Spaans smurfendorp blijft blauw

Om als decor voor het smurfendorp te kunnen dienen, werden alle huizen van het Spaanse dorpje Juzcar helemaal blauw geverfd. Sony bood van tevoren aan om na de opnamen alles weer netjes in de oorspronkelijke witte staat terug te brengen. Maandag stemden de inwoners van Juzcar echter massaal voor het behoud van de mooie smurfblauwe geveltjes.

Gedurende de laatste zes maanden bezochten ongeveer tachtigduizend mensen Juzcar, terwijl voor de blauwe invasie het dorpje slechts kon rekenen op een magere driehonderd toeristen. Met het oog op de huidige crisis zijn de inwoners van Juzcar maar wat blij met deze aandacht. De toeristen worden bij een bezoek getrakteerd op schilderwedstrijden en kermisattracties met de smurfen als thema. Het is zelfs mogelijk om huwelijksplechtigheden te laten voltrekken in het teken van de smurfen. Echter, het is te hopen dat de muzieksmurf díe gebeurtenis aan zich voorbij laat gaan.

De in totaal 175 huizen in Juzcar blijven dus tot nader order blauw net als de kerk en de bijbehorende begraafplaats. In totaal heeft men ongeveer 400 liter verf nodig gehad. Bekijk het (Spaanstalige) filmpje hieronder voor een indruk.