven in het Wilde Westen was.

MacFarlane kondigde vorige week aan een tv-film te willen maken gebaseerd op zijn animatieserie Family Guy. Hij is tevens te zien als de presentator van Oscaruitreiking, die op 24 februari plaatsvindt.

'Golf hoort niet op Spelen thuis'

Tom Watson vindt niet dat zijn sport op de Olympische Spelen thuishoort. Dat zei de 63-jarige Amerikaanse golflegende dinsdag. "Ik denk bij de Spelen nog altijd aan atletiek en niet aan golf", verklaarde de achtvoudig majorwinnaar. Watson denkt dat de vier majortoernooien in de golfwereld altijd belangrijker blijven dan de Spelen.

Golf keert in 2016 in Rio de Janeiro terug op de Olympische Spelen. De sport is dan 112 jaar afwezig geweest. Alleen in 1900 in Parijs en 1904 in Saint Louis werd er om olympische medailles gegolfd. De Amerikaan Charles Sands en de Canadees George Lyon wonnen bij die toernooien de gouden plakken.

Rechter: iPad is computer

Een iPad is een computer. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Dat betekent dat werkgevers de tablet niet zomaar belastingvrij aan werknemers kunnen geven. Aanleiding voor de uitspraak was RTL Nederland dat een geschil had met de fiscus of het zijn 664 werknemers belastingvrij een iPad mocht geven.

RTL Nederland deed zijn werknemers in december 2010 een iPad cadeau. Daarbij zat ook een abonnement voor mobiel internet. De vraag was vervolgens of de gift zonder inhouding van de loonheffing kon worden verstrekt. Het bedrijf vond van wel, de fiscus van niet.

Alleen als de iPad wettelijk zou worden aangemerkt als 'telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen' zou de gift belastingvrij zijn. Bij een computer mag dat slechts als die alleen voor zakelijk gebruik dient.

De rechter oordeelt dat communicatie weliswaar een 'wezenlijk onderdeel vormt van de iPad', maar dat niet aannemelijk is 'dat de communicatiefunctie de centrale rol bij de iPad speelt'. "Gelet op zijn formaat, het geheugen en de vele gebruiksmogelijkheden is de iPad veeleer aan te merken als een kleine computer die ook geschikt is voor vele vormen van communicatie", zo stelt de rechter.

De Belastingdienst heeft volgens de rechter terecht loonheffing ingehouden. Met de schenking was een loonheffing van 323.686 euro gemoeid.

RTL Nederland heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis


Rechter oordeelt: iPad is een computer (Foto: Novum)

Zemeckis over Roger Rabbit-vervolg

Robert Zemeckis heeft deze week gepraat over een mogelijk vervolg op de komediefilm Who Framed Roger Rabbit. Op dit moment lijken er al een regisseur en scenario paraat te zijn.

"Ik ben blij met het script, het is erg goed!", zo zegt Zemeckis. Hij legt uit dat het vervolg dezelfde eigenschappen zal bevatten die we kennen van het oorspronkelijke eerste deel. "Als ik het vervolg zou doen, zou ik het net zoals deel een doen. Het zou er hetzelfde uitzien, maar we zouden het in 3D presenteren. Alle animaties zou ik weer in 2D doen, maar met het gebruik van 3D-gereedschappen."

Zemeckis heeft nog geen studio in gedachten, maar geeft wel een flinke sneer naar een bedrijf dat het niet zou worden. "Het wordt niet zoals Pixar 3D, het ziet er zoals dat niet uit…Dit zou wederom een historisch belangrijke film moeten worden."

In het interview heeft Zemeckis verder aangegeven open te staan voor een 3D re-release van Who Framed Roger Rabbit na het zien van gerestaureerd materiaal. Dus mocht een vervolg niet in het verschiet liggen, mogelijk krijgen we wel het witte konijn weer terug in de bioscoop.

Vroege en hevige spits op pakjesavond verwacht

Weggebruikers moeten woensdagavond rekening houden met een vroege spits. Veel mensen gaan vanwege sinterklaasavond eerder weg van hun werk, waarschuwt de ANWB. Ook wordt in delen van het land sneeuw verwacht, waardoor de spits heviger dan normaal kan worden.

De ANWB verwacht de eerste files al om 15.00 uur. Het drukste moment zal om 17.00 uur zijn, een uur eerder dan normaal.

In de nacht van dinsdag op woensdag kan er in het noorden en het zuidoosten van Nederland sneeuw of natte sneeuw vallen. Woensdagochtend wordt in het hele land neerslag verwacht, meldt weeronline.nl. In de loop van de middag en avond valt op steeds meer plaatsen sneeuw.

'Hoesen op de bank tegen Real Madrid'

Ajax-trainer Frank de Boer durft het volgens het Algemeen Dagblad niet aan om vanavond in het Champions League-duel tegen Real Madrid met Danny Hoesen in de spits te starten. De aanvaller, die afgelopen weekend tegen PSV (3-1 winst) nog wist te scoren, moet zijn plekje afstaan aan Lasse Schöne.

Schöne zal samen met Siem de Jong en Cristian Poulsen het middenveld vormen. Cristian Eriksen zal in Madrid als diepe spits spelen. De jonge Deen wordt geflankeerd door Derk Boerrigter en Viktor Fischer, uitblinker van afgelopen zaterdag. Kenneth Vermeer verdedigt het doel en ook in de verdediging staan de vertrouwde namen; Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander en Daley Blind.

