Export 'doodstraf-drugs' aan banden

Mick (Philosocles)

De Europese Commissie stelt strenge regels in voor de export van middelen die voor executies met dodelijke injectie kunnen worden gebruikt. Die zijn in de VS nu al lastig te verkrijgen.

Exporteurs moeten aan kunnen tonen dat hun waren niet voor executies zullen worden gebruikt, noch voor 'marteling of andere wrede onmenselijke behandelingen of straffen', aldus de Commissie. De aangescherpte regels hebben onder meer betrekking op het verdovingsmiddel natriumthiopental, waarvan het gebruik bij executies in de VS wettelijk is vastgelegd.

Sommige Amerikaanse staten leggen noodvoorraden van het middel aan; anderen stappen over op pentobarbital, dat tevens als geneesmiddel tegen epilepsie wordt gebruikt. Dit valt echter ook onder de nieuwe regels.

Eerder dit jaar dwong een Britse mensenrechtengroepering via de rechter een exportverod van natriumthiopental naar de VS af. Ook een Indiase fabrikant levert niet meer aan Amerikaanse gevangenissen.

De gestopte uitvoer zou al tot een aanzienlijke daling in het aantal executies in de VS hebben geleid. Het is evenwel de vraag hoe lang het zal duren eer de tekorten in de gevangenissen teniet worden gedaan door een land zonder dergelijke exportbeperkingen.

Kamer voor dodelijke injecties, VS (Wikimedia) 
Kamer voor dodelijke injecties (foto: State of California, licentie: publiek domein)