Al 215 overlasteekhoorns gevangen

In Limburg zijn sinds december vorig jaar 215 uitheemse Pallas' eekhoorns gevangen. De overlastgevende dieren zijn naar een opvangcentrum overgebracht, laat de Zoogdiervereniging dinsdag weten.

De Pallas' eekhoorn komt oorspronkelijk uit China en vestigde zich in de omgeving van Weert toen in 1998 een aantal dieren was ontsnapt bij een dierenhandelaar. De dieren zorgden in toenemende mate voor overlast.

Zo meldden huizenbezitters dat de Pallas' eekhoorn water- en elektriciteitsleidingen doorknagen en gaten maken in plafondplaten en dak- en panlatten. Ook ontdoen ze walnootbomen van hun bast. Verder verdringen ze de inheemse rode eekhoorn.

De vereniging begon een klein jaar geleden in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten en de provincie Limburg met het vangen van de dieren. In de zomer stond de vangactie op een laag pitje, maar inmiddels wordt weer volop gevangen.

Mensen die een Pallas' eekhoorn zien wordt gevraagd dit te melden bij de Zoogdiervereniging of de gemeenten Weert en Leudal. Pallas' eekhoorns hebben een grijsgroene vacht en een grijze staart met lichte punt. De vacht en staart van de rode eekhoorns is roodoranje, grijs of zwart. Ook de kleur van de buik is verschillend.


Al 215 overlastgevende eekhoorns gevangen (Foto: Novum)