Ajax gaat vanavond op jacht naar een ticket voor de Europa League. Bij winst op Real Madrid verzekerd de ploeg zich in ieder geval hiervan. Bij elk ander resultaat is Ajax afhankelijk van het resultaat van Manchester City bij Borussia Dortmund. Mocht de Engelse ploeg niet winnen in Duitsland, dan overwintert Ajax ook in de Europa League.

Het verschil tussen Ajax en Manchester City is op dit moment één punt in het voordeel van de Amsterdammers. Groepswinnaar Borussia Dortmund en Real Madrid hebben zich twee weken terug al verzekerd van een plekje in de knock-outfase van de Champions League.

EO boos over pornoprogramma RTL

Als producent Skyhigh TV doorgaat met het maken van pornoshow Passie in de Polder, wil de EO niet langer met het bedrijf samenwerken. De omroep heeft de producent van tal van EO-programma's, zoals Jong en Het Familiediner gewaarschuwd over het maken van een nieuw seizoen van de RTL-show. Dat meldt het Nederlands Dagblad dinsdag.

"Als er een nieuwe serie van Passie in de Polder komt, gaan wij niet met deze producenten verder", zegt EO-directeur Arjan Lock in de krant. Skyhigh TV werd opgericht door medewerkers van de omroep. Dit jaar kocht het bedrijf aandelen in producent No Pictures Please. Dat bedrijf bleek de producent van Passie in de Polder, waarin mensen worden gevolgd die een pornofilm maken.

Lock verwacht dat zijn bezwaren wel weerklank vinden bij Skyhigh TV. "Als ik de mensen van Skyhigh ken, zijn zij ook niet blij met een dergelijk programma in hun bedrijf", zegt de omroepdirecteur.

Zaakwaarnemer: "Bony tekent geen nieuw contract"

Wilfried Bony staat voor een vertrek bij Vitesse in de winterstop. "Vitesse vecht voor zijn speler. Maar laten ze hem niet gaan, dan volgt een big fight", aldus zaakwaarnemer Francis Kacou.

Vitesse wil de topscorer van de Eredivisie graag behouden en zou hem zelfs een nieuwe aanbieding hebben gedaan. Daar is volgens Kacou niets van waar. Iedere aanbieding die Vitesse doet zal Bony naast zich neerleggen. Hij heeft zijn zinnen gezet op een transfer. "Wilfried tekent honderd procent zeker geen nieuw en verbeterd contract", zegt Kacou tegenover het Algemeen Dagblad. "En deelname aan de Afrika Cup afzeggen, doet hij ook zeker niet."

AC Milan, Liverpool, Chelsea, Olympique Marseille en vooral CSKA Moskou hebben naar verluidt hun interesse kenbaar gemaakt bij de belangenbehartigers van Bony. Volgens Kacou is het slechts een kwestie van tijd voordat de clubs concreet worden en het tot een transfer komt.

"Toen Vitesse Bony van Sparta Praag probeerde over te nemen, was meneer Kasakowski naar Tsjechië afgereisd. Hij beloofde ons dat Vitesse mee zou werken als er ooit een grote club voor Wilfried belangstelling toonde. Aan die afspraak houden we hem", aldus Kacou.

Kasakowski gaf onlangs nog aan dat Vitesse niet zal meewerken aan een transfer in de winter. "Vitesse vecht voor zijn speler. Maar laten ze hem niet gaan, dan volgt een big fight", aldus Kacou. "Ik heb net nog met Wilfried gesproken. Hij herhaalde honderd procent zeker weg te willen zodra er een goeie club komt. Komt die er toch niet, dan maakt hij gewoon het seizoen af bij Vitesse."

Clubs strijden om transfervrije Armenteros

Heracles-aanvaller Samuel Armenteros heeft seizoen de clubs voor het uitkiezen. Het contract van de Zweed loopt komende zomer af en Ajax, Feyenoord, FC Twente en Vitesse hebben al belangstelling getoond voor de 22-jarige speler.

Heracles is mogelijk bereid om Armenteros in de winterstop al te laten gaan om zo nog wat aan hem te verdienen. Vitesse ziet in de Zweed de opvolger van Wilfried Bony die in de concrete belangstelling van veel clubs staat. Ook als de Ivoriaan niet in de winterstop vertrekt is de komst van Armenteros interessant, omdat Bony waarschijnlijk aan de Afrika Cup deel zal gaan nemen. Feyenoord wil Armenteros aantrekken als mogelijke vervanger van Graziano Pellè die na dit seizoen nog enkele jaren bij Parma onder contract staat en te duur is om over te nemen.

Armenteros zelf weet nog niets van de interesse in hem. "Heracles zal in de winterstop misschien nog iets willen verdienen. De kans is groot dat ik volgend seizoen hoe dan ook ergens anders speel. Ik ben realistisch, FC Barcelona staat straks niet op de stoep. Eigenlijk wil ik een tussenstop maken bij een topclub in Nederland. Worden clubs als Vitesse, FC Twente en Feyenoord aan mij gelinkt? Daar wil ik liever niets over zeggen."

De Villota ontslagen uit ziekenhuis

Maria de Villota is weer thuis. De Spaanse autocoureur moest eind vorige maand opnieuw worden geopereerd. Tijdens de ingreep werden haar schedel en oogkas hersteld.

De operatie, die meer dan zeven uur in beslag nam, werd uitgevoerd in het La Paz Universitair ziekenhuis in Madrid. De ingreep is succesvol verlopen, maar De Villota zal echter nog één operatie moeten ondergaan.

