FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 december 2011

Zeehond sluit zichzelf op in auto

Op Terschelling heeft een zieke zeehond zichzelf en zes soortgenoten in een auto opgesloten. Zeehondenredder Hessel Wiegman had het dier net in de auto gezet, toen het dier met zijn voorvin het knopje van de centrale deurvergrendeling indrukte.

Aangezien de sleutel van het voertuig in het contactslot zat, kon de eigenaar geen kant op. Na een uur werd de reservesleutel gebracht, en konden de zeehonden naar het opvangcentrum in Pieterburen gebracht worden.

Zuid-Koreanen laten pamfletten los bij grens

Zuid-Koreaanse activisten hebben woensdag bij de grens met Noord-Korea reuzenballonnen opgelaten die duizenden pamfletten bevatten. De pamfletten zijn gericht tegen een nieuwe erfopvolging in Noord-Korea en zullen ongetwijfeld de woede van dat land opwekken. Noord-Korea heeft eerder gewaarschuwd Zuid-Korea te zullen beschieten als het dergelijke acties zou ondernemen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il overleed zaterdag aan een hartaanval en zal naar verwachting worden opgevolgd door zijn 28-jarige zoon Kim Jong Un. Kim Jong Il volgde zelf in 1994 zijn vader Kim Il Sung op.

Rijk stopt minder geld in Geldmuseum

Het Geldmuseum in Utrecht krijgt volgend jaar minder geld van de staat. Het verliest een aanvullende subsidie van 750.000 euro die het de afgelopen drie jaar ontving. Het museum moet door het stopzetten van deze subsidie ingrijpend reorganiseren en kan gedwongen ontslagen niet uitsluiten. Dat heeft het museum woensdag laten weten.

De publiekskant van het museum wordt bij de bezuinigingen zo veel mogelijk ontzien. Het museum trekt jaarlijks ongeveer zestigduizend bezoekers, van wie een derde jonger dan 18 jaar. De aangekondigde reorganisatie treft de wetenschappelijke tak van het museum.

Het museum kreeg de aanvullende subsidie voor een exploitatietekort. Het Geldmuseum krijgt ook zo'n twee miljoen euro subsidie van De Nederlandsche Bank, het ministerie van OCW en het ministerie van Financiën. Deze structurele subsidie blijft behouden.


Rijk stopt minder geld in Geldmuseum (Foto: Novum)

Rellen rond ArenA

Na afloop van de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en AZ zijn woensdag rellen uitgebroken. Supporters van de Amsterdamse club vechten buiten de ArenA met leden van de mobiele eenheid. Het is onduidelijk of er fans zijn gearresteerd.

De wedstrijd werd na 37 minuten gestaakt bij een voorsprong van 1-0 voor Ajax. Een supporter van de thuisclub viel doelman Esteban van AZ aan. De keeper kreeg de rode kaart nadat hij zich had verdedigd. AZ wilde niet meer verder spelen omdat het zich niet meer veilig voelde.

Gladbach en Stuttgart door in Duitse beker

Borussia Mönchengladbach en VfB Stuttgart zijn doorgedrongen tot de kwartfinales van het Duitse bekertoernooi. Gladbach won in eigen huis met 3-1 van Schalke 04. Stuttgart was dankzij twee treffers van Cacau met 2-1 te sterk voor Hamburger SV.

Gladbach begon sterk aan de wedstrijd tegen Schalke en kwam na negentien minuten op voorsprong via Juan Arango. De bezoekers, met Klaas-Jan Huntelaar in de basis, stelden daar weinig tegenover en moesten na rust een tweede treffer incasseren. Marco Reus verdubbelde met een ver schot de score voor de thuisploeg. Schalke leek na de tweede gele kaart van Huntelaar verslagen, maar Julian Draxler scoorde twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Het bleek niet voldoende, want in de slotfase bepaalde Reus de eindstand op 3-1.

In Stuttgart was Cacau de grote man namens de thuisploeg. De aanvaller van VfB Stuttgart scoorde zowel de openingstreffer als de beslissende 2-1. Een eigen doelpunt van William Kvist kon het bezoekende HSV niet helpen.

Ook Hertha BSC en Holstein Kiel drongen door tot de kwartfinales. Hertha was in eigen huis met 3-1 te sterk voor FC Kaiserslautern. Vierdedivisionist Kiel won verrassend met 2-0 van FSV Mainz.

Tom Cruise houdt steeds meer van Katie Holmes

Tom Cruise is nog steeds helemaal weg van zijn vrouw Katie Holmes. Het acteurskoppel vierde vorige maand dat ze vijf jaar getrouwd zijn. "Iedere dag word ik steeds meer verliefd op haar", vertelt Cruise in het Amerikaanse tijdschrift People.

"Dankzij haar waren de afgelopen vijf jaren geweldig. Ze is een geweldige vrouw, ze betekent alles voor me", aldus de 49-jarige Cruise.

Het is niet de eerste keer dat de acteur zijn liefde voor Katie niet onder stoelen of banken steekt. Om de liefde voor zijn zestien jaar jongere vrouw kenbaar te maken, sprong hij een aantal jaar geleden juichend op de bank van Oprah Winfrey.

Tom en Katie leerden elkaar begin 2005 kennen, twee maanden later waren ze verloofd. Het stel verwelkomde dochter Suri in april 2006.

KNVB: vervolg gestaakt duel nog onzeker

Het is nog niet duidelijk of het bekerduel tussen Ajax en AZ wordt uitgespeeld. Dat zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tijdens een persconferentie in de Amsterdam Arena. Het duel werd woensdagavond gestaakt nadat een supporter AZ-doelman Esteban had belaagd. AZ besloot daarna de bekerwedstrijd niet uit te spelen.

Van Oostveen gaf aan dat de KNVB nu nog geen beslissing kan nemen. "We moeten eerst afwachten of de aanklager betaald voetbal een schuldige kan aanwijzen. Daarna wordt zijn rapport beoordeeld door het bestuur betaald voetbal. Dat schrijven de reglementen voor. We hopen voor kerst duidelijkheid te verschaffen."

Financieel directeur van Ajax Jeroen Slop reageerde op het incident. "Het is een vreselijke gebeurtenis. Het gaat om een 19-jarige jongen. Hij is opgepakt. We weten nog niet of hij een bekende is van Ajax, maar het is duidelijk dat hij het stadion niet meer inkomt."

Scheidsrechter Bas Nijhuis verklaarde tijdens de persconferentie waarom hij Esteban een rode kaart gaf. "Het is een gewelddadige handeling van de doelman. Ik kan dan niets anders dan de regels uitvoeren."

Räikkönen: "Ben gemotiveerder dan ooit"

Kimi Räikkönen vindt dat hij bij zijn rentree in de Formule 1 gemotiveerder is dan ooit. De Fin tekende onlangs een contract bij Lotus Renault GP en zegt na een bezoek aan de fabriek in Enstone bij het juiste team ingestapt te zijn.

"Mijn bezoekjes aan de fabriek in Enstone waren echt geweldig. Ik was er voor het eerst tijdens het Kerstfeestje van het team en heb toen persoonlijk kunnen ervaren hoeveel steun ik binnen Renault/Lotus geniet, terwijl ik tijdens mijn tweede bezoek heb kunnen zien dat het geen toeval is dat deze equipe wereldkampioenschappen heeft gewonnen," zei de Fin over het team dat in 2005 en 2006 wereldkampioen werd.

"Daarnaast heb ik gezien dat er de laatste tijd veel in de renstal geïnvesteerd is", vervolgt Räikkönen. "Er is een nieuwe simulator, een nieuwe windtunnel en de CFD-faciliteiten (het ontwerpen en testen van aerodynamische delen met de computer, red.) zijn ook nog eens geüpgrade. Ik put veel vertrouwen uit dit alles."

Over zijn eigen prestaties maakt Räikkönen zich geen zorgen. "Ik denk niet dat ik aan snelheid verloren heb en ben beter gemotiveerd dan ooit, dus hoop dat ik snel weer op mijn oude niveau zal zijn," zei de Fin die niets aan het toeval over wil laten. "Op de nieuwe auto moeten we nog even wachten, aangezien we die pas in in februari tijdens de wintertests mogen gebruiken, maar ik zal in januari al wel met een bolide van twee jaar geleden gaan testen."

Over aandacht van de media en de fans heeft The Iceman voorlopig niet te klagen. "Ze hebben me blijkbaar gemist," zei Räikkönen die ook nog even inging op zijn crash met een sneeuwscooter. "Het aantal reacties daarop heeft me echt verbaasd, want het was waarschijnlijk de langzaamste en meest onbeduidende crash die ik ooit heb gemaakt."

Reglement liet Nijhuis geen keus

Arbiter Bas Nijhuis had volgens de reglementen van de KNVB geen keuze met het geven van een rode kaart aan AZ-doelman Esteban. Dit blijkt uit de reglementen van de KNVB.

Hierin staat onder artikel 12 overtredingen en onbehoorlijk gedrag: "Een speler maakt zich schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt, zonder dat dit in strijd om de bal is. Hij is ook schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt ten opzichte van een ploeggenoot, toeschouwer, wedstrijdofficial of enig ander persoon." Verderop staat in het reglement: "Een gewelddadige handeling kan plaatsvinden, zowel op het speeldveld als daarbuiten; de bal kan al dan niet in het spel zijn." 

Op het moment dat de scheidsrechter de beslissing nam kan ook het volgende bij Bas Nijhuis zijn opgekomen: "Scheidsrechters worden eraan herinnerd dat een gewelddadige handeling vaak leidt tot massale opstootjes; ze moeten dit daarom door krachtig optreden proberen te vermijden. Een speler, wisselspeler of gewisselde speler die zich schuldig maakt aan een gewelddadige handeling moet van het speelveld worden gezonden." 

De beslissing van Nijhuis is daarmee volledig in lijn met de reglementen, zoals de arbiter zelf op de persconferentie na het incident ook aangaf. "Ik ben er als scheidsrechter voor om de regels na te leven. En de regels schrijven in dit geval voor dat ik Estéban een rode kaart moest geven."

Kostelic wint WB-slalom Flachau

Skiër Ivica Kostelic heeft de wereldbeker slalom in het het Oostenrijkse Flachau gewonnen. De Oostenrijker won eerder dit seizoen ook al de openingswedstrijd in Beaver Creek.

Kostelic bleef in Flachau de de Zweed André Myhrer 0,07 seconde voor. De Italiaan Cristian Deville eindigde op 0,09 seconde als derde. De Oostenrijkse wereldbekerleider Marcel Hirscher slaagde er niet in de finish van de tweede run te bereiken.

Oud-inspecteur: Dries werkte niet voor Michelin

Dries Roelvink heeft niet voor Michelin gewerkt. Dat zegt Paul Van Craenenbroeck, oud-hoofdinspecteur van Michelin Benelux, in een reactie op Roelvinks bewering dat hij drie jaar lang verschillende restaurants testte.

"In mijn tijd waren er drie inspecteurs en ik was hoofdinspecteur", zegt Van Craenenbroeck tegen horecavakblad Misset Horeca. "Er waren geen rapporteurs. Het is absoluut niet waar dat Roelvink en Lemaire voor Michelin hebben gewerkt. Ik ken Lemaire niet eens."

Ook Werner Loens, de huidige hoofdinspecteur van Michelin, is verbaasd over het verhaal. "Wij zijn professionals. Een inspecteur van Michelin komt altijd uit de horeca en wordt door ons opgeleid. We werken nooit met freelancers", legt hij uit. "Meneer Roelvink en meneer Lemaire hebben nooit voor Michelin gewerkt."

Roelvink beweerde woensdag in het AD dat hij samen met goede vriend Ed Lemaire sinds 1997 voor Michelin genoot van culinaire hoogstandjes.

Hans Spekman nieuwe PvdA-voorzitter

Kamerlid Hans Spekman wordt de nieuwe voorzitter van de PvdA. Hij kreeg 81,8 procent van de stemmen bij de verkiezing die de partij de afgelopen tijd heeft gehouden. Dat heeft de PvdA woensdag bekendgemaakt.

De andere twee kandidaten waren Piet Boekhoudt, nu voorzitter van de PvdA-afdeling Groningen, en de Rotterdamse deelgemeentewethouder René Kronenberg. De benoeming van Spekman moet nog worden bekrachtigd op het PvdA-congres in januari.

De huidige partijvoorzitter Lilianne Ploumen kondigde in oktober aan dat ze in januari zou vertrekken, twee jaar eerder dan gepland. Ze zei haar opvolger zo meer tijd te geven om de verkiezingscampagnes voor te bereiden.

De 45-jarige Spekman was wethouder in Utrecht van 2001 tot 2006. Sinds de verkiezingen van november 2006 is hij Kamerlid. Als partijvoorzitter wil hij onder meer het PvdA-kantoor verhuizen van de grachtengordel naar een 'normale wijk'. Ook moet de PvdA minder voorzichtig worden en moet het aantal leden omhoog.


Hans Spekman nieuwe PvdA-voorzitter (Foto: Novum)

Britse agente verdachte in omkoopschandaal

Een Britse politieagente is woensdag gearresteerd op verdenking van corruptie en ambtsmisbruik. Ze zou de roddelpers tegen betaling informatie hebben doorgespeeld. De verdachte is een 52-jarige agente uit Essex, in het zuidoosten van Engeland.

Een onderzoek dat loopt naar omkoping van de politie door de roddelpers heeft tot nu toe geresulteerd in acht arrestaties. Het is voor het eerst dat een politieagent in actieve dienst is aangehouden. Een van de andere verdachten is een journalist van de krant The Sun.

Het onderzoek houdt verband met onderzoeken naar het onderscheppen van voicemailberichten en het hacken van computers door boulevardkranten. Een voormalige journalist van de Daily Mirror getuigde woensdag voor een onderzoekscommissie van het Lagerhuis die de ethische mores van de Britse journalistiek tegen het licht houdt dat oud-hoofdredacteur Piers Morgan van de inmiddels opgeheven krant van de afluisterpraktijken geweten moet hebben.

"Bij de krant gebeurde niets zonder zijn medeweten", zei de journalist, James Hipwell. Hij zei niet te kunnen bewijzen dat Morgan actief bij de praktijken betrokken was, maar noemde het ondenkbaar dat hij er niet van wist.

[KNVB beker] Ajax - AZ gestaakt na aanval op Esteban

Het is op dit moment onduidelijk of de wedstrijd tussen Ajax en AZ verder gaat. Doelman Esteban van de Alkmaarders werd na een ruim halfuur door een doorgedraaide supporter in het lichaam getrapt.

Esteban reageerde daar logischerwijs op door de supporter in kwestie ook een paar schoppen te verkopen. Arbiter Nijhuis gaf de sluitpost van AZ vervolgens de rode kaart, waarna trainer Gert Jan Verbeek zich geen moment bedacht en met zijn hele selectie van het veld stapte.

Update 21.31 uur

De coördinator van de veiligheidsdienst van de Amsterdam ArenA is inmiddels bij arbiter Nijhuis. Daarnaast moet AZ de wedstrijd binnen een halfuur hervatten. Verbeek mag namelijk niet zelf de keuze maken om het duel te staken.


Het moment dat Esteban wordt aangevallen (Foto: Pro Shots)

Update 21.41 uur

De spelers van Ajax verschijnen op het veld, maar het heeft er alle schijn van dat de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ niet meer wordt hervat. We wachten nog op een definitieve bevestiging.

Op de website van Eredivisie Live staat een filmpje van het incident. Bovendien heeft de stadionspeaker inmiddels aan de aanwezige supporters laten weten dat er niet meer wordt gevoetbald.

Update 21.44 uur

Danny Blind heeft voor de camera van Eredivisie Live een korte reactie op het voorval gegeven. "Het is waanzin dat het gebeurt", liet hij weten. "De spelers van AZ voelden zich duidelijk niet meer veilig, waarna de scheidsrechter naar aanleiding van een bepaald artikel besloot niet meer te spelen."

Update 21.59 uur

Financieel directeur Jeroen Slop heeft ook een reactie gegeven op het voorval en gaf onder andere wat extra informatie over de dader prijs. "Het is een 19-jarige jongen die via de tribune op Noord toegang tot het veld kreeg. Daarnaast is er vermoedelijk drank in het spel en gaf hij toe een hekel te hebben aan de keeper."

Slop vervolgde met de woorden: "De politie heeft de jongen inmiddels ingesloten en verhoort hem. Daarnaast zal hij een stadionverbod krijgen, waarbij het niet ondenkbaar is dat deze levenslang zal duren."

De tuchtcommissie Nederlandse voetbalbond (KNVB) zal in de komende dagen over het incident gaan buigen en een onderzoek starten.

Mexico ontbindt politiekorps Veracruz

De Mexicaanse staat Veracruz heeft in de door drugsgeweld geplaagde gelijknamig havenstad het hele politiekorps ontbonden. De lokale autoriteiten maakten dat woensdag bekend. De marine zal de taken van de agenten overnemen.

Het ontbinden van het korps maakt deel uit van pogingen om corruptie bij agenten uit te roeien en in de stad met een schone lei te beginnen, aldus de lokale regering. Woordvoerder Gina Dominguez zei dat achthonderd agenten en driehonderd administratief medewerkers zijn ontslagen. Zij zei dat ze nog altijd kunnen solliciteren naar de politiefuncties, maar dat ze aan strengere eisen moeten voldoen.

Gewapende militairen barricadeerden woensdag het hoofdbureau van de politie en helikopters cirkelden boven de stad. In september werden in Veracruz nog 35 lijken gedumpt, een van de zwaarste aanslagen door drugsbendes in Mexico's drugsoorlog.

Messi sportman van het jaar in Argentinië

Lionel Messi is in Argentinië gekozen tot sportman van het jaar. De speler van Barcelona is pas de vierde voetballer die deze eer te beurt valt.

De keuze voor Messi is opmerkelijk, omdat de resultaten van Messi met de nationale ploeg vaak tegenvallen. Hij krijgt daardoor vaak niet de waardering die er in Europa wel voor hem is.

Eerdere voetballers die prijs kregen waren Diego Maradona, Oscar Ruggeri en Carlos Tévez. Voor Messi zal het waarschijnlijk niet zijn laatste individuele prijs zijn van dit jaar zijn. De titel Wereldvoetballer van het Jaar gaat zeer waarschijnlijk ook naar hem.

Belgische wegpiraat rijdt in op Zeeuwse politieauto

Een 42-jarige Belg is woensdagmiddag in het Zeeuwse grensdorp Sas van Gent met hoge snelheid ingereden op een politieauto. Het voertuig van de politie sloeg door de klap over de kop en raakte total loss. De agenten hadden de wagen al verlaten.

Agenten hadden het voertuig dwars over de weg gezet om een einde te maken aan een dollemansrit van de man uit Oostakker, meldt de politie. Dat lukte, want door de aanrijding kwam het voertuig van de man tot stilstand. Hij werd aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij ter observatie moet blijven.

De politie ging de man met meerdere wagens achterna nadat meldingen binnenkwamen over een roekeloze bestuurder op wegen in en rond Axel. Hij ramde onder meer een geparkeerde auto, veroorzaakte en ongeluk en vernielde een slagboom. De politie onderzoekt of de Belg onder invloed van drugs of alcohol reed.

Release SSX uitgesteld tot maart

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat de release van het snowboardspel SSX is uitgesteld. De oorspronkelijke Europese releasedatum 17 februari is nu verzet naar 2 maart. In een open brief aan de fans geeft producer Todd Batty aan dat de reden is dat het ontwikkelingsteam er meer aan wil gladpoetsen.

"Over the course of more than 10 years of making games I have not worked on a single project where our team did not wish, coming down the home stretch, that we could have just a bit more time. Time to do all the little things that may not be noticeable during the first hour or two playing the game, but are appreciated over the course of days, weeks, months and beyond", zegt Batty in de brief.

"SSX was one of the games that always took the time to do exactly that. There is a reason why Tricky and SSX3 are still among the highest rated games of all time, and it is because even playing them today they still stand the test of time. Our goal from Day 1 was to re-launch this amazing franchise with a new SSX game that could live up to that legacy."

Een kleine troost voor het uitstel is dat EA met de open brief ook de eerste gamneplaytrailer heeft uitgebracht. De video laat zien dat SSX voor old school, waarbij zelfs het lied Tricky van Run DMC weer gebruikt is.

SSX komt 2 maart 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Leven Willem Holleeder verfilmd

Er zijn plannen voor een film over het leven van Willem Holleeder. Schrijver Auke Kok onthult dat hij van Holleeder zelf toestemming heeft gekregen om zijn boek Holleeder, de Jonge Jaren te verfilmen.

"Het is wel heel speciaal. Een boek is altijd anders dan een film", vertelt Kok in RTL Boulevard. "Het kan een dramatische film worden, er gebeuren vreemde dingen."

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor in oktober een kort geding tegen IDTV. Hij vreesde dat de film De Heineken Ontvoering een verkeerd beeld zou geven van hem en de ontvoering.

ECB leent banken 489 miljard euro

De Europese Centrale Bank (ECB) leent in totaal 489,2 miljard euro aan Europese banken in de eerste 3-jarige lening die de ECB ooit uitgaf. Dat maakte de centrale bank woensdag bekend.

