Tientallen doden door tyfoon Filipijnen

Redactie

Tyfoon Bopha heeft in het zuiden van de Filipijnen aan minstens 74 mensen het leven gekost. In het dorp Andap verdronken zeker 43 dorpelingen en militairen. De slachtoffers vonden dinsdag de dood toen ze werden meegesleurd door regenwater dat van de bergtoppen naar beneden golfde.

Volgens een bestuurder in de regio zijn onder de slachtoffers dorpelingen die hun toevlucht hadden gezocht in een gemeentehuis en een school. De gebouwen werden door de watermassa overspoeld. Een vrachtwagen van het leger, met dorpelingen en militairen, werd door het water meegesleurd.

Tot dusverre zijn 43 lichamen geborgen. Vermoedelijk stijgt het dodental nog. De politie en het leger kunnen het dorp niet bereiken, omdat de toegangswegen onbegaanbaar zijn geworden door aardverschuivingen en omgevallen bomen.

In de kuststad Cateel kwamen 23 mensen om het leven. Ze verdronken, werden verpletterd door omvallende bomen of kwamen onder de brokstukken van instortende huizen terecht. Ook elders kwamen mensen om het leven door het natuurgeweld.

In totaal zijn als gevolg van de tyfoon twee volledige provincies zonder stroom komen te zitten. Meer dan honderd binnenlandse vluchten werden geannuleerd en rond de zestigduizend mensen zijn hun huizen ontvlucht.