De Spaanse verloor begin juli haar rechteroog toen ze tijdens een rechtelijntest voor Marussia F1 Team op het Britse Duxford Airfield tegen de laadklep van een vrachtwagen reed. Ook liep ze bij het ongeluk een schedelbreuk op.

[NBA] Clippers winnen op bezoek bij Jazz

Los Angeles Clippers blijft het goed doen in de NBA. De Californische basketballers wonnen maandag met 105-104 bij Utah Jazz. Blake Griffin was met dertig punten en elf rebounds de grote man bij de Clippers, die dit seizoen al elf keer wonnen en slechts zes keer verloren. Utah won negen duels en verloor er tien.

New Orleans Hornets won thuis met 102-81 van Milwaukee Bucks. Voor de Hornets was dat pas de vijfde zege van het seizoen tegen elf nederlagen. Ryan Anderson en Robin Lopez scoorden respectievelijk 22 en 21 punten voor de thuisploeg.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Portland Trail Blazers 112-118
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 89-79
Denver Nuggets - Toronto Raptors 113-110
Golden State Warriors - Orlando Magic 94-102

Nederland krijgt commercieel tennisteam

Het lijkt erop dat Nederland een eerste commercieel tennisteam krijgt waarin vrijwel alle vaderlandse toppers vertegenwoordigd zullen zijn. Het initiatief komt van Hugo Ekker die eerder dit jaar door de Nederlandse tennisbond KNLTB aan de kant werd geschoven.

Vandaag zal Ekker om tafel met Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker, Kiki Bertens, Arantxa Rus en Richel Hogenkamp om over het plan te praten. De bedoeling is dat de spelers vertegenwoordigd in Team NL Tennis begeleiders, faciliteiten en inkomsten gaan delen. Er zal in ieder geval geprobeerd worden een sponsor te vinden die er 500.000 euro in wil stoppen. Verder zou oud-prof Raemon Sluiter ook een rol in het geheel moeten gaan spelen.

Eriksen: "Ajax niet minder dan vorig seizoen"

Christian Eriksen is tevreden over de kwaliteit van de huidige selectie van Ajax. Volgens de Deen is het dan ook niet noodzakelijk dat de Amsterdammers in de winterstop versterkingen halen, zo meldt hij aan NUsport.

Eriksen snapt dat Ajax regelmatig haar beste spelers kwijtraakt. "Ja, het is hier altijd bouwen. We hebben altijd een jonge ploeg. Dat is de filosofie en tot nu toe gaat het steeds goed. We zijn echt niet minder dan vorig seizoen. Als ’t zo blijft lopen als de laatste weken dan hoef je er niemand bij de halen in de winterstop, vind ik." Zo werd afgelopen weekend met goed spel PSV met 3-1 verslagen. "Dat is wel het mooiste: als je er voetballend doorheen kunt komen. Maar dan moet alles kloppen."

Volgens de Deen heeft Ajax nog wel een probleem als het een keer niet loopt. "Iemand die het vuurtje opstookt, hebben we nu niet echt, nee. Maar we kunnen ook zonder hen voor elkaar door het vuur gaan. Dat hebben we bewezen. Er wordt niet gescholden in de kleedkamer, maar iedereen weet van binnen wat er niet goed gaat." Zelf ziet Eriksen op dit gebied geen rol voor zichzelf weggelegd. "Dat zit niet in mijn spel en niet in mijn karakter."

Vanavond heeft Ajax in de Champions League goed spel nodig om op de ranglijst Manchester City achter zich te houden en zo door te gaan naar de knockoutfase van de Europa League. De Amsterdammers spelen uit tegen Real Madrid, terwijl City het in Duitsland opneemt tegen Borussia Dortmund. Eriksen kan zich door een hoofdrol in de belangstelling spelen van andere clubs, al houdt hij zich daar niet mee bezig. "Ik denk in het hier en nu. Ik ben niet toe aan iets nieuws, heb het hier naar mijn zin."

Zwangerschap verrast ook Britse royals

De zwangerschap van Kate was maandag niet alleen nieuws voor de wereld, maar ook voor de Britse koninklijke familie. Volgens een correspondent van de Britse omroep BBC werden koningin Elizabeth, prins Charles en andere royals ook pas maandag op de hoogte gebracht van het babynieuws.

Ook prins Harry, de jongere broer van prins William, is pas maandag op de hoogte gebracht. De helikopterpiloot, die momenteel in Afghanistan dient, heeft volgens de BBC per e-mail te horen gekregen dat hij oom wordt.

Hoe lang William en Kate zelf al weten dat Kate zwanger is, is niet bekend. Woordvoerders van het stel laten enkel los dat de twee 'recentelijk' hebben ontdekt dat ze een kind krijgen. In een verklaring liet St. James's Palace doorschemeren dat Kate zich nog in 'een zeer vroeg stadium van haar zwangerschap' bevindt.

De zwangerschap van de hertogin van Cambridge kwam aan het licht doordat de 30-jarige Kate in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege acute ochtendmisselijkheid. Ze moet nog een aantal dagen in het hospitaal blijven. William was maandag enkele uren bij haar.

Explosie bij kantoor extreem-rechtse Griekse partij

Voor een kantoor van de extreem-rechtse Griekse partij Gouden Dageraad bij Athene is maandagnacht een kleine bom ontploft. Het kantoor en een winkel in hetzelfde pand werden beschadigd, maar niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

De explosie deed zich voor in Aspropyrgos, ten westen van Athene.