De belangstelling is veel groter dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op een omvang van 310 miljard euro.

De ECB kondigde de lening eerder deze maand aan bij de bekendmaking van het rentebesluit. Met de lening wil de centrale bank een nieuwe kredietcrisis in de banksector vermijden.

Nederlander met twee kilo coke in Peru gepakt

Een 28-jarige Nederlandse drugssmokkelaar is deze week op het internationale vliegveld van Lima opgepakt met twee kilo cocaïne in zijn koffer. De Nederlander wilde naar Spanje vliegen. Dat melden Peruaanse media.

Op het vliegveld Jorge Chavez worden vaker Nederlandse drugssmokkelaars aangehouden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er 97 Nederlanders vast in een Peruaanse cel vanwege een drugsdelict.

De Peruaanse regering liet onlangs weten haast te willen maken met een wetswijziging waardoor buitenlandse drugssmokkelaars hun straf in eigen land kunnen uitzitten. Gevangenen zitten vaak onder slechte omstandigheden in overvolle Peruaanse cellen.

Barbie in verwachting van eerste kindje

Barbie is zwanger van haar eerste kindje. Dat maakt de Oh Oh Cherso-ster bekend via Hyves. "Bijna kerst en oud en nieuw. Ik heb er zo'n zin in met mijn schatje. Omdat er natuurlijk een kleine Barbie of Ken op komst is."

De realityster is dolblij met haar zwangerschap. "Op een roze wolkje", laat Barbie weten, die werd geboren als Samantha de Jong.

Barbie en haar verloofde Michael zijn sinds maart een stel, hoewel ze elkaar al lange tijd kennen. Michael vroeg Barbie afgelopen zomer ten huwelijk.

De blondine werd bekend door de realityseries Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol. Ze werd samen met collega's als Sniper, Jokertje en Little Princess gevolgd tijdens een vakantie.

[KNVB beker] Uitslag N.E.C. Nijmegen - Achilles '29

N.E.C. Nijmegen heeft ten koste van Achilles '29 de kwartfinales van de KNVB beker bereikt. In de Goffert waren de Nijmegenaren met 3-0 te sterk voor de amateurs uit Groesbeek.

N.E.C. Nijmegen stond binnen een half uur al op een comfortabele voorsprong. Vadocz opende na iets meer dan een kwartier spelen de score voor de Nijmegenaren, waarna Goossens de voorspron gbinnen het half uur verdubbelde. Er leek niets aan de hand te zijn, aangezien de 2-0 tussenstand ook de ruststand was.


Rens van Eijden (r) in duel met Frank Hol (l) (Foto: Pro Shots)

Na de pauze verzuimde N.E.C. Nijmegen afstand van Achilles '29 te nemen. Dat had overigens te maken met het feit dat de ploeg uit Groesbeek van zich afbeet en zich niet zomaar naar huis liet sturen. Uiteindelijk trok de thuisploeg in de slotfase alsnog aan het langste eind. Platje, die in de 62e minuut werd ingebracht voor Zeefuik, sleepte de zege definitief binnen.


N.E.C. Nijmegen

3 - 0

Achilles '29

 17' Vadocz
27' Goossens
85' Platje
 
 
 Gele kaart: Conboy, Cmovz (N.E.C. Nijmegen), Paau, Goorman (Achilles '29)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.500
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Conboy (Amieux/57)
Cmovs
van Eijden
Ibrahim
Goossens
Vadocz
Schöne
Foor (van der Velden/82)
Koolwijk
Zeefuik (Platje/62)
  Ditewig
Scholten
Rijnbeek (Mormon/64)
Konings
Sanders (Goorman/71)
van Straaten
Verhoeven
Smits
Paau
Hol (van Putten/82)
Hendriks

Finse politie onderschept raketten en explosieven

De Finse autoriteiten hebben op een vrachtschip dat onderweg was naar China zo'n honderdzestig ton explosieven en 69 Patriot-raketten ontdekt. Er is niet bekendgemaakt waar het luchtafweergeschut en de explosieven vandaan kwamen of voor wie ze bedoeld waren.

De MS Thor Liberty, die onder Britse vlag vaart, verliet de haven van het Duitse Emden op 13 december en arriveerde twee dagen later in het Finse Kotka. Daar werden een enorme hoeveelheid picrinezuur - een explosief - en de raketten ontdekt. De explosieven waren niet op de juiste manier opgeslagen, aldus douanewoordvoerder Petri Lounatmaa.

Er is een onderzoek ingesteld naar mogelijke overtreding van de Finse export- en wapenwetten. De cargo wordt geconfisqueerd als blijkt dat die illegaal is, aldus Lounatmaa. "Op dit moment weten we niet waar de lading aan boord is gegaan en of de Thor Liberty van plan was de vracht al voor zijn bestemming in China ergens af te leveren", zei Lounatmaa.

Misvormd geboren lammeren bij dertig bedrijven

Tot nu toe zijn bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) dertig schapenbedrijven bekend waar misvormde lammeren zijn geboren. Bij dertien van de inmiddels 27 onderzochte lammeren is door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) het Schmallenbergvirus vastgesteld.

Zestien andere bedrijven hebben contact opgenomen met de GD omdat ze kampen met verschijnselen die wijzen op een infectie met het virus, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman stelde dinsdag een meldplicht in voor bedrijven die denken te zijn getroffen door het virus.

De gezondheidsdienst krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Het virus is in Nederland nieuw. Volgens het RIVM is de overdracht van het virus op mensen zeer onwaarschijnlijk. Volgens Bleker is er vooralsnog geen aanleiding om ingrijpende maatregelen te treffen zoals het ruimen van dieren. De zieke dieren zijn al een aantal maanden geleden besmet geraakt, waarschijnlijk door kleine vliegjes. Deze knutten zijn in deze tijd van het jaar niet meer actief.

[KNVB beker] Uitslag sc Heerenveen - FC Oss

sc Heerenveen heeft vanavond korte metten met FC Oss gemaakt. De Friezen waren in eigen huis ijzersterk en verpulverden de Brabanders met 11-1. Luciano Narsingh, Filip Djuricic, Rajiv Van La Parra en Bas Dost troffen allen twee keer doel.

De thuisploeg kwam in scorend opzicht wat moeizaam op gang, aangezien de eerste goal pas na zeventien minuten viel. Het was Narsingh die het net deed bollen. Na bijna een half uur spelen kwam FC Oss met tien spelers te staan, nadat Janssen de rode kaart kreeg voor gehouden. Dit was voor sc Heerenveen het startschot om helemaal los te gaan.

Binnen drie minuten troffen zowel Dost als Djuricic beide één keer doel en deed Narsingh met zijn tweede van de avond nog eens van zich spreken. Zodoende gingen beide ploegen met 4-0 de rust in. Na de thee was het verzet van de Osse ploeg al snel gebroken. Via doelpunten van Kums, Van La Parra en Djuricic stonden de Friezen binnen het uur met 7-0 voor.


Dennis Janssen krijgt de rode kaart van arbiter Janssen (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen leek daarna wat gas terug te nemen, waardoor Bieber de eer voor FC Oss kon redden. Daarna was het weer de Friese ploeg, die het spel maakte en eenvoudig naar 10-1 uitliep. Van La Parra, Janmaat en Dost waren de doelpuntmakers.

sc Heerenveen heeft met deze royale zege de zure nasmaak van de competitienederlaag tegen PSV weggespoeld. Afgelopen weekend gingen de Friezen namelijk met 5-1 de boot in tegen PSV. Overigens is deze zege van de mannen van trainer Ron Jans geen record. Dat werd namelijk in het seizoen 1903/1904 gevestigd.

In dat jaar won HFC met 25-0 van AC & FC VVV uit Amsterdam. In die wedstrijd trof Eddy Holdert maar liefst dertien keer doel, wat eveneens een record is.


sc Heerenveen

11 - 1

FC Oss

 17' Narsingh
27' Dost
30' Djuricic
45' Narsingh
48' Kums
52' Van La Parra
54' Djuricic
71' Van La Parra
85' Janmaat
88' Dost
90' Gouweleeuw
   66' Bieber
 
 Rode kaart: Janssen (26) (FC Oss)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: n.b.
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Steppe
Janmaat
Gouweleeuw
Breuer (Kruiswijk/61)
Zomer
Kums
Djuricic (Sibon/61)
Van La Parra
Elm (Roorda/46)
Dost
Narsingh
  van Trier
van Muyen
Janssen
Kapralik
Keizer
van den Ouweland
Huijsman
van der Sloot
van de Sande (van Dijk/50)
Bieber
Koot (Sumelka/31)

Hoogleraren tegen tweede centrale Borssele

Een tweede kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is 'onnodig, onbetaalbaar en onrendabel'. Dat schrijven 69 hoogleraren, onder aanvoering van de Rotterdamse hoogleraar duurzame transities Jan Rotmans woensdag in een open brief aan energiebedrijf Delta. Een vergelijkbare investering in duurzame energie zou veel effectiever zijn.

Volgens de hoogleraren kan Nederland prima zonder tweede kerncentrale. Nederland is nu al netto-exporteur is van stroom, iets wat de komende tien jaar alleen nog maar toeneemt.

Ook zou de bouw van de kerncentrale een groot financieel risico vormen. Ze wijzen erop dat soortgelijke centrales in Finland en Frankrijk miljarden euro's duurder uitvielen en dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) geen cent wil bijdragen aan de nieuwe centrale. Daardoor is de financiering vrijwel niet sluitend te krijgen, claimen de hoogleraren.

Ook voor de economie en de werkgelegenheid zou een tweede kerncentrale onverstandig zijn. Er komt nauwelijks extra werkgelegenheid bij, en omdat de benodigde kennis uit het buitenland moet komen, draagt het ook niet bij aan de versterking van de economische structuur. Investering in duurzame energie zou tien keer zo veel banen opleveren.

Ten slotte brengen de hoogleraren het niet-duurzame karakter van kernenergie in stelling. "Voor het radioactieve kernafval is nog steeds geen blijvende oplossing gevonden." Daar komt nog eens bij dat de verspreiding van kennis van kernenergie en kernwapens de wereld onveiliger maakt.

Vorige week maakte energiebedrijf Delta, een van de eigenaars van de reeds bestaande centrale, bekend dat de vergunningaanvraag voor de bouw van de tweede kerncentrale in Borssele is uitgesteld. Het bedrijf wilde het onderwerp aanvankelijk komende donderdag bespreken met de aandeelhouders, maar wil nu een halfjaar wachten.

Vitesse zonder Bony en Velthuizen tegen FC Eindhoven

Wilfried Bony en Piet Velthuizen doen morgenavond niet mee in het bekerduel tegen FC Eindhoven. Dit meldt De Gelderlander.

Bony heeft te veel last van een blessure aan zijn voet en Velthuizen is ziek. Trainer John van de Brom heeft inmiddels laten weten de absentie van het tweetal op te vangen is. "We hebben zoveel opties achter de hand dat we ook zonder hen van Eindhoven moeten kunnen winnen."

De verwachting is dat Eloy Room als vervanger van Velthuizen zal fungeren, waar de spitsenpositie voor Marcus Pedersen lonkt.

FC Emmen moet op zoek naar nieuwe hoofdsponsor

FC Emmen heeft vanaf volgend seizoen een nieuwe hoofdsponsor. De huidige geldschieter en eigenaar van Peter van Dijk Projects & Investments, Peter van Dijk, heeft namelijk laten weten aan het einde van het seizoen te stoppen.

Het huidige sponsorcontract tussen beide partijen loopt na dit seizoen namelijk af, waarna FC Emmen en Van Dijk uit elkaar gaan. In een telefonisch interview met RTV Drenthe liet hij nog wel weten te hopen dat Mediamarkt de nieuwe hoofdsponsor wordt.

Dit lijkt een logische gedachte te zijn, aangezien Van Dijk verantwoordelijk is voor de bouw van een nieuwe vestiging van de elektronicaketen in Emmen.

Einde seizoen voor schaatser Marsicano

Trevor Marsicano zal in het lopende seizoen niet meer in actie komen. De Amerikaan, die zich niet wist te plaatsen voor wereldbekerwedstrijden, is namelijk overtraind.

Marsicano beleefde zijn hoogtepunt in 2009. In dat jaar werd pakte hij tijdens het WK afstanden namelijk de gouden plak op de 1000 meter. Daarnaast sleepte de schaatser ook het zilver (1500 meter) en twee keer brons (5000 meter en ploegenachtervolging) in de wacht.

IGZ niet ongerust over Franse borstimplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zien geen reden om hun beleid ten aanzien van borstimplantaten van het merk PIP te wijzigen. Ze reageren hiermee op berichten dat in Frankrijk bij dertigduizend vrouwen de protheses moeten worden verwijderd omdat deze kankerverwekkend zouden zijn.

Afgelopen donderdag meldde de Franse inspectie dat er nu acht gevallen van kanker bij vrouwen met het PIP-implantaat bekend zijn. De relatie tussen deze kanker en het PIP-implantaat is echter niet aangetoond, laat de IGZ weten. De Franse autoriteiten verwachten eind deze week een advies van experts, waarna wordt besloten of maatregelen nodig zijn.

In september 2010 riep de IGZ alle vrouwen met implantaten van PIP en M-Implants op om zich te melden bij een arts. Eerder was de handel en het implanteren van deze implantaten al verboden omdat zij een verhoogde kans hebben te scheuren en omdat het niet duidelijk was of er op de langere termijn schadelijke lichamelijke reacties op de siliconengel kunnen optreden.

Onder plastisch chirurgen was al langer bekend dat de PIP-implantaten van twijfelachtige kwaliteit waren. "Bij gerenommeerde klinieken werden deze goedkope implantaten sowieso niet gebruikt", zegt plastisch chirurg Wouter van der Pot van Kliniek Bloemingdael in Overveen.

In Nederland zijn naar schatting duizend vrouwen met PIP-prothesen. Het is onbekend hoeveel van hen gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te laten onderzoeken.

De IGZ en de NVPC ziet geen reden om het beleid ten aanzien van de PIP-implantaten te wijzigen. "Op dit moment is er geen verband gevonden tussen het hebben van PIP-protheses en borstkanker", laat de NVPC weten.

OM onderzoekt Italiaanse maffia in Nederland

Het Openbaar Ministerie start op verzoek van de Italiaanse justitie een onderzoek naar de activiteiten van de Italiaanse maffia in Nederland. Italië vermoedt dat de maffia samenwerkt met Nederlandse criminelen. Een woordvoerder van het OM bevestigt berichtgeving daarover van NRC Handelsblad.

De Italiaanse justitie denkt dat Nederlandse criminelen betrokken zijn bij de in- en doorvoer van partijen cocaïne en bij het witwassen van crimineel geld, zegt hoofdofficier van het landelijk parket van het OM Gerrit van der Burg in de krant. Ook zouden leden van de maffia Nederland regelmatig als schuilplaats gebruiken.

Volgens Van der Burg is de Rotterdamse haven voor de Italianen als aanvoerlijn heel belangrijk en vinden ook in Nederland soms liquidaties plaats waarbij de maffia betrokken is. De afgelopen jaren zijn in Nederland op aanwijzing van de Italiaanse justitie meer dan twintig voortvluchtige leden van 'maffa-achtige' groeperingen aangehouden en overgeleverd aan Italië.

Het is voor het eerst dat justitie de activiteiten van Italiaanse misdaadgroepen in Nederland inventariseert. Een delegatie van het OM heeft vorige week in Rome afspraken over het onderzoek gemaakt met Italiaanse collega's.

Turkse leger doodt 21 Koerdische opstandelingen

Bij een grote militaire operatie in het zuidoosten van Turkije zijn 21 aanhangers van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK gedood. Dat heeft Mustafa Toprak, gouverneur van de provincie Diyarbakir, woensdag bekendgemaakt.

Ook zijn bij de operatie, die vijf dagen duurde, zeven opstandelingenbases verwoest, aldus Toprak. De PKK strijdt voor autonomie in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Het conflict heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Arie Boomsma snapt Loden Leeuw niet

Arie Boomsma weet niet wat hij van de Loden Leeuw moet vinden, de prijs die het programma Radar jaarlijks uitreikt aan de irritantste bekende Nederlander in een reclame. Boomsma is een van de genomineerden. "Ik begrijp het doel niet van dit initiatief", zegt hij via Twitter. "Moeilijk om daar goed op te reageren."

Boomsma maakt reclame voor koffie van Douwe Egberts. "Moet je zo'n verkiezing afdoen als vervelend gevolg van de cynische tijdgeest, de drab die door de gemakzuchtige kritiekcultuur sijpelt?", vraagt de presentator zich af.

"Of is het een nobel journalistiek initiatief, kritisch als waakhond van marketing en reclame? Dan is het flauw me niet aangesproken te voelen", reageert de 37-jarige Boomsma.

Toch weerhoudt de nominatie van de Loden Leeuw Arie er niet van om in de toekomst nog eens in een reclame te verschijnen. Hij heeft de reclamespot naar eigen zeggen met veel plezier gemaakt. "Goed merk, leuk team, zakelijk interessant en zelfspot. Ik zou het morgen weer doen."

De Loden Leeuw wordt maandag 9 januari uitgereikt in het TROS-programma Radar.

'Benfica-legende Eusebio opgenomen'

Voormalig voetballer Eusebio is volgens Portugese media opgenomen met een ernstige longontsteking. De 69-jarige Portugees zou op de intensive care liggen van een ziekenhuis in Lissabon. Eusebio wordt gezien als een icoon in het Portugese voetbal voor zijn prestaties bij Benfica en het nationale elftal.

Zowel Benfica als de Portugese voetbalbond heeft het nieuws over Eusebio nog niet bevestigd. De voormalig aanvaller, die geboren werd in Mozambique, won in 1962 met Benfica de Europa Cup 1. Ook werd hij twee keer uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar. Voor het nationale elftal van Portugal scoorde hij 41 doelpunten in 64 interlands.

Aissati sluit langer verblijf bij Ajax niet uit

Ismaïl Aissati leek zijn beste tijd gehad te hebben bij Ajax, maar inmiddels ziet de toekomst er heel anders uit voor de middenvelder.

Aissati maakte enkele weken geleden nog zijn speelminuten bij Jong Ajax, maar heeft zich inmiddels teruggeknokt in het eerste elftal van trainer Frank de Boer. Waar de Marokkaanse middenvelder eerst nog aan een vertrek dacht, zo sluit hij nu een langer verblijf bij de Amsterdamse club niet uit.

"Ik zit in mijn laatste contractjaar, dus als Ajax nog iets aan me wil verdienen moeten ze me in januari verkopen", vertelt Aissati op de clubsite van Ajax. "Anders praten we na de winterstop verder. Maar bij Ajax blijven is voor mij absoluut een optie. Het is aan de club."

De voormalig speler van PSV begint vanavond mogelijk in de basis bij Ajax, wanneer de ploeg het in het bekertoernooi opneemt tegen koploper AZ. Aissati kijkt er naar uit. "Ik verwacht dat het een fantastische wedstrijd wordt. AZ heeft ook een voetballende ploeg zoals wij. Alleen moeten wij naar onszelf kijken."

Nieuwe interim-voorzitter Buma/Stemra

Voormalig hoofdofficier van justitie Leo de Wit (67) is de nieuwe interim-voorzitter van Buma/Stemra. De muziekrechtenorganisatie werkt aan een nieuwe bestuursstructuur. De Wit moet dat in goede banen leiden, aldus Buma/Stemra woensdag.

Begin december raakte de auteursrechtenorganisatie in opspraak door bestuurslid Jochem Gerrits. Hij legde zijn functie neer, nadat hij onder vuur was komen te liggen door een uitzending van PowNews. Daarin bood hij componist Melchior Rietveldt aan om te helpen misgelopen inkomsten terug te krijgen, in ruil voor een derde van het bedrag.

Nieuwe interim-voorzitter Buma/Stemra
Nieuwe interim-voorzitter Buma/Stemra (Foto: ANP)

KNVB seponeert rode kaart Ten Voorde

RKC Waalwijk-aanvaller Ricky ten Voorde wordt niet geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in het bekerduel met Go Ahead Eagles. Ten Voorde kreeg rood na een overtreding op Jarchinio Antonia. De KNVB seponeert de kaart wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs.

Marnix Kolder is voor twee wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk, geschorst. De aanvaller van Go Ahead Eagles kreeg in het bekerduel met de Waalwijkers rood na een overtreding op Sander Duits. Kolder, die twee keer scoorde in het duel, moest toezien hoe RKC uiteindelijk dankzij een 3-2 zege doordrong tot de kwartfinales van de KNVB Beker.

Toestand scholier nog zorgwekkend na vechtpartij

De toestand van een 14-jarige scholier uit Oud-Beijerland die maandag hersenletsel opliep bij een ruzie met een medescholier is nog altijd zorgwekkend. De 14-jarige scholier uit Barendrecht zit nog vast, meldt de politie woensdag.

De twee jongens hadden maandag ruzie op een scholengemeenschap in Rotterdam. Daarbij werd het slachtoffer onder meer tegen zijn hoofd geschopt. De jongen ging na de ruzie gewoon naar huis, maar ontwaakte dinsdagochtend niet uit zijn slaap. In het ziekenhuis bleek hij hersenletsel te hebben.

De jongen uit Barendrecht wordt vrijdag voorgeleid.

