Boek J.K. Rowling krijgt TV-adaptatie

Het eerste boek van schrijfster J.K. Rowling zonder tovenaar met bijpassende bliksemschicht op zijn voorhoofd, The Casual Vacancy, wordt door de BBC bewerkt tot een tv-serie. Dat heeft de Britse zender aangekondigd. Rowling zal zelf nauw betrokken zijn bij de productie, die in 2014 op de buis moet verschijnen.

Het verhaal speelt zich af in het Engelse stadje Pagford, waar de dood van de lokale parochieleider leidt tot een lelijke strijd om zijn vervanging. Het stadje raakt diep verdeeld omtrent zaken als sociale status en politiek.

The Casual Vacancy richt zich op een wat volwassener publiek dan de Harry Potter-reeks. In plaats van het zwaaien met toverstokjes boort het verhaal thema's aan als verkrachting en drugsverslaving. Desondanks werd ook dit boek een bestseller.

De BBC zal de serie niet zelf produceren. Daarvoor is een onafhankelijk productiehuis in de arm gemomen.  Rowling is enthousiast: "Ik vind het geweldig dat de BBC The Casual Vacancy gaat uitzenden. Ik heb altijd gevonden dat als dit boek verfilmd zou worden, tv het beste medium is. En de BBC de beste zender."