Gouden Dageraad voert een ultranationalistische agenda en wil alle immigranten weg hebben uit Griekenland. Bij de recente verkiezingen behaalde de partij achttien zetels in het driehonderd leden tellende parlement. De partijleiding ontkent beschuldigingen dat zij achter een golf van geweld tegen immigranten zit.

'Nederlanders mogelijk al in 2013 weg uit Kunduz'

De kans is reëel dat de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Kunduz volgend jaar al stopt. Dat zegt commandant van de Nederlandse trainingsmissie kolonel Roland de Jong dinsdag tegen de Volkskrant in reactie op het waarschijnlijke vertrek van het Duitse leger uit de provincie. Het ministerie van Defensie vindt speculeren over een vertrek 'veel te vroeg'.

"De kans is groot dat het militaire kamp van de Duitsers in 2013 dichtgaat." Omdat de Nederlanders op ditzelfde kamp verblijven, is er 'zeker een reële kans' dat de Nederlanders ook moeten vertrekken, laat de commandant weten. Tot dusverre was het plan de missie in 2014 te beëindigen.

De Duitse regering besloot tot het vertrek omdat de situatie in Kunduz inmiddels voldoende verbeterd zou zijn. Als de Bondsdag het besluit goedkeurt zullen de Duitse troepen aan het einde van volgend jaar vertrokken zijn. Binnen twee maanden neemt het parlement een besluit.

Nederland liet eerder weten met Duitsland in overleg te gaan over de gevolgen van de missie. De Duitsers zorgen onder meer voor bescherming van de Nederlanders op het kamp. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de verschillende faciliteiten, zoals de kantine, maar ook medische verzorging. De Jong laat weten dat verschillende scenario's worden bekeken, maar de nadruk ligt op de optie om volgend jaar te vertrekken.

Het ministerie van Defensie reageert terughoudend. "We zijn al een tijdje in overleg met de Duitsers", vertelt een woordvoerder. "Pas wanneer begin volgend jaar duidelijk wordt of het Duitse leger in 2013 de werkelijk de missie in Kunduz beëindigt, kunnen we bekijken wat de consequenties voor Nederland zijn."

Peter R. de Vries vergoelijkt dood grensrechter

Waar heel Nederland haar afschuw uitspreekt over de drie Marokkaanse voetballers die dit weekend een grensrechter doodtrapten, neemt een BN'er het voor de jongens op. Op Twitter meldt hij dat grensrechters zelf ook niet vrijuit gaan.

"Feit is ook dat veel clubgrensrechters stuitend partijdig zijn en grenzeloos onsportief. Zie het elke week", tweet de misdaadjournalist. "Veel clubs voeden onsportieve clubgrensrechters niet op, maar moedigen het aan en lachen er om. Onderdeel van het probleem", laat Peter R. in een tweede tweet weten.

Desondanks keurt De Vries iedere vorm van geweld af. "Partijdige, onsportieve grensrechters verdienen natuurlijk nooit en te nimmer geweld, maar respect komt van twee kanten...", luidt zijn laatste tweet.

Station Hoofddorp kort ontruimd om pakketje

Het treinverkeer rond Hoofddorp is dinsdagochtend enige tijd stilgelegd vanwege de vondst van een verdacht pakketje. Het station werd ontruimd. De rugzak die op het station werd aangetroffen bleek echter ongevaarlijk. Dat meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Het treinverkeer tussen Schiphol en Leiden lag een halfuur stil. Rond 09.00 uur reden alle treinen weer als normaal.

Ongeval zorgt voor lange file op A28

Een ongeluk op de A28 heeft dinsdagochtend tot een lange file geleid. Verkeer vanuit Zwolle richting Utrecht kreeg te maken met een vertraging van ruim anderhalf uur, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Iets voor 06.00 uur botsten vijf auto's op elkaar. Hierbij raakte een persoon gewond. Meerdere rijstroken werden afgesloten. Om 07.45 uur was de weg weer beschikbaar, maar het duurt naar verwachting nog lang voor de file is verdwenen.

Weggebruikers wordt aangeraden om bij Zwolle een andere route te kiezen. Vanaf het knooppunt Hattemerbroek kan via Apeldoorn over de A50 en de A1 naar het midden van het land gereden worden.

Pensioenfonds wil riskanter beleggen

Pensioenfonds Zorg & Welzijn wil meer risico nemen met beleggingen. Daarmee wil het fonds voor medewerkers in de zorg als eerste in Nederland het 'nieuwe pensioen' invoeren. Dat maakte het fonds dinsdag bekend. Het fonds verwacht zo hogere pensioenen te kunnen uitkeren.

Directeur van Zorg & Welzijn Peter Borgdorff zegt met de regeling de koopkracht op peil te willen houden voor gepensioneerden. "We hebben geluisterd naar de wensen en behoeften van onze deelnemers. Daarom kiezen we voor een regeling waarin de risico's duidelijk zijn."

Deelnemers moeten gedwongen overstappen naar het nieuwe systeem. Volgens tegenstanders gaat dit om 'onteigenen', meldt de NOS. Tegenstanders vinden het risico nemen met beleggingen geen goed plan en spreken van een 'casinopensioen'. De opbrengst is volgens hen te zeer afhankelijk van schommelingen op de beurs.

