FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 november 2010

Scholieren willen hulp Moszkowicz

Twee 15-jarige leerlingen van het Coornhert Lyceum in Haarlem willen de hulp van topadvocaat Bram Moszkowicz of een van zijn kantoorgenoten om hun gearresteerde vriend Mamady C. (22) vrij te krijgen. Hiervoor moet het tweetal wel met drieduizend euro exclusief btw over de brug komen, een 'vriendenprijs' vergeleken met het normale tarief van Nederlands bekendste advocaat.

Leerlingen Babette Kikkert en Ella Koopman zijn een inzamelingsactie onder docenten gestart om het benodigde bedrag bij elkaar te sprokkelen. Tot nu toe heeft deze actie de meiden pas een klein stapje vooruit geholpen, ze hebben zo'n 150 euro opgehaald.

Mamady C. en zijn broer Bemba (20) werden anderhalve week geleden 's nachts gearresteerd tijdens een rit in de Zuidtangent. Aanleiding hiervoor was een ruzie tussen beveiligers van de bus en Bemba, die een broodje zat te eten.

[WTF] Nadal verslaat Djokovic in twee sets

Rafael Nadal heeft ook zijn tweede partij bij de World Tour Finals in Londen gewonnen. De nummer één van de wereld kreeg slechts een set tegenstand van Novak Djokovic: 7-5, 6-2. Door zijn zege is Nadal dichtbij het bereiken van de halve finale van het officieuze wereldkampioenschap. In zijn laatste poulewedstrijd treft hij vrijdag Tomás Berdych.

Nadal en Djokovic maakten er in de 02 Arena een spannende eerste set van. Met soms sterk serveerwerk van de twee tennissers en soms lange rally's kreeg het publiek een afwisselend wedstrijdbeeld te zien. In de vijfde game plaatste Nadal een break, maar Djokovic kwam direct terug.

De Serviër, die tijdens de eerste set tweemaal behandeld werd aan zijn oog omdat zijn contactlenzen irriteerden, leverde in de elfde game nogmaals zijn opslagbeurt in. Nadal serveerde de set vervolgens uit en nam zodoende na 75 minuten een voorsprong.

Direct na het verlies van de eerste set stortte Djokovic ineen en pas bij een achterstand van twee breaks won de nummer drie van de wereld weer een game. Na nog een gamewinst was het afgelopen toen Nadal op eigen opslag zijn eerste matchpoint benutte.

Burgemeester met nazi-uniform niet vervolgd

Een Roemeense burgemeester die in 2009 in het openbaar verscheen in een nazi-uniform is vrijgesproken van rechtsvervolging. Het Roemeense openbaar ministerie heeft dit dinsdag besloten. Rechtengroepen noemden het oordeel een belediging van Holocaustslachtoffers.

De burgemeester van Constanta, Radu Mazare, betrad in juli 2009 tijdens een modeshow een podium gekleed in een authentiek nazi-uniform. Het is in Roemenië echter verboden een swastika te dragen. Mazare bood later zijn excuses aan en ontkende een fascist of antisemiet te zijn.

Het Centrum voor Toezicht op en Bestrijding van Antisemitisme zei dat de beslissing van het openbaar ministerie 'een belediging is voor slachtoffers van de Holocaust die werden omgebracht door mensen die gekleed gingen in dezelfde uniformen'.


Burgemeester met nazi-uniform vrijgesproken van rechtsvervolging (Foto: Novum)

Billy Bob Thornton wil Bad Santa 2

Billy Bob Thornton wil graag een vervolg maken op zijn zwarte kerstkomedie Bad Santa uit 2003. "Dat is inmiddels een klassieke kerstfilm", zegt Thornton tegen de filmwebsite Collider. In de film speelt hij een aan drank verslaafde nietsnut die zich voordoet als Kerstman in een warenhuis om dan op kerstavond het warenhuis leeg te stelen.

"Mensen kijken tegenwoordig met kerst naar It's a Wonderful Life, Miracle on 34th St. en dan naar Bad Santa. Het is een soort verzamelbox geworden", zegt de 55-jarige acteur.

"Er wordt al een tijdje gesproken over een vervolg en ik zou daar best oren naar hebben. Ik heb nog nooit een vervolg op een van mijn films gemaakt, maar bij deze lijkt het me een logische stap."

Het zou wellicht een van de laatste films zijn waarin de acteur een hoofdrol speelt, aangezien hij al een tijdje aangeeft dat de interessante hoofdrollen voor hem opdrogen. Daarom heeft hij ook, na een sabbatical uit Hollywood van twee jaar, zijn zinnen weer gezet op regisseren. Zijn laatste regieklus was Daddy and Them uit 2001.

"Mijn oude schrijfpartner Tom Epperson en ik hebben net een nieuw scenario afgerond. We hebben al een jaar of vijftien niet meer samengewerkt." De bedoeling is de film komend voorjaar op te nemen.

"De film heeft nog geen titel", zegt Thornton eerst met een stalen gezicht. "Nou ja, eigenlijk wel. Die kan ik je best vertellen, misschien dat mensen geïntrigeerd raken. Hij heet Jane Mansfield's Car en is een toppertje, al zeg ik het zelf."


Billy Bob Thornton wil vervolg maken op Bad Santa (Foto: Novum)

Protest Britse studenten tegen hoger collegegeld

Duizenden Britse studenten hebben woensdag in heel Groot-Brittannië geprotesteerd tegen plannen van de regering om de collegegelden te verhogen tot maximaal negenduizend pond per jaar. Op sommige plekken kwam het tot een handgemeen met de politie. Twee agenten raakten gewond, drie demonstranten werden gearresteerd, deelde de politie mee.

In het hele land hielden studenten protestmarsen en sit-ins om hun ongenoegen te uiten over de beslissing om de collegegelden te verhogen tot maximaal negenduizend pond per jaar (10.500 euro). De verhoging is een van de bezuinigingsmaatregelen van de Britse regering.

In het centrum van Londen liepen studenten en scholieren van Trafalgar Square naar het parlement en scandeerden leuzen als 'no ifs, no buts, no education cuts' ('geen als, geen maar, geen onderwijsbezuinigingen'). Sommigen klommen op bushokjes, terwijl enkele anderen een politiebusje aanvielen, de ramen insloegen en graffiti op het voertuig spoten.

"Onderwijs is geen spelletje voor rijke kinderen", zei studente Tash Holway (19). "Als dit doorgaat, verandert de hele industrie. Het gaat niet om talent, maar alleen om wie het betalen kan."

Rijen agenten bewaakten het hoofdkantoor van de Liberale Democraten, de coalitiegenoot van de Conservatieve Partij. De Lib-Dems wekten met name de woede van de demonstranten, omdat zij tijdens de verkiezingen nog pleitten voor afschaffing van de collegegelden, maar deze eis lieten varen toen ze aan de macht kwamen.

'Het spijt me heel erg dat ik in de situatie zit' dat ik mijn belofte niet kan houden, zei partijleider en vicepremier Nick Clegg dinsdag.

In universiteitssteden in het hele land, waaronder Cambridge, Bristol, Liverpool, Sheffield en Leeds, waren demonstraties georganiseerd die duizenden mensen trokken.

Dubbel gevoel bij Preud'homme

Michel Preud'homme zag FC Twente vandaag met 1-0 verliezen bij Internazionale. De ploeg is daardoor uitgeschakeld in de Champions League, maar door de winst van Tottenham Hotspur kunnen de Tukkers wel verder in de Europa League. Preud'homme zag zijn ploeg sterk starten.

"In de eerste helft speelden we een hele goede wedstrijd," zei de Belg tegen de NOS. "We hadden zelfs kansen om te scoren, maar dat doen we niet."

"Je weet van tevoren dat we kansen hebben om te overwinteren en dat zou dan een goede prestatie zijn. Maar we hadden altijd het gevoel dat we meer konden," zo besloot de Belg over de derde plaats van Twente in de poule.

Uitslagen Champions League (24/11/2010)

Naast de 1-0 nederlaag van FC Twente bij Internazionale werden er ook nog zeven andere wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de Champions League. Hieronder een overzicht van de Groepen A tot en met D.


Groep A:

FC Internazionale Milano  (ITA) - FC Twente (NED) 1-0
 55' Cambiasso 1-0

Tottenham Hotspur FC (ENG) - SV Werder Bremen (GER) 3-0
 6' Kaboul 1-0
 45' Modric 2-0
 79' Crouch 3-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Tottenham Hotspur FC (ENG) * 5 3 1 1 10 15-8
2 FC Internazionale Milano (ITA) * 5 3 1 1 10 12-8
3 FC Twente (NED) + 5 1 2 2 5 6-8
4 SV Werder Bremen (GER) 5 0 2 3 2 3-12


Programma dinsdag 7 december
FC Twente (NED) - Tottenham Hotspur FC (ENG)
SV Werder Bremen (GER) - FC Internazionale Milano (ITA)


Groep B:

FC Schalke 04 (GER) - Olympique Lyonnais (FRA) 3-0
 13' Farfán 1-0
 20' Huntelaar 2-0
 89' Huntelaar 3-0

Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) - SL Benfica (POR) 3-0
 24' Zahavi 1-0
 74' Douglas 2-0
 90' Zahavi 3-0


# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Schalke 04 (GER) * 5 3 1 1 10 8-2
2 Olympique Lyonnais (FRA) 5 3 0 2 9 9-8
3 SL Benfica (POR) 5 2 0 3 6 6-10
4 Hapoel Tel-Aviv (ISR) 5 1 1 3 4 5-8


Programma dinsdag 7 december

Olympique Lyonnais (FRA) - Hapoel Tel-Aviv FC (ISR)
SL Benfica (POR) - FC Schalke 04 (GER)


Groep C:

Rangers FC (SCO) - Manchester United FC (ENG) 0-1
 87' Rooney (pen) 0-1

Valencia CF (ESP) - Bursaspor KD (TUR) 6-1
 16' Mata 1-0
 21' Soldado 2-0
 30' Aduriz 3-0
 37' Joaquin 4-0
 55' Soldado 5-0
 69' Batalla 5-1
 78' Dominguez 6-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United FC (ENG) * 5 4 1 0 13 6-0
2 Valencia CF (ESP) * 5 3 1 1 10 14-3
3 Rangers FC (SCO) + 5 1 2 2 5 2-5
4 Bursaspor KD (TUR) 5 0 0 5 0 1-15


Programma dinsdag 7 december
Manchester United FC (ENG) - Valencia CF (ESP)
Bursaspor KD (TUR) - Rangers FC (SCO)


Groep D:

FC Rubin Kazan (RUS) - FC København (DEN) 1-0
 45' Noboa (pen) 1-0

Panathinaikos FC (GRE) - FC Barcelona (ESP) 0-3
 27' Pedro 0-1
 62' Messi 0-2
 69' Pedro 0-3

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona (ESP) * 5 3 2 0 11 12-3
2 FC Kobenhavn (DEN) 5 2 1 2 7 4-4
3 FC Rubin Kazan (RUS) 5 1 3 1 6 2-2
4 Panathinaikos FC (GRE) 5 0 2 2 2 1-10


Programma dinsdg 7 december
FC København (DEN) - Panathinaikos FC (GRE)
FC Barcelona (ESP) - FC Rubin Kazan (RUS)

* = Naar achtste finale Champions League
+ = Naar 1/16e finale Europa League

Machinist treinbotsing Barendrecht had hartkwaal

De treinramp bij Barendrecht, waarbij vorig jaar september twee goederentreinen en een passagierstrein botsten, is mede veroorzaakt door een hartkwaal van een machinist. Dat blijkt uit een autopsie, staat in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat in bezit is van RTV Rijnmond.

De machinist van de passagierstrein raakte zwaargewond. De 56-jarige machinist van de goederentrein van DB Schenker die een hartkwaal had, kwam om het leven. Bij een keuring was duidelijk geworden dat de man een hartprobleem had, maar daar is ten onrechte geen extra onderzoek naar gedaan, zou in het rapport staan.

De man was onderweg van Groningen naar rangeerterrein Kijfhoek twee keer onwel geworden, waarbij hij beide keren een noodstop maakte, schrijft de raad. Treindienstleiders hebben die noodstoppen niet opgemerkt, evenmin als de treinbotsing. Toen de machinist een rood sein negeerde, zat de dienstdoende treindienstleider niet op zijn plek, terwijl hij toen had moeten ingrijpen.

Het sein was uitgerust met een verouderd beveiligingssysteem, genaamd Automatische Trein Beïnvloeding (ATB). Dit sloeg niet aan vanwege de relatief lage snelheid van de trein.

Raadsvoorzitter Pieter van Vollenhoven zei na de botsing al dat alle seinen op het Nederlandse spoornet veiliger gemaakt moeten worden. Het sein bij Barendrecht was nog niet aan de beurt om te worden vervangen, zo bleek vorig jaar, omdat het niet als riskante plaats werd gezien.

Uitslag Internazionale - FC Twente

Vanavond stond de Champions League-wedstrijd tussen Internazionale en FC Twente op het programma. In Milaan verloor de ploeg van trainer Michel Preud'homme met 1-0. Tien minuten na rust scoorde Esteban Cambiasso het enige doelpunt van de wedstrijd. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

Op de slechte grasmat van het Giuseppe Meazza had FC Twente het in de beginfase erg lastig met Inter. De Italiaanse ploeg was in de beginfase al dichtbij de openingstreffer. Wesley Sneijder miste in de derde minuut een enorme kans en een kwartier later belandde een vrije trap van onze landgenoot op de lat. Na een half uur spelen beten de Tukkers van zich af en dit resulteerde in een aantal mogelijkheden.

Zo redde Inter-goalie op fraaie wijze op een harde inzet van Theo Janssen en ook Nacer Chadli was dichtbij een doelpunt. Zijn poging ging echter voorlangs het vijandelijke doel. Ook Inter kreeg nog een mogelijkheid, maar de inzet van Esteban Cambiasso werd geblokt door de goedspelende Thilo Leugers. Met een stand van 0-0 gingen beide ploegen de rust in.

Na de onderbreking was het spelbeeld hetzelfde als in de beginfase van de eerste helft. Inter zocht veelvuldig de aanval en FC Twente kwam nauwelijks onder de druk vandaan. Ditmaal werd er door de Italiaanse ploeg wel een doelpunt gemaakt. Uit een harde vrije trap belandde de bal voor de voeten van Cambiasso. Hij aarzelde niet en schoot de bal beheerst in de hoek achter doelman Nikolai Michailov. Ook na de treffer had Inter het initiatief en scoorde bijna opnieuw. Sneijder, die alleen voor Michailov opdook, schoot echter net naast.

In de slotfase kwam Twente er toch nog een aantal keren gevaarlijk uit. Invaller Denny Landzaat was met een geplaatst schot op de lat het dichtst bij een doelpunt. Ook Luuk de Jong was dichtbij een treffer, maar zijn schot ging net naast het doel. Naarmate het einde naderde, oogde de verdediging van Inter steeds zenuwachtiger. De Italiaanse ploeg hield zich echter staande en daarmee werd de uitschakeling van FC Twente in de Champions League een feit. Internazionale plaatste zich door de driepunter voor de volgende ronde.


 

Internazionale

1 - 0

FC Twente

 55' Cambiasso
 
 
 Gele kaart: Córdoba, Lúcio (Internazionale), Leugers, (FC Twente)
 
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Lannoy (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Castellazi
Córdoba
Lúcio
Materazzi
Zanetti
Biabiany (Santon/80)
Stankovic
Sneijder (Nwankwo/87)
Cambiasso
Pandev (Biraghi/90+2)
Eto'o
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Leugers (Buysse/80)
Ruiz
Brama
De Jong
Janssen
Chadli
Janko (Landzaat/70)

Pedofielgrap Sarkozy oogst kritiek

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zichzelf in de nesten gewerkt. Tijdens een gesprek met journalisten vorige week vrijdag maakte hij een grappig bedoelde opmerking over een pedofiel. Tegenstanders sprongen erbovenop en verweten Sarkozy niet presidentieel te hebben gehandeld.

Vrijdag sprak Sarkozy met journalisten. Die stelden hem vragen over beschuldigingen van corruptie aan zijn adres. De president zei daarop dat journalisten voorzichtig moeten berichten over wat hij 'ongegronde beschuldigingen' noemde. Sarkozy probeerde zijn punt duidelijk te maken door tegen een van de journalisten te zeggen: "Het lijkt me dat jij een pedofiel bent. Wie me dat verteld heeft? Ik ben er gewoon diep van overtuigd."

Iets later, toen Sarkozy weg moest voor een diner, zei een van de reporters: "Ik hoop dat we uw eetlust niet bedorven hebben", waarop Sarkozy antwoordde: "Natuurlijk niet, maak je niet druk, pedofiel", waarna er werd gelachen. Het Franse dagblad Libération maakte het opgenomen interview dinsdag openbaar op zijn website.

De Franse politica Ségolène Royal, de tegenstrever van Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen van 2007, zei dat Franse wetten dergelijke beledigingen verbieden. Sarkozy moet volgens haar dan ook worden gestraft. "Een president moet weten hoe hij kalm blijft, hoe hij zijn woede kan beheersen en rustig kan blijven. Als hij zijn kalmte verliest, dan is dat misschien omdat hij zich ergens schuldig over voelt."

Een vriend van Sarkozy verdedigde de president in een interview met radiozender France-Info en zei dat het om een grap ging. "Jullie journalisten zijn allemaal hetzelfde. Jullie hebben -vergeef me de uitdrukking- de huid van een klein meisje."

Technologische innovatie in LittleBigPlanet 2 trailer

Het is inmiddels al twee jaar geleden dat Media Molecule met hun eerste spel op de markt kwam. LittleBigPlanet, een PlayStation 3-exclusive die draait rond de creativiteit van de spelers, krijgt begin volgend jaar een vervolg.

Media Molecule heeft een reeks feature-ettes uitgebracht. Deze kleine trailers tonen wat er allemaal nieuw is in LittleBigPlanet 2. De nieuwste gaat over de Controlinator, een manier om voorwerpen op het scherm te besturen, zonder dat je sackboy er aan te pas hoeft te komen. Deze trailer is hieronder te bekijken. LittleBigPlanet 2 ligt begin 2011 exclusief voor de PlayStation 3 in de winkelrekken.

Uitslag Roda JC - FC Utrecht

Om 20:00 begon vanavond in de Eredivisie het inhaalduel tussen Roda JC en FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

Roda JC

1 - 1

FC Utrecht

 25' Vormer
   62' Duplan
 
 Gele kaart: De Fauw, Sutchuin Djoum (Roda JC), Nijholt (FC Utrecht)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.280
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Mertens mist strafschop (62)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Sutchuin Djoum
Vormer
Janssen
Bodor (Addo/67)
Junker (Huysegems/46)
Hadouir (Meulens/89)
  Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Duplan
Silberbauer
Maguire
Nijholt (Van Wolfswinkel/82)
Mertens
Demouge

Detox is écht laatste album Dr. Dre

Dr. Dre is niet meer van plan de studio in te duiken voor een nieuw album. De 45-jarige hiphopper, die al vaker aankondigde ermee te kappen, brengt begin volgend jaar zijn plaat Detox nog uit, maar stopt er daarna naar eigen zeggen echt mee.

Dr. Dre is al jaren bezig met Detox en kondigde de komst van het album al in 2000 aan. Hij kon niet altijd de benodigde motivatie vinden. "Het voelde soms als een verplichting in plaats van iets dat ik echt leuk vond om te doen", vertelt de rapper aan het Amerikaanse hiphopmagazine XXL.

