Makers Crash krijgen miljoenen schadevergoeding

De filmmakers van het drama Crash uit 2004 hebben hun rechtszaak tegen de producent gewonnen. Een Amerikaanse rechter oordeelde dinsdag dat Paul Haggis, Brendan Fraser, Mark Harris en Robert Moresco twaalf miljoen dollar krijgen van verschillende bedrijven van producent Bob Yari. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Volgens de rechter had Yari op slinkse wijze een groot deel van de winst voor de filmmakers verborgen gehouden, waardoor hij ze veel minder hoefde uit te betalen. De eerste claim van zo'n 4,7 miljoen dollar dateert van vier jaar geleden, maar het bedrag liep steeds verder op door toenemende kosten van de rechtszaak.

Volgens de rechter heeft Yari naar eigen zeggen alle winst doorgesluisd naar een derde partij. Hierdoor zou hij technisch gezien geen winst hoeven declareren, waardoor de filmmakers naar hun winstpercentage konden fluiten. "Zo'n constructie is uiteraard absurd", oordeelde de rechter.

Crash was in 2006 al het middelpunt van enkele rechtszaken nadat de film een Oscar voor beste film had gewonnen. Producente Kathy Schulman klaagde Yari aan omdat hij haar zou hebben ontslagen omdat hij niet door de Producers Guild of America (PGA) als producent op de aftiteling stond. Yari sleepte zelf de PGA voor de rechter omdat hij vond dat het toewijzen van zo'n titel arbitrair, geheimzinnig en oneerlijk was.