Momenteel wordt het nieuwe plan voorgelegd aan de achterban van het fonds, die op 20 december een besluit neemt. De nieuwe regeling kan pas definitief worden doorgevoerd als het kabinet de regels voor de pensioenfondsen aanpast. Het kabinet besloot onlangs dat de vernieuwing van het pensioenstelsel pas in 2015 ingaat.

Zorg & Welzijn verwacht dat de nieuwe regeling in 2014 of 2015 ingaat. Het pensioenfonds is verantwoordelijk voor de pensioenen van zo'n tweeënhalf miljoen werknemers en oud-werknemers in de zorg.

Starcraft 2: Heart of the Swarm krijgt groepssysteem

Eerder heeft Blizzard al bekend gemaakt dat ze in de opkomende uitbreiding van Starcraft 2 clan support gaan toevoegen. Naast clan support introduceert Blizzard nu ook een systeem voor groepen. 

De groep functie is een manier om spelers van Starcraft 2 bij elkaar te brengen. Wanneer je een groep aanmaakt kies je een categorie uit die het beste bij de groep past. Op deze manier is het mogelijk dat spelers met elkaar dezelfde interesses kunnen delen en met elkaar in contact kunnen blijven. Je kunt de groepen in Heart of the Swarm vergelijken met forums of chat channels. 

Omdat clans en groepen erg op elkaar lijken kan er enige verwarring ontstaan. Hieronder is een schema door Blizzard gemaakt die deze twee features met elkaar vergelijkt.

Starcraft 2 clans en groups 
De groep functie gaat van start in beta patch 2.0.2 van Heart of the Swarm. Voor meer informatie kun je hier terecht. 

Starcraft 2: Heart of the Swarm komt 12 maart 2013 uit voor Windows en Mac.

[CT] Hockeymannen ongeslagen naar kwartfinale

De Nederlandse hockeymannen hebben dinsdag hun laatste groepsduel van de Champions Trophy gewonnen. In een spannende wedstrijd werd België met 5-4 verslagen.

Nederland domineerde de eerste helft, maar toch duurde het tot de 25ste minuut voordat Oranje op voorsprong kwam. Jeroen Hertzberger – die niet in het veld stond bij de eerste twee Nederlandse strafcorners – pushte de derde poging (en zijn eerste) via een Belgische stick in het doel: 0-1.

Daarna ging het hard. Quirijn Caspers schoot enkele minuten later mooi raak na voorbereidend werk van Hertzberger (0-2) en op slag van rust schoot Tim Jenniskens de bal hoog in het doel uit de rebound van een door Wouter Jolie geslagen strafcorner: 0-3.

Wedstrijd beslist, zou je denken. Maar niets bleek minder waar. De Belgen kwamen in de tweede helft geweldig uit de startblokken en na vier minuten had Tom Boon met twee treffers de marge teruggebracht tot één: 2-3.

In die spectaculaire fase van de wedstrijd liet ook Nederland van zich horen. Robbert Kemperman sloeg de bal snoeihard en akelig precies langs de Belgische doelman: 2-4. Maar amper twee minuten later kwam het België van bondscoach Marc Lammers weer terug in de wedstrijd toen Alexander Hendrikx de bal uit een korte hoekslag strak in de kruising joeg: 3-4.

Daarna ging de doelpuntenstorm liggen en werd Oranje weer de baas op het veld. Dit overwicht leverde wat kansjes en een strafcorner op, maar ook onze zuiderburen kwamen er af en toe nog gevaarlijk uit, waardoor het duel spannend bleef. Pas anderhalve minuut voor tijd viel dan eindelijk de beslissing toen Valentin Verga een strafbal benutte en er 5-3 van maakte. Dat de Belgen er in de allerlaatste seconden nog 5-4 van maakten, deed er niet meer toe.

Brecel stunt op UK Championship

Luca Brecel heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het UK Championship snooker. De 17-jarige Belg won met 6-5 van de  Engelsman Ricky Walden, de nummer twaalf van de wereld. Brecel zelf staat 74ste op de wereldranglijst.

Brecel wist steeds van 0-2, 2-4 en 4-5 op gelijke hoogte te komen. Een belangrijk moment was in het vierde frame. Na een 68 break van Walden had de jonge Belg een snooker om nog in de race te blijven in het frame. Hij wist die te forceren bij Walden en kon op gelijke hoogte komen.

Bij een 4-5 achterstand bewees Brecel ook tactisch en verdedigend erg sterk te zijn. In het beslissende elfde frame bleef hij dan ook nog eens beter zijn zenuwen de baas dan de ervaren 30-jarige Walden. In de achtste finales neemt Brecel het op tegen Mark King, die de Welshman Mark Williams met 6-3 uitschakelde. King, 32ste op de wereldranglijst, heeft geen goede herinneringen aan Brecel. In april plaatste Brecel zich met een 10-8 zege voor het WK ten koste van de 38-jarige Engelsman.

Hulpjuf neukt met 4 leerlingen

Emma Webb uit het Engelse Woodley is gisteren tot twee jaar en acht maanden cel veroordeeld. De 42-jarige onderwijsassistente heeft namelijk seks gehad met maar liefst vier leerlingen. Een vijfde kreeg van haar bijzonder geile plaatjes, met Webb zelf in de hoofdrol, toegestuurd.

De jonge moeder van twee kinderen heeft bekend zich tussen 2009 en 2012 dertigmaal te hebben vergrepen aan knaapjes van slechts 15 tot en met 17 jaar jong. Een keer had Webb zelfs seks op de school waar ze werkzaam was. Zij werd echter gestoord door de schoolbel.

