Tanja Nijmeijer houdt Nederlands paspoort

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is niet van plan om Tanja Nijmeijer haar paspoort af te nemen. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier opperde dit dinsdag, maar kon op weinig bijval van de minister en van andere fracties rekenen.

Voorafgaand aan het Kamerdebat over Latijns-Amerika zei Ferrier dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om Nijmeijer haar paspoort af te nemen. Nijmeijer is al zo'n tien jaar aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC en Ferrier is de romantisering rondom de Nederlandse beu. Zij wil dat ze als terrorist wordt aangemerkt.

Rosenthal verklaarde dat de FARC als een van de zwaarste terroristische organisaties ter wereld moet worden gezien. Deelname daaraan is strafbaar. Het afnemen van een paspoort kan echter alleen als iemand veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf, en hierdoor niet stateloos wordt. Nijmeijer heeft maar één paspoort, weet Rosenthal.

De oproep van Ferrier kwam haar op hoon van andere Kamerfracties te staan. D66-leider Alexander Pechtold vroeg aan Ferrier of ze had uitgezocht of Nijmeijer twee paspoorten heeft, zodat ze niet stateloos wordt, wat berechting en uitlevering bemoeilijkt. Dat bleek Ferrier niet gedaan te hebben. "Ik ben ook geen jurist", aldus de CDA'er.

Dit wekte bij VVD-Kamerlid Han ten Broeke verbazing. "Het lijkt me evident dat je uitzoekt of Nijmeijer een tweede paspoort heeft voor je zo'n plan lanceert", zei hij. "Het was geen plan, het was een vraag aan de minister of hij dit kon uitzoeken", verdedigde een geïrriteerde Ferrier zich.

Van PvdA-Kamerlid Timmermans kreeg Ferrier ook geen bijval. "Deze hoon is helemaal verdiend", zei hij. Hij hekelde de handelswijze van Ferrier om eerst de media te zoeken met een voorstel en om dit tijdens het debat vervolgens terug te trekken. Bovendien vindt Timmermans dat Ferrier door de kwestie opnieuw aan te halen zelf bijdraagt aan de romantisering van Nijmeijer.


Tanja Nijmeijer houdt Nederlands paspoort (Foto: Novum)