Reglement liet Nijhuis geen keus

Arbiter Bas Nijhuis had volgens de reglementen van de KNVB geen keuze met het geven van een rode kaart aan AZ-doelman Esteban. Dit blijkt uit de reglementen van de KNVB.

Hierin staat onder artikel 12 overtredingen en onbehoorlijk gedrag: "Een speler maakt zich schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt, zonder dat dit in strijd om de bal is. Hij is ook schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt ten opzichte van een ploeggenoot, toeschouwer, wedstrijdofficial of enig ander persoon." Verderop staat in het reglement: "Een gewelddadige handeling kan plaatsvinden, zowel op het speeldveld als daarbuiten; de bal kan al dan niet in het spel zijn." 

Op het moment dat de scheidsrechter de beslissing nam kan ook het volgende bij Bas Nijhuis zijn opgekomen: "Scheidsrechters worden eraan herinnerd dat een gewelddadige handeling vaak leidt tot massale opstootjes; ze moeten dit daarom door krachtig optreden proberen te vermijden. Een speler, wisselspeler of gewisselde speler die zich schuldig maakt aan een gewelddadige handeling moet van het speelveld worden gezonden." 

De beslissing van Nijhuis is daarmee volledig in lijn met de reglementen, zoals de arbiter zelf op de persconferentie na het incident ook aangaf. "Ik ben er als scheidsrechter voor om de regels na te leven. En de regels schrijven in dit geval voor dat ik Estéban een rode kaart moest geven."