Wolfsen zegt sorry tegen bewoners asbestflat

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA) heeft zijn excuses aangeboden aan de bewoners van de wijk Kanaleneiland die deze zomer geëvacueerd werden na een asbestvondst. Dat deed hij dinsdag op een persconferentie waar het onderzoeksrapport over de aanpak van de vondst werd gepresenteerd.

De commissie concludeerde onder meer dat de bewoners niet acuut geëvacueerd hadden hoeven worden, omdat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid was. Wolfsen is blij dat er geen acuut gevaar was, maar betreurt dat die informatie niet beschikbaar was bij degenen die een beslissing moesten nemen over de evacuatie.

"We hebben gehandeld op basis van de informatie die voorhanden was", zei Wolfsen in een eerste reactie. "Uw gezondheid heeft vooropgestaan en daarom is gekozen het zekere voor het onzekere te nemen." De gemeente betreurt het dat onrust en onzekerheid is ontstaan door de ontruimingen. "Dat spijt ons oprecht. Voor dat handelen bieden wij u onze welgemeende excuses aan", sprak Wolfsen tot de bewoners.

De commissie die onderzoek deed naar de kwestie heeft forse kritiek op de aanpak van de gemeente. De crisiscommunicatie was onvoldoende en de crisisorganisatie die de gemeente instelde functioneerde slecht. Maatregelen waren onnodig belastend voor de bewoners en zorgen en emoties van de bewoners stonden niet centraal.

Wolfsen erkent de fouten en gaat verbeteringen doorvoeren op het gebied van crisisorganisatie en -communicatie. De komende dagen gaat het college van burgemeester en wethouders het rapport grondig bestuderen en erover in gesprek met de bewoners en de gemeenteraad.