Duizenden vrouwen demonstreren in Caïro

Zo'n tienduizend Egyptische vrouwen zijn dinsdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het gewelddadige optreden van het leger tegen vrouwen. De vrouwen werden ter bescherming omringd door een keten van mannelijke betogers.

De vrouwen, met verschillende sociale en religieuze achtergronden, verzamelden zich op het Tahrir-plein en trokken door de straten van de Egyptische hoofdstad. Velen van hen droegen borden met zich mee met daarop beelden van vrouwen die worden mishandeld door Egyptische militairen. Op een van de afbeeldingen was een gesluierde vrouw te zien die deels was ontkleed en in elkaar werd geslagen door militairen. 'Ze zeggen dat ze hier zijn om ons te beschermen, maar ze kleden ons uit', scandeerden de vrouwen.

Voordat het protest voorbij was bood de regerende Opperste Militaire Raad zijn excuses aan voor de 'schendingen'. Het was een onverwachte knieval nadat de raad dagenlang de mishandeling van vrouwen had gebagatelliseerd.

De raad betuigde 'spijt aan de grootse vrouwen van Egypte' en bevestigde opnieuw zijn 'respect en algehele waardering voor de vrouwen van Egypte en hun recht om te demonstreren en effectief en positief deel te nemen aan het politieke leven op weg naar een democratische overgangsperiode'. De raad beloofde de verantwoordelijken voor het geweld te straffen.


Duizenden vrouwen demonstreren in Caïro (Foto: Novum)