CDA in Eerste Kamer kritisch over nivellering

Redactie

Elco Brinkman heeft zich dinsdag in de Eerste Kamer kritisch uitgelaten over de nivelleringsmaatregelen uit het regeerakkoord. De CDA-fractieleider liet weten liever maatregelen te zien die leiden tot werkgelegenheid dan een 'symbolische herverdeling' van inkomens, zo zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen.

Ook wilde Brinkman weten of het kabinet van plan is nog meer nivellerende maatregelen in te voeren. De CDA'er hekelde de 'ruilhandel' tussen de PvdA en VVD en vroeg zich af welk 'rationeel doel' daarmee is gediend. De opstelling van het CDA, met elf zetels in de senaat de grootste oppositiepartij, is van belang, omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, maar afhankelijk is van de steun van de oppositie.

In dat licht zal ook de ChristenUnie kritiek later dinsdag uiten over de gang van zaken tijdens de formatie. De positie van de Eerste Kamer is daarbij 'over het hoofd gezien', zo zal senator Roel Kuiper betogen.

"Het is een inschattingsfout dat niet gestreefd is naar een kabinet dat kan rekenen op een 'vruchtbare samenwerking' met beide Kamers van de Staten-Generaal, zoals in het verleden gebruikelijk was." Kuipers vreest voor 'politisering' tussen de Tweede en Eerste Kamer. De voorman van de tweemansfractie wil van het kabinet weten hoe de senaat in de toekomst weer bij de formatie wordt betrokken.

Hoewel het CDA kritisch is, leek Brinkman ook niet van plan keihard oppositie te gaan voeren. "We zijn er niet op uit om elk voorstel van het kabinet neer te sabelen, omdat het van een ander komt." Hij zal zich 'onafhankelijk constructief' opstellen.

Brinkman was ook kritisch over andere voorstellen uit het regeerakkoord, zoals de bestuurlijke herindeling. Ook wilde hij van premier Mark Rutte (VVD) weten met welke maatregelen de Nederlandse economie volgend jaar weer in beweging wordt gebracht.