NOC*NSF focust op medaillekansen

Sportkoepel NOC*NSF richt zich de komende jaren vooral op sporten waarbij Nederland kans maakt op olympische medailles. Het budget van ruim 26 miljoen euro wordt niet meer over 58, maar over 33 sportbonden verdeeld. De voor Nederland meest kansrijke onderdelen krijgen volgend jaar 75 procent van de beschikbare middelen.

Zeilen, inclusief windsurfen, staat met een bedrag van 1,8 miljoen euro in 2013 boven aan de lijst. Zwemmen, judo, roeien en hockey krijgen eveneens een subsidie van meer dan een miljoen euro, op de voet gevolgd door paardensport (springen en dressuur), langebaanschaatsen, beachvolleybal en waterpolo voor vrouwen.

De komende weken maakt NOC*NSF verdere afspraken met de betrokken bonden over de voorwaarden voor de investeringen. Programma's die achterblijven bij de verwachtingen vallen in de toekomst mogelijk alsnog af.

Met de nieuwe aanpak hoopt NOC*NSF de programma's die in de wereldtop meedoen daar te houden. "Daarnaast richten we ons op het uitbreiden van dit aantal", zegt technisch directeur Maurits Hendriks. "Dat laatste is zeer noodzakelijk willen we onze toptienambitie waarmaken."

Veel sporten worden de dupe van de nieuwe verdeling van het sportbudget. Onder meer badminton en basketbal en volleybal voor mannen kunnen op weinig tot geen geld meer rekenen.