De contacten met de 'slachtoffers' liepen via Facebook. Eerst bouwde de hulpjuf een vriendschappelijke band op met de knaapjes, waarna ze hun foto's stuurde waarop ze was te zien terwijl ze seksspeeltjes in haar lichaam liet verdwijnen. Ook werden de hitsige pubers verleid met eten van de fastfoodgigant KFC.

Ook werd een van de ventjes uitgenodigd om met haar, haar hond uit te laten. Daar kwam echter weinig van. In plaats van Bello uit te laten, liet ze zich door hem uitwonen op de trap in haar huis.

De rechter liet geen spaan heel van de wulpse juf. Ze is veroordeeld tot maar liefst 32 maanden water en brood. Ook mag ze nooit meer haar beroep uitoefenen of op andere wijze met kinderen werken. Tenslotte is ze bijgeschreven in het zedendelinquentenregister.

Nice. Oh nee, pek en veren!

Sint bezorgt webwinkels recordomzet

De aanhoudende crisis heeft weinig invloed op de onlinesinterklaasaankopen. Webwinkels rekenen wederom op een recordbedrag van 188 miljoen euro aan extra inkomsten dankzij de goedheilig man. Dat is maar liefst 30 procent meer dan vorig jaar in de weken voorafgaand aan 5 december werd binnengehaald, zo staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van PostNL, Thuiswinkel.org en Blauw Research.

Voor de periode van 1 november tot en met 5 december gaan de webwinkels uit van een gemiddelde weekomzet van 128 miljoen euro. Normaal gesproken is dat 90 miljoen euro. De komst van de goedheilig man zorgde dus voor een extra omzet van 38 miljoen euro per week.

Net als andere jaren bestellen mensen vooral consumentenelektronica en speelgoed via het internet. Dit jaar zijn met name de tablet en smartphone geliefde cadeaus. Daarnaast doen games het erg goed, aldus de onderzoekers.

Sint bezorgt webwinkels wederom recordomzet
Sint bezorgt webwinkels wederom recordomzet (Foto: ANP)

China: groenten van Mars en maan

Chinese astronauten willen op de maan en op Mars hun eigen groenten telen, zodat ze tijdens hun verblijf daar de beschikking hebben over verse producten.

Een experiment in de hoofdstad Peking is geslaagd, meldden Chinese media dinsdag. Groenten werden geteeld onder omstandigheden die met die op de maan en op Mars vergelijkbaar zijn.

Vier groenten werden geteeld in een "ecologisch levensondersteunend systeem", een cabine van 300 kubieke meter. Het systeem berust op planten en algen. Om welke groenten het gaat, wordt niet gemeld. De deelnemers aan het experiment konden "verse groenten voor maaltijden oogsten", zei onderzoeker Deng Yibing tegen het persbureau Xinhua. Het is volgens hem het eerste experiment van deze aard in China.

Nieuwe teaser poster voor Man of Steel

Als onderdeel van de promotiecampagne voor de home video release van The Dark Knight Rises heeft Warner Brothers via Facebook een nieuwe teaser poster voor Man of Steel vrijgegeven.

De poster toont Superman, gespeeld door Henry Cavill, in handboeien en onder arrest van wat op militairen lijkt. 

Teaser poster Man of Steel
Teaser poster Man of Steel

Een eerste synopsis voor de film moet nog worden vrijgegeven, dus tot die tijd is het raden wat deze scène betekent. Man of Steel verschijnt op 14 juni in de Amerikaanse bioscopen, en een week later in ons land.

Juwelen niet veilig bij PostNL

Pakketjes met kostbare inhoud zijn niet veilig bij PostNL. Daarom adviseert de Federatie Goud en Zilver haar achterban van juweliers, horlogemakers en goud- en edelsmeden geen zaken meer te doen met de postbezorger. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

Het laatste halfjaar zou vermissing en diefstal van goud, zilver, edelstenen en juwelen aan de orde van de dag zijn, laat federatiedirecteur Beeuwke Keizer aan de krant weten. Of de pakketjes aangetekend of verzekerd zijn, maakt volgens de federatie niet uit. "Wij willen onze branche beschermen tegen deze onveilige situatie, die hen veel problemen oplevert en veel geld kost."

Overleg met PostNL heeft volgens de federatie niets opgeleverd. "PostNL heeft de boel gewoon niet op orde. Het is niet gebruikelijk, maar wij hebben de 1250 ondernemers van onze branches aangeraden met andere pakketdiensten zaken te doen."

PostNL ontkent de beschuldigingen. Volgens een zegsman zou het systeem zodanig zijn ingericht dat er niets kan verdwijnen.

Studenten fel tegen leenstelsel

Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten kan op weinig bijval van studenten, scholieren en hun ouders rekenen. Dat blijkt uit een enquête van de vakbonden FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Het kabinet wil de huidige basisbeurs voor studenten, die een gift is, afschaffen en daar een leenstelsel van maken. De studenten vrezen dat ze op die manier tegen een enorme schuld aanlopen. Iets meer dan de helft van de huidige hbo- en universitaire studenten geeft aan op dit moment niet rond te kunnen komen van de basisbeurs. Ongeveer de helft van de mbo'ers die ook nog een hbo-opleiding willen volgen, verwacht daarvan af te zien als ze flink moeten gaan lenen.

Meer dan twee derde van de studenten, mbo'ers en scholieren denkt dat ze meer moeten gaan werken als de basisbeurs verdwijnt en ze vrezen dat dit ten koste gaat van de studie.

