Oom en tante staan jonge Kim voorlopig bij

De jonge en onervaren Kim Jong Un steunt als leider van Noord-Korea op zijn oom en tante, die hem in de periode van de machtswisseling bijstaan. Deskundigen zeggen dat de jonge Kim de ervaring van zijn vaders vertrouwelingen hard nodig heeft om zich op de machtsovername voor te bereiden.

Waar de zaterdag overleden Kim Jong Il zich twintig jaar aan de zijde van zijn vader Kim Il Sung kon voorbereiden op het leiderschap werd Kim Jong Un pas vorig jaar naar voren geschoven als zijn vaders opvolger. Zijn onervarenheid werd ongewild benadrukt tijdens een korte herdenkingsceremonie bij de lijkbaar van zijn vader. De jonge Kim, die naar schatting 27 of 28 jaar oud is, werd omringd door zestigers, zeventigers en tachtigers.

Wanneer de officiële overdracht van de macht op Kim Jong Un plaatsvindt is nog niet bekend, maar het kan maanden of jaren duren. Kim Jong Il hanteerde een rouwperiode van drie jaar na de dood van zijn vader voordat hij het leiderschap officieel op zich nam. Mogelijk blijft Kim Jong Un voorlopig op de achtergrond en laat hij het alledaagse bestuur over aan een groep regenten.

John Park van het Amerikaanse Vredesinstituut noemde de oom en tante van Kim Jong Un, Jang Song Thaek en Kim Kyong Hui, 'belangrijke pijlers' voor zijn leiderschap. Toch is het de vraag of hun invloed en macht na het heengaan van Kim Jong Il niet zullen afbrokkelen.

Een belangrijke geruststelling voor de jonge Kim is dat Noord-Korea alleen bekend is met de heerschappij door de Kim-dynastie. Militaire en politieke leiders zullen een succesvolle machtswisseling als essentieel beschouwen voor hun eigen overleven. Als de macht overgaat op een ander dan Kim ontstaat een situatie waarin het ieder voor zich is.


Oom en tante staan jonge Kim voorlopig bij (Foto: Novum)