Paul de Leeuw werkt aan autobiografie met recepten

Paul de Leeuw komt met een autobiografie. De zanger en presentator, die in maart 50 wordt, brengt het boek in februari uit.

In de bundel staan verhalen, die periodes uit De Leeuws leven kenmerken. De verslagen worden afgewisseld met in totaal vijftig recepten. Het boek telt zo'n driehonderd pagina's, zegt een woordvoerder van Pauls productiebedrijf E.V.A. Media.

De zanger laat zijn jubileumjaar niet ongemerkt voorbijgaan. In januari gaat hij het theater in met de voorstelling Poephoofd en samen met Guus Meeuwis werkt De Leeuw aan een jubileum-cd.


Paul de Leeuw werkt aan autobiografie met recepten (Foto: Novum)

Eerste Game of Thrones-trailer uitgebracht

Er is een eerste trailer uitgekomen voor de aanstaande RPG Game of Thrones. Na een redelijk tekort aan gamedetails heeft Cyanide Studios nu toch eindelijk ook wat details vrijgegeven tezamen met de trailer.

De trailer laat nog weinig gameplaybeelden zien. Wat we zien is voornamelijk hetzelfde personage dat in een rechte lijn door de omgeving rent. Wat wel duidelijk zichtbaar wordt is de omgeving waar men alles in laat afspelen .

Ook is bekendgemaakt dat de game onder supervisie wordt geproduceerd van George R.R. Martin, auteur van de oorspronkelijke boeken. Wat zijn rol precies is is niet bekend. Wel was al bekend dat Martin heeft meegeschreven aan de verhaalijn voor het spel.

Het spel wordt ontwikkeld op de Unreal Engine 3 en bevat ongeveer dertig uur aan gameplay. De verhaallijn volgt Morg, een broeder van de nachtwacht, en Alester, een rode priester. De personages nemen de speler mee door Westeros waar zij op bekende plaatsen uit de boeken komen en vooral ook bekende personages uit de boeken tegenkomen.

Game of Thrones komt in het voorjaar van 2012 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Beleggingsgoeroe Rienk Kamer (68) overleden

Beleggingsdeskundige Rienk Kamer is op 9 december onverwacht overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn adviesbureau Financiële Strategie woensdag bekendgemaakt. Kamer is 68 jaar geworden.

Kamer was een van de eerste en bekendste beleggingsexperts van Nederland. Hij publiceerde veel adviezen en organiseerde elk jaar een symposium voor beleggers. Hij stond ook een tijd in de lijst van meest invloedrijke Nederlanders van het magazine Quote.

Kamer is inmiddels in besloten kring gecremeerd.

Ziggo en HBO mogen betaalzenders oprichten

De Nederlandse kabelaar Ziggo mag samen met de Amerikaanse omroep HBO nieuwe betaalzenders gaan oprichten en exploiteren in Nederland. De Europese Commissie voorziet in de plannen geen problemen als het gaat om Europese regelgeving, zo maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag bekend.

Ziggo en HBO willen zes nieuwe betaaltelevisiezenders gaan ontwikkelen onder de naam HBO Nederland. De zenders zullen voornamelijk films en andere televisieshows tonen en zullen alleen in Nederland actief zijn. De nieuwe joint venture staat onder gezamenlijke zeggenschap van HBO en Ziggo.

Ziggo en HBO mogen betaalzenders oprichten
Ziggo en HBO mogen betaalzenders oprichten (Foto: ANP)

'Harder optreden Britse politie bij rellen'

De Britse politie moet overwegen bij rellen harder op te treden. In het uiterste geval moet er met scherp worden geschoten op brandstichters. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van de IPCC, de waakhond van de Britse politie.

Het rapport werd opgesteld naar aanleiding van de rellen die op 6 augustus in Londen uitbraken. De rellen breidden zich later uit naar andere Britse steden.

De IPCC roept in zijn rapport op tot duidelijkere regels voor de politie over wat wel en niet is toegestaan. Waterkanonnen en rubberkogels moeten ook tot de mogelijkheden behoren, aldus het rapport. Als brandstichters het gemunt hebben op commerciële panden die grenzen aan woningen zou de politie de mogelijkheid moeten hebben met scherp te schieten, aldus de IPCC.

Volgens sommige Britse parlementariërs kunnen dergelijke tactieken juist tot meer geweld leiden. Een commissie van het Britse Lagerhuis concludeerde maandag dat een tekort aan agenten op straat mede ten grondslag lag aan de rellen.


'Harder optreden Britse politie bij rellen' (Foto: Novum)

Terry vervolgd voor racisme

John Terry is door justitie in Engeland officieel aangeklaagd wegens racisme. De speler van Chelsea en aanvoerder van de nationale ploeg moet zich verantwoorden voor vermeende racistische opmerkingen aan het adres van Anton Ferdinand van Queens Park Rangers. Terry moet zich op 1 februari bij de Londense rechtbank melden.

De openbaar aanklager denkt dat er voldoende bewijs is om Terry veroordeeld te krijgen. "De beslissing om tot vervolging over te gaan is na een zorgvuldige afweging genomen. Ik ben tevreden dat we voldoende bewijsmateriaal hebben verzameld om een serieuze zaak te voeren. Het is in het algemeen belang om actie te ondernemen."

Terry zou racistische taal hebben uitgeslagen tijdens de competitiewedstrijd tussen Chelsea en Queens Park Rangers op 23 oktober. De Engelse politie besloot een onderzoek in te stellen nadat een fan aangifte had gedaan. Ook bij de Engelse voetbalbond FA loopt inmiddels een onderzoek.

De 31-jarige verdediger is de tweede voetballer uit de Premier League in korte tijd die vanwege racisme in het beklaagdenbankje zit. Dinsdag werd Luis Suárez voor acht wedstrijden geschorst voor het beledigen van Patrice Evra.


John Terry vervolgd voor racisme (Foto: Novum)

Achtduizend Polen krijgen uitkering

Zo'n achtduizend Polen en andere Oost-Europeanen krijgen momenteel in Nederland een uitkering. Dat betekent een forse groei, heeft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Ruim drieduizend zitten in de bijstand, bijna vierduizend krijgen een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. De rest krijgt een andere uitkering, zoals een Wajong-uitkering voor jonge gehandicapten. Daarnaast zijn er nog vierduizend Oost-Europeanen die een AOW- of andere oudedagsvoorziening krijgen.

Kamp sprak in eerste instantie van twaalfduizend Polen met een uitkering, maar corrigeerde later zichzelf. Hij had de gepensioneerden ten onrechte bij het totaal gerekend. Kamp verontschuldigde zich en beloofde de Tweede Kamer schriftelijk meer gedetailleerde informatie te sturen.

Kamp sprak met de Tweede Kamer over het plan om werknemers uit Roemenië en Bulgarije tot 2014 te weren. Een ruime meerderheid steunt dat, bleek tijdens het debat. Roemenië en Bulgarije horen sinds 2007 bij de Europese Unie. Dat betekent in principe dat Roemenen en Bulgaren in de hele EU mogen werken. EU-landen kunnen hen tot uiterlijk 2014 buiten de grenzen houden.

Het verbod op Roemeense en Bulgaarse werknemers wordt nu geregeld omzeild, doordat Roemenen en Bulgaren zich uitgeven voor zelfstandig ondernemer. Die mogen wel naar Nederland komen. Als in de toekomst weer nieuwe landen tot de EU toetreden, zoals Kroatië, moet ook dit onmogelijk worden gemaakt, zei Kamp.

'Oudere gamers investeren vaker in virtuele goederen'

Oudere gamers zijn eerder geneigd geld uit te geven aan virtuele goederen, bijvoorbeeld virtuele zwaarden of valuta, dan jongere gamers. Wel speelt de oudere groep minder lang dan jongere spelers. Dat blijkt uit een onderzoek van gamebedrijf Mocospace dat een netwerk van 22 miljoen gamers voorziet van webspelletjes.

Van de half miljoen ondervraagde gamers was 43 procent tussen de 18 en 25 jaar. Slechts tien procent van deze leeftijdsgroep heeft ooit geld uitgegeven aan virtuele goederen. Onder gamers van 35 jaar en ouder heeft 42 procent wel eens geld uitgegeven aan een virtueel zwaard of extra opdrachten in een spel. Bij gamers van 45 jaar of ouder is dit zelfs zeventig procent.

Mocospace maakt spellen die op smartphones of in een webbrowser gespeeld kunnen worden. Het bedrijf biedt onder meer puzzel-, kaart- en managementspellen aan.


'Oudere gamers investeren vaker in virtuele goederen' (Foto: Novum)

Vechtgame en -film Tekken op een gamekaart

Het vechtspel Tekken 3D wordt gebundeld verkocht met de 3D-animatiefilm Tekken Blood Vengeance. De film en de game staan op hetzelfde gamekaartje voor de 3D-spelcomputer. Dat heeft Nintendo, dat een samenwerking is aangegaan met uitgever Namco Bandai, woensdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat dit gebeurt voor de Nintendo 3DS.

Eind vorig jaar, voordat de 3D-spelcomputer van Nintendo in maart op markt kwam, liet Nintendo al doorschemeren films in 3D aan te willen bieden. Verschillende filmmaatschappijen zouden toezeggingen gedaan hebben. Afgezien van enkele downloadbare filmpjes en trailers heeft dit nog niet tot veel geleid. Tekken Blood Vengeance is de eerste lange film die verschijnt voor de 3DS.

Het Tekken-pakket ligt vanaf 17 februari in de winkel onder de naam Tekken 3D Prime Edition. De animatiefilm is sinds vorige maand ook los verkrijgbaar. De game laat spelers vechten met een van de veertig gamepersonages in een poging het Iron Fist-toernooi te winnen. Gamers kunnen het ook online tegen elkaar opnemen.


Jager geraakt door schot hagel

Een 47-jarige jager uit Opheusden is dinsdag in het Gelderse Randwijk geraakt door een schot hagel van een andere jager. Hij raakte gewond aan zijn gezicht en bovenlichaam en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De man was met anderen aan het jagen in een weiland aan de Nijburgsestraat toen hij werd getroffen. De 62-jarige man uit Elst die het schot afvuurde, moest voor verhoor mee naar het bureau. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

De politie gaat uit van een ongeval, maar is nog bezig met een onderzoek om opzet uit te sluiten.

'Chinese kleermakers uitgebuit door Kardashians'

Chinezen die de kleding van de Kardashians maken, worden uitgebuit. Dat beweren ingewijden althans. Het familiebedrijf, dat miljoenen verdient met verschillende kledinglijnen, wordt onderzocht door het Institute for Global Labour and Human Rights. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De kleding van de Kardashians zou tot stand komen dankzij 'slavenarbeid'. In China zouden werknemers, die soms niet ouder zijn dan 16 jaar, onder erbarmelijke omstandigheden kleren en schoenen moeten maken voor K-Dash, Kris Jenner Kollection en Shoedazzle.

De werknemers moeten volgens de ingewijden werken in een hete ruimte waar een rioollucht hangt. Ze zouden soms wel 84 uur per week werken, voor een dollar per uur. Een woordvoerder van het Institute for Global Labour and Human Rights zegt tegen TMZ dat de Chinezen onder 'afschuwelijke' omstandigheden werken.

De Kardashians, die zo'n 65 miljoen dollar per jaar verdienen aan de kleding, ontkennen de aantijgingen. Volgens matriarch van de familie Kris Jenner worden in de bewuste fabrieken geen producten gemaakt die tot de Kardashian-kledinglijnen behoren.

"Voor zover ik weet gebeuren er geen verschrikkelijke dingen in de fabrieken waar de Kardashian-kleding wordt gemaakt", laat Jenner weten aan TMZ. "De fabrieken worden zeer goed gecontroleerd en voldoen aan alle normen." De 56-jarige realityster moet bekennen dat ze de fabrieken in China nog nooit van binnen heeft gezien.

Twitterdreiger (17) had wapens

De 17-jarige jongen uit Goirle die dinsdag is aangehouden wegens het publiceren van dreigtweets, had drie wapens. Deze zijn door de politie aangetroffen in zijn ouderlijk huis. Hoewel nadere details nog ontbreken, gaat het mogelijk om vuurwapens, meldt de politie.

Nadat de wapens waren aangetroffen werden twee mannen die zich in de woning bevonden aangehouden. Het gaat om de 40-jarige vader en de 19-jarige broer van de verdachte.

De tiener plaatste de afgelopen dagen tientallen dreigementen aan het adres van moslims op Twitter. Hij schreef onder meer dat hij een aanslag ging plegen. Ook twitterde hij dat hij moslims wilde onthoofden, korans wilde verbranden en dat hij granaten in moskeeën wilde gooien. Bovendien toonde hij bewondering voor Hitler.

Omdat hij mogelijk een vuurwapen bij zich droeg, werd de jongen dinsdag door een arrestatieteam gearresteerd. Dat gebeurde op zijn werk in Tilburg. De drie verdachten zitten allen vast.

Japanse regisseur The Family Game (61) overleden

De Japanse regisseur Yoshimitsu Morita, onder meer bekend van de film The Family Game uit 1983, is dinsdag in Tokyo overleden als gevolg van acuut leverfalen. Dat heeft een woordvoerder van het productiehuis achter zijn laatste film gezegd. Morita is 61 jaar geworden.

De filmmaker brak in zijn dertig jaar lange carrière internationaal door. Dit jaar werkte hij aan de film Take the 'A' Train, die in maart uit zou komen.

Morita debuteerde eind jaren zeventig. Hij werd acht keer genomineerd voor de Japanse tegenhangers van de Oscars. Hij won verschillende Japanse prijzen voor beste regisseur.

Theo Maassen: We zijn allemaal prikkeljunks

Theo Maassen vindt dat veel televisieprogramma's en kranten rellerig zijn. "Maar het is ook lastig, omdat we allemaal prikkeljunks zijn", zegt de cabaretier voor de camera van Novum Nieuws. "We willen heftige, spannende, geile verhaaltjes horen de hele dag."

Maassen speelt in zijn nieuwe film Doodslag een ambulancebroeder die in zijn werk wordt belemmerd door asociale omstanders. Hij wordt opgeruid door een cabaretier, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat, die bij De Wereld Draait Door zegt dat de ambulancebroeder van zich af moet slaan.

Van Aschat vindt net als de Eindhovense cabaretier dat in tv-programma's te weinig tijd is om onderwerpen goed te kunnen behandelen. "Het is moeilijk een genuanceerde mening op televisie te verkondigen, want daar is gewoon geen tijd voor." De 52-jarige acteur verwacht dat het medialandschap uiteindelijk zal veranderen. "Maar het zal echt zijn weerslag krijgen in de maatschappij en daar vind ik deze film een geweldig voorbeeld van."

In Doodslag loopt het uit de hand wanneer de ambulancebroeder wordt tegengewerkt door een groepje jongens en hij een van hen doodslaat. De 45-jarige Maassen vindt niet dat mensen het recht in eigen handen moeten nemen. "Ik zou dat toch een beetje bij de politie houden, die hebben een soort monopolie op geweld en volgens mij is dat wel goed geregeld."

Het scenario is geschreven door Marcel Lenssen, Maassen heeft zelf ook meegedacht over de film en ideeën aangedragen. Pieter Kuijpers, met wie de cabaretier in 2008 TBS maakte, regisseerde de film. Doodslag draait vanaf 12 januari in de bioscopen.


Theo Maassen: We zijn allemaal prikkeljunks (Foto: Novum)

Stoppen met roken maakt gelukkiger

Een goede reden om stoppen met roken dit jaar weer op je lijst met goede voornemens te zetten. Mensen die gestopt zijn met roken zijn namelijk gelukkiger dan toen ze nog wel rookten. Dat blijkt uit een onderzoek van het blad Annals of Behavioral Medicine.

Het blad heeft onderzoek gedaan naar de invloed van stoppen met roken op het levensgeluk van de deelnemers. 1500 proefpersonen deden mee met het experiment. Voor aanvang van het experiment werd gekeken hoe gelukkig de rokers waren. Er werd hierbij onder andere gelet op werk, creativiteit, sociale contacten, gezondheid, emoties en relaties. Na een periode van één en drie jaar later werden de deelnemers opnieuw gevraagd hoe gelukkig ze waren.

Opvallend is dat mensen die erin geslaagd waren om van het roken af te komen, een betere kwaliteit van leven hadden, minder last van stress en ze voelden zich gezonder. Volgens de onderzoekers zullen ex-rokers op lange termijn dus gelukkiger en tevredener worden.

Oom en tante staan jonge Kim voorlopig bij

De jonge en onervaren Kim Jong Un steunt als leider van Noord-Korea op zijn oom en tante, die hem in de periode van de machtswisseling bijstaan. Deskundigen zeggen dat de jonge Kim de ervaring van zijn vaders vertrouwelingen hard nodig heeft om zich op de machtsovername voor te bereiden.

Waar de zaterdag overleden Kim Jong Il zich twintig jaar aan de zijde van zijn vader Kim Il Sung kon voorbereiden op het leiderschap werd Kim Jong Un pas vorig jaar naar voren geschoven als zijn vaders opvolger. Zijn onervarenheid werd ongewild benadrukt tijdens een korte herdenkingsceremonie bij de lijkbaar van zijn vader. De jonge Kim, die naar schatting 27 of 28 jaar oud is, werd omringd door zestigers, zeventigers en tachtigers.

Wanneer de officiële overdracht van de macht op Kim Jong Un plaatsvindt is nog niet bekend, maar het kan maanden of jaren duren. Kim Jong Il hanteerde een rouwperiode van drie jaar na de dood van zijn vader voordat hij het leiderschap officieel op zich nam. Mogelijk blijft Kim Jong Un voorlopig op de achtergrond en laat hij het alledaagse bestuur over aan een groep regenten.

John Park van het Amerikaanse Vredesinstituut noemde de oom en tante van Kim Jong Un, Jang Song Thaek en Kim Kyong Hui, 'belangrijke pijlers' voor zijn leiderschap. Toch is het de vraag of hun invloed en macht na het heengaan van Kim Jong Il niet zullen afbrokkelen.

Een belangrijke geruststelling voor de jonge Kim is dat Noord-Korea alleen bekend is met de heerschappij door de Kim-dynastie. Militaire en politieke leiders zullen een succesvolle machtswisseling als essentieel beschouwen voor hun eigen overleven. Als de macht overgaat op een ander dan Kim ontstaat een situatie waarin het ieder voor zich is.


Oom en tante staan jonge Kim voorlopig bij (Foto: Novum)

Ajax verlengt contract Lukoki

Ajax gaat verder met Jody Lukoki. De Amsterdamse club heeft het aflopende contract van de 19-jarige aanvaller opengebroken en verlengd tot medio 2015. De in Kinshasa geboren voetballer maakte tot nu toe acht keer zijn opwachting in de hoofdmacht.

De voormalige Congolees Lukoki speelde sinds 2008 in de jeugdopleiding van Ajax en maakte in januari van dit jaar in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord zijn debuut. Op 29 oktober in het met 4-0 gewonnen duel met Roda JC maakte hij zijn tot nu toe enige doelpunt.

Negen aanhoudingen bij scholierenprotest

De politie in Amsterdam heeft woensdagmiddag negen scholieren opgepakt bij de demonstratie op het Museumplein. Op het plein hadden zich zo'n duizend leerlingen van het middelbare scholen verzameld om te demonstreren tegen de zogenoemde 'ophokuren' in het middelbaar onderwijs.

Volgens de politie was de sfeer op het plein 'behoorlijk onrustig'. De meeste jongeren zijn opgepakt vanwege het gooien van vuurwerk.

De scholieren demonstreerden omdat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de lesurennorm wil verhogen naar 1040 uur. De scholieren vrezen dat ze daardoor 'opgehokt' worden zonder daadwerkelijk les te krijgen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had de scholieren opgeroepen om te gaan staken. De bond had een opkomst van vijf- tot tienduizend leerlingen aangekondigd. Grote afwezige was minister Van Bijsterveldt. Ze wilde de demonstranten niet toespreken omdat ze eerst wil afwachten of de Eerste Kamer instemt met de wetswijziging.

Een eerdere scholierendemonstratie van het LAKS over de 1040-urennorm was in 2007 ook al onrustig. De organisatie riep de deelnemers daarom met klem op de sfeer vreedzaam te houden.

Mexico telt af voor de apocalyps

Je hebt nog maar een jaar en dan komt de wereld ten einde, dus pluk de dag. Althans, dat is het devies als je gelooft in het einde van de wereld dat door de Maya's zou zijn voorspeld op 21 december 2012. In tegenstelling tot sommige aanhangers van de apocalyps die voorstellen om overlevingspaketten samen te stellen, zien de inwoners van de gebieden waar vroeger de Maya's woonden het einde van de wereld als een reden om een jaar lang feest te vieren.

Woensdag zijn steden en dorpen in de Maya-regio, grofweg het zuidoosten van Mexico, begonnen met aftellen. In het dorp Tapachula, nabij de grens met Guatemala, telt een grote klok terug tot de magische datum volgend jaar. Mayapriesters branden wierook in een nabijgelegen tempel, zingen liederen en bidden. En ook de toeristische industrie pikt een graantje mee van de apocalyps. De verwachting is dat de Maya-regio's Chiapas, Yucatan, Quintana Roo, Tabasco en Campeche dit jaar 52 miljoen toeristen verwelkomen. Mexico in zijn geheel trekt jaarlijks ongeveer 22 miljoen toeristen.

