Scholierenprotest in Amsterdam tegen urennorm

Scholieren verzamelen zich woensdagmiddag op het Museumplein in Amsterdam om te demonstreren tegen de lesurennorm. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwacht ongeveer tienduizend leerlingen van middelbare scholen.

De scholierenbond heeft scholen opgeroepen de leerlingen in staat te stellen om de protestactie tegen de 1040-urennorm bij te wonen. Ook heeft het LAKS bussen geregeld om scholieren uit het hele land naar Amsterdam te vervoeren.

De actie richt zich tegen het verhogen van de lesurennorm in het middelbaar onderwijs. Volgens het LAKS is het voor scholen onmogelijk om aan die verplichting te voldoen en leidt dat tot meer uren waarin scholieren 'opgehokt' worden zonder daadwerkelijk les te krijgen.

Tot grote verontwaardiging van het LAKS wil minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de demonstranten niet toespreken tijdens de bijeenkomst. De minister wil afwachten of de Eerste Kamer instemt met de wetswijziging.

Een eerdere scholierendemonstratie van het LAKS liep uit de hand. De organisatie roept deelnemers met klem op de sfeer vreedzaam te houden.