FNV Jong en de LSVb openden vorige maand de website studerenmoetkunnen.nl om de mening van studenten, scholieren en ouders over de huidige kabinetsplannen te peilen.

Ongeveer 5215 mensen vulden de enquête in.

De basisbeurs is momenteel een kleine 100 euro voor thuiswonende studenten; uitwonenden krijgen ongeveer 266 euro per maand.

Studenten en scholieren fel tegen leenstelsel
Studenten en scholieren fel tegen leenstelsel (Foto: ANP)

NAVO neemt besluit over Patriots

De NAVO wil dinsdag officieel instemmen met het verzoek van bondgenoot Turkije om het Patriot-luchtverdedigingssysteem in het land te stationeren als bescherming tegen aanvallen uit Syrië. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die over Patriots beschikken.

Het zal naar verwachting nog enkele weken duren voordat de eerste Patriots kunnen worden ingezet in het kader van de zogenoemde operatie Actief Hek (Active Fence). De Turken willen de Patriots ter bescherming en verdediging van hun grondgebied en bevolking, niet om een vliegverbod boven Syrië af te dwingen. Nederland overweegt de uitzending van Patriots.

Het NAVO-besluit valt tijdens een 2-daagse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-lidstaten op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. Het eerste punt op de agenda is een gesprek met hun Russische collega Sergej Lavrov, die kritiek uitte op de plaatsing van de Patriotraketten. Moskou geldt als bondgenoot van het Syrische regime.

FOK! wat een weer...Interessant weer!

Goedemorgen!  Er staan ons een aantal interessante weerdagen te wachten. Bijna elk weersverschijnsel is mogelijk de komende dagen en dat maakt het tot een leuke en spannende uitdaging om een zo goed mogelijke voorspelling te maken. Vandaag is het nog wel vrij duidelijk.

Er is vrij veel bewolking en er zullen een aantal stevige buien van noord naar zuid over het land gaan trekken. Hierbij is onweer en hagel heel goed mogelijk. De kans op sneeuw is vandaag erg klein omdat de temperatuur tot 6 graden oploopt. De wind is vandaag wel heel nadrukkelijk aanwezig en draait van west naar noord en is gedurende de hele dag vrij krachtig tot hard. Dat wil zeggen 4 tot 5 in het binnenland en 6 tot 7 langs de kust.

De komende dagen zijn dus bijzonder interessant om te volgen. Er zal vooral morgen en overmorgen onstabiele lucht worden aangevoerd waarin buien zullen ontstaan. Overdag kunnen deze in het binnenland voor winterse neerslag gaan zorgen, maar echt wit zal het denk ik alleen op de wat hoger gelegen plaatsen gaan worden en dan denk ik vooral aan de Veluwe en de Limburgse Heuvels. En dan blijft er natuurlijk ook nog de vraag over of we allemáál wel een bui over ons heen zullen krijgen, maar ook dit is iets wat heel lastig te voorspellen is. In de nacht zullen de buien zich vooral gaan concentreren over de kustprovincies en in het noorden van het land, want met een noordwestelijke stroming zullen de buien in het binnenland grotendeels gaan uitdoven. Ook wil ik nog wel even zeggen dat we rekening moeten houden met gladheid als gevolg van opvriezing of van een winterse bui.

In de kustprovincies is de eerste dagen de kans op onweer het grootst en dit omwille van het relatief warme zeewater. Maar dan de vrijdag. Ik hoor iedereen al over sneeuwval, maar ík ga daar nog niet in mee. Het is namelijk nog heel goed mogelijk dat het grootste deel van het land 'gewoon' in de regen kan komen te zitten. Ik vind het voor vandaag nog véél te vroeg om daar al iets over te gaan zeggen, maar het is wel iets wat ik heel scherp zal blijven volgen de komende dagen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

SneeuwGisteren viel er op vrij uitgebreide schaal de eerste echte sneeuw van het seizoen. Erwin Klein was op de Posbank en maakte deze fraaie foto. De neerslag was het meest actief in het westen, maar op de Posbank bleef de sneeuw het langst liggen.

Ni No Kuni krijgt morgen demo op PlayStation 3

Fans van de animatiestijl van Studio Ghibli die niet meer kunnen wachten tot januari kunnen weer rustig ademhalen. De RPG Ni No Kuni: Wrath of the White Witch is vanaf morgen in een demoversie te spelen via PlayStation Network. In de demo zitten naast twee delen van de omgeving ook twee van de eindbazen uit het spel. The Guardian in the Woods en Moltaan.

De volledige versie van Ni No Kuni: Wrath of the White Witch komt op 25 januari uit op PlayStation 3.

Ni No Kuni

The Last of Us laat van zich horen

Het is lange tijd stil geweest rondom Naughty Dogs actieavontuur The Last of Us. Nu lijkt daar een einde aan te zijn gekomen. De studio heeft aangekondigd komend weekend met een nieuwe trailer te komen. Vooruitlopend hierop heeft de ontwikkelaar alvast een teasertrailer uitgebracht om ons in de stemming te krijgen.

The Last of Us komt ergens in 2013 uit op PlayStation 3.

Maar ik rook wél!

