'Kwijtschelding Griekse schuld niet uitgesloten'

De coalitiepartijen VVD en PvdA sluiten niet uit dat schulden van Griekenland in de toekomst worden kwijtgescholen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de steun aan Griekenland.

VVD-Kamerlid Mark Harbers zei niet te willen speculeren over afschrijving op de Griekse schulden, omdat dat de druk op Griekenland om te bezuinigen en te hervormen zou verminderen. Tegelijkertijd zei hij ook: "Misschien komt het er eens wel van."

Ook PvdA'er Henk Nijboer noemde het niet verstandig om te speculeren over kwijtschelding. "Je moet druk houden op dat land. Maar ik heb wel grote zorgen over de schuldhoudbaarheid. Ik sluit niet uit dat er op enig moment additionele maatregelen nodig zijn."

Afgelopen weekeinde bleek dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel niet langer uitsluit dat vanaf 2014 Griekse schulden worden kwijtgescholden. Verschillende oppositiepartijen wezen erop dat ook anderen, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ABN AMRO-topman Gerrit Zalm en CPB-directeur Coen Teulings, zeggen dat Griekse schulden in de toekomst moeten worden kwijtgescholden.

"De geesten worden rijp gemaakt voor kwijtschelding", stelde SP-Kamerlid Arnold Merkies. Volgens hem zal het besluit vallen na de Duitse Bondsdagverkiezingen in september volgend jaar. "Kwijtschelding is ontzettend vervelend, maar onontkoombaar", zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Ook GroenLinks denkt er zo over.

"Iedereen weet dat het vroeg of laat gaat gebeuren", stelde ook PVV-Kamerlid Tony van Dijck. "Alleen het kabinet denkt burgers weer iets wijzer te kunnen maken." Volgens Van Dijck wordt er in feite al afgeschreven, doordat de eurolanden vorige week hebben besloten de rente op Griekse schulden te verlagen. Dat kost Nederland zo'n zeventig miljoen euro per jaar.