De magische datum van 21 december 2012, de winterwende, komt voort uit een aantekening op een dertienhonderd jaar oude kleitablet. Op die datum eindigt de cyclus van de Maya-kalender. Een woordvoerder voor de toerismesector van de regio Quintana Roo zei echter niet te geloven dat de wereld op die datum ten onder gaat. "Het is voor ons een boodschap van hoop", aldus Yeanet Zaldo.

De Maya-beschaving, die van 300 tot 900 na Christus op zijn hoogtepunt was, staat bekend om haar kennis van de astronomie. De kalender van de Mayas begint in het jaar 3114 voor Christus en is opgedeeld in cycli van ongeveer 394 jaar, die ook wel baktuns worden genoemd. Het getal dertien was een heilig en belangrijk nummer voor de Maya's en volgens hen eindigt de dertiende baktun op 21 december 2012. Na deze cyclus keert naar verluidt een Maya-god terug op aarde.

"De Maya's worden door veel westerlingen als exotisch volk beschouwd dat een speciale, geheime kennis had", aldus Sven Gronemeyer, een kenner van de Maya-beschaving. "Wat er nu gebeurt is dat onze verwachtingen en angsten worden geprojecteerd op de Maya-kalender. Mensen lijken te worden aangetrokken door apocalyptische ideeën en gaan altijd uit van het ergste."


Mexico telt af voor de apocalyps (Foto: Novum)

'Grand Prix van Frankrijk terug op F1-kalender'

De terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk op de Formule 1-kalender is dichtbij. De projectleider die namens de Franse regering opereert, Gilles Dufeigneux, heeft laten weten dat er begin volgend jaar een besluit genomen zal worden. Het plan is om vanaf 2013 de race af te laten wisselen met België.

Het circuit waar in Frankrijk op geracet zal moeten worden is Paul Ricard. Deze baan is eind jaren negentig grondig gerenoveerd en sindsdien hebben er weer regelmatig Formule 1-bolides getest. Tussen 1971 en 1990 stond het circuit al op de F1-kalender. De laatste F1-race in Frankrijk was in 2008 op Magny-Cours.

"De zaak is in beweging. Alle lichten staan op groen, of worden binnenkort op groen gezet. Ik ben optimistisch, maar voorzichtig. We zitten in de fase van voltooiing. Het definitieve besluit wordt binnenkort genomen. In januari, of begin februari," zei Dufeigneux tegen de krant Nice Matin.

Sharapova op de cover van Grand Slam Tennis 2

EA heeft vandaag bekendgemaakt dat tennissterren John McEnroe, Novak Djokovic en Maria Sharapova wereldwijd te zien zullen zijn op de voorzijde van Grand Slam Tennis 2.

McEnroe heeft zich exclusief verbonden aan de Grand Slam Tennis-franchise van EA Sports. Djokovic en Sharapova hebben samen maar liefst zeven Grand Slam-singles op hun naam staan en Djokovic staat momenteel eerste op de ATP Tour-ranglijst.

Het spel beschikt over talloze gameplay-mogelijkheden, waaronder:

  • Compleet nieuw 'Total Racquet Control'-systeem om meer controle over de bal te hebben
  • Ondersteuning voor PlayStation Move
  • Tennislegendes uit het heden en verleden: Speel met of tegen twintig van de grootste spelers uit de tennisgeschiedenis, waaronder Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Bjorn Borg, Maria Sharapova, Serena en Venus Williams.
  • Klassieke ESPN Grand Slam-toernooien: Speel klassieke momenten uit de tennisgeschiedenis na. Van Borg tegen McEnroe tot Nadal tegen Federer; speel 25 legendarische Grand Slam-klassiekers vrij en laat zien hoe jij presteert in scenario's die zijn gebaseerd op historische tennismomenten.

Grand Slam Tennis 2 is op 9 februari beschikbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3. De PlayStation 3-versie krijgt ook Move-ondersteuning.

Makers Crash krijgen miljoenen schadevergoeding

De filmmakers van het drama Crash uit 2004 hebben hun rechtszaak tegen de producent gewonnen. Een Amerikaanse rechter oordeelde dinsdag dat Paul Haggis, Brendan Fraser, Mark Harris en Robert Moresco twaalf miljoen dollar krijgen van verschillende bedrijven van producent Bob Yari. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Volgens de rechter had Yari op slinkse wijze een groot deel van de winst voor de filmmakers verborgen gehouden, waardoor hij ze veel minder hoefde uit te betalen. De eerste claim van zo'n 4,7 miljoen dollar dateert van vier jaar geleden, maar het bedrag liep steeds verder op door toenemende kosten van de rechtszaak.

Volgens de rechter heeft Yari naar eigen zeggen alle winst doorgesluisd naar een derde partij. Hierdoor zou hij technisch gezien geen winst hoeven declareren, waardoor de filmmakers naar hun winstpercentage konden fluiten. "Zo'n constructie is uiteraard absurd", oordeelde de rechter.

Crash was in 2006 al het middelpunt van enkele rechtszaken nadat de film een Oscar voor beste film had gewonnen. Producente Kathy Schulman klaagde Yari aan omdat hij haar zou hebben ontslagen omdat hij niet door de Producers Guild of America (PGA) als producent op de aftiteling stond. Yari sleepte zelf de PGA voor de rechter omdat hij vond dat het toewijzen van zo'n titel arbitrair, geheimzinnig en oneerlijk was.

Kamer wil opheldering over gerommel Bleker

Het kabinet moet opheldering geven over het handelen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) rondom het Groningse natuurgebied Reiderwolde. Bleker zou als gedeputeerde in Groningen een discutabele subsidie hebben toegekend.

De Tweede Kamer wil tekst en uitleg in een brief, waarna een spoeddebat wordt gehouden. Aanleiding is berichtgeving van de Volkskrant waaruit blijkt dat het natuurgebied met miljoenen aan subsidie is aangelegd. Bleker noemt het gebied juist vaak als voorbeeld van natuur die zonder overheidsbemoeienis is aangelegd, zoals hij het graag ziet.

Bleker zou als gedeputeerde hebben doorgedrukt dat de twee boeren die eigenaar van de grond zijn, het natuurgebied, mochten ontwikkelen. Ook regelde hij extra subsidie voor de twee boeren, op een manier die volgens zijn eigen ambtenaren niet door de beugel kon.

Het spoeddebat komt er op aanvraag van de PvdA. Ook de rest van de Tweede Kamer wil opheldering. SP-Kamerlid Henk van Gerven betitelde Bleker woensdag als 'de godfather van het noorden', die zou zorgen voor 'Siciliaanse toestanden'. De Partij voor de Dieren voelt zich bevestigd in de motie van wantrouwen die de partij vorige week tegen Bleker indiende.


Kamer wil opheldering over gerommel Bleker (Foto: Novum)

'Zoenende lesbiennes wekken agressie op'

Vrouwen die elkaar zoenen of op een andere manier in het openbaar hun affectie voor elkaar tonen, lopen kans met geweld te maken te krijgen. Dat zegt kennisinstituut Movisie, dat agressie en geweld tegen lesbische vrouwen onderzocht. Lesbiennes melden incidenten echter een stuk minder vaak dan homomannen, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers spraken 24 vrouwen die 54 incidenten van antilesbisch geweld meldden. Daarbij bleek dat ze onder meer te maken kregen met belediging en bedreiging, maar ook met zware mishandeling, poging tot doodslag, aanranding en verkrachting.

Desondanks blijft aangifte vaak uit. "De vrouwen schamen zich voor het, vaak seksueel getinte, geweld en denken dat het zinloos is om aangifte te doen of bagatelliseren het", aldus onderzoeker Hanneke Felten. Ook zouden ze vaak te maken krijgen met een weinig behulpzame politie. "De politie raadt hun in veel gevallen af om aangifte te doen vanwege gebrek aan bewijs."

Volgens de stichting Ondersteboven, die opdracht gaf tot het onderzoek, is geweld tegen lesbische vrouwen relatief onzichtbaar in de media en in de officiële statistieken van politie en antidiscriminatiebureaus. De onderzochte incidenten zijn in slechts één geval terug te vinden in de politiestatistieken als antilesbisch geweld.

Ondersteboven roept op om geweld te melden bij de politie, ook als het al langer geleden is. Eerder deze maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie, politie en homobelangenorganisatie COC gaan samenwerken om geweld tegen homo's en lesbiennes aan te pakken. Zes procent van de vrouwen noemt zich lesbisch of biseksueel.

Spaans smurfendorp blijft blauw

Om als decor voor het smurfendorp te kunnen dienen, werden alle huizen van het Spaanse dorpje Juzcar helemaal blauw geverfd. Sony bood van tevoren aan om na de opnamen alles weer netjes in de oorspronkelijke witte staat terug te brengen. Maandag stemden de inwoners van Juzcar echter massaal voor het behoud van de mooie smurfblauwe geveltjes.

Gedurende de laatste zes maanden bezochten ongeveer tachtigduizend mensen Juzcar, terwijl voor de blauwe invasie het dorpje slechts kon rekenen op een magere driehonderd toeristen. Met het oog op de huidige crisis zijn de inwoners van Juzcar maar wat blij met deze aandacht. De toeristen worden bij een bezoek getrakteerd op schilderwedstrijden en kermisattracties met de smurfen als thema. Het is zelfs mogelijk om huwelijksplechtigheden te laten voltrekken in het teken van de smurfen. Echter, het is te hopen dat de muzieksmurf díe gebeurtenis aan zich voorbij laat gaan.

De in totaal 175 huizen in Juzcar blijven dus tot nader order blauw net als de kerk en de bijbehorende begraafplaats. In totaal heeft men ongeveer 400 liter verf nodig gehad. Bekijk het (Spaanstalige) filmpje hieronder voor een indruk.

Gözübüyük nu internationaal scheidsrechter

De 26-jarige Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük mag nu internationaal fluiten. Hij is de zevende uit Nederland die op de internationale lijst staat.

De jonge arbiter is uitermate blij met de uitverkiezing. "Dit is natuurlijk waar je het als scheidsrechter voor doet", liet hij via de KNVB weten. Hij maakte zijn betaald voetbaldebuut in 2008. "Ik kan niet wachten tot mijn eerste internationale wedstrijd." Naast Gözübüyük maakt ook assistent-scheidsrechter Bas van Dongen voor het eerst deel uit van de internationale lijst.

Bas Nijhuis en Danny Makkelie zijn gepromoveerd in het divisiesysteem van scheidsrechters. Nijhuis zit nu in de op één na hoogste divisie. Makkelie gaat van divisie vijf naar vier. Kevin Blom en Björn Kuipers zitten in de hoogste divisie. Van hen fluit Kuipers volgend jaar op het EK.


Gözübüyük nu internationaal scheidsrechter (Foto: Pro Shots)

Alguersuari niet naar HRT

De kans dat Jaime Algueruari een contract zal tekenen bij HRT F1 Team is uiterst klein, zo heeft de nieuwe teambaas van de Spaanse renstal Luiz Perez-Sala laten weten. Alguersuari is op zoek naar een nieuw zitje nu Toro Rosso heeft laten weten niet verder met hem te willen gaan.

"Het is natuurlijk een droom om hem te hebben. Dat is het allerbeste kerstcadeau. Ik betwijfel echter of het realistisch is, omdat we al erg lange gesprekken hebben gehad met andere coureurs," zei Perez-Sala tegen Radio Marca.


Alguersuari niet naar HRT (Foto: Pro Shots)

The Dark Knight Rises heeft geluidsprobleem

Volgens The Hollywood Reporter heeft de aanstaande film The Dark Knight Rises een probleem met de verstaanbaarheid van de schurk Bane. Het vakblad meldt dat verschillende mensen na het vertonen van de eerste zes minuten van de film aangaven dat de slechterik vrijwel niet te verstaan is.

Tom Hardy, die het personage van Bane vertolkt, mompelt nogal wat de verstaanbaarheid nu niet bepaald ten goede komt. Dit was overigens ook op te merken in de trailer die FOK!film maandag online zette. 

De mensen bij Warner hebben al bij regisseur Christopher Nolan gevraagd om een nieuwe geluidsremix. Echter hij is hiertoe niet bereid en zou enkel nog maar kleinere aanpassingen voor ogen hebben. Wordt zeer waarschijnlijk nog wel vervolgd.

RWE/Essent belooft betere omstandigheden Eemshaven

Energieconcern RWE/Essent belooft de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden rond de bouw van de energiecentrale aan de Eemshaven te verbeteren. Het concern tekent hierover woensdagavond een convenant met de vakbonden FNV Bouw en FNV Bondgenoten. Dat maakte FNV Bouw woensdag bekend.

Volgens de bonden houden verschillende hoofd- en onderaannemers die op het project werkzaam zich niet aan de regels. Zo zouden verschillende bedrijven met name buitenlandse werknemers veel te lange werkweken laten maken.

RWE/Essent belooft in het convenant strenger toe te zien op de naleving van de arbeidswet- en regelgeving. Het convenant geldt gedurende de gehele bouwperiode van de omstreden energiecentrale. De centrale moet in 2013 af zijn.

Kamer tegen schrappen postbezorging op maandag

De Tweede Kamer verzet zich tegen het plan van staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) om voortaan op maandag geen post meer te bezorgen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de postmarkt.

Nu is PostNL nog verplicht om zes keer per week post te bezorgen, maar de bewindsman wil dat terugbrengen naar vijf keer. Dat is nodig omdat steeds meer post digitaal wordt verstuurd. De afgelopen jaren is de hoeveelheid post zo'n dertig procent afgenomen. Vorig jaar ging het nog om ruim vier miljard poststukken.

Een meerderheid om zijn plannen door te zetten ontbreekt vooralsnog. "De voorstellen zijn slecht gevallen bij het CDA", zei Ad Koppejan van de regeringspartij. Volgens het Kamerlid wordt de maandag alleen geschrapt uit oogpunt van kostenbesparing en blijven burgers en ondernemers met lege handen achter. "Wij vinden dit volstrekt onvoldoende."

Ook gedoogpartij PVV wil niet dat wordt gemorreld aan de zogeheten universele dienst, die de zesdaagse bezorging garandeert. De oppositiepartijen SP en PvdA toonden zich eveneens kritisch. De VVD is wel blij met het voornemen, waar Kamerlid Afke Schaart naar eigen zeggen vorig jaar al voor pleitte. "Ik ben blij dat het kwartje eindelijk gevallen is." Ook D66 steunt het plan om de maandagpost te schrappen.

Bleker poogde de Kamer te overtuigen van het nut van zijn plan. Als hij de huidige dienstverlening intact laat, gaan de prijzen van postzegels omhoog. En dat zou onverstandig zijn, omdat het weer tot een versnelling van de krimp leidt. Door duurdere postzegels zouden consumenten sneller kiezen voor alternatieven. "Dat vind ik onverantwoord."

Om diezelfde reden wil Bleker niet snijden in andere voorzieningen om kosten te besparen, zoals het terugbrengen van het aantal servicepunten en brievenbussen. "Ook dat brengt het risico van een neerwaartse spiraal."

Het debat werd korte tijd twee keer stilgelegd omdat aanwezige postbodes hun ongenoegen uitten. "Het is gewoon een poppenkast", riep een van hen. Het debat werd wegens tijdgebrek ook niet afgemaakt. Dat gebeurt na het kerstreces.

Vader noemt Breivik 'ergste terrorist'

De vader van de Noorse extremist Anders Behring Breivik noemt zijn zoon de "ergste terrorist sinds de Tweede Wereldoorlog". Door twee aanslagen van Breivik kwamen in juli in totaal 77 mensen om.

De 76-jarige Jens Breivik zegt woensdag in het Duitse blad Stern dat hij zijn zoon spoedig in de gevangenis wil bezoeken. "Ik wil hem in de ogen kijken", zegt de oud-diplomaat. "Misschien ben ik in staat gevoelens bij hem los te maken."

Breivik scheidde van zijn vrouw toen zijn zoon Anders 1 jaar oud was. Er is nooit sprake geweest van een vader-zoonrelatie, aldus Jens Breivik. Ze hadden geen gedeelde interesses. Circa 6 jaar geleden hadden ze voor het laatst contact, aldus de vader.

Vader noemt Breivik'ergste terrorist'
Vader noemt Breivik'ergste terrorist' (Foto: ANP)

Biseswar verruilt Feyenoord voor Kayserispor

Diego Biseswar vertrekt per 1 januari bij Feyenoord. De 23-jarige aanvaller tekent een contract voor 4,5 jaar bij het Turkse Kayserispor, de ploeg van trainer Shota Arveladze. Biseswar maakte in 2005 zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord, dat hem tussentijds verhuurde aan Heracles Almelo en De Graafschap.

Biseswar bereikte vorige maand met Feyenoord geen overeenstemming om zijn contract te verlengen. Onder trainer Ronald Koeman is de flankspeler dit seizoen lang niet altijd zeker van een basisplaats. In totaal was hij in het shirt van Feyenoord in 93 wedstrijden elf keer trefzeker.

Ook Nordin Amrabat staat onder contract bij de huidige nummer negen in de hoogste Turkse divisie. De oud-PSV'er lijkt echter op het punt te staan om naar Galatasaray te verkassen.

FFXIII-2 Lightning speelt ook in Skyrim

Final Fantasy XIII spelen of Skyrim was de gedachte van een Japanse gamer. Deze gamer heeft Lightning van Final Fantasy XIII door middel van een mod in Skyrim geplaatst.

Lightning ziet er niet exact hetzelfde uit als in Final Fantasy XIII, toch is de gelijkenis al erg vergevorderd. Mocht je haar oorspronkelijke outfit zat zijn, dan is het ook mogelijk om Skyrim-armor aan te trekken.

 

 

Baby met 2 hoofden geboren

In het Braziliaanse Anajas is een bijzonder kind ter wereld gekomen. De kleine spruit heeft namelijk twee hoofden.

De baby weegt vierenhalve kilo en is kerngezond, zo heeft het ziekenhuis vandaag meegedeeld. De twee hoofden zijn puntgaaf en beide hoofden lurken dan ook tevreden aan moeders borst. Het kindje moet het doen met één hart en alle vitale organen werken normaal.

De 25-jarige moeder woont op het platteland van Brazilië en had vooraf geen echo laten maken. Ze was maandag dan ook stomverbaasd toen de kleine twee hoofden bleek te hebben.

De moeder, die twee andere kinderen heeft, had zich deze week bij het ziekenhuis gemeld wegens buikpijn. Tijdens een scan werd duidelijk dat de vrouw in verwachting was van een tweehoofdige baby en dat een normale bevalling levensgevaarlijk zou zijn. Tijdens een keizersnee die een uur duurde is de baby kerngezond ter wereld gekomen. Ondanks het vreemde uiterlijk is de kleine telg met alle liefde in het gezin opgenomen.

Vin Diesel bevestigt Fast and Furious 7

Het zesde deel van de racefilmreeks Fast and Furious wordt in tweeën gesplitst. Vin Diesel zegt tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter dat het idee voor een tweeluik vol achtervolgingen en explosies bij het plannen van het zesde deel is ontstaan.

"Bij het overleg over de zesde film beseften we dat we niet genoeg tijd hadden voor het hele verhaal", zegt Diesel, die The Fast and the Furious 6 ook produceert. Justin Lin keert terug als regisseur en Chris Morgan schrijft de scenario's voor het zesde en zevende deel nu tegelijkertijd.

In The Fast and the Furious 6 zijn naast Diesel ook Dwayne 'The Rock' Johnson, Paul Walker en Michelle Rodriguez te zien. Diesel wil nog niet ingaan op de verhaallijnen van de twee films. Deel zes moet in 2013 in de bioscopen draaien. Wanneer het zevende deel in de bioscopen komt, is nog niet bekend.

China: Christian Bale moet zich schamen

Christian Bale moet zich schamen dat hij de Chinese activist Chen Guangcheng probeerde te bezoeken. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese minister van buitenlandse zaken gezegd.

De 37-jarige Bale werd vorige week hardhandig tegengehouden door bewakers in dienst van de regering bij het huis van de blinde activist. De acteur reisde met een ploeg van de Amerikaanse nieuwszender CNN mee, die alles vastlegde. "Hij was niet uitgenodigd om nieuws te maken of films op te nemen in dat dorp", aldus de woordvoerder. "Als je in China komt om nieuws te verzinnen, ben je niet welkom.

Bale was in China om zijn Mandarijn gesproken film The Flowers of War te promoten over de Japanse bezetting van Nanjing in 1937. Hij wilde de blinde activist met huisarrest graag bezoeken, maar kreeg daartoe niet de mogelijkheid. De Britse Batman-acteur vertelde Chen graag te willen ontmoeten omdat het een persoonlijke held van hem is.

Citizen Kane-Oscar levert ruim zes ton op

De Oscar die Orson Welles won voor het scenario van zijn film Citizen Kane is verkocht voor 816 duizend dollar, ruim 620 duizend euro. Ook illusionist David Copperfield bood op het beeldje, maar de Oscar ging uiteindelijk naar een anonieme bieder.

