KNVB: uitblijven schorsing Nieuw Sloten terecht

Redactie

Er zijn tot afgelopen zondag geen serieuze aanleidingen geweest om de B1 van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten uit de competitie te zetten. Dat zei directeur amateurvoetbal van de KNVB Anton Binnenmars dinsdagavond in Nieuwsuur op de vele kritiek waarom de bond het team niet eerder had aangepakt.

Verschillende clubs uit de omgeving van Almere hadden al eerder geklaagd over incidenten en de hoge mate van agressiviteit van het bewuste team. Naar aanleiding daarvan werd een boete van naar verluidt honderd euro uitgedeeld, maar een hogere sanctie kwam er niet.

"De meldingen waren niet dusdanig om hen uit de competitie te zetten", zei Binnenmars. Volgens hem hebben de tuchtorganen dat uitgebreid onderzocht met hoor en wederhoor. De B1 stond daarom nog terecht op het veld. Of dat een fout was, wil hij niet zeggen. Bovendien moeten we de incidenten los van 'de droeve gebeurtenis' van zondag zien, zei Binnenmars.

Zeker drie spelers van de B1 van 15 en 16 jaar trapten zondag op bezoek bij de Almeerse vereniging Buitenboys een grensrechter dood. Ze worden verdacht van doodslag. Mogelijk zijn meer jongens bij de mishandeling betrokken geweest.

Volgens de KNVB wordt elke melding en elk signaal over geweld serieus genomen. Binnenmars benadrukte dat in het afgelopen jaar 120 andere teams wel uit de competitie zijn genomen. Daarnaast liep het aantal meldingen van incidenten en geweld terug. "We dachten dan ook dat we effectief bezig waren."

Binnenmars geeft verder toe dat de KNVB niet adequaat heeft gereageerd op het incident van afgelopen zondag. "Ik wil nog precies weten wat er is misgegaan. Zeker met de wetenschap van nu."