KNVB bekijkt aanpak excessen in amateurvoetbal

De KNVB gaat bekijken of het beleid met betrekking tot de aanpak van excessen in het amateurvoetbal aangescherpt moet worden. Dat zei voorzitter van de sectie amateurvoetbal Bernard Fransen dinsdag op een persconferentie over de fatale mishandeling van een grensrechter, zondag in Almere.

Eerder dinsdag kondigde de KNVB aan vanwege de dood van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen komend weekeinde alle wedstrijden in het amateurvoetbal af te gelasten. De bond roept clubs wel op de deuren te openen en samen te komen om met elkaar stil te staan bij wat er is gebeurd, zei directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars.

Fransen zei dat de KNVB 'geen enkele maatregel zal schuwen' om zware incidenten in de toekomst uit te bannen. "Dat we scherper en alerter moeten zijn om dit te voorkomen, is waar. Alles wat we kunnen doen om dit in te dammen, zullen we aangrijpen", stelde Fransen. Volgens de preses sloeg het overlijden van Nieuwenhuizen bij de bond in als een bazooka. "Dit laat diepe littekens na bij iedereen die voetbal een warm hart toedraagt."

De jongens die vastzitten voor de fatale mishandeling zijn al geroyeerd door hun club, Nieuw Sloten uit Amsterdam. De club riep de KNVB maandag op hen ook levenslang te schorsen, iets wat op dit moment nog niet mogelijk is. "Ik zou mij kunnen voorstellen dat ze voor het leven geroyeerd worden", zei Binnenmars daarover. Hij wilde niet vooruitlopen op eventuele maatregelen tegen de club.

Fransen en Binnenmars verdedigden het besluit van de KNVB om alleen het amateurvoetbal af te gelasten, en niet het betaald voetbal. De bond denkt met de uitzendingen rond de profwedstrijden een krachtig statement te kunnen maken. Volgens de KNVB is nu het 'ultieme moment' aangebroken om het geweld op de amateurvelden 'bespreekbaar te maken'.

"De attentiewaarde van het betaald voetbal is vele malen groter", stelde Fransen. "Met de minuut stilte, die nadrukkelijk in beeld gebracht zal worden, denken wij veel effect te bereiken. Het zal stilvallen op de velden. In stilte zullen we met elkaar nadenken: dat dit niet waar kan en mag zijn."

De KNVB riep al zijn leden op mee te denken over oplossingen om incidenten in het amateurvoetbal terug te brengen. Volgens Fransen staat de bond 'met de rug tegen de muur'. "We zagen tot vrijdag dat het aantal excessen afnam. Met andere woorden hadden we het idee dat we op de goede weg waren. Uiteindelijk zijn we teruggeworpen tot datgene wat we niet wilden."

"Het is nu te laat", vervolgde Fransen. "We kunnen niet zo langer doorgaan. Het beeld van intolerantie en slappe hap hebben we achter ons gelaten. Wij zullen niet als excuus aanvoeren dat het een maatschappelijk probleem is. Als KNVB nemen wij onze verantwoordelijkheid, maar dat kunnen we niet alleen. We vragen onze 1,2 miljoen leden mee te denken."