De Amerikaanse illusionist is een groot fan van Welles. Niet alleen vanwege zijn films, maar ook om zijn goochelkwaliteiten. De regisseur was de gastheer van het eerste televisieoptreden van Copperfield.

Welles, die de film regisseerde, won de Oscar in 1942. Lange tijd was de Amerikaanse regisseur zijn beeldje kwijt, tot het in 1994 opdook bij filmmaker Gary Graver. Hij beweerde de Oscar van Welles te hebben gekregen en probeerde het beeldje te verkopen. De dochter van Welles wist dat te voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat een Oscar voor veel geld wordt verkocht. Michael Jackson legde in 1999 ruim anderhalf miljoen dollar neer voor de Oscar die David O. Selznick won voor zijn film Gone With the Wind.

Martin Freeman relaxed op set The Hobbit

Martin Freeman zegt geen last te hebben van de immense druk die op hem ligt. De Britse acteur speelt de hoofdrol van Bilbo Baggins in The Hobbit: An Unexpected Journey, een film waar miljoenen fans al jaren reikhalzend naar uitkijken. "Ik heb echt nergens last van", zegt de 40-jarige acteur tegen het Britse filmblad Total Film.

"Natuurlijk gaat de film vooral om de reis van Bilbo", legt Freeman uit. "Maar ik heb het scenario niet geschreven en ik voer niet de regie. Het is niet mijn film, maar die van Peter Jackson." De Hobbit-film wordt de eerste van een tweeluik en moet volgend jaar uitkomen.

Jackson neemt, ruim tien jaar na het succes van de The Lord of the Rings-trilogie, wederom de regie ter hand van een verfilming van een boek van J.R.R. Tolkien. Eigenlijk wilden de meeste fans dat hij er meteen na The Lord of the Rings mee was begonnen, maar Jackson was eerst niet zeker of hij wel weer zo'n monsterproject op zich wilde nemen.

Daarnaast werden de opnames meermalen voor onbepaalde tijd uitgesteld wegens financiële problemen bij coproducent Warner Bros. Vele fans begonnen de hoop op een verfilming te verliezen. De verwachtingen voor The Hobbit: An Unexpected Journey namen weer toe toen Jackson uiteindelijk persoonlijk voor de regie tekende.

De twee films worden achter elkaar opgenomen, wat leidt tot een maandenlang verblijf op de filmset, vaak op locatie in Nieuw-Zeeland. "Wat me vooral zwaar valt is de hele tijd opgewekt en vol energie blijven als je dagenlang onder het snot en de modder zit", vertelt Freeman. "En volgens mij zijn we nog lang niet klaar."

Het moeilijkste moet volgens de acteur nog komen. "Tot nu toe hebben we voornamelijk geestige, luchtige scènes opgenomen. Ik vraag wel eens aan Peter wanneer we nu eens echt aan de bak moeten. Hij verzekert me steeds dat de echt zware opnames eraan komen."

The Hobbit: An Unexpected Journey gaat op 13 december, ook in 3D, in Nederland in première.

NS: 16-jarige mag drinken vanaf 11.00 uur

Ben je zestien en wil je drinken op of rond een NS-station of wellicht in de trein? Dat kan, maar dan niet voor 11 uur 's ochtends.

Dit advies staat op borden die op het terrein van de NS zelf staan. We zien een poppetje met het getal 16+ dat diep in een glas wijn kijkt. Daarop de melding dat je dat dan mag doen vanaf 11.00 uur. Of de spoorwegpolitie ook controleert en handhaaft is niet bekend.


NS: 16-jarige mag drinken vanaf 11.00 uur (Foto: Martijn Planken)

Avernum: Escape From the Pit nu beschikbaar

De nieuwste fantasy RPG van indie-developer Spiderweb Software Avernum: Escape From the Pit is nu te downloaden in de Macintosh App Store. In deze RPG, welke tevens het begin is van een trilogie, speel je een gevangene die moet overleven in een gevangenis in de onderwereld.

Avernum: Escape From the Pit is een unieke RPG in een gedetailleerde en dodelijke wereld. Oorspronkelijk staat deze game bekend als Exile: Escape From the Pit uit 1995, Avernum is een geremasterde versie hiervan. De game is wereldwijd te downloaden voor 15 euro in de Macintosh App Store.

avernum

Raket André Kuipers gelanceerd naar ISS

André Kuipers is onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut werd woensdag om 14.16 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Kuipers verblijft een kleine zes maanden in de ruimte.

De 53-jarige Kuipers komt na een reis van twee dagen aan bij het ISS. Vermoedelijk wordt de raket met aan boord naast Kuipers ook de Amerikaan Don Pettit en de Russische Oleg Kononenko rond 16.20 uur vastgekoppeld. De reis staat in het teken van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. Naar verwachting keert Kuipers medio mei weer terug op aarde.

De lancering was woensdag live op de Nederlandse televisie te volgen. In de space-expo in Noordwijk werd een speciale bijeenkomst gehouden. Onder de aanwezigen was onder anderen staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).

Het is de derde keer dat een Nederlander een ruimtereis maakt. In 2004 verliet Kuipers de aarde al eens voor een tiendaagse reis naar het ISS. Daarmee was hij na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. Ockels verbleef er een week.

De raket behaalde een snelheid van ruim 28.000 km per uur.


André Kuipers vertrokken naar ISS (Foto: Novum)

Birdy in Glazen Huis verrast met gouden plaat

Birdy had woensdag in het Glazen Huis niet alleen een verrassing bij zich, maar werd ook zelf verrast. De 15-jarige Britse zangeres werd tijdens haar bezoek aan de opgesloten 3FM-dj's verrast met een gouden plaat. Birdy maakte op haar beurt bekend dat de opbrengst van haar nieuwe single People Help The People naar Serious Request gaat.

De zangeres deed meteen weer afstand van haar gouden plaat, ook weer voor het goede doel. De 15-jarige zangeres signeerde de plaat en bood deze aan voor de Serious Request-veiling.

Birdy, die een hit scoorde met Skinny Love, kreeg de gouden plaat voor haar debuutalbum Birdy. Het schijfje verscheen op 11 november en is sindsdien meer dan 25.000 keer verkocht.

Op de debuutplaat van de 15-jarige zangeres staan vooral covers. Skinny Love is een cover van Bon Iver, de nieuwe single People Help The People is naar het origineel van Cherry Ghost. Ook nam Birdy nummers van The National, Fleet Foxes en Phoenix onder handen.


Birdy - People Help The People

'CO2-luchtvaartbelasting' EU gaat door

Het Europees Hof van Justitie ziet geen belemmering om vliegmaatschappijen die luchthavens in de EU aandoen, te verplichten om deel te nemen aan een handelssysteem voor CO2-uitstootrechten. De VS dreigt met tegenmaatregelen.

Volgens de VS schendt het systeem onder meer het Open Skies Agreement, dat onbeperkte landingsrechten garandeert. Het hof wijst dit van de hand: er is immers geen sprake van een formele beperking van het aantal vluchten voor Amerikaanse toestellen. Het Congres heeft al een wetsvoorstel goedgekeurd dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt om aan het Emission Trading System deel te nemen.

Washington heeft bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton met 'passende tegenmaatregelen' gedreigd als het systeem daadwerkelijk wordt ingevoerd, zonder in detail te treden. De Europese Commissie heeft al laten weten niet voor druk te zullen buigen en het ETS op 1 januari in te voeren. Daarmee gaan voor de luchtvaart dezelfde regels gelden welke voor bijvoorbeeld olierafinaderijen en andere industriële ondernemingen al van kracht zijn.

Vliegtuig (AP)China heeft zich ook tegen de nieuwe regel gekeerd, en stelt dat het zijn luchtvaartmaatschappijen vele miljoenen euro's gaat kosten. Ook Canada, Rusland en India dreigen met maatregelen. De PVV-fractie in het Europees Parlement stelde eerder dat het ETS tot handelsoorlogen met deze landen zullen leiden, die Europa schade toe zullen brengen.

De KLM deelt die vrees, en is het met staatssecretaris Joop Atsma (CDA) eens dat de maatregel op zich niet slecht is, maar dat die niet eenzijdig moet worden ingevoerd. De Europese Unie stelt echter dat het systeem nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Van uitstel of afstel kan dan ook geen sprake zijn, aldus eurocommissaris voor klimaatzaken Connie Hedegaard.

Hoger beroep in zaak-Cruijff op 18 januari

Het hoger beroep in de zaak tussen de nv Ajax en Johan Cruijff dient op 18 januari. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bekendgemaakt. Ajax en de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers vechten de uitspraak van de rechter in kort geding om de aanstelling van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom op te schorten aan.

Cruijff en tien jeugdtrainers stapten eerder deze maand naar de rechter om de voorgenomen benoeming van de nieuwe directeuren aan te vechten. De voorzieningenrechter bepaalde dat de aandeelhouders eerst het vertrouwen in de Raad van Commissarissen moeten uitspreken. Tot die tijd moeten de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom als statutair directeur van Ajax worden uitgesteld.

Staking Franse vliegvelden houdt aan

Beveiligingsbeambten op Franse vliegvelden hebben woensdag voor de zesde dag op rij het werk neergelegd. De staking leidt tot lange rijen en mogelijke vertragingen.

Op de twee vliegvelden van Parijs, Charles de Gaulle en Orly, worden woensdag zo'n 119 duizend reizigers verwacht die in aanloop naar de feestdagen op het vliegtuig stappen. Volgens luchthavenautoriteit ADP bedraagt de wachttijd bij de beveiliging op Charles de Gaulle zo'n twintig minuten. Sommige vluchten lopen als gevolg van de staking mogelijk vertraging op, aldus ADP.

De beveiligers staken om een salarisverhoging af te dwingen.


Staking Franse vliegvelden houdt aan (Foto: Novum)

[Dakar] Frétigné moet rally missen

De Dakar Rally zal het deze editie moeten stellen zonder David Frétigné. De Fransman was kanshebben op een hoge positie in het motorenklassement, maar zal door een blessure niet kunnen starten. De ervaren Spanjaard José Manuel Pellicer zal hem in Zuid-Amerika op de Husqvarna gaan vervangen.

Frétigné raakte in augustus tijdens een rally geblesseerd aan zijn wervelkolom en ondervindt hier nog te veel hinder van. De 31-jarige Fransman wist in de Dakar tot nu toe zeven etappes te winnen en in 2009 als derde te eindigen in het eindklassement bij de motoren.

Goro the Slacker in Touch My Katamari-trailer

Namco heeft een trailer uitgebracht voor het PlayStation Vita-spel Touch My Katamari met de titel Goro the Slacker. De trailer is bizar, licht hysterisch en de link met het spel zelf is ver te zoeken. Het feit dat de trailer begint met Chapter 1 doet vermoeden dat er nog veel meer zullen volgen.

Touch My Katamari komt op 22 februari 2012 uit op PlayStation Vita.

FOK!filmtip van de dag: The Golden Compass

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...The Golden Compass.

In een parallel universum, waar zielen niet in mensen huizen maar zich buiten hun lichaam als dieren - zogenaamde Daemons - manifesteren, leeft het meisje Lyra. Ze is een leerlinge aan het Jordan College in de parallelle versie van Engeland. Haar oom Lord Asriel doet wetenschappelijk onderzoek naar de parallelle versie van de Noordpool. De wereld wordt echter geteisterd door Gobblers, of Lokkers, die de laatste tijd voor een aantal mysterieuze verdwijningen van kinderen hebben gezorgd. Wanneer Lyra's vriendje Roger wordt gekidnapt, is ze vastbesloten hem terug te vinden. Van de Hoofdmeester van Jordan College krijgt ze een zogenaamde Alethiometer mee, het Gouden Kompas. Dit eeuwenoud instrument zorgt ervoor dat de uitverkoren lezer ervan elke vraag kan beantwoorden.

The Golden Compass komt vanavond om 21:00 op RTL 4.

Golden Compass

KPN 'verrast' door actie OPTA

KPN zegt verrast te zijn door het bericht van telecomwaakhond OPTA dat het bedrijf onder verscherpt toezicht is gesteld. KPN meent 'niet in strijd met de wet te hebben gehandeld'.

OPTA besloot om KPN extra in de gaten te houden vanwege 'geconstateerde gedragingen en overtredingen van het telecombedrijf'. Tegen deze overtredingen is al actie ondernomen, meldde de toezichthouder woensdag, zonder verdere details te geven.

KPN zegt niet precies te weten op welke overtredingen OPTA doelt. "Wij zijn ons bewust van enkele zaken waarover nu procedures lopen en waarop de berichtgeving betrekking zou kunnen hebben", schrijft het bedrijf in een verklaring. "Wij menen dat KPN in deze zaken, waarover reeds een aantal rechtszaken loopt, correct en niet in de strijd met de wet heeft gehandeld."

KPN zegt al eerder afspraken te hebben gemaakt met de OPTA over het bevorderen van correct gedrag van de werknemers. "KPN werkt met uitvoerige interne procedures om dit handvest nauwgezet na te leven."

KPN ontving in 2005 een boete van zeventien miljoen euro van de OPTA. Deze boete werd gegeven vanwege het verstrekken van 'ongeoorloofde kortingen aan zakelijke klanten'.


KPN 'verrast' door actie OPTA (Foto: Novum)

Hillen wil maatschappelijke dienstplicht

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is voorstander van de invoering van een maatschappelijke dienstplicht. Dat moet serieus worden onderzocht, zei hij woensdag in een interview op RTL-Z.

Hillen denkt aan een dienstplicht voor zowel jongens als meisjes, niet alleen in het leger maar ook in bijvoorbeeld de zorg. De dienstplicht zou een jaar moeten gaan duren.

Volgens de CDA-bewindsman is een dergelijke verplichting goed voor de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en voor hun karakter. "Vroeger zeiden ze niet voor niets: de dienstplicht maakt een vent van je."

Invoering is niet van vandaag op morgen geregeld, tekende Hillen erbij aan. "Het is een enorme operatie. Als je het nu besluit, duurt het zeker een jaar of vier of vijf voordat het is ingevoerd."

Infrastructuur VS op instorten

Een flink deel van de infrastructuur van Amerika staat op instorten. Dit blijkt uit een dinsdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage. Naar schatting zijn maar liefst 20 procent van de Amerikaanse bruggen, snelwegen en spoorlijnen niet meer op hun taak berekend en dus levensgevaarlijk.

Barry Lepatner, bouwkundig advocaat, maakt zich vooral zorgen om de bruggen: "Op het nationale bruggenoverzicht staan 600.000 bruggen. Daarvan zijn er pakweg 150.000 aangemerkt als bouwtechnisch onvoldoende of functioneel verouderd. Maar in beide gevallen zijn de bruggen al decennia lang slecht onderhouden waardoor ze niet meer hun originele draagkracht hebben."

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangegeven meer geld vrij te willen maken voor infrastructurele projecten, maar vooralsnog houden Republikeinen in het Congres zijn plannen tegen.


Infrastructuur VS op instorten

Kunstenaars dagen staat om inkomen

Kunstenaars slepen de staat voor de rechter. Aanleiding is de intrekking van de wet die kunstenaars voorziet van een uitkering als ze te weinig eigen inkomsten hebben. Het kort geding dient donderdag. FNV Kiem en de andere eisers willen via de rechter een overgangsregeling afdwingen.

De Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik) houdt met ingang van volgend jaar op te bestaan. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer hiermee in. Kunstenaars hebben voortaan geen speciale inkomensondersteuning meer, maar hebben net als iedereen recht op een uitkering.

De regering vond het niet passen dat voor startende kunstenaars een specifieke regeling bestond die hun vier jaar recht gaf op zeventig procent van een bijstandsuitkering. Wie voor de regeling in aanmerking komt, heeft geen sollicitatieplicht.

Uitspraak Contador midden januari

Het internationaal sporttribunaal CAS doet "tussen 15 en 20 januari" uitspraak in de dopingzaak rond drievoudig tourwinnaar Alberto Contador. Dat zei secretaris-generaal Matthieu Reeb tegen de Franse sportzender RMC.

Contador werd tijdens de Ronde van Frankrijk van 2010 positief bevonden op het verboden middel clenbuterol. Volgens de Spaanse wielrenner het gevolg van het eten van vervuild vlees. De Spaanse wielerbond sprak hem vrij, maar zowel het mondiale antidopingbureau WADA als de internationale wielerunie UCI gingen in beroep.

Vorige maand vond bij het CAS in Lausanne een vierdaagse hoorzitting plaats. Bij een veroordeling riskeert de renner een schorsing van 2 jaar en het verlies van zijn tourzege van 2010.


Uitspraak Contador midden januari (Foto: Pro Shots)

Van Marwijk tevreden met WK-kwalificatie

Oranje-bondscoach Bert van Marwijk was te spreken over de indeling van de WK-kwalificatiereeks voor het eindtoernooi in 2014 in Brazilië. Nederland is ingedeeld in groep D met Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra.

Via de officiële kanalen van de KNVB laat de keuzeheer weten dat de indeling hem tot tevredenheid stemt. "Laat ik voorop stellen dat ik het een goede zaak vind dat we er onderling zijn uitgekomen", aldus de bondscoach. Oranje start op 7 september met een kwalificatiewedstrijd tegen Turkije.

"Hoewel de start van de reeks pittig is met wedstrijden tegen Turkije, Hongarije en Roemenië binnen anderhalve maand, kan ik goed met de uitkomst van de loting leven. We weten na vier duels al redelijk hoe we er voor staan", besluit Van Marwijk.

Omdat het de vertegenwoordigers van de landen niet lukte om een overeenstemming te bereiken over een wedstrijdschema, werd besloten om de indeling via een loting op te stellen. Dit alles in onderling overleg en met instemming van de FIFA.

Ruim zevenduizend kilo aan amfibieën overgezet

Honderden vrijwilligers hebben dit voorjaar ruim zevenduizend kilo aan amfibieën veilig naar de overkant van wegen gebracht. In maart en april werden ruim 350.000 amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders gered van een verkeersdood, meldt stichting Ravon woensdag op natuurbericht.nl.

Vorig jaar werden ruim driehonderdduizend dieren overgezet en het jaar ervoor ruim 250.000.

De dieren trekken van de bosrijke gebieden waar ze hun winterslaap hebben gehouden naar water om zich voort te planten. De trek zorgt volgens de stichting jaarlijks voor honderdduizenden verkeerslachtoffers onder amfibieën.

Boasson Hagen langer bij Team Sky

Edvald Boasson Hagen blijft voorlopig voor Team Sky rijden. De Noorse wielrenner heeft zijn nog een jaar doorlopende contract met twee seizoenen verlengd tot eind 2014. De 24-jarige Boasson Hagen begon zijn profcarrière in 2008 bij Columbia-HTC om twee jaar later naar zijn huidige werkgever over te stappen.

Boasson Hagen heeft met onder meer het winnen van de Eneco Tour, de Vattenfall Cyclassics en twee etappes in de Tour de France een uitermate succesvol seizoen achter de rug. De komende jaren wil hij zich vooral op de klassiekers gaan richten. "Ik wil graag een race als Milaan - San Remo of Parijs - Roubaix winnen. Ik ga er hard voor werken om mijn doelstellingen te verwezenlijken."

Schaamhaar weer helemaal hot

Het is vanaf nu niet meer nodig om Veet op je zaakje te smeren. Schaamhaar gaat het namelijk helemaal worden in 2012.

Hoorde je er jarenlang niet meer bij als je geen kale kano had, nu gaan we weer helemaal terug naar de seventies en eighties. In die jaren sierden vrouwen met een volle driehoek de vieze boekjes.

Volgens trendwatchers duiken flink behaarde dames steeds vaker op in advertenties. Eerder dit jaar maakte American Apparel al handig gebruik van schaamhaar. Zij lieten modellen zien bij wie de donkere haren boven hun broekje uitkrulden.

Momenteel scheert ook Saskia de Brauw zich niet meer. Het Nederlandse model is voor een reclamecampagne van Versace te zien met een flinke krullenbol. Aangezien men nieuwe trends als eerste ziet in de bladen, wordt al druk gespeculeerd over deze nieuwe trend.

Twee mannen gedood op parkeerplaats Purmerland

Op een parkeerterrein in Purmerland zijn dinsdagavond twee dode mannen gevonden. De twee zijn door geweld om het leven gebracht, laat een politiewoordvoerder weten.

Een voorbijganger ontdekte de lijken rond 21.45 uur op de parkeerplaats aan het Burgtpad. De politie kan nog niets zeggen over de doodsoorzaak. Ook de identiteit van de twee mannen is nog onbekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Schiphol niet berekend op fout taxiënde piloot

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland moeten de risico's voor taxiënde vliegtuigen beter in kaart brengen. Er kan nu nog te veel fout gaan, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag in een rapport over de veiligheid tijdens het taxiën.

Het onderzoek werd ingesteld toen op vorig jaar op 10 februari een Boeing 737 van KLM per ongeluk vanaf een taxibaan opsteeg in plaats van de startbaan. Een naderend toestel van Royal Air Maroc werd op een haar na gemist.

De piloten waren tijdens het taxiën het zicht op de luchthaven verloren en zagen de taxibaan aan voor de Zwanenburgbaan. De Luchtverkeersleiding had ten onrechte toestemming gegeven om op te stijgen. Tijdens het incident was het donker en sneeuwde het.

Taxibanen zijn normaal gesproken voorzien van groene middenverlichting, maar op de toerit naar de startbaan ontbrak deze verlichting. Volgens de onderzoeksraad heeft dat een grote rol gespeeld in de vergissing.

Zolang de risico's niet in kaart zijn gebracht mogen de toeritten zonder verlichting niet worden gebruikt, stelt de raad. Het verlichtingssysteem moet bovendien worden aangepast.

De Luchtverkeersleiding deelt de mening van de onderzoeksraad. Wel was er volgens de verkeersleiding geen botsinggevaar. Om herhaling te voorkomen krijgen verkeersleiders voortaan een extra training. Werknemers moeten zo beter bewust worden van de procedures.

Uittenbogaard nieuwe voorzitter pedoclub Martijn

Marthijn Uittenbogaard is uitgeroepen tot de nieuwe voorzitter van pedofielenvereniging Martijn. Dat is besloten tijdens een algemene ledenvergadering. De voormalige voorzitter, Ad van den Berg, is niet langer lid van het bestuur omdat hij vast zit voor een zedenmisdrijf. Ook de secretaris is niet langer lid omdat hij een strafblad heeft, meldt de club woensdag.

Schrijver A.H.J. Dautzenberg, die afgelopen zomer als sympathisant lid werd van Martijn, is gepolst om het derde bestuurslid te worden. Hij beraadt zich nog op het verzoek. Wel wil Dautzenberg optreden als adviseur. De schrijver werd de afgelopen maanden na zijn openlijke steunbetuiging meerdere malen bedreigd met de dood.

Het Openbaar Ministerie probeert Martijn verboden te verklaren en te ontbinden. Justitie heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de rechtbank in Assen. Van den Berg zit momenteel een celstraf van tweeënhalf jaar uit voor het bezit van kinderporno.

Bospop strikt Lenny Kravitz

Lenny Kravitz sluit komende zomer de eerste dag van Bospop af. De 47-jarige rocker, die onlangs nog in Nederland was voor een optreden tijdens The Voice of Holland, staat op zaterdag 7 juli op het festival in Limburg. Dat maakt de organisatie woensdag bekend.

Bospop is volgend jaar weer een tweedaags festival. Dit jaar en in 2008 werd Bospop uitgesmeerd over drie dagen. "We hebben nu nog geen grote naam voor een extra festivaldag", licht een woordvoerder van het festival toe.

Mocht Bospop nog een grote artiest strikken, is een derde dag een optie. "Maar voorlopig ligt de focus op twee dagen en willen we daar een ontzettend goede line-up neerzetten."

Bospop vindt volgend jaar plaats op 7 en 8 juli op evenemententerrein Weert Noord. De kaartverkoop gaat 25 februari van start. Twee dagen daarvoor maakt Bospop meer namen bekend.

Krijgeroutfits in Saints Row-DLC

Er is een nieuwe DLC uitgebracht voor Saints Row: The Third. In het Warrior Pack zitten een viertal speciale krijgerkostuums. Het gaat om een warrior princessoutfit, een kabuki warrioroutfit, een intergalactic warrioroutfit en het knight of steelportoutfit.

Om een en ander ook visueel te presenteren heeft THQ onderstaande trailer uitgebracht voor de Warrior Pack-DLC.

De Warrior Pack-DLC is vanaf 20 december beschikbaar op Xbox Live, PlayStation Network en via pc en Steam en het kost drie dollar of 240 Microsoft Points.

Trailer: Wrath of the Titans

Warner Brothers heeft de eerste trailer voor Wrath of the Titans online gezet. De vervolgfilm van Clash Of The Titans is geregisseerd door Jonathan Liebesman (Battle Of Los Angeles).

Sam Worthington (Avatar) keert weer terug in de rol van Perseus, de man die de wereld redde van 'the Kraken'. Naast Worthington zien we Ralph Fiennes en Liam Neeson wederom in de rollen van respectievelijk Hades en Zeus. Wrath of the Titans speelt zich tien jaar na het avontuur van de eerste film af. 

Wrath of the Titans is vanaf maart 2012 in de bioscopen te zien.


De trailer voor Wrath of the Titans.

Vitesse haalt spits Havenaar uit Japan

Vitesse heeft zich versterkt met Mike Havenaar. De 24-jarige spits wordt per direct overgenomen van het Japanse Ventforet Kofu en tekent in Arnhem een contract tot de zomer van 2014. De zoon van voormalig ADO-keeper Dido Havenaar is geboren en getogen in Japan en kwam daar vijf keer uit voor de nationale ploeg.

Havenaar scoorde de afgelopen twee seizoenen namens Kofu aan de lopende band. Met zeventien doelpunten werd hij dit jaar tweede op de topscorerslijst van de J-League, het hoogste niveau in Japan. In oktober maakte de 1.94 meter lange spits twee goals in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tadzjikistan.

In de Eredivisie hoopt Havenaar zich verder te kunnen ontwikkelen. "Mijn persoonlijke ambitie is een betere speler te worden dan ik ben. Naar mijn mening passen Vitesse en de Nederlandse competitie in dat streven." Ook hoopt hij zijn kennis van de taal weer wat op te vijzelen. "Engels gaat me ietsje makkelijker af. Maar daarin zal wel snel verandering komen, lijkt me."

Chaos door staking op spoor België

Een staking op het Belgische spoor heeft woensdag grote delen van België lamgelegd. De spoorwerknemers leggen het werk neer uit protest tegen aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van de nieuwe Belgische regering.

De spits op het spoor verliep op veel plekken chaotisch. Tientallen treinen reden niet vanwege een tekort aan personeel. Door de staking namen meer Belgen de auto en was het op de weg nog een stuk drukker dan normaal.

De staking zou eigenlijk woensdag om 22.00 uur beginnen en 24 uur duren, maar de medewerkers van de spoorwegen zijn eerder begonnen. Postbodes en vuilnismannen leggen later woensdag het werk neer. In ziekenhuizen worden zondagsdiensten gedraaid.

De Belgische luchtverkeersleiders beslissen later woensdag of ze zich aansluiten bij de staking. Piloten en cabinepersoneel hebben al wel besloten het werk neer te leggen.

Met de stakingen wordt geprotesteerd tegen een reeks nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Zo wordt de leeftijd waarop Belgen met vervroegd pensioen kunnen gaan met twee jaar verhoogd en moeten mensen langer blijven werken.

Hogeschool in opspraak om kwaliteit journalistiekopleiding

De hogeschool Windesheim in Zwolle heeft aanwijzingen dat de opleiding Journalistiek niet op alle gebieden voldoende kwaliteit heeft. Het onderzoek van de Inspectie voor het Hoger Onderwijs naar alternatieve afstudeertrajecten en de organisatiecontrole met het oog op de accreditatie van de reguliere opleiding geven aanleiding tot zorgen. Dit laat de hogeschool middels een nieuwsbericht op de website weten.

Uit steekproeven is gebleken dat de kwaliteit van het diploma van de opleiding Journalistiek niet in alle gevallen gegarandeerd kan worden. De College van Bestuur-voorzitter prof. dr. A.W.C.A. Cornelissen zegt geschrokken te zijn over dit oordeel. "Tot nu toe gingen wij alleen uit van onvolkomenheden in de procedure." De onderzoekscomissie constateert dat de tekortkomingen op korte termijn zijn te herstellen. Het panel constateert verder dat het programma, het personeel en de voorzieningen van de opleiding van voldoende niveau zijn.

Herbeoordelingen
Volgens Cornelissen is er een verbetertraject in gang gezet. "Daarnaast gaan wij alle diploma's die de afgelopen 2 jaar zijn verstrekt bij de opleiding Journalistiek herbeoordelen. Daartoe is een onafhankelijke commissie ingesteld. Wat mij betreft moet de onderste steen boven komen." Verder wordt een externe ‘commissie van wijzen' geformeerd die onderzoekt hoe de al in gang gezette en gevonden verbeteringpunten versneld kunnen worden ingevoerd. Voor uitgegeven diploma's die niet hbo-waardig blijken te zijn wordt door Windesheim een hersteltraject aangeboden.

Drie studenten die vandaag een diploma zouden ontvangen hebben eerder de mededeling gekregen dat de uitreiking voorlopig niet gaat plaatsvinden. Dit blijkt uit een door de NOS ontvangen brief. Windesheim organiseerde vanmorgen een bijeenkomst voor de studenten van de hogeschool. Hieruit is gebleken dat voor de studenten die met hun opleiding bezig zijn, hun diploma zal voldoen aan alle eisen die gesteld worden ten aanzien van het beroeps- en opleidingsprofiel en de algemene hbo-competenties.

Call of Duty: Modern Warfare 3-DLC

Infinity Ward laat weten dat de eerste Modern Warfare 3-DLC op 24 januari 2012 uitkomt. Xbox360-gamers die Call of Duty: Elite hebben, hebben wederom geluk. Zij zullen als eerste gebruik kunnen gaan maken van deze content. Wanneer het voor PS3 en pc beschikbaar zal komen is nog niet bekend.

Infinity Ward Creative Strategist Robert Bowling laat verder weten dat DLC meer gevarieerd gaat worden dan bij de voorgaande delen. Zo kunnen we losse content verwachten, maar zullen er ook vaker bundels uitgebracht gaan worden met DLC.

Verder zal de content meer dan alleen multiplayermaps worden, zo zullen ze ook nieuwe Spec Ops Missies uitbrengen en content die gamers nog nooit eerder hebben gezien in de Call Of Duty-franchise.

Amish-meisje VS per ongeluk doodgeschoten

Een man in de Amerikaanse staat Ohio die zijn geweer tijdens het schoonmaken in de lucht afvuurde heeft per ongeluk een 15-jarig Amish-meisje ruim anderhalve kilometer verderop doodgeschoten. Dat heeft de sheriff van de gemeente Holmes County dinsdag gezegd.

Rachel Yoder werd donderdagavond op weg naar huis in een door een paard voortgetrokken wagen door de kogel in het hoofd getroffen. Ze had eerder op de avond met collega's een kerstfeest bijgewoond op een boerderij van de Amish.

Het paard bleef de kar met de getroffen Yoder voorttrekken tot het lichaam in de buurt van haar huis uit de wagen viel. Haar broer vond haar nadat hij het paard rondjes had zien lopen, aldus sheriff Timothy Zimmerly. De autoriteiten dachten in eerste instantie dat het meisje uit de wagen was gevallen en op haar hoofd terecht was gekomen. In het ziekenhuis kwam de schotwond aan het licht.

Zimmerly zei dat de familie van de ongelukkige schutter zich zelf bij de politie meldde. "Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om een ongeluk", aldus Zimmerly.

Tekken 3D Prime Edition-releasedatum staat vast

Tekken 3D Prime Edition komt uit op 17 februari 2012 bevestigt Namco Bandai. Namco Bandai gaat een samenwerking aan met Nintendo om deze game te distribueren in Europa.

Namco vertelde verder dat Tekken op de 3DS, de eerste Tekken-handheldtitel gaat worden sinds Tekken Advance op de GBA in 2001.

Tekken 3D Prime Edition heeft meer dan veertig speelbare characters. Ook zijn er diverse stages aangepast om de 3DS nog beter tot zijn recht te laten komen.

FIFA Street pre-order bonus

EA Sports kondigt aan dat er een Lionel Messi pre-order bonus is voor de nieuwe FIFA Street. Wanneer je de game pre-ordert, welke uitkomt in maart 2012, krijg je gratis in-game access tot het Adidas all-star team inclusief Messi en de andere 12 beste voetballers ter wereld.

Ook zul je exclusief toegang krijgen tot het Lionel Messi Barcelona venue. Dat is een omgeving geïnspireerd door straatvoetballers in Barcelona waar Messi aan heeft mee geholpen om dit te bouwen.

Doornbos wil naar Le Mans Series

Robert Doornbos is nog altijd druk bezig om een racestoeltje voor het seizoen 2012 te vinden. Dit jaar reed de Nederlander in de Superleague Formula, maar hij wil hogerop. Nu de IndyCar Series buiten beeld dreigen te raken richt hij zijn pijlen op de Le Mans Series.

Doornbos liet via Twitter het volgende weten. "Wat vinden jullie van de Le Mans Series? Comeback in IndyCar wordt moeilijk, maar ik heb toch echt zin om weer te racen. Ik ga proberen een goed contract voor 2012 te vinden!"

Twee teasers voor Prometheus uitgebracht

Het is deze week maar druk in trailerland. Zo zagen we al trailers verschijnen voor The Dark Knight Rises en The Hobbit. Ook van de langverwachte voorloper van Alien van Ridley Scott, getiteld Prometheus, verschijnt later deze week de eerste trailer.

Voor degenen die niet kunnen wachten zijn er inmiddels een tweetal teasers verschenen waarin Scott een tip van de sluier oplicht.


Niet één maar twee teasers voor prequel van Alien.

Update 11.46 uur

Zoals we hadden kunnen verwachten is er van de trailer een opname uitgelekt. Afgelopen dinsdag was de trailer te zien bij de voorstelling van The Girl With The Dragon Tattoo en is daar door iemand met een mobiele telefoon gefilmd. Kwaliteit is niet super maar goed genoeg om vast even te gaan bekijken.


De uitgelekte trailer voor Prometheus.

Veerboot zinkt bij Molukken; zestig vermist

Voor de kust van de Molukken is woensdag een veerboot met meer dan honderdvijftig personen aan boord gezonken. Zeker acht mensen hebben het ongeluk niet overleefd, zestig worden vermist. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt.

Het vaartuig zat vol met mensen die huiswaarts keerden voor de kerstdagen toen het in een storm terechtkwam en kapseisde. Tientallen schipbreukelingen konden worden gered.

Het was het tweede grote scheepvaartongeluk in een week tijd in Indonesië. Zaterdag zonk een vaartuig vol asielzoekers uit Afghanistan, Pakistan, Turkije en Iran voor de kust van Java. Dit ongeluk heeft mogelijk aan tweehonderd mensen het leven gekost.

Spanje eindigt jaar weer bovenaan op FIFA ranglijst

Het Spaanse voetbalteam sluit voor het vierde jaar op rij af als de nummer 1 op de wereldranglijst. Dat blijkt uit de laatste ranglijst van de FIFA. Het Nederlands elftal eindigt het voetbaljaar 2011 als tweede achter de wereldkampioen. Het verschil bedraagt bijna 200 punten. Duitsland bleef in de ranking van december derde op slechts 20 punten van Oranje. Uruguay is de nummer 4.

Wales is het afgelopen jaar het meest geklommen op de wereldranglijst. De ploeg begon het jaar als nummer 112 en eindigt op de 48e plaats. Vooral in de tweede helft van het jaar verdiende Wales veel punten met zeges op Montenegro, Zwitserland en Bulgarije in de EK-kwalificatie.

Scholierenprotest in Amsterdam tegen urennorm

Scholieren verzamelen zich woensdagmiddag op het Museumplein in Amsterdam om te demonstreren tegen de lesurennorm. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwacht ongeveer tienduizend leerlingen van middelbare scholen.

De scholierenbond heeft scholen opgeroepen de leerlingen in staat te stellen om de protestactie tegen de 1040-urennorm bij te wonen. Ook heeft het LAKS bussen geregeld om scholieren uit het hele land naar Amsterdam te vervoeren.

De actie richt zich tegen het verhogen van de lesurennorm in het middelbaar onderwijs. Volgens het LAKS is het voor scholen onmogelijk om aan die verplichting te voldoen en leidt dat tot meer uren waarin scholieren 'opgehokt' worden zonder daadwerkelijk les te krijgen.

Tot grote verontwaardiging van het LAKS wil minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de demonstranten niet toespreken tijdens de bijeenkomst. De minister wil afwachten of de Eerste Kamer instemt met de wetswijziging.

Een eerdere scholierendemonstratie van het LAKS liep uit de hand. De organisatie roept deelnemers met klem op de sfeer vreedzaam te houden.

Diplomalozen minder vaak in aanraking met politie

Voortijdig schoolverlaters komen steeds minder vaak in aanraking met de politie. Jarenlang nam het percentage toe tot een hoogtepunt van 7,5 procent in 2007. Sindsdien is sprake van een daling. Vorig jaar kwam nog 5,3 procent in aanraking met de politie, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het percentage is wel nog altijd drie keer zo hoog als bij jongeren met een een mbo-, havo- of vwo-diploma. Bij hen is het percentage sinds 2007 licht afgenomen en schommelt het nu rond de anderhalf procent.

Dropouts hebben ook vaker geen werk. Van de diplomalozen zonder werk kwam vorig jaar 11,3 procent in aanraking met de politie.


Diplomalozen minder vaak in aanraking met politie (Foto: Novum)

De populairste Vita-games in Japan

Everybody's Golf en Uncharted: Golden Abyss zijn de twee populairste games in deze launchweek van de PlayStation Vita in Japan.

Shuhei Yoshida, baas van SCE World Wide, maakte bekend dat Everybody's Golf de titel is die het meest pre-order stond, Uncharted: Golden Abyss is als tweede spel het meest besteld in Japan.

"We verzamelen reserveringsgegevens van winkels en we weten dat Everybody's Golf het meest populair en Uncharted: Golden Abyss nummer twee is. Ik ben er erg trots op dat beide Worldwide Studios-titels zijn", zegt Yoshida.

Beide games zijn launchgames in Europa, vanaf 22 februari zijn ze hier beschikbaar.

Oranje start WK-kwalificatie tegen Turkije

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 op vrijdag 7 september 2012 met een thuiswedstrijd tegen Turkije. Dat heeft een loting woensdag uitgewezen. Deze was nodig omdat de vertegenwoordigers van de landen in groep D geen overeenstemming over het speelschema wisten te bereiken.

Vier dagen na de openingswedstrijd speelt Oranje uit tegen Hongarije. De kwalificatiereeks wordt op 15 oktober 2013 afgesloten in en tegen Turkije. De poule bestaat verder uit Roemenië, Estland en Andorra. De groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK in Brazilië, de nummer twee speelt een play-off.

Bondscoach Bert van Marwijk kan goed met de uitkomst van de loting leven. "Hoewel de start van de reeks pittig is met wedstrijden tegen Turkije, Hongarije en Roemenië binnen anderhalve maand. We weten na vier duels al redelijk hoe we ervoor staan." De loting vond in aanwezigheid van alle delegaties plaats in een hotel bij Schiphol.

Speelschema Oranje groep D

Datum Thuis Uit
7 september 2012 Nederland Turkije
11 september 2012 Hongarije Nederland
12 oktober 2012 Nederland Andorra
16 oktober 2012 Roemenië Nederland
22 maart 2013 Nederland Estland
26 maart 2013 Nederland Roemenië
6 september 2013 Estland Nederland
10 september 2013 Andorra Nederland
11 oktober 2013 Nederland Hongarije
15 oktober 2013 Turkije Nederland

Chili schorst internationals tien duels

De Chileense voetbalbond heeft vijf internationals voor tien duels geschorst. Aanleiding hiervoor is dat Arturo Vidal, Carlos Carmona, Jorge Valdivia, Jean Beausejour en Gonzalo Jara begin november in de aanloop naar twee wk-kwalificatiewedstrijden na een avondje vrijaf te laat terug waren in het spelershotel en er dronken uit zagen.

Het vijftal zei slechts wat gedronken te hebben bij een doopplechtigheid van een van de kinderen van Valdivia. De Chileense bond accepteerde dit verweer niet en legde ze een hoge straf op.

EA weigert Syndicate te censureren

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat Starbreeze' Syndicate-reboot niet zodanig gecensureerd wordt, zodat het een MA15+-classificatie krijgt en daardoor legaal in Australië verkocht kan worden.

It’s regrettable that government policy in Australia is denying adults the right to play Syndicate”, aldus de uitgever. “The game will be not be available in Australia despite its enthusiastic response from fans.

EA Australië heeft gezegd dat het aangemoedigd werd door de recente discussie over een 18+-label voor gewelddadige games down under.

However, delays continue to force an arcane censorship on games – cuts that would never be imposed on books or movies. We urge policy makers to take swift action to implement an updated policy that reflects today’s market and gives its millions of adult consumers the right to make their own content choices.

De aanstaande reboot van Syndicate mag niet worden verkocht in Australië, vanwege de zogenaamde 'refused classification'. Het is te gewelddadig voor kinderen rond de vijftien. Een hogere leeftijfdscategorie, zoals PEGI 18+ heeft, bestaat niet in Australië.

Brand in bus, eerst uitchecken

In een volle bus van vervoersmaatschappij Breng is woensdagochtend brand ontstaan terwijl het voertuig op de weg reed. De passagiers wilden tot verbazing van de bestuurder eerst uitchecken alvorens de bus te evacueren.

Onderweg van Druten naar Nijmegen viel het chauffeur Marcel Melssen eerst op dat zijn bus naar rechts trok, en vervolgens rook hij een steeds sterker wordende rooklucht. Die bleek afkomstig van de rem bij het linkervoorwiel, die vlam bleek te hebben gevat.

Melssen zette de bus in Beuningen langs de kant, zag dat de reminstallatie inmiddels in lichterlaaie stond, en maande de inzittenden naar buiten. Dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de reizigers bleken eerst nog uit te willen checken. "Ik moest toch even duidelijk maken dat dat nu even niet belangrijk was", vertelt de verbaasde chauffeur.

Melssen wist het vuur vervolgens met de brandblusser te doven. Een halfuur later werden de passagiers door een vervangende bus opgepikt om de tocht naar Nijmegen te vervolgen.

Frentzen: "Scherpte bij Schumacher weg"

Heinz-Harald Frentzen vindt dat het beste er af is bij Formule 1-coureur Michael Schumacher en denkt dan ook niet dat de Duitser nog een wereldtitel zal gaan pakken. Frentzen denkt dan ook dat Schumi met zijn 42 jaar iets te oud is voor de sport waar je niet nadenkt over de gevaren.

"Als je ouder wordt, aarzel je eerder en ga je meer nadenken over de risico's. Je wordt daar een paar tienden van een seconde langzamer door. Ik denk dat Michael hier op dit punt in zijn loopbaan ook last van heeft," zei Frentzen tegen DNA India.

SWTOR: BioWare waarschuwt gamers

BioWare waarschuwt gamers van Star Wars: The Old Republic om geen characters te maken op high populated servers, behalve als je het niet erg vind om te wachten.

Een aantal SWTOR servers hebben namelijk hun maximale capaciteit benut en kunnen simpelweg geen characters meer aan op dit moment. Gamers klagen op dit moment vanwege het feit dat ze ongeveer twee uur moeten wachten voordat ze kunnen inloggen.

"As many of you know, we're experiencing high load and corresponding queues on some servers," aldus Stephen Reid, Senior Online Community Manager.

Verder vertelde hij dat gamers er op kunnen wachten dat met een release de servers wat drukker zullen zijn als normaal. Toch zijn ze er wel mee bezig om de capaciteit te verhogen op de servers waar het nodig is. Dit willen ze alleen niet ten koste van de stabiliteit doen dus zullen ze langzaam aan wat meer gamers toelaten op deze servers.

Ze raden gamers dan ook aan om op iets minder populated servers een character te maken en daar te gaan spelen. De servers die op hun maximale capacaiteit draaien zijn:

  • The Harbinger - US West Coast - PvE
  • The Swiftsure - US West Coast - PvP
  • The Fatman - US East Coast - PvP
  • Bloodworthy - EU English - PvP
  • Frostclaw - EU English - PvE
  • Legions of Lettow - EU English - PvP
  • The Red Eclipse - EU English - PvE
  • Tomb of Freedom Nadd - EU English - PvP
  • Darth Revan's Mask - EU German - PvP
  • Darth Traya - EU German - PvP
  • Jar'Kai Sword - EU German - PvP
  • Hrakert Rift - EU French - PvP

Gamers die momenteel op deze servers verblijven kunnen inderdaad last hebben met inloggen vanwege het feit dat deze servers op hun maximale capaciteit draaien. Verder raad BioWare gamers aan die een character transfer willen doen moeten  wachten, ze zijn er mee bezig maar kunnen nog niet zeggen wanneer het beschikbaar is.

Beelden van 3DS-chatprogramma Nintendo Letter Box

Vorige week was daar dan de grote firmware update voor de Nintendo 3DS, maar het beloofde chatprogramma Nintendo Letter Box (Swapbox in Noord-Amerika) zat er niet bij. Deze verschijnt morgen in de eShop.

In Japan is de software al uit. Zoals je op de onderstaande video kunt zien lijkt Nintendo Letter Box veel op PictoChat. Het grootste verschil is dat je media, zoals foto's en soundclips, kunt versturen naar je vrienden. Berichten kunnen ook verstuurd worden via StreetPass en SpotPass.

Choi nieuwe bondscoach Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft Kang-hee Choi aangesteld als nieuwe bondscoach. De 52-jarige oud-international is de opvolger van zijn landgenoot Kwang-rae Cho, die na de 2-1 nederlaag tegen Libanon in de WK-kwalificatie het veld moest ruimen. Choi was de afgelopen zes jaar trainer van Jeonbuk Motors, waarmee hij twee keer de Zuid-Koreaanse landstitel pakte.

De aanstelling van Choi komt als een verrassing omdat de voetbalbond eerder had aangegeven de voorkeur te geven aan een buitenlandse coach. Guus Hiddink, Sven-Göran Eriksson, Luiz Felipe Scolari en Steve Bruce werden genoemd als voornaamste kandidaten.

[PDC] Anderson komt met schrik vrij

Gisteren kwam een van de favorieten op het PDC World Darts Championship 2012 in actie. Gary Anderson kwam met de schrik vrij tegen de Duitser Jyhan Artut door in de vijfde set de elfde en laatste leg van de wedstrijd te winnen. Hij zal nu op 28 december weer in actie gaan komen.

Artut begon goed tegen Anderson en maakte indruk door zijn hoge finishes, terwijl Anderson worstelde met zijn dubbels. Hierdoor pakte de Duitser verrassend de eerste set. Ook in het tweede bedrijf wist Artut de dubbels te vinden, terwijl Anderson schutterde waardoor de Schot kansen op het winnen van legs miste.

In de derde en vierde set trok Anderson het initiatief naar zich toe, terwijl Artut minder begon te spelen. Hierdoor was de stand gelijk en zou er een vijfde set komen. Hierin nam Anderson een 2-1 voorsprong voordat hij in de leg die Artut begon drie kansen kreeg op de zege, maar hij miste, waardoor de Duitser in de partij bleef. Daarna ging de stand tot 4-4 gelijk op, waarbij Anderson nog een pijl voor de wedstrijd gemist had.

Artut begon verrassend sterk aan de negende leg en schreef deze dan ook op zijn naam. Een leg later kreeg de Duitser vier pijlen voor de zege, maar het was Anderson die met de schrik vrij kwam en een elfde en beslissende leg afdwong. Anderson mocht beginnen en trok de wedstrijd met een veertien darter naar zich toe.

Uitslagen

Anderson - Artut 3-2 (1-3, 1-3, 3-1, 3-1, 6-5)

Colin Lloyd - Darin Young 3-1 (1-3, 3-1, 3-1, 3-1)

Joe Cullen - Oliver Ferenc 4-2 (voorronde)

Michael van Gerwen - Colin Osborne 3-1 (3-2, 3-2, 0-3, 3-0)

Terry Jenkins - Joe Cullen 3-0 (3-2, 3-0, 3-1)

Skyrim ondersteunt nu 4GB RAM op de pc

Skyrim heeft nu ook een update doorgevoerd gekregen op de pc. Update 1.3.10 was gisteren uitgebracht. De grote verbetering is dat het nu 4GB RAM ondersteunt.

Ook zou deze update ervoor moeten zorgen dat de combattekst makkelijker te lezen is. In de nieuwe update zit tevens een nieuwe functie. Zo zullen alle quest gerelateerde notes en boeken automatisch gelezen worden. Hiervoor mocht je zelf bepalen om boeken en notes niet te lezen, terwijl dit nu automatisch gaat.

Gearbox lost 'random encounters-probleem' op

Gearbox Software heeft een oplossing bedacht voor het 'random encounters-probleem' dat er kennelijk is. Je wordt in Borderlands 2 constant aangevallen door vijandelijke robotten die van de maan naar beneden vallen.

Hyperion was able to deploy these robots, loaders, that are dropped in from the moon onto the planet and immediately start attacking”, zegt lead designer Jon Hemingway. “What this really does is it means that the player is never safe. Anytime where Hyperion knows where the player is they can be dropping in attacks so it adds a really interesting element of sort of chaos throughout the entire game."

"Yeah, and it’s a pretty spectacular way to bring in enemies”, voegt lead writer Anthony Burch eraan toe. “The bandits come out tents and that’s cool and they scream things at you and curse but robots shoot down from the moon and things explode when they hit the ground. It’s a much more visceral, spectacular way of bringing in enemies”, zegt Hemingway.

Hyperion is een wapenfabrikant die een grote rol speelt in het verhaal van Borderlands 2. Burch zegt dat spelers die de downloadable content General Knoxx van de eerste Borderlands hebben gespeeld enig idee zullen hebben waarom de fabrikant op Pandora is geland.

You saw what happened when Atlas tried to come to Pandora. You know they got their asses kicked by the vault hunters and that power vacuum allowed Hyperion to come in and snatch up a whole lot of stuff really quickly. Everybody wants to be Hyperion at this point on Pandora and get all the Eridium they have”, legt hij uit. Ondanks de grote rol van Hyperion, zullen de andere fabrikanten ook nog bestaan.

We’ve talked a bit about the guns in a few other places but one of the big goals with the guns was to make the manufacturers shine more and so it’s very easy to identify all the different manufacturers guns”, voegt Hemingway daaraan toe. “They all put their own specific attributes and love into the guns so Maliwan is still the really hi-tech companies but now their guns look really sleek and just really smooth, kind of like the Lamborghini of gun manufacturing. Jakobs looks really old timey and has wood. So yeah, all the manufacturers are all there and represented.

Borderlands 2 staat gepland om aan het einde van de zomer uit te komen op pc, PS3 en Xbox 360.

Batman: Arkham City DLC-bundel uitgebracht

Warner Bros heeft twee nieuwe DLC bundels voor Batman: Arkham City uitgebracht. Deze twee bundels variëren in prijs en zijn niet onbeperkt beschikbaar. Ook zal er een derde DLC komen die gratis is.

De Arkham bundel bestaat uit alle drie de DLC, Nightwing Bundle Pack, Robin Bundle Pack en Arkham City Skins Pack. Deze DLC bundel gaat over de toonbank voor 1,200 MS punten en zal voor €19,95 te koop zijn op de pc. PS3-gamers moeten €23,95 betalen voor deze pack.

Exclusieve DLC content FFXIII-2 voor de Xbox360

Gamers die FFXIII-2 op de Xbox360 halen kunnen nu al uitkijken naar DLC-content die exclusief voor hun uitkomt. Square kondigde namelijk aan dat er een 360-exclusive wapen aan zit te komen voor Final Fantasy XIII-2.

Dit wapen noemen ze "Azrael" en deze kan alleen worden gedragen door Serah. Het wapen zelf zorgt ervoor dat je chain bonus stats omhoog gaan en zal op 10 januari te downloaden zijn voor 80 Microsoft Points.

FFX

[Serie A] AC Milan koploper na zege in Cagliari

AC Milan mag zich minimaal een dag koploper in de Serie A noemen. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri boekte dinsdagavond een 2-0 uitzege bij Cagliari. Milan speelde zonder Nederlanders in de basis. Mark van Bommel viel vijf minuten voor tijd in, Clarence Seedorf en Urby Emanuelson bleven op de bank.

Milan werd al na vier minuten in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Francesco Pisano. Na een uur spelen verdubbelde Zlatan Ibrahimovic de score. Milan komt door de zege op 34 punten, eentje meer dan Juventus en drie meer dan Udinese. Deze clubs komen woensdag nog in actie.

De midweekse speelronde in de Serie A had eigenlijk in augustus al gespeeld moeten worden. Toen gooide een spelersstaking echter roet in het eten.


AC Milan koploper na zege in Cagliari (Foto: Novum)

Project Ogre is een open wereld

Hideo Kojima's nieuwe game, Project Ogre, zal een compleet open wereld zijn. De Metal Gear developer kondigde aan dat in plaats van een bepaalde structuur in een game te hebben ze de gamer zelf de keuzes willen laten maken.

Kojima heeft vorige week de eerst screenshot van Project Ogre online gezet. Op deze screenshot is te zien is hoe een soldaat om een tank heen sneakt. Toen was er nog niet veel bekend over dit spel. Nu hebben ze wat meer informatie vrij gegeven.

Om te voorkomen dat de game namelijk lineair gaat worden, hebben ze besloten om de speler zelf vanaf het begin de keuzes te laten maken. Zo zullen bepaalde acties ervoor zorgen dat er andere wegen vrijgespeeld worden in het spel die andere niet hebben unlocked. Ze hopen zo ervoor te zorgen dat mensen het spel meerderemalen uitspelen om uiteindelijk de verschillende eindes te zien.

Zijn studio, Kojima Productions, is deze game aan het bouwen op de Fox Engine. Deze engine moet ervoor zorgen dat er gemakkelijker aan multiplatform gewerkt kan worden en er realistische characters gemaakt kunnen worden.

Oudejaarsconference P&W trekt 1,2 mln kijkers

De uitzending van Pauw & Witteman (P&W), met daarin geheel de Oudejaars van de Straat, heeft dinsdag bijna 1,2 miljoen kijkers weten te trekken. De eenmalige conference, waarin het publiek zelf grappen in kon sturen, werd gepresenteerd door cabaretier Dolf Jansen.

"Britt belt 144 als de WC Eend op is" en "Henk Bleker. Tijdens het kabinetsberaad schoof hij een briefje naar Maxime Verhagen met de tekst: 'Als je vanavond samen met je moeder wil kijken hoe ik seks heb met jouw vrouw, kan dat.'", luidde enkele van de in totaal 3000 ingezonden grappen.

Bekijk hier de hele Oudejaars van de Straat.


Oudejaarsconference P&W trekt 1,2 miljoen kijkers (Beeld: Pauw & Witteman)

'Hiddink bijna akkoord met Anzhi'

Guus Hiddink is bijna rond met het Russische Anzi Makhachkala. De club hoopt de Nederlander snel te kunnen presenteren als technisch adviseur. De wereldburger uit Varsseveld is momenteel op vakantie in Afrika en Anzhi wil bij terugkomst de besprekingen met Hiddink afronden.

Volgens Russische media kan Hiddink voor twee jaar tekenen in Dagestan en gaat hij jaarlijks ongeveer acht miljoen euro opstrijken. De Russische club heeft genoeg geld te besteden, hetgeen afgelopen zomer al bleek met het aantrekken van aanvaller Samuel Eto'o. De Kameroener krijgt naar verluid een bedrag van twintig miljoen euro per jaar voor zijn diensten.

Enige tijd geleden was de Braziliaan Roberto Carlos speler/trainer van de Russische club, maar het trainersstokje is inmiddels overgegeven aan Andrey Gordeev. Hierdoor is Roberto Carlos weer alleen speler van de Russische club, waar verder onder meer Balász Dzsudzsák en Mbark Bousouffa onder contract staan.

'Newcastle in de markt voor Vertonghen'

Newcastle United hoopt zich komende zomer te versterken met Jan Vertonghen. De Ajax-aanvoerder heeft nog een contract tot 2013. Volgens De Telegraaf heeft Newcastle aangeklopt bij het managementbureau van de Belg Nakhli Mondial.

Volgens de berichtgeving zal Vertonghen de aanbieding van The Magpies naast zich neerleggen, maar wil hij het verhaal van de club eerst aanhoren. Vertonghen heeft in Amsterdam nog een verbintenis tot 2013, waardoor Ajax komend jaar genoodzaakt is om de Belg te verkopen als de club nog iets aan hem wil verdienen. Afgelopen zomer was Manchester City nog geïnteresseerd in Vertonghen, maar daar is al enige tijd niets van vernomen.

Met Ajax maakt Vertonghen zich momenteel op voor de laatste wedstrijd voor de winterstop. Woensdagavond komt AZ naar de ArenA voor de achtste finales van de KNVB Beker. De eerdere ontmoeting tussen de twee teams dit seizoen eindigde in 2-2.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een Rayman Origins-goodiepakket te winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet de speelbare vriend van Rayman in Rayman Origins? Het antwoord is Globox.

De gelukkige die het Rayman Origins-goodiepakket in de brievenbus mag verwachten is Maureentje. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Respawn teaset game met onduidelijke beelden

Respawn Entertainment heeft een erg onduidelijke teaser vrijgegeven voor hun eerste game. De studio van voormalig Infinity Ward-medewerkers Jason West en Vince Zampella, makers van de Call of Duty-serie, heeft afgelopen zomer al een eerste beeld uitgebracht en daar is nu een tweede bijgekomen.

Zo onduidelijk en vervaagd als het eerste plaatje is, de tweede geeft nog minder duidelijkheid. Er zit niets anders op dan te wachten tot er duidelijkere informatie vrijkomt over het spel. Voor de volledigheid staan hieronder zowel de teaser van afgelopen zomer als de recente.

Respawn Entertainment Teaser1

Respawn Entertainment Teaser2

'Kim Jong-un moet macht gaan delen'

De nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, zal zijn macht moeten delen met een oom en met het leger. Dat houdt een verandering in van een solistisch leiderschap naar een meer collectieve aanpak. Persbureau Reuters meldde dat woensdag op basis van een bron met nauwe banden met Pyongyang en Peking.

Het Noord-Koreaanse leger heeft trouw gezworen aan Kim Jong-un, die aan de macht is gekomen nadat zijn vader Kim Jong-il afgelopen weekend stierf. Een coup van het leger lijkt op dit moment dan ook onwaarschijnlijk, aldus de bron.

Reuters wilde de naam van de bron niet melden, maar gaf wel aan dat deze in eerdere gevallen ook correcte informatie heeft verstrekt.

'Kim Jong-un moet macht gaan delen'
'Kim Jong-un moet macht gaan delen' (Foto: ANP)

VGZ wil miljoenen terug van ziekenhuizen

Enkele ziekenhuizen hebben zorgverzekeraar VGZ laten weten dat zij in de problemen komen als zij voor het einde van het jaar miljoenen euro's aan voorschotten moeten terugbetalen. VGZ wil van 30 ziekenhuizen honderden miljoenen euro's terug. Het gaat om voorschotten die de verzekeraar heeft gegeven op behandelingen.

Een woordvoerster van VGZ zei woensdag dat de zorgverzekeraar met de ziekenhuizen in gesprek gaat. "Het laatste wat we willen is ziekenhuizen in de problemen brengen", zei ze. Ze bevestigde daarmee soortgelijke berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Justitie start onderzoek advocatenkantoor

Het Openbaar Ministerie in Groningen begint een strafrechtelijk onderzoek naar het in opspraak geraakte advocatenkantoor Tiebout.

Dat kantoor zou jarenlang op grote schaal overheidsgeld hebben aangevraagd op naam van kantoorgenoten om zo veel meer overheidsgeld binnen te kunnen krijgen dan wettelijk is toegestaan. Het onderzoek volgt op een aangifte van de Raad voor Rechtsbijstand, de organisatie die het overheidsgeld beheert voor de gefinancierde rechtsbijstand.

Justitie start onderzoek advocatenkantoor
Justitie start onderzoek advocatenkantoor (Foto: ANP)

Dries Roelvink was rapporteur Michelin

Dries Roelvink heeft jarenlang van culinaire hoogstandjes genoten als rapporteur van Michelin. De 52-jarige volkszanger testte naar eigen zeggen drie jaar lang verschillende restaurants.

Roelvink rolde toevallig in het wereldje, nadat hij vanaf 1997 regelmatig meeging met een vriend die officieel Michelin-rapporteur was. "Samen genoten we van de meest fantastische gerechten of baalden als een dinergang niet helemaal aan onze hoge eisen voldeed", vertelt Roelvink in het AD.

Toen zijn maatje langdurig ziek werd, besloot Dries in zijn eentje op pad te gaan. "Ik heb zeer regelmatig onder zijn naam de rapportages naar Michelin gestuurd." Toen hij onder zijn eigen naam ging rapporteren, moest de zanger noodgedwongen stoppen met zijn bijbaantje. "Dat ik actief was voor Michelin lekte op de een of andere manier toch uit. Daarna kon ik natuurlijk nergens meer anoniem gaan bikken."

Vita-batterij heeft langere adem dan 3DS

De batterij van de PlayStation Vita gaat meer dan een uur langer mee dan de batterij van de Nintendo 3DS wanneer beide systemen worden gespeeld op het hoogste mogelijke instellingen.

Een Japanse YouTuber testte drie opgeladen handhelds. Hij bekeek de PlayStation Vita, een Nintendo 3DS en een PSP-3000. De 3DS overleed als eerste met twee uur en 35 minuten op de klok. Vervolgens kwam de Vita, die uitviel na drie uur en 47 minuten. De PSP is de overduidelijke winnaar met een duur van negen uur.

Op de Nintendo 3DS draaide Monster Hunter Tri G, de Vita speelde Uncharted en de PSP Monster Hunter Portable Third. Allen waren ingesteld op een optimale helderheid en volume, bij de Nintendo 3DS werd de 3D-slider helemaal naar boven gezet. De 3DS had een standaard 1300mAh-batterij, de batterij van de Vita was een 2210mHa en de PSP had een speciale 2200mAh-batterij.

Sony beweerde  oorspronkelijk dat de PlayStation Vita-batterij tussen drie en vijf uur moet meegaan, eenzelfde claim werd door Nintendo gedaan over de batterij van de Nintendo 3DS.

Export 'doodstraf-drugs' aan banden

De Europese Commissie stelt strenge regels in voor de export van middelen die voor executies met dodelijke injectie kunnen worden gebruikt. Die zijn in de VS nu al lastig te verkrijgen.

Exporteurs moeten aan kunnen tonen dat hun waren niet voor executies zullen worden gebruikt, noch voor 'marteling of andere wrede onmenselijke behandelingen of straffen', aldus de Commissie. De aangescherpte regels hebben onder meer betrekking op het verdovingsmiddel natriumthiopental, waarvan het gebruik bij executies in de VS wettelijk is vastgelegd.

Sommige Amerikaanse staten leggen noodvoorraden van het middel aan; anderen stappen over op pentobarbital, dat tevens als geneesmiddel tegen epilepsie wordt gebruikt. Dit valt echter ook onder de nieuwe regels.

Eerder dit jaar dwong een Britse mensenrechtengroepering via de rechter een exportverod van natriumthiopental naar de VS af. Ook een Indiase fabrikant levert niet meer aan Amerikaanse gevangenissen.

De gestopte uitvoer zou al tot een aanzienlijke daling in het aantal executies in de VS hebben geleid. Het is evenwel de vraag hoe lang het zal duren eer de tekorten in de gevangenissen teniet worden gedaan door een land zonder dergelijke exportbeperkingen.

Kamer voor dodelijke injecties, VS (Wikimedia) 
Kamer voor dodelijke injecties (foto: State of California, licentie: publiek domein)

Vita-games tot in 2013 al ingepland

Sony heeft zijn gamereleases voor de PlayStation Vita tot ver in 2013 ingepland, volgens de Shuhei Yoshida, de baas van SCE Worldwide Studios.

Yoshida vertelt dat het bedrijf over het algemeen de software tot drie jaar al zou kunnen plannen, maar door het gemak van ontwikkelen op de Vita zouden daar nog nieuwe titels bij kunnen komen die op dit moment nog niet eens bekend zijn.

"We hebben een vrij stevige planning tot en met 2013, maar omdat PlayStation Vita ons de mogelijkheid geeft om te werken aan kleinere titels als Escape Plan en Sound Shapes weet ik zeker dat we nog gaan werken aan meer games dan we zelf weten op dit moment", legt hij uit. "Naast de launchtitels hebben we LittleBigPlanet, Resistance: Burning Skies, ModNation: Road Trip en Killzone al aangekondigd."

Hij voegt eraan toe dat Sony heeft geleerd van de fouten die zijn gemaakt naar aanleiding van de PSP, waarbij de PlayStation 3 al snel de aandacht kreeg na de release van de handheld, waardoor er al snel minder PSP-games vanuit Sony studio's zelf kwamen.

"In het verleden zijn we gestart met PSP en vervolgens verschoof onze aandacht op de PS3 toen die in zicht kwam, dat was een vergissing. Dus met PS Vita werken wij aan een enorm aantal titels en zijn we van plan om een constante aanvoer van uitstekende games te leveren."

De nieuwe handheld van Sony is al uit in Japan, wij moeten nog tot 22 februari wachten.

Vita

Ouders verkeersdoden woest over vrijlating

De ouders van twee doodgereden Belgische meisjes zijn woest dat de verdachte al na 2 weken is vrijgelaten onder voorwaarden. De Nederlander Bas H. (30) wordt ervan beschuldigd de meisjes te hebben doodgereden met zijn bestelbus. Na het ongeval zou hij zijn doorgereden.

De Amsterdamse rechtbank had de man, die een grote motorzaak heeft in Gilze, vrijgelaten in afwachting van uitlevering aan België. Volgens de rechters is er geen vluchtgevaar.

"Zijn zaak is blijkbaar belangrijker dan ons verdriet", zegt Yvonne De Jagher, moeder van de doodgereden Joyce, woensdag in krant De Standaard.

'Microsoft en Nokia flirten met BlackBerry'

Microsoft en Nokia hebben de afgelopen maanden met het idee gespeeld om een gezamenlijk bod uit te brengen op BlackBerry-maker Research in Motion (RIM). Dat schrijft The Wall Street Journal woensdag op basis van ingewijden.

De status van de gesprekken is onbekend. RIM staat al tijden onder druk, onder andere door concurrentie van Apple. De koers van het aandeel kelderde onlangs verder na teleurstellende kwartaalcijfers. Analisten en beleggers riepen hardop dat het bedrijf zijn bestuur moet veranderen of in de verkoop moet.

'Microsoft en Nokia flirten met BlackBerry'
'Microsoft en Nokia flirten met BlackBerry' (Foto: ANP)

Verkeersborden aangepast voor kleurenblinden

De tekens op verkeersborden krijgen een dun wit randje zodat kleurenblinden de borden beter kunnen aflezen. Dat kondigt minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vrijdag aan, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.

Ongeveer zevenhonderdduizend Nederlanders kunnen bepaalde kleuren niet van elkaar onderscheiden. Het rood-blauwe stopverbod zien sommigen bijvoorbeeld als een grijze massa. Ook andere borden zijn voor hen soms moeilijk te herkennen. Door witte randjes op het bord aan te brengen kunnen zij toch zien wat de bedoeling is. Het is niet duidelijk wat de aanpassing gaat kosten.

Adviesbureau Blind Color, dat al langer pleit voor het aanpassen van verkeersborden, vindt volgens de krant dat ook de matrixborden moeten worden aangepast. De rode kruisen die er soms op verschijnen zouden voor sommige kleurenblinden onzichtbaar zijn. In Zwitserland zijn de kruisen daarom al oranjerood gemaakt.

Dodental overstromingen Filipijnen boven de duizend

Het dodental als gevolg van de overstromingen in het zuiden van de Filipijnen is opgelopen tot boven de duizend. Dat maakten de autoriteiten woensdag bekend. Nog altijd worden veel mensen vermist.

In totaal zijn er nu 1002 doden geteld, onder wie 650 in Cagayan de Oro en 283 in de stad Iligan.

Afgelopen vrijdag hield een tropische storm huis in het gebied, gevolgd door plotselinge overstromingen in het holst van de nacht. Veel mensen werden dan ook in hun slaap door het water overvallen.

De Filipijnse president Benigno Aquino kondigde dinsdag de nationale noodtoestand af en beloofde dat de regering 'haar best zal doen te voorkomen dat een dergelijke tragedie zich herhaalt'.

Homoseks kan in nieuwe christelijke lesmethode niet

Seksualiteit hoort thuis in een huwelijksrelatie tussen een man en een vrouw. Die stelling wordt ingenomen in een nieuwe christelijke lesmethode waarin jongeren zelf een mening over het thema moeten vormen, zegt auteur Henrieke Remmink woensdag in het Nederlands Dagblad.

De methode wordt ontwikkeld voor het reformatorisch en orthodox-christelijk onderwijs. Homorelaties worden daarin volgens de auteur niet expliciet afgewezen. De stellingname is volgens haar niet bedoeld om een mening op te leggen. "Het heeft geen zin om een standpunt op te leggen.Veel jongeren zijn het dan bij de deur van het klaslokaal al weer vergeten."

Voorlichting over homoseksualiteit is door minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) verplicht gesteld. Remmink schreef eerder dit jaar een boek over ouders van homoseksuele kinderen. Zij hoopt dat scholen, kerken en ouders deze opdracht breder aanpakken, 'zodat echt openheid ontstaat over homoseksualiteit'.

De reformatorische scholenkoepel VGS heeft volgens de krant al positief op de nieuwe methode gereageerd.

Volgende Dragon Age zal Skyrim-invloeden hebben

In een interview heeft Ray Muzyka, de baas bij BiowWare, aangegeven dat het volgende deel in de Dragon Age-reeks trouw blijft aan de vorige delen, maar dat het ook nieuwe invloeden van andere spellen zoals Skyrim zal hebben.

Muzyka legt in het interview uit dat het ontwikkelteam geluisterd heeft naar de fans en dat het bedrijf de kritiek op Dragon Age 2 ter harte zal nemen. "De volgende Dragon Age zal de beste features van de eerdere Dragon Ages hebben, maar het zal ook een hoop dingen hebben die spelers aantrekkelijk vinden in spellen die nu uit zijn en die het openwereld-gevoel erg goed benaderen", zegt hij.

"We kijken erg goed naar Skyrim", voegt hij toe. "We vinden het leuk. We zijn grote bewonderaars van Bethesda en het produkt. We denken dat we mooie dingen kunnen doen."

Een nieuwe Dragon Age-game is nog niet officieel aangekondigd, maar Muzyka kan niet wachten om hun volgende game aan te kondigen. "Ons doel is om onze fans te verrassen en te laten genieten", legt hij uit. "Ik heb de laatste weken iets gezien dat echt de toekomst van die franchise is, ik kijk er zo erg naar uit om dat aan te kondigen."

Trailer: The Hobbit: An Unexpected Journey

De eerste trailer voor de eerste van twee Hobbit-films is vannacht vrijgegeven. In de promotiebeelden voor The Hobbit: An Unexpected Journey zien we de eerste glimpsen van Middle-Earth sinds The Lord of the Rings.

De twee films vertellen het verhaal van Bilbo Baggins, een hobbit en de oom van LOTR-hoofdfiguur Frodo, die op een dag op reis gaat met de tovenaar Gandalf om het goud van de draak Smaug terug te stelen. In de trailer zijn beelden te zien die zowel herinneringen aan het boek oproepen, als teruggrijpen naar de eerdere films van Peter Jackson over Middle-Earth.

The Hobbit: An Unexpected Journey draait vanaf december volgend jaar. Deel twee: The Hobbit: There and Back Again, verschijnt een jaar later.

PVV vreest 'milieuoorlog' met VS, Rusland, China en India

De PVV-fractie in het Europees Parlement heeft de Europese Commissie opgeroepen om het EU-systeem voor CO2-emissiehandel op 1 januari niet eenzijdig in te voeren. De partij vreest tegenmaatregelen van enkele grote landen.

Alle luchtvaartmaatschappijen, ook niet-Europese, zullen via het EU ETS-systeem CO2-uitstootrechten moeten betalen wanneer ze luchthavens in de EU aandoen. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben hierover een klacht bij het Europees Hof van Justitie ingediend, waarover vermoedelijk woensdag wordt geoordeeld.

In de VS is bovendien al een wet door het Congres aangenomen die Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt om aan het systeem deel te nemen, stelt de partij.

Ook andere tegenstanders, waaronder Rusland, China en India, hebben met tegenmaatregelen gedreigd. Volgens de PVV zal het systeem tot handelsoorlogen met deze landen leiden en loopt de concurrentiepositie van de Europese luchtvaartsector gevaar.

Schiphol, vliegtuig (AP)

Amerikaanse Xbox Dashboard vult zich met apps

Langzaam maar zeker beginnen de features en apps binnen te stromen voor het nieuwe Xbox dashboard. Vanaf gisteren is daar weer een nieuwe reeks aan video-apps bijgekomen waaronder de UFC-app en VUDU, een filmservice die de nieuwste film direct naar je console streamt.

De meeste apps komen alleen uit in Amerika en Engeland. Voor Nederland is in de meest recente reeks video-apps alleen Dailymotion beschikbaar.

UFC App voor Xbox Live

Hier is de complete lijst met de landen waar het beschikbaar is:
*4 on Demand (C4) -- Verenigd Koninkrijk
*ABC iView (Australian Broadcasting Corp.) -- Australië
*Dailymotion -- Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hong Kong, Hongarije, Ierland, India, Italië, Korea, Mexico, Nederland, Nieuw Zeeland, Norwegen, Polen, Rusland, Singapore, Zuid Afrika, Spanje, Zweden, Zwitzerland , Taiwan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
*Demand 5 (Five) --   Verenigd Koninkrijk 
*M6 -- Frankrijk
*MSN Video -- Frankrijk
*UFC on Xbox LIVE (UFC) -- Canada,  Verenigde Staten 
*VUDU (Wal-Mart) -- Verenigde Staten

Drie miljoen keer zombies voor Dead Island

Uitgever Deep Silver heeft drie miljoen exemplaren van hun zombieknaller Dead Island verkocht. Het bedrijf had al eerder aangegeven dat het twee miljoen keer over de toonbank was gegaan in de releasemaand.

"Dead Island heeft heel erg goed verkocht in december en we zijn blij dat het goede verkoopcijfers heeft gehouden sinds de release in september", geeft Aubrey Norris, Marketing & PR-manager van Deep Silver aan.

Dead Island is uitgekomen voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Dead Island

Skyward Sword-bug opgelost middels Wii-kanaal

Nintendo heeft een programma ter beschikking gesteld om de eerder gemelde bug in Zelda: Skyward Sword te repareren. Het programma is vandaag in Japan te downloaden in de vorm van de 'Zelda Data Restoration Channel'.

Omdat de Wii geen update-functie voor spellen heeft wil Nintendo op deze manier de game repareren. De bug zorgt voor problemen in bepaalde gevallen, waardoor je niet meer verder kunt. Je savegame wordt nu gepatched om te zorgen dat je de juiste stappen in het spel kan uitvoeren om wel verder te geraken. Wanneer de update in het Westen beschikbaar komt is nog niet bekend. Als het zo ver is, is het een kwestie van de patch uit de shop downloaden, starten en de instructies volgen.

Zelda-patchkanaal

App voor luchtkwaliteit steden

Bijna 100 Europese steden hebben gezamenlijk een app ontwikkeld waarmee je kunt zien hoe de luchtkwaliteit in een bepaalde stad of randstedelijk gebied is. Ook is het mogelijk de luchtkwaliteit van de verschillende stedelijke gebieden met elkaar te vergelijken.

Dat meldde de Milieudienst Rijnmond dinsdag. Het gaat om Citeair, een netwerk van 92 steden met onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De milieudienst stelt de informatie van haar luchtmeetnet beschikbaar.

Duizenden Egyptische schrijfsels in rook op

Vrijwilligers in witte labjassen, handschoenen en maskers staan achter op een pick-uptruck aan de oever van de Nijl in Caïro. Ze doorzoeken zakken met zeldzame, tweehonderd jaar oude manuscripten die niet veel meer dan as zijn.

De groep vrijwilligers, van academici tot ontzette burgers, heeft de afgelopen twee dagen geprobeerd te redden wat er te redden valt. Van de 192 duizend boeken, dagboeken en andere schrijfsels is na de afgelopen dagen van geweld in Caïro weinig meer over.

Het Institute d'Egypte, dat aan het einde van de 18e eeuw door Napoleon Bonaparte werd opgezet tijdens de Franse invasie van Egypte, vatte afgelopen weekend vlam tijdens de onlusten tussen het leger en demonstranten. In het gebouw werden duizenden geschriften bewaard, waaronder de 24-delige Description de l'Egypte, waarmee werd begonnen tijdens de Franse bezetting tussen 1798 en 1801.

De Description de l'Egypte bevatte twintig jaar aan observaties van meer dan honderdvijftig Franse academici en wetenschappers. Het was een van de omvangrijkste verzamelingen omschrijvingen van Egyptische monumenten en de beschaving en het leven uit die tijd. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de unieke schrijfsels kunnen worden gered. Het Institute d'Egypte staat na de brand van afgelopen dinsdag op instorten. Het dak heeft het al begeven.

"De verwoesting van zo'n waardevol gebouw betekent dat een groot deel van de Egyptische geschiedenis ten einde is gekomen", zei Mohammed al-Sharbouni, de directeur van het instituut.


Duizenden Egyptische schrijfsels in rook op (Foto: Novum)

Duizenden vrouwen demonstreren in Caïro

Zo'n tienduizend Egyptische vrouwen zijn dinsdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het gewelddadige optreden van het leger tegen vrouwen. De vrouwen werden ter bescherming omringd door een keten van mannelijke betogers.

De vrouwen, met verschillende sociale en religieuze achtergronden, verzamelden zich op het Tahrir-plein en trokken door de straten van de Egyptische hoofdstad. Velen van hen droegen borden met zich mee met daarop beelden van vrouwen die worden mishandeld door Egyptische militairen. Op een van de afbeeldingen was een gesluierde vrouw te zien die deels was ontkleed en in elkaar werd geslagen door militairen. 'Ze zeggen dat ze hier zijn om ons te beschermen, maar ze kleden ons uit', scandeerden de vrouwen.

Voordat het protest voorbij was bood de regerende Opperste Militaire Raad zijn excuses aan voor de 'schendingen'. Het was een onverwachte knieval nadat de raad dagenlang de mishandeling van vrouwen had gebagatelliseerd.

De raad betuigde 'spijt aan de grootse vrouwen van Egypte' en bevestigde opnieuw zijn 'respect en algehele waardering voor de vrouwen van Egypte en hun recht om te demonstreren en effectief en positief deel te nemen aan het politieke leven op weg naar een democratische overgangsperiode'. De raad beloofde de verantwoordelijken voor het geweld te straffen.


Duizenden vrouwen demonstreren in Caïro (Foto: Novum)

Toestand Johannes Heesters kritiek

De toestand van Johannes Heesters is dinsdag 'acuut verslechterd' en is nu kritiek. Dat heeft ziekenhuisdirecteur Thomas Weiler meegedeeld. De familie van de 108-jarige zanger en acteur is bij hem in het ziekenhuis. Heesters werd zaterdagavond met spoed opgenomen en ligt sindsdien op de intensive care.

Drie weken geleden lag Heesters ook al enkele dagen in het ziekenhuis. Zijn 108e verjaardag vierde hij op 5 december echter thuis. Een aanvankelijk gepland verjaardagsgala moest wegens zijn broze gezondheid worden afgezegd.

De in Nederland geboren Heesters is volgens het Guinness Book of Records de oudste actieve acteur ter wereld.


Toestand Johannes Heesters kritiek (Foto: Novum)

Tanja Nijmeijer houdt Nederlands paspoort

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is niet van plan om Tanja Nijmeijer haar paspoort af te nemen. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier opperde dit dinsdag, maar kon op weinig bijval van de minister en van andere fracties rekenen.

Voorafgaand aan het Kamerdebat over Latijns-Amerika zei Ferrier dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om Nijmeijer haar paspoort af te nemen. Nijmeijer is al zo'n tien jaar aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC en Ferrier is de romantisering rondom de Nederlandse beu. Zij wil dat ze als terrorist wordt aangemerkt.

Rosenthal verklaarde dat de FARC als een van de zwaarste terroristische organisaties ter wereld moet worden gezien. Deelname daaraan is strafbaar. Het afnemen van een paspoort kan echter alleen als iemand veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf, en hierdoor niet stateloos wordt. Nijmeijer heeft maar één paspoort, weet Rosenthal.

De oproep van Ferrier kwam haar op hoon van andere Kamerfracties te staan. D66-leider Alexander Pechtold vroeg aan Ferrier of ze had uitgezocht of Nijmeijer twee paspoorten heeft, zodat ze niet stateloos wordt, wat berechting en uitlevering bemoeilijkt. Dat bleek Ferrier niet gedaan te hebben. "Ik ben ook geen jurist", aldus de CDA'er.

Dit wekte bij VVD-Kamerlid Han ten Broeke verbazing. "Het lijkt me evident dat je uitzoekt of Nijmeijer een tweede paspoort heeft voor je zo'n plan lanceert", zei hij. "Het was geen plan, het was een vraag aan de minister of hij dit kon uitzoeken", verdedigde een geïrriteerde Ferrier zich.

Van PvdA-Kamerlid Timmermans kreeg Ferrier ook geen bijval. "Deze hoon is helemaal verdiend", zei hij. Hij hekelde de handelswijze van Ferrier om eerst de media te zoeken met een voorstel en om dit tijdens het debat vervolgens terug te trekken. Bovendien vindt Timmermans dat Ferrier door de kwestie opnieuw aan te halen zelf bijdraagt aan de romantisering van Nijmeijer.


Tanja Nijmeijer houdt Nederlands paspoort (Foto: Novum)

Bleker: drie maanden overleg ritueel slachten

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) denkt drie maanden nodig te hebben om afspraken te maken over het verminderen van dierenleed bij onverdoofd ritueel slachten. Dat schrijft de bewindsman dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker wil met een convenant tussen religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap onder meer afspraken maken over kwaliteitseisen aan slachthuizen, het aantal noodzakelijke halssnedes en de opleidingseisen aan het slachtpersoneel.

De bewindsman presenteerde vorige week tijdens een debat in de Eerste Kamer over het al dan niet verbieden van de rituele slacht onverwacht een compromis op de plannen van Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme. Zij wil een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde haar voorstel.

De Eerste Kamer wijst het wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt echter af en heeft Bleker gevraagd zijn plan uit te werken.

München en Dortmund moeizaam verder in beker

Bayern München en Borussia Dortmund hebben met pijn en moeite de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi bereikt. Bayern won dankzij een doelpunt van Arjen Robben in blessuretijd met 2-1 bij tweedeklasser VfL Bochum. Dortmund was na penalty's te sterk voor Fortuna Düsseldorf, de koploper in de Tweede Bundesliga.

Bayern keek in Bochum lang tegen een achterstand aan, maar kwam in de tweede helft via Toni Kroos langszij. Net voordat de verlenging zou aanbreken, zorgde Robben voor de beslissing. De Nederlander werd aangespeeld door Franck Ribéry en liet doelman Andreas Luthe met een droog schot kansloos.

Dortmund en Düsseldorf hielden elkaar in de Esprit-Arena 120 minuten lang van scoren af. In de strafschoppenserie werd Thomas Bröker de schlemiel. Hij zag zijn slappe inzet gekeerd worden door doelman Roman Weidenfeller.

Ook Hoffenheim en Greuther Fürth bereikten de kwartfinale. Hoffenheim won met 2-1 van Augsburg. Tweededivisionist Fürt won verrassend met 1-0 bij FC Nürnberg.


München en Dortmund moeizaam verder in beker (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.