Het begon met een peukje hier en daar, totdat ik mezelf een oprechte bietser mocht noemen. Vanaf dat moment koop ik weer zelf hele pakjes sigaretten en voorzie zo af en toe een andere bietser van een sigaret. Al lurkend aan de aloude brandstaaf, op zijn oer-Hollands in de vriezende kou met een hand diep in m'n broekzak en het hoofd tussen mijn schouders geklemd, vroeg iemand mij wáárom ik eigenlijk rookte. Met verkleumde duim en wijsvinger haalde ik de peuk langzaam tussen mijn lippen vandaan en ademde nog langzamer uit. Toen de vragensteller door de omhoogkringelende rook heen weer zichtbaar werd, vroeg ik hem wáárom hij niet heel snel gewoon zijn bek even hield.

Salt Lake City wil Winterspelen weer organiseren

Salt Lake City wil de Olympische Winterspelen in 2026 voor een tweede keer organiseren, nadat het dat in 2002 al eens succesvol deed. Officials menen dat de stadions al gereed zijn. "Utah is de slimme en financieel verantwoordelijke keuze", zegt gouverneur Gary Herbert van de staat waar Salt Lake City de hoofdstad van is.

Het Amerikaans olympisch comité moet nog beslissen welke stad het gaat steunen. Utah heeft nu vast zijn deelname bekendgemaakt om andere potentiële kanshebbers, waaronder Reno-Tahoe in Nevada, af te schrikken.

Aan de vorige poging van Salt Lake om de Spelen binnen te halen zat overigens wel een donker randje. Verschillende officials werden beschuldigd van omkoping van leden van het internationaal olympisch comité IOC, waarop enkele IOC-leden uit hun functie werden gezet. Nederland deed het tien jaar geleden in Utah met drie gouden en vijf zilveren medailles heel aardig.

Huis Amy Winehouse verkocht

De woning waar Amy Winehouse haar laatste adem uitblies is verkocht. Het stulpje in de Londense wijk Camden bracht tijdens een veiling 1,98 miljoen pond op, schrijft de Britse krant The Independent.

Winehouses familie vroeg aanvankelijk 2,7 miljoen pond voor de woning. Voor aanvang van de veiling werd een opbrengst van 1,8 miljoen pond verwacht. Volgens The Independent boden vier belangstellenden op Winehouses onderkomen. Wie de nieuwe eigenaar is, is niet bekend.

Amy Winehouse stierf vorig jaar juli op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Na de dood van de zangeres reisden honderden fans naar Camden om bloemen en kaarsen bij Amy's sterfplek achter te laten.

[Premier League] Newcastle simpel langs Wigan

Newcastle United heeft maandagavond op St. James' Park simpel afgerekend met Wigan Athletic: 3-0. Demba Ba (2x) en Gael Bigirimana produceerden de goals voor de ploeg van Vurnon Anita en Tim Krul, die allebei de negentig minuten volmaakten. Voormalig FC Twente-verdediger Ronnie Stam stond de gehele wedstrijd op de mat voor de bezoekers.

Wigan moest na veertien minuten al verder met tien man toen Maynor Figueroa na een overtreding op Papiss Cissé de rode kaart kreeg. Ba zette in de daaropvolgende strafschop Newcastle op voorsprong. Na een intikker van diezelfde Ba zorgde Bigirimana na 71 minuten met een mooie uithaal voor de eindstand. Newcastle komt met zeventien punten op de veertiende plaats terecht, terwijl Wigan met drie punten minder zich net boven de degradatiestreep bevindt.

Newcastle met Krul en Anita simpel langs Wigan (Foto: Novum)

[JL] Dordrecht wint en blijft bovenin meedoen

FC Dordrecht heeft AGOVV maandag met 2-0 terug naar Apeldoorn gestuurd. Jeffrey Rijsdijk en Jessy Mayele produceerden de doelpunten. Door de overwinning stijgen de Zuid-Hollanders naar de vierde plek op de ranglijst, op vijf punten afstand van koploper Sparta.

De thuisploeg voerde in de eerste helft de boventoon, wat in een aantal aardige kansen resulteerde. AGOVV-goalie Nick Hengelman hield zijn ploeg met een paar puike reddingen echter in de wedstrijd.

Na ruim zeventig minuten kwam Dordrecht dan toch verdiend aan de leiding, nadat Lars Veldwijk en AGOVV'er Gieljan Tissingh even daarvoor grote kansen hadden verprutst. Rijsdijk was na een mooie actie van Garry Mendes Rodrigues namelijk wel scherp: 1-0. Mayele besliste het duel tien minuten later. Door het verlies blijft AGOVV met veertien punten de veertiende plek bezetten.

Toch miljoenentekort voor Floriade

De Floriade in Venlo heeft dit jaar toch minder opgebracht dan was begroot. Dat staat in een brief van de Venlose burgemeester Antoin Scholten aan de gemeenten die bij het evenement betrokken waren. Het gaat om een bedrag van 7,5 miljoen euro. Daarnaast vielen de kosten 1,4 miljoen hoger uit.

Zaterdag berichtte het Limburgs Dagblad al op basis van bronnen dat de Floriade een verlies van ruim negen miljoen euro heeft geleden. Een woordvoerder ontkende dat toen echter omdat de balans nog helemaal niet was opgemaakt.

Hoewel de wereldtuinbouwexpositie de beoogde twee miljoen bezoekers wist te halen, resulteerde dat niet in de beoogde opbrengst, schrijft Scholten. Dat is volgens hem het gevolg van het slechte weer en de economische malaise.

Ook gebruikten meer bezoekers het openbaar vervoer dan verwacht. Daardoor vielen de parkeeropbrengsten veel lager uit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.