"Verschillende keren dacht ik: weet je wat, ik kap ermee", bekent de muzikant. "Alles klinkt tegenwoordig toch hetzelfde." Toch is Dre uiteindelijk tevreden met de plaat, waaraan artiesten als Eminem, Snoop Dogg en Jay-Z meewerkten. "Ik heb er een goed gevoel over."

Ondanks dat hij tevreden is over het resultaat, kondigt de rapper aan dat Detox zijn laatste plaat zal zijn. "Muziek blijft altijd een plaats innemen in mijn leven, maar een nieuw album komt er niet meer", vertelt de rapper. "Ik wil nieuwe talenten blijven scouten en nieuwe artiesten ontdekken, maar daar blijft het bij."

De artiest vindt de tijd rijp om gas terug te nemen en meer tijd door te brengen met zijn familie. "Ik ben nu soms zes dagen per week, zestien tot achttien uur per dag, in de studio te vinden."

Dr. Dre, die als een van de belangrijkste hiphopproducenten wordt gezien, heeft er 27 jaar opzitten in de muziekwereld. "Ik heb gemengde gevoelens over wat ik heb bereikt", bekent de rapper. "Het is ongelooflijk wat ik heb gedaan, maar als vernieuwer denk ik ook: shit, een hoop dingen hadden beter gekund."


Dr. Dre stopt na uitbrengen album Detox (Foto: Novum)

Oppositie Wit-Rusland de straat op ondanks verbod

Duizenden mensen zijn woensdag, ondanks een verbod, in de Wit-Russische hoofdstad Minsk de straat opgegaan. De actievoerders eisten het aftreden van president Aleksander Loekasjenko.

Rond de drieduizend demonstranten verzamelden zich in het centrum van Minsk. Ze hielden posters van Loekasjenko omhoog en riepen hem op af te treden. Oppositieleider Nikolai Statkevitsj noemde de demonstratie het 'wapen' van de Wit-Russische oppositie om 'de dictatuur te bevechten'.

De Wit-Russische autoriteiten hadden de demonstratie verboden. Tientallen agenten werden ingezet, maar er werd niet ingegrepen. Vergelijkbare protesten werden in het verleden vaak met veel geweld uiteengeslagen, waarbij veel demonstranten werden gearresteerd.

Loekasjenko wordt in het Westen scherp bekritiseerd voor pogingen van zijn regering om oppositiegroepen en onafhankelijke media de mond te snoeren.


Oppositie Wit-Rusland protesteert ondanks verbod (Foto: Novum)

Prins William mee naar WK verkiezing

De Engelsen vaardigen een zware delegatie af naar naar Zurich, waar op 2 december de verkiezing voor het WK voetbal van 2018  plaatsvind. De Engelse delegatie zal in Zwitserland worden aangevoerd door Prins William.

De aanwezigheid van de prins is vandaag bevestigd door het Britse koningshuis. Verder zullen voor Engeland ook premier Cameron en (ex) voetballlers David Beckham en Gary Lineker aanwezig zijn. De prins zal voorafgaand aan de stemming op 2 december in Zürich nog praten met leden van het uitvoerend comité.

Zeven Kamerleden ooit veroordeeld

Zeker zeven van de honderdvijftig Kamerleden zijn ooit veroordeeld. Vijf PVV'ers, een VVD'er en een SP'er zijn door de rechter bestraft. Dat meldt RTL Nieuws, dat de politici had gevraagd hun strafrechtelijke veroordelingen openbaar te maken.

Van de PVV, die 24 Kamerleden telt, heeft niet ieder Kamerlid gereageerd. Hero Brinkman weigerde dit om principiële redenen. PVV'er Jhim van Bemmel zegt in juli 2006 veroordeeld te zijn voor valsheid in geschrifte. Hij kreeg een boete van vijfhonderd euro, maar dat heeft hij 'uit privacyoverwegingen' niet aan zijn partij gemeld. Daarnaast kreeg hij in 2000 een boete van vierhonderd gulden wegens rijden onder invloed, maar dat was geen veroordeling.

PVV'er Joram van Klaveren is in 2008/2009 veroordeeld, toen hij nog raadslid was voor de VVD. Hij had onder invloed gereden en weigerde medewerking aan een alcoholonderzoek en kreeg een boete en een tijdelijke rijontzegging opgelegd. Hij heeft dat gemeld bij de PVV.

Eric Lucassen, die de afgelopen tijd al veel in het nieuws was, is veroordeeld tot een boete en een week voorwaardelijke militaire detentie omdat hij als sergeant ontucht pleegde met een ondergeschikte. Daarnaast kreeg hij twee boetes van 51 euro wegens baldadigheid en 'hinderlijk volgen'. Hij had zijn buren in Haarlem lastiggevallen. Hij had dit niet gemeld. Partijleider Geert Wilders heeft hem al ontheven van een aantal woordvoerderschappen.

PVV'er Marcial Hernandez moest van de rechter een boete van 350 euro betalen vanwege te hard rijden en heeft dat gemeld aan de partij. Zijn collega Raymond de Roon kreeg in 2008 of 2009 een boete van zeshonderd euro omdat iemand te snel had gereden in zijn auto. Hij zegt niet te weten wie de bestuurder was.

VVD-Kamerlid Ton Elias kreeg in 1981 een voorwaardelijke ontzegging van zijn rijbevoegdheid nadat hij met alcohol achter het stuur was betrapt. SP'er Paul Ulenbelt werd in 1976 aangehouden met een te hoog alcoholpromillage. Zijn partij was hiervan op de hoogte.

De PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren lieten aan RTL weten dat geen van hun fractieleden ooit is veroordeeld. Ook GroenLinks is 'schoon', hoewel Kamerlid Rik Grashoff is beboet omdat hij reisde zonder treinkaartje. Dit was gemeld aan GroenLinks.

Bijna zevenhonderd misbruikgevallen Duitsland

Slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in Duitsland hebben in totaal 664 zaken gemeld bij een speciaal telefoonnummer. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie woensdag bekendgemaakt. Ruim vierhonderd keer werd het misbruik gepleegd door priesters of monniken.

Psychologen en andere deskundigen hebben sinds het telefoonnummer zes maanden geleden werd opengesteld gesprekken gevoerd met 3400 mensen. In een vervolgonderzoek bevestigden 664 personen misbruikt te zijn. Meer dan 80 procent van hen is herhaaldelijk misbruikt. Een op de tien wilde juridisch advies en 6 procent stelde vragen over schadevergoedingen.

Het telefoonnummer werd op 30 maart opengesteld, nadat het grootschalige misbruik aan de oppervlakte kwam.

Assassins Creed krijgt gratis DLC

Ubisoft heeft de Animus Project Update 1.0 aangekondigd. Voor mensen zoals jij en ik: de eerste multiplayer-DLC voor Assassins Creed: Brotherhood komt binnenkort uit. Een gloednieuwe game-mode en een nieuwe multiplayermap zullen in deze DLC zitten.

De nieuwe Advanced Alliance-modus zal de originele Alliance modus moeilijker maken, met meer uitdagingen voor de spelers. Door onder meer de identificatie van doelwitten te integreren en drie teams van twee spelers in te zetten, zullen Advanced Alliance-teams die hun stealth-technieken gebruiken, beloond worden, zegt Ubisoft.

Mont Saint-Michel is een nieuwe kaart die zich op het rotsachtige Franse eiland van Normandië afspeelt. Het beschikt over smalle straatjes, een klokkentoren en gebouwen waar je op meerdere verdiepingen kunt vechten.

Ubisoft is zo blij met de goede ontvangst van Assassins Creed: Brotherhood dat ze om die reden deze DLC gratis aanbieden. Op 14 december zal de download beschikbaar zijn voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Assassins Creed: Brotherhood DLC

Assassins Creed: Brotherhood

Nederlandse dames uitgeschakeld in ITF Vallduxo

Lesley Kerkhove en Chayenne Ewijk hebben beiden de eerste ronde van het ITF-toernooi in Vallduxo niet overleefd. Kerkhove verloor in drie sets, terwijl Ewijk de partij in de derde set opgaf.

Kerkhove nam het op tegen Diana Stomlega. Nadat beide speelsters een set met 6-4 wonnen, moest de derde set beslissing brengen. De laatste set mondde uit in een tie-break en daarin liet Kerkhove bij een stand van 8-7 een matchpoint liggen. Stomlega sloeg bija een stand van 11-10 wel toe en won de partij.

Volgende week zal Kerkhove opnieuw een toernooi in Spanje spelen. Dan komt de Zeeuwse in actie tijdens het ITF-toernooi van Vinaros.

Ewijk, via de kwalificaties in het hoofdtoernooi gekomen, trof Ximena Hermoso. Onze landgenote won de eerste set knap met 1-6, maar verloor het tweede bedrijf met 7-5. Onze landgenote moest in de derde set bij een 3-1 achterstand met een blessure opgeven. Daardoor plaatste de Mexicaanse Hermoso zich voor de volgende ronde.

Theissen stopt bij BMW Motorsport

Mario Theissen zal per 1 juli volgend jaar terugtreden als baas van BMW Motorsport. Hij wordt bij het Duitse merk opgevolgd door Jens Marquardt die over komt van Toyota. Theissen heeft twaalf jaar de functie bij BMW bekleed.

Theissen zal Marquardt de eerste zes maanden van 2011 in gaan werken. Hij vindt de tijd rijp om te stoppen nu BMW een herstructurering van het autosportprogramma in gang heeft gezet. Zo gaan het merk uit Bayern haar rentree in het DTM maken. "Dit is een goed moment om de leiding aan iemand anders over te dragen en ik ben ervan overtuigd dat we met Jens de juiste man hebben gevonden voor deze functie. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken."

Prent op proef bij Dynamo Dresden

Aanvaller Alexander Prent gaat proberen een contract af te dwingen bij de voormalig Oost-Duitse grootmacht Dynamo Dresden. De 27-jarige speler kwam als laatst uit in Zweden voor Halmstads BK.

Dresden was in het verleden een grote club in het voormalige Oost-Duitsland met acht kampioenstitels. Na de hereniging in Duitsland zakte Dynamo ver weg. "Dynamo Dresden voetbalt nu in de Derde Liga maar heeft de ambitie om te promoveren naar de Tweede Bundesliga, een zéér aantrekkelijke competitie", zei Prent tegen Voetbal International.

"De club leeft, alleen kan ik nog niet goed inschatten hoe noodzakelijk voor hen de komst van een rechteraanvaller is", aldus de oud-speler van NEC en TOP Oss. Prent kwam dinsdag aan in Dresden, waar hij drie dagen op proef is. De aanvaller heeft bij zijn huidige werkgever Halmstads BK een aflopend contract.

Zijn Zweedse avontuur, dat  tweëenhalf seizoen duurde, liep op niets uit. "Zeker de laatste periode kreeg ik weinig kansen. Dat bleek ook uit de momenten dat ik mocht invallen. Dat het contact niet verlengd werd was voor mij geen verrassing, zelf had ik ook voor ogen aan een nieuw buitenlands avontuur te beginnen. De indruk bij Dynamo Dresden is tot nu toe goed. Ik heb onder meer meegespeeld in een lange elf-tegen-elfpartij, ik had het gevoel dat ik wel iets heb laten zien."

Hogenkamp verder in ITF Prenov

Richel Hogenkamp heeft net als Kiki Bertens de volgende ronde van de ITF in het Tsjechische Prenov bereikt. Onze landgenote won in drie sets van Kristyna Pliskova; 6-4, 4-6 en 6-4.

Hogenkamp treft in de tweede ronde de winnares van de partij tussen de als tweede geplaatste Sandra Zahlavova en Dia Evtimova.

Vorige week sneuvelde Hogenkamp nog in de eerste ronde van de Future in Opole.

Unreal 3 voor doe-het-zelvers

Epic Games heeft deze week een update van de gratis Unreal Development Kit (UDK) beta uitgebracht. Met de bijgeleverde editor kun je zelf levels maken, die gebruikmaken van de Unreal 3-engine. Vandaag is er nog een filmpje uitgekomen waarin te zien is wat de Unreal Engine 3 allemaal kan doen.

Met deze update van de UDK is er een extra map en zijn er natuurlijk veel verbeteringen doorgevoerd in de Unreal Editor zelf. De gehele lijst met aanpassingen is hier te vinden. Heb je een leuke PC, ben je creatief en mocht je zelf een level willen maken dan kun je hier de beta downloaden. Voor de mensen die alleen maar willen kwijlen bij de graphics hebben we het demonstratie-filmpje hieronder neergezet.

Blijdorp verrast door eieren komodovaraan

In Diergaarde Blijdorp zijn dinsdag 26 eieren in het verblijf van de komodovaranen gevonden. Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland waar deze reptielen worden gehouden.

Komodovaranen zijn de grootste hagedissen ter wereld en kunnen drie meter lang en tachtig kilo zwaar worden. "De vondst van de eieren is heel bijzonder", zegt een woordvoerder. "De komodovaraan is een kwetsbare diersoort, die heel beperkt voorkomt."

Vorig jaar had Blijdorp met de geboorte van drie komodovaranen een Nederlandse primeur. Die vielen pas op nadat ze waren uitgekomen. "De varanen graven de eieren in en waren daarom onopgemerkt gebleven." Nu de eieren eerder gevonden zijn, hoopt Blijdorp dat er meer uitkomen. De eieren zijn in een broedmachine gelegd.

Blijdorp houdt al sinds 1992 komodovaranen en doet mee aan een Europees fokprogramma. De soort komt oorspronkelijk uit Indonesië.


Blijdop verrast door eieren komodovaraan (Foto: Novum)

Uitslag Willem II - De Graafschap

Vanavond werd in de Eredivisie het restant van het duel tussen Willem II en De Graafschap uitgespeeld. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

Willem II

0 - 1

De Graafschap


   81' Overgoor
 
 Gele kaart: Halilovic, Hutten (Willem II), J. Buijs, Jungschlager (De Graafschap)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: Wedstrijd was op 12 november wegens overvloedige regenval in de 56e minuut gestaakt
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Lampi (Waalkens/80)
Halilovic
Swinkels
Pereira
Sheotahul
Landgren
Lasnik (Hutten/57)
v.d.Heijden
v.Zaanen
Rigters
  Waterman
Nalbantoglu
Wormgoor
J.Buijs (Saeijs/80)
Fränkel
Rose
Hersi (Kujala/90+2)
Jungschläger
Bargas
Poepon (Overgoor/57)
De Ridder

Van Aanholt: "Het ging lekker"

In de Champions League mochten gisteravond Jeffey Bruma en Patrick van Aanholt tegen MSK Zilina aantreden. De Chelsea-spelers wonnen het duel uiteindelijk met 2-1 en met name Van Aanholt wist zich met een schot op de paal en enkele voorzetten te onderscheiden.

"Het ging lekker. Verdedigend heb ik niet veel te doen gehad, maar aanvallend des te meer," zei de 20-jarige verdediger tegen NUsport. Hij mocht van trainer Carlo Ancelotti veel aanvallen. "Ja, hij riep in de eerste helft steeds: ‘Patrick, naar voren, naar voren!’ Nou, dan doe je dat. In de rust wisselde de trainer van systeem, waarna ik helemáál veel aan aanvallen toekwam. Heb je dat schot op de paal van me gezien? Wat een schot, hè. Als ik ’m goed raak, schiet ik wel vaker zo. In het tweede heb ik op vergelijkbare wijze wel eens tegen Derby County gescoord en met Oranje onder negentien tegen Rusland."

Na afloop was Ancelotti tevreden over Van Aanholt. "Hij zei dat ik goed heb gespeeld. En dat ik zo door moet blijven gaan. Dat ben ik wel van plan, want dit smaakt absoluut naar meer. Ik blijf tijdens de trainingen gewoon keihard m’n best doen en hoop vóór de winterstop nog meer wedstrijden voor Chelsea te mogen spelen. Dan kan ik weer laten zien wat ik kan."

Mogelijk verkast  de jeugdinternational tijdelijk naar een andere club in de winterstop. "Dan word ik misschien verhuurd, om meer aan het ballen te komen. Ik heb daar al met de club over gesproken. En er hebben zich al een paar clubs binnen en buiten Engeland voor me gemeld. Het liefst blijf ik in de Premier League spelen. Daar droomt iedereen toch van?"

PSN update van 24 november

In de nieuwste update op het PlayStation Network heeft Sony behoorlijk wat speciale aanbiedingen staan. Tot 8 december zullen een aantal spellen en mini's in de aanbieding zijn. Ook zal Dragon Age: Awakening blijven in prijs zijn verlaagd. De resterende lijst is hieronder te zien.

Speciale aanbiedingen (geldig tot 8 December):

Prince of Persia Classic, normale prijs €9.99, nu €6.99

Prince of Persia – Epilogue, normale prijs €9.99, nu €4.99

Premier Manager, normale prijs €17.99, nu €12.99

Prince of Persia: Revelations (PSP), normale prijs €19.99, nu €9.99

Prince of Persia: Rival Swords (PSP), normale prijs €19.99, nu €9.99

Prince of Persia: Forgotten Sands (PSP), normale prijs €29.99, nu €19.99

Mahjongg Artifacts (mini), normale prijs, €4.99, nu €2.99

Gold Fever (mini), normale prijs €4.99, nu €2.99

Permanente prijsverlaging

Dragon Age: Origins – Awakening – nu €19.99

Downloadbare Games (PS3)

Dead Storm Pirates voor €19.99

Blue Toad Murder Files: Ep 1-6 Christmas Bundle voor €21.99

Downloadable Games (PSP)

Split/Second: Velocity voor €29.99 

Commander: Europe at War voor €9.99

Worms: Battle Islands voor €19.99

PSone Games (PS3 and PSP)

40 Winks voor €3.99 

All-Star Boxing voor €4.99

\Super Slammin’ Dodgeball voor €3.99

ATV Racers voor €2.99

Miracle Space Race voor €2.99

minis (PS3 and PSP)

Card Shark voor €3.59

Epyx’s Impossible Mission voor €3.99

Demos (PS3)

Premier Manager

Demos (PSP)

Legends of War: Patton’s Campaign Rating

Worms: Battle Islands 

 

Add-On Game Content (PS3)

Trinity Universe – Technician’s Pack  voor €1.99 

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Knives Chau Add-On Pack  voor €1.99

DJ Hero 2 - Tiësto Mix Pack Presented by Coca-Cola voor €7.99

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 – All-In-One voor €9.99 

Moto GP 09/10 - Free 2010 Moto2 and 125 Update, gratis!

Front Mission: Evolved:

Map Pack voor €3.99

Last Stand voor €4.99

Hustle Kings – Trickshot Pack voor €1.99

Lara Croft and the Guardian of Light – Things that Go Boom Pack, de eerste 30 dagen gratis daarna €2.99

Joe Danger:

Chicken- Joe  voor €0.99

Sir Bonehead voor €0.99

Geronim-Joe voor €0.99

Chuckles the Chimp voor €0.99

Enslaved: Odyssey to the West – Pigsy’s Perfect 10 voor €9.99

Mafia II - Joe’s Adventures voor €7.99

PDC World Championship Darts: Pro Tour – Player and Tourney Add-on voor €3.99

ModNation Racers – Carnival Props Pack voor €4.99

Guitar Hero: Warriors of Rock:

My Chemical Romance Track Pack voor €5.99

Bulletproof Heart voor €1.99

Helena voor €1.99

Teenagers voor €1.99

Welcome Back to the Black Parade  voor €1.99

Rock Band 3:

Imagine (Album) by John Lennon voor €14.99

‘How?’ voor €1.49

‘I Don’t Wanna Be A Soldier Mama’ voor €1.49

‘Jealous Guy’ voor €1.49

‘Oh Yoko!’ voor €1.49

‘Crippled Inside’ voor €1.49

‘Gimme Some Truth’ voor €1.49

‘How Do You Sleep?’ voor €1.49

‘Oh My Love’ voor €1.49

Rock Band Network:

‘Hanuman’ by Rodrigo y Gabriella voor €1.49

‘Living in a Whirlwind’ by Warbringer voor €1.49

‘Rollercoaster’ by Sleater-Kinney voor €1.49

‘Smash the Control Machine’ by Otep voor €1.49

‘The World is a Thorn’ by Demon Hunter voor €1.49

 Add-On Game Content (PSP)

Buzz! Quiz World – Decades Quiz: 90s voor €3.99

Avatars (PS3)

Kung Fu Rider Avatar Set 2: Karin voor €1.49

Kung Fu Karin Avatar

Look out Karin Avatar

Don’t mess with Karin Avatar

Smiling Karin Avatar

Super Stool Avatar

Vacuum Vehicle Avatar

Getaway Signpost Avatar

Per stuk voor €0.25

Sports Champions:

Avatar Set 2 Bundle voor €0.99

Archery

Bocce

Disc Golf

Gladiator Duel

Table Tennis

Beach Voleyball

Per stuk voor €0.25

The Fight:

Earl 

Fernando 

Marv 

Per stuk voor €0.25

 

Thema's (PS3)

Battlefield: Bad Company 2 Vietnam Thema

Majin and the Forsaken Kingdom Thema

 

Premium Thema's (PS3)

Von Chrono Thema's 

Inner Warrior voor €1.49

Play on Words voor €1.19

Spider Silhou voor €1.19

Blue Toad Murder Files Advent Calendar Theme voor €1.49

Disruptive Themes – Deep Thought voor €1.49

 

Premium Thema's (PSP)

Von Chrono Themes

Inner Warrior – 2 voor €1.19

Visions – 1 voor €0.99

Zombies On Tv – 01 voor €1.19

Zombies On Tv – 02 voor €1.19

 

Video's (PS3)

Need For Speed Hot Pursuit:

Arms Race

Limited Edition

Sun, Sea and Supercars

Beat Sketcher Launch Trailer

Dragon Age 2: Rise To Power Trailer

Red Dead Redemption: Undead Nightmare:

‘Graveyards’ Trailer

‘Weapons’ Trailer 

Doden bij invallen sloppenwijken Rio de Janeiro

Bij invallen van de Braziliaanse politie in de door bendes geregeerde sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn woensdag tien vermoedelijke criminelen om het leven gekomen. De autoriteiten proberen de golf van geweld die de arme én rijke inwoners van de Braziliaanse hoofdstad teistert een halt toe te roepen.

Woensdagmorgen viel de politie de wijk Vila Cruzeiro en de omliggende favela's binnen. Agenten raakten vervolgens verwikkeld in hevige vuurgevechten. Tien personen kwamen om het leven en één kon worden gearresteerd. De agenten namen wapens in beslag, waaronder een granaat en een automatisch geweer.

Criminelen, gewapend met geweren en granaten, blokkeerden doorgaande wegen met auto's. Bij de verkeersopstoppingen die daarop ontstonden, beroofden ze mensen en staken ze auto's in brand. Volgens veiligheidsagenten proberen de bendes met hun aanvallen de autoriteiten te dwingen een eind te maken aan de politieacties in de sloppenwijken, waar de bendes lange tijd de baas waren.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn sinds zondag 22 aanvallen gepleegd. Bovendien werden zeker 23 voertuigen in brand gestoken. Bij de aanvallen kwam een persoon om het leven: hij verzette zich bij een gewapende overval. Tevens raakte een agent gewond.

De afgelopen twee jaar heeft de politie dertien sloppenwijken bevrijd van de bendes. Het plan is om veertig wijken te ontworstelen aan het regime van de bendes. Dit is echter slechts een fractie van de in totaal rond de duizend sloppenwijken in Rio.

Van Bommel traint weer mee bij Bayern

Mark van Bommel heeft woensdag de groepstraining bij Bayern München hervat. De middenvelder meldde zich vorige week nog op het laatste moment af voor de oefeninterland van Oranje tegen Turkije. Een maand eerder was hij tijdens het EK-kwalificatieduel Nederland-Zweden geblesseerd geraakt aan zijn knie en van die blessure was hij nog niet volledig hersteld.

Ook Arjen Robben maakte trainingsuren. De international, die geblesseerd terugkeerde van het WK en sindsdien inzet is van een dispuut tussen Bayern en de KNVB, werkte een individuele training af. Ook Miroslav Klose en Holger Badstuber, twee andere geblesseerden, deden niet met de groepstraining mee.

Katten zijn gek

En dan bedoel ik niet een klein beetje gek. Maar gewoon knettergek. Mijn kat heeft regelmatig een gek kwartiertje, zoals alle katten. Dan vliegt ze de kamer door als een op hol geslagen trein. No brakes, no fear zullen we maar zeggen.

Dat is voor mij normaal gedrag, maar deze kat die is mijn ogen dan net een stukje gekker. Of creatiever dat kan natuurlijk ook...

PVV'er Van Bemmel bestraft door Wilders

PVV-leider Geert Wilders neemt Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel een deel van zijn taken af, omdat hij heeft verzwegen dat hij ooit is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Wilders moet nog kijken welk deel van zijn portefeuille Van Bemmel moet inleveren.

Wilders stelde dat woensdagavond naar aanleiding van een uitzending van RTL Nieuws. Van Bemmel voert namens de PVV onder meer het woord over ruimtelijke ordening, consumentenzaken en de postmarkt.

Ook PVV'er Van Bemmel bestraft door Wilders
Ook PVV'er Van Bemmel bestraft door Wilders (Foto: ANP)

Yakuza in hart en nieren

Het spel Yakuza 4 is al een tijdje uit in Japan, maar in Amerika en Europa wachten er nog genoeg mensen op de vertaalde versie. Dat komt volgend jaar in de lente onze kant op. Deze keer heeft Sega beloofd minder in de features en plekken in het spel te snoeien zoals in het derde deel.

Dus wij kunnen over een paar maanden ook in de fetish-clubs en zullen er ook de luxere bordelen aanwezig zijn. In Yakuza 4 zul je niet alleen als de hoofdrolspeler Kiryu Kazuma spelen, maar zul je ook in de huid kruipen van drie nieuwe personages in de reeks. Deze hebben hun eigen verhaal in het spel. In onderstaande trailer kun je alvast wat sfeer proeven. Het spel zal alleen voor de PlayStation 3 uitkomen.

'ProRail moet coöperatie worden'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV is het eens met de geluiden in de Tweede Kamer, dat ProRail in zijn huidige vorm geen bestaansrecht meer heeft. Al jarenlang wordt het Nederlandse spoorwegnet geplaagd door storingen. Voor Beter OV pleit echter voor omvorming van ProRail tot een coöperatie die bestuurd wordt door de vervoersondernemingen.

De suggestie van Kamerleden om ProRail onder te brengen bij Rijkswaterstaat lost een belangrijk probleem niet op: de spoorwegmaatschappijen hebben amper iets te vertellen over het beleid binnen ProRail, terwijl zij wel afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van het spoorwegnet. Door ProRail om te vormen in een coöperatie, die wordt bestuurd door de spoorvervoerders, wordt dat probleem opgelost. Zo’n coöperatie is in ons land niet ongebruikelijk, en valt te vergelijken met bakkers die samen een meelfabriek besturen, of boeren die samen een bank hebben.

Aanhoudende problemen op het spoor zijn de aanleiding voor de ideeën. Steeds opnieuw teisteren grote storingen ons spoorwegnet. Recente dieptepunten waren de afgelopen winter en de grote seinstoring van vrijdag, waardoor treinen in grote delen van het land stilvielen.

De Maatschappij Voor Beter OV roept de spoorwegsector, bestaande uit het ministerie van Verkeer en Waterstaat, ProRail en de spoorvervoerders, daarom op om de vorming van een coöperatie nader te onderzoeken.

Dienstauto's Defensie kosten 4,5 miljoen euro

Het ministerie van Defensie was vorig jaar bijna 4,5 miljoen euro kwijt aan dienstauto's met chauffeur. In totaal 147 hoge militairen werden rondgereden in 48 dienstauto's, waarvan er 37 groot zijn en elf middelgroot. Hierbij werden 83 chauffeurs ingezet. Dat schrijft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in antwoord op Kamervragen.

De kwestie zorgde begin deze maand voor enige ophef, waarna Hillen zei te overwegen het mes te zetten in het aantal dienstauto's. Het ministerie kampt met forse tekorten en moet mogelijk tienduizend man de laan uitsturen. Gedwongen ontslagen zijn waarschijnlijk niet te vermijden.

Hillen komt in het voorjaar met zijn bezuinigingsplannen, waarbij ook de dienstauto's worden bekeken. Die kosten relatief niet zo veel, maar volgens Hillen 'moet je ook aan de psychologie denken'.

Hof: Assange mag opgepakt worden

Een Zweeds hof van beroep heeft woensdag besloten dat de oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks Julian Assange gearresteerd mag worden. De 39-jarige Australiër was naar het hof van beroep gestapt nadat een lagere rechtbank een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.

Volgens het hof zijn er gegronde redenen om Assange aan te houden, die wordt verdacht van verkrachting, aanranding en onwettige dwang. Zijn advocaat liet weten naar het hooggerechtshof te zullen stappen.

Waar de Australiër momenteel verblijft, is onbekend.

Extra Singles-concert voor Kane in Ahoy

Kane geeft een extra Singles Only-concert in Ahoy. De veertienduizend kaarten voor de show op 23 april waren in een mum van tijd uitverkocht. De band laat weten er nu een dag eerder een extra optreden aan vast te plakken.

"Uitverkocht in een dag", reageert Dinand Woesthoff. "En dan nu een tweede show met de beste liedjes die we hebben."

Kane speelt tijdens de Singles Only-concerten alle 24 uitgebrachte singles in volgorde van verschijning. De winnaar van The Voice of Holland mag het voorprogramma verzorgen. De kaartverkoop voor het extra concert op 22 april gaat zaterdag van start.


Kane geeft extra Singles Only-concert (Foto: Novum)

Stybar: "Ik kan niet genoeg rusten"

Zdenek Stybar heeft nog altijd last van zijn knie. Hij kreeg twee weken geleden last van zijn pees in zijn linkerknie tijdens de veldrit van Hamme-Zogge en daar is hij nog steeds niet van verlost.

"Ik kan mijn been amper plooien," zei de Telenet-Fidea-renner. "De regen en de kou doen er geen goed aan. Ik verwacht niet dat het een probleem zal zijn om komend weekend te koersen, maar ik moet dringend extra rusten."

"Ik heb te veel verplichtingen. Ik lig momenteel hoogstens een uur per dag op de bank. Dat is veel te weinig," vindt de wereldkampioen veldrijden.

Opvolger drugsbaron 'Barbie' opgepakt

De Mexicaanse federale politie heeft woensdag een drugsbaron opgepakt. Het gaat om Carlos Montemayor, de opvolger van de eerder gearresteerde bendeleider Edgar Valdez Villarreal, alias 'Barbie'. Montemayor werd ingerekend met de hulp van de Amerikaanse narcoticadienst DEA.

Montemayor nam na de arrestatie van Villarreal de leiding over het Beltran Leyva-kartel over. Volgens de politie is de bende verantwoordelijk voor de moord op twintig Mexicaanse toeristen september jongstleden. De toeristen werden aangezien voor leden van het rivaliserende kartel La Familia.


Mexicaanse politie pakt drugsbaron op (Foto: Novum)

Meer hiv-gevallen in Oost-Europa en Centraal-Azië

De toename van het aantal hiv-geïnfecteerden in Oost-Europa en Centraal-Azië, een verdrievoudiging in de afgelopen negen jaar, is zeer verontrustend. Dat heeft het hoofd van UNAIDS, de aidsorganisatie van de Verenigde Naties, woensdag gezegd.

De VN schat dat in 2009 in deze regio 1,4 miljoen hiv-geïnfecteerde mensen woonden, bijna drie keer zoveel als in 2000. Bijna 90 procent van deze mensen woont in Rusland of Oekraïne. Vorig jaar overleden in de regio 76.000 mensen aan de gevolgen van aids, tegen achttienduizend in 2001.

Uit een dinsdag gepubliceerd rapport van UNAIDS blijkt dat de wereldwijde aidsepidemie is afgenomen, het afgelopen decennium is het aantal hiv-infecties met 20 procent gedaald. Toch komen er iedere dag zevenduizend nieuwe gevallen bij. Bovendien wachten nog altijd tien miljoen mensen op medicijnen, tweemaal zoveel als het aantal mensen dat momenteel behandeld wordt.

De toename in Oost-Europa is grotendeels te wijten aan preventiemaatregelen die niet werken en het feit dat slechts zo'n 30 procent van de bevolking in de regio toegang heeft tot dergelijke preventieprogramma's.

Verwaarloosde paarden in beslag genomen

Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland zijn woensdag acht verwaarloosde paarden weggehaald bij hun eigenaar. Ze zijn naar een opvangadres gebracht.

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit hadden eerder deze maand al vastgesteld dat de verzorging en huisvesting van de vijf warmbloedpaarden, twee trekpaarden en een Shetlandpony te wensen overliet. De eigenaar bleek de verzorging en voeding van de dieren echter niet te hebben verbeterd en had ze ook niet onder behandeling van een dierenarts geplaatst.

De paarden stonden in een weide, maar hadden maar weinig bewegingsvrijheid en konden door een dikke laag modder niet droog liggen. Ook was er te weinig beschutting en de zeecontainers die als stal en voerplaats dienden, waren voor een deel vervuild met mest.

De paardeneigenaar is voorafgaand aan de inbeslagname aangehouden, omdat hij zich eerder agressief had gedragen. Nadat hij op het politiebureau een proces-verbaal in ontvangst had genomen, mocht hij weer naar huis.

Ook Schultz tegen wc in stoptrein

Ook minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) is niet van plan om de NS te sommeren alsnog toiletten in te bouwen in de nieuwe stoptreinen. Dat kost te veel geld, zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

In de nieuwe generaties stoptreinen, de zogeheten Sprinters, zit geen toilet. Dat maakt de trein niet alleen veiliger, het is ook niet nodig omdat met stoptreinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt, redeneert de NS. Ook Schultz' voorganger Camiel Eurlings (CDA) vond dit. Wel zegde hij toe om op toiletloze stations alsnog wc's te bouwen.

Veel partijen in de Tweede Kamer vinden echter wel dat reizigers met hoge nood ook in stoptreinen naar de wc moeten kunnen.

Het alsnog inbouwen van de toiletten kost echter honderd miljoen, zei Schultz. Dat komt overeen met vier ton per toilet. Zij heeft hiervoor geen geld op haar begroting. Daarnaast is een reiziger gemiddeld twintig minuten onderweg met de stoptrein, zei de minister. De nood is dus te overzien.

De minister wist wel te melden dat de NS gaat bekijken of een oplossing kan worden gevonden voor machinisten en conducteurs aangezien zij wel langer onderweg zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanpassen van de dienstroosters.

Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) nam geen genoegen met de uitleg van de minister. Zij kondigde aan om volgende week tijdens de behandeling van Schultz' begroting met een eigen voorstel te komen om de inbouw van de toiletten te financieren.

Vettel rijdt met F1-bolide door Berlijn

Nieuwbakken Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel zal komende zaterdag in Berlijn met een Formule 1-bolide enkele ronden door de straten van Berlijn rijden. De Duitser zal de Red Bull RB6 rijden over een afgezet parcours nabij de Brandenburger Tor.

Direct na de demonstratie zal Vettel naar Düsseldorf reizen. Hij komt daar samen met Michael Schumacher in actie in de Nations Cup in de Race of Champions. Ook daar zal hij nog een demonstratie met de RB6 gaan geven. Red Bull-teamgenoot Mark Webber zal enkele ronden gaan rijden in Perth.

Britse parlementariër weggestuurd uit EU-parlement

De Britse europarlementariër Godfrey Bloom is woensdag weggestuurd uit een plenaire sessie van het Europees Parlement. Hij noemde een Duitse parlementariër een 'ondemocratische fascist'.

Bloom maakte zijn opmerking tijdens een debat over de financiële crisis in Ierland. Europarlementariër Martin Schulz leverde tijdens dit debat kritiek op Groot-Brittannië. Bloom schreeuwde in het Duits 'Ein Volk, ein Reich, ein Führer' ('Eén volk, één land, één leider'), een leus die werd gebruikt tijdens het regime van Adolf Hitler. Onmiddellijk ontstond beroering in het parlement. Joseph Daul, leider van de grootste fractie, de christendemocratische EPP, zei dat het er nog maar aan ontbrak dat Bloom 'de concentratiekampen erbij haalde om het probleem op te lossen'.

Bloom werd direct gevraagd om zijn excuus aan te bieden. In plaats daarvan noemde hij Schulz een fascist.

De grootste partijen in het parlement zeiden in een verklaring dat 'niet kan worden geaccepteerd dat leden van het Europees Parlement hun collega's beledigen op een manier die de donkerste uren van onze geschiedenis in herinnering brengt'.


Europarlementariër weggestuurd uit plenaire sessie (Foto: Novum)

Gordon overweegt kind via draagmoederschap

Gordon denkt erover om met de hulp van een draagmoeder een gezin te stichten. Na het overlijden van zijn moeder vorige maand uitte de 42-jarige zanger al zijn verlangen naar een eigen familie. De praktijk lijkt geen probleem, Gordon moet alleen overwegen of hij de verantwoordelijkheid aankan.

"Ik ben simpelweg jaloers op m'n broers en zussen die kinderen hebben", zegt de zanger in het AD. Gordon is sinds vorig jaar samen met zijn vriend Raoul. "Een partner is toch niet hetzelfde als een gezin. Ik zou een leuke vader zijn, maar moet goed afwegen of ik de verantwoordelijkheid aankan en zo veel vrijheid kan opgeven."

Gordon staat naar eigen zeggen al een stuk stabieler in het leven dan voorheen. "Ik ga me niet meer te buiten aan drank, drugs en excessen. Dat slechte leven sloeg ook op m'n stem. Ik ben zoekende geweest, verkeerde in een vervroegde midlifecrisis. Maar kleine jongens worden uiteindelijk groot."

Gordon weet al hoe hij eventueel vader wil worden. "We hebben twee vriendinnen tegen wie we alleen maar 'ja' hoeven zeggen voor een draagmoederschap", zegt de zanger. "Raoul ziet het ook wel zitten. Maar we zouden wel moeten trouwen, vind ik. Eigenlijk wel een leuk plan. Ik ben er geestelijk meer klaar voor dan ooit."


Gordon (Foto: Novum)

Rasmussen teleurgesteld door afwijzing Saxo Bank

Michael Rasmussen is 'zwaar teleurgesteld' dat hij volgend jaar niet voor Saxo Bank-Sungard uitkomt. De 36-jarige Deen is door ploegleider Bjarne Riis niet opgenomen in de definitieve rennerslijst die woensdag werd gepubliceerd. "Het nieuws kwam echt als een schock," zegt Rasmussen tegen de Deense televisiezender Sporten.

"Ik ben zeer teleurgesteld en verdrietig. Ik hoopte echt voor Bjarnes team te mogen rijden," zei Rasmussen. "Voor mijn gevoel was een overeenkomst dichtbij. We hebben lange tijd gesproken en daarom is het teleurstellend dat het uiteindelijk niet rond is gekomen."

De exacte reden voor het afketsen van de transfer heeft Saxo Bank niet bekendgemaakt, maar algemeen wordt aangenomen dat de ploeg bang is voor meer negatieve publiciteit. De afgelopen maanden raakte Saxo Bank in opspraak vanwege een positieve dopingtest van de nieuwe kopman Alberto Contador.

Rasmussen hoopte bij de Deense wielerploeg zijn rentree op het hoogste niveau te maken. De klimmer werd in 2007 tijdens de Tour door de leiding van de Rabobankploeg uit de koers gehaald en op staande voet ontslagen wegens het overtreden van de interne regels.

Rasmussen, op dat moment drager van het geel, zou in aanloop naar de Ronde van Frankrijk meerdere keren hebben gelogen over zijn verblijfplaats. DeUCI schorste Rasmussen uiteindelijk voor twee jaar omdat hij drie out-of-competition dopingcontroles had gemist. In januari maakte Rasmussen zijn rentree bij de kleine Italiaanse wielerploeg Miche.

Studentenprotest Italië tegen regeringsplannen

Duizenden Italiaanse studenten hebben woensdag in heel Italië universiteitsgebouwen, bruggen en pleinen bezet om te protesteren tegen bezuinigingen en hervormingen in het onderwijs.

In Rome kwam het even tot botsingen tussen betogende studenten en de politie. Volgens de organisators van het protest zijn twee studenten gearresteerd. De demonstranten waren op weg naar het parlement waar de plannen besproken worden.

Bij sommige protesten waren tientallen mensen aanwezig, bij andere duizenden. Volgens het persbureau ANSA bezetten ongeveer duizend studenten de vijf belangrijkste bruggen over de rivier de Arno in Pisa, waardoor het verkeer stil kwam te liggen. In Perugia, Turijn en Salerno gingen studenten de daken van universiteitsgebouwen op.


Betogende studenten slaags met politie (Foto: Novum)

Bayern tikt Van Gaal op de vingers

Bayern München heeft Louis van Gaal licht op de vingers getikt. De clubleiding sprak hem aan op de kritiek die de trainer in de media uitte op Franck Ribéry. Van Gaal was afgelopen week niet blij met de Fransman. Zijn inzet in een oefenduel was volgens de coach zwaar onder de maat en hij ventileerde deze mening naar een Duitse krant.

Ribéry en het bestuur van Bayern waren hier niet gelukkig mee. De Frans international en Van Gaal spraken dinsdag over hun problemen, voor het Champions League-duel met AS Roma. Ook het bestuur vertelde zijn mening.

"Hij probeert soms wat te provoceren en de media zouden niet alles wat Van Gaal zegt serieus moeten nemen," reageerde Christian Nerlinger. "Maar hij laat op dit moment niet de juiste indruk achter. Daar zullen we aan moeten werken."

Verwarde man opgepakt bij bezoek Beatrix

De politie heeft woensdagmiddag een verwarde man gearresteerd bij een bezoek van koningin Beatrix aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De vorstin verrichtte op het Science Park de opening van de nieuwe bètafaculteit van de UvA. De man had een koffer bij zich en maakte een verwarde indruk. Toen beveiligingsbeambten hem verzochten het terrein te verlaten, wierp hij zichzelf met veel misbaar op de grond. Hij is daarna aangehouden.

Volgens een politiewoordvoerder staat het incident volledig los van het bezoek van de koningin. Een ooggetuige meldt AT5 echter dat de man bij hem had geïnformeerd waar en hoe laat Beatrix haar toespraak zou houden.

Dekker blij met versterkingen Rabobank

Erik Dekker is blij met de versterkingen die zijn ploeg Rabobank heeft gedaan. De voormalig toprenner, winnaar van Parijs - Tours en de Amstel Gold Race, zegt onder andere blij te zijn dat Theo Bos terug is op het oude nest.

"Op papier hebben we hele goede zaken gedaan op de transfermarkt," vertelde Dekker tegen Rabosport. "We zijn Denis Menchov kwijt geraakt, maar hebben hele mooie renners ervoor terug gekregen. Zoals Luis Leon Sanchez en Theo Bos waar we erg blij mee zijn. De enige Nederlandse sprinter hebben we graag bij de Rabobank-ploeg. Het ziet er spannend uit voor volgend jaar."

Castaignos: "Met Feyenoord kampioen worden"

Luc Castaignos wil nog jaren bij Feyenoord blijven. Zijn doel is kampioen worden en het Nederlands elftal halen. "Het kan nog jaren duren voor Feyenoord kampioen wordt, maar ik heb geen haast," zegt hij in gesprek met NUsport.

"En anders kan het misschien later nog, als ik in de nadagen van mijn carrière hier terugkom. Vóór die tijd wil ik in Engeland, Duitsland of Italië spelen," gaat de aanvaller verder. "Momenteel denk ik nog helemaal niet aan een transfer, maar ik droom ervan om ooit bij een club als Manchester United, Chelsea, Inter, AC Milan of Bayern München te spelen. En ik wil Oranje halen. Ik ga je nu niet vertellen op welke termijn, maar het móét me lukken. Dat eis ik van mezelf."

Castaignos' vader komt uit Spanje, terwijl zijn moeder Italiaanse roots heeft. Twee jaar voor zijn geboorte verhuisden zijn ouders naar Nederland. De aanvaller is zelf een echte Schiedammer, die al eerder voor amateurclubs Excelsior'20 en Sparta'20 uitkwam.

Grootste ijsattractiepark Europa in de koelkast

Het grote ijsattractiepark Paradice op het Malieveld in Den Haag komt er deze winter nog niet. De organisatie acht het financieel niet haalbaar om met het project door te gaan.

Volgens directeur James de Booij hebben de economische dip en de bijbehorende bezuinigingen ervoor gezorgd dat enkele geldschieters niet in staat zijn het project te steunen. Ook was het geen optie om in een kleiner formaat toch deze winter van start te gaan. "Door ons te richten op volgend jaar zien we de mogelijkheid om Paradice neer te zetten zoals wij dat voor ogen hebben", aldus De Booij.

Paradice zou op 19 januari open gaan. De opening van het ijspretpark is nu verschoven naar december 2011. Op het ruim 6300 vierkante meter grote terrein moeten diverse ijsbanen en ijsshows komen.

Koop je eigen Portal gun

Voor de mensen die niet genoeg kunnen krijgen van de legendarische game Portal en niet genoeg geduld hebben voor het vervolg is er nu het ultieme speelgoed. De Portal gun, waarmee je een weg door de levels schiet, zal geveild worden en de opbrengst gaat naar Child's play.

Child's play is een organisatie die door de bedenkers van de webcomic "Penny Arcade" is opgezet om zieke kinderen te voorzien van onder andere speelgoed en games. De Portal gun is vorig jaar gemaakt door Volpin Props, een bedrijf dat replica's op bestelling maakt. Volpin Props heeft de Portal gun beschikbaar gesteld voor de veiling die binnenkort aardig wat centjes zal binnenhalen voor het goede doel.

Voor een voorproefje kun je alvast hier kijken.

Portal Gun

'President Camacho' wil sequel

De Amerikaanse acteur Terry Crews wil nog steeds dat er een sequel of spin-off komt van de satirische cultfilm Idiocracy uit 2006. Crews, die President Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho speelde in Idiocracy, zou graag een film maken over hoe President Camacho aan de macht is gekomen.

Helaas gelooft Crews dat Idiocracy-distributeur 20th Century Fox weinig interesse heeft in een vervolg: "Idiocracy heeft slechts in zeven bioscopen gedraaid, het minimale. Ze hoopten dat de film zou doodbloeden, maar elk jaar werd Idiocracy groter. Een sequel van de film moet gewoon gebeuren. That's for real."

De acteur hoopt nog steeds dat er een rijk iemand voorbijkomt om het nieuwe filmproject te starten. Dinsdag beleefde Idiocracy eindelijk zijn Nederlandse tv-première. RTL 7 had de film van regisseur Mike Judge (Office Space, Beavis and Butt-Head) aangekocht.


President Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho uit Idiocracy

Frauderende zorgdirecteur blijft achter tralies

De 48-jarige vrouw die als directeur van een zorginstelling geld achterovergedrukt zou hebben, blijft voorlopig in de cel. De officier van justitie heeft haar voorarrest met een maand verlengd.

De raadkamer van de rechtbank Lelystad zegt genoeg reden te hebben om de vrouw langer vast te houden en heeft een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen. De verdachte mag volgens de rechtbank geen invloed uitoefenen op het onderzoek, dat nog in volle gang is. Ook zou de vrouw opnieuw in de fout kunnen gaan wanneer ze vrij rondloopt.

De vrouw zou als directeur regelmatig geld in eigen zak hebben gestoken. Bij de politie kwamen sinds 2007 diverse aangiften en meldingen van verduistering, oplichting of valsheid in geschrifte over de organisatie binnen.

Geen nieuwe rechters op Puttense moordzaak

De rechters in de Puttense moordzaak hoeven niet vervangen te worden. Dat maakte het gerechtshof in Arnhem woensdag bekend. Advocaat Ruud van Boom, die verdachte Ronald P. bijstaat, wilde een andere samenstelling van het hof. Hij stelt dat P. in hoger beroep geen kans krijgt op een eerlijk proces.

De rechters die het wrakingsverzoek van Van Boom behandelden, vinden dat het proces tegen P. wel eerlijk verloopt. Van vooringenomenheid van de rechters in de Puttense moordzaak blijkt volgens hen niets.

Ook vindt de wrakingskamer dat een aantal incidenten, beschreven door Van Boom, zich te lang geleden hebben voorgedaan. De wrakingskamer stelt dat de advocaat zijn ongenoegen in die gevallen veel eerder had moeten laten blijken. Sinds februari zijn er meerdere zittingen geweest rond het hoger beroep.

Van Boom, die niet bij de uitspraak van de wrakingskamer aanwezig was, vindt het onder meer onterecht dat het hof besloot een getuige, die een voor P. belastende verklaring zou hebben afgelegd, toch te horen. De getuige, medegedetineerde Rob van H., zei in De Telegraaf dat P. tegenover hem meer moorden heeft bekend. Van Boom wilde uitstel van het getuigenverhoor omdat hij nog geen gelegenheid gehad zou hebben de voor P. belastende verklaring met zijn cliënt door te nemen.

De advocaat stelt ook dat de voorzitter van het hof regelmatig 'ongenuanceerde conclusies trekt' over zijn cliënt. De voorzitter heeft zich volgens de advocaat tijdens een eerdere zitting onder meer onterecht afgevraagd of Christel Ambrosius wel tot de vriendenkring van P. zou hebben kunnen behoren. Andere vriendinnen van P. hadden immers een totaal andere achtergrond. Van Boom vindt deze manier van ondervragen van zijn cliënt ongenuanceerd. Ook blijkt daaruit volgens hem een vooringenomenheid van de voorzitter.

Ook stelt Van Boom dat de griffier herhaaldelijk onjuist verslag heeft gelegd van verschillende zittingen. De advocaat begrijpt bovendien niet waarom de rechters niet toestaan dat er geluidsopnamen van de zittingen worden gemaakt. "Het gaat mij er om dat we daarmee discussie achteraf kunnen voorkomen", aldus Van Boom.

De 23-jarige stewardess Christel Ambrosius werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. Twee mannen uit Putten zaten jarenlang onterecht vast in de zaak, totdat P. na een DNA-match in beeld kwam.

Het proces gaat donderdag verder. Rob van H. zal dan een verklaring afleggen.

Vakbond begint acties tegen Defensie

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV begint woensdag met acties tegen het ministerie van Defensie. De bond protesteert tegen de komende bezuinigingen, het verdwijnen van mogelijk tienduizend banen en het uitblijven van een nieuwe cao.

VBM/NOV roept alle defensiemedewerkers op om een protestbrief te schrijven naar minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Volgens een woordvoerder volgen later meer acties, maar is het nog een 'verrassing' wat er gaat gebeuren.

In mei liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao stuk. VBM/NOV wil praten over elf punten, waaronder salarisverhoging. De nullijn die Defensie wil aanhouden. is voor de bond onacceptabel.

Vorige week liet Hillen weten fors te willen bezuinigen en dat dat de komende jaren mogelijk zal leiden tot het schrappen van duizenden banen. Gedwongen ontslagen zouden daarbij waarschijnlijk niet te vermijden zijn.

Rapport: minder doden door landmijnen

Vorig jaar kwamen zeker 3956 mensen om het leven, omdat zij op een landmijn of een ander vergeten explosief stapten. Dat is het laagste dodental sinds in 1998 begonnen werd met het bijhouden van het aantal slachtoffers van landmijnen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag gezegd.

De resultaten staan vermeld in een rapport dat door HRW en andere organisaties is opgesteld en overhandigd aan de Verenigde Naties. Het relatief lage aantal slachtoffers en de grote hoeveelheid land die van landmijnen is ontdaan, worden genoemd als grootste prestaties.

In totaal is in 2009 198 vierkante kilometer land ontdaan van landmijnen. Nog eens 359 vierkante kilometer voormalig oorlogsgebied is daarnaast ontdaan van andere achtergebleven explosieven. 80 procent van dit grondgebied ligt in Afghanistan, Cambodja, Irak en Sri Lanka.

Volgens het rapport zijn Pakistan, India en Birma nog de enige landen waar landmijnen worden vervaardigd en is de junta in Birma de enige regering die de mijnen ook gebruikt. Daarnaast gebruiken ook groeperingen in Afghanistan, Colombia, India, Birma, Pakistan en Jemen landmijnen. Het is voor het eerst dat Rusland niet wordt genoemd als gebruiker van de explosieven.

Volgende week wordt het Verdrag voor een Verbod op Mijnen uit 1997 besproken. Dit verdrag is inmiddels door 80 procent van de landen ondertekend. Landen als China, India, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten hebben niet getekend, hoewel de regering van president Barack Obama het Amerikaanse standpunt heroverweegt.

Tadzjieken willen hoogste vlaggenmast ter wereld

Bouwvakkers zijn woensdag in Tadzjikistan begonnen met de bouw van de hoogste vlaggenmast ter wereld. Dat heeft de persdienst van de president van het Centraal-Aziatische land bekendgemaakt.

De vlaggenmast moet 165 meter hoog worden, drie meter hoger dan de huidige recordhouder die in Azerbeidzjan staat. De mast verrijst voor het Paleis der Naties in het centrum van de hoofdstad Doesjanbe en moet maart volgend jaar voltooid zijn. Over de kosten is niets bekendgemaakt.

Tadzjikistan is een van de armste landen ter wereld.

[WTF] Berdych minimaliseert kansen Roddick

Andy Roddick kan een plaats in de halve finale van de ATP World Tour Finals in Londen zo goed als vergeten. De Amerikaan moest na zijn nederlaag tegen Rafael Nadal ook zijn meerdere erkennen in Tomas Berdych: 5-7 en 3-6. Woensdagavond staat in dezelfde groep de partij tussen Nadal en Novak Djokovic op het programma.

Roddick had in de eerste set lange tijd het beste van het spel, maar toen hij bij 5-4 twee setpoints liet liggen, begon Berdych prompt in zijn kansen te geloven. De als zesde geplaatste Tsjech benutte even later zijn eerste breakpoint en sleepte vervolgens op eigen service de set in de wacht.

Roddick maakte een aangeslagen indruk en kwam er in de tweede set nauwelijks meer aan te pas. Met een dubbele servicebreak gooide Berdych, die maandag aan het toernooi was begonnen met een nederlaag tegen Djokovic, de wedstrijd in het slot.


Tomas Berdych (Foto: Novum)

Opgestapte PVV'er wil eerherstel

Het vorige week opgestapte PVV-Kamerlid James Sharpe wil eerherstel. Hij stapt naar de Raad voor de Journalistiek, omdat hij vindt dat hij ten onrechte door de media is 'besmeurd'. Dat zegt Sharpe in een interview met de Wereldomroep.

"Ik wil rehabilitatie, want het volk weet niet beter dan dat er een kern van waarheid in alle beschuldigingen zit", zegt Sharpe. Volgens hem hebben de media de affaire rondom zijn persoon doelbewust opgeblazen. "Als politicus ben je vogelvrij."

Sharpe, een voormalig hordenloper, ontkent dat hij collega-atleet Robert de Wit eind jaren tachtig met een spike in het gezicht heeft geslagen. Hij erkent wel dat hij ruzie had met De Wit, 'over een meisje en racistische opmerkingen'. Sharpe ontkent ook dat hij een ex-vriendin heeft mishandeld. "Ik heb dat soort dingen nooit gedaan."

Wel erkent Sharpe dat het bedrijf waarvoor hij heeft gewerkt, in Hongarije een boete heeft gekregen van de Hongaarse mededingingsautoriteit wegens het misleiden van consumenten. Volgens Sharpe was die boete onterecht.

Sharpe zegt verder dat hij 'misschien' niet zo snel op had moeten stappen, omdat mensen nu zijn gaan denken dat hij dingen te verbergen heeft. "Maar je zult er maar staan. Dat wens ik mijn ergste vijand niet toe."

KNVB: "Geen scheidsrechters naar Schotland"

Voetbalbond KNVB wil dit weekend geen scheidsrechters gaan leveren aan Schotland. Daar staken de arbiters omdat de kritiek van de clubs op de leidsmannen de afgelopen weken behoorlijk toegenomen is. Nu de supporters hun met de dood bedreigen is de maat vol.

Omdat de scheidsrechters staken en de wedstrijden van de Schotse voetbalbond wel door moeten gaan werden verschillende andere voetbalbonden benaderd. De KNVB zei in eerste instantie ja op het verzoek om arbiters te leveren, maar krabbelde vandaag terug. "Dinsdag stonden we inderdaad niet onwelwillend tegenover het verzoek. Maar wij waren in de veronderstelling dat het ging om een salarisstaking. Toen we begrepen dat het om doodsbedreigingen ging, zijn we afgehaakt," zei manager competitiezaken Gijs de Jong.

Weer miljoenenstrop voor Noord/Zuidlijn

Amsterdam heeft opnieuw te kampen met een tegenvaller rond de Noord/Zuidlijn. Het uitgraven van de Vijzelgracht valt tientallen miljoenen duurder uit dan geraamd. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. De precieze hoogte van de overschrijding wordt later woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om een voorzien risico, zegt de woordvoerder. De tegenvaller wordt betaald uit een risicopot van 500 miljoen euro, die is ingesteld op advies van de commissie-Veerman. Hier zit nog ongeveer 110 miljoen euro in.

De laatste zes meter van het ondergrondse station Vijzelgracht wordt de komende tijd uit veiligheidsoverwegingen onder verhoogde luchtdruk uitgegraven, omdat bij het laatste stukje de bodem kan openbarsten. Het betreft een dure en geavanceerde techniek, die de kosten tientallen miljoenen euro's opdrijft. Ook treedt een vertraging van drie maanden op, waardoor de strop nog groter wordