Britse agente verdachte in omkoopschandaal

Redactie

Een Britse politieagente is woensdag gearresteerd op verdenking van corruptie en ambtsmisbruik. Ze zou de roddelpers tegen betaling informatie hebben doorgespeeld. De verdachte is een 52-jarige agente uit Essex, in het zuidoosten van Engeland.

Een onderzoek dat loopt naar omkoping van de politie door de roddelpers heeft tot nu toe geresulteerd in acht arrestaties. Het is voor het eerst dat een politieagent in actieve dienst is aangehouden. Een van de andere verdachten is een journalist van de krant The Sun.

Het onderzoek houdt verband met onderzoeken naar het onderscheppen van voicemailberichten en het hacken van computers door boulevardkranten. Een voormalige journalist van de Daily Mirror getuigde woensdag voor een onderzoekscommissie van het Lagerhuis die de ethische mores van de Britse journalistiek tegen het licht houdt dat oud-hoofdredacteur Piers Morgan van de inmiddels opgeheven krant van de afluisterpraktijken geweten moet hebben.

"Bij de krant gebeurde niets zonder zijn medeweten", zei de journalist, James Hipwell. Hij zei niet te kunnen bewijzen dat Morgan actief bij de praktijken betrokken was, maar noemde het ondenkbaar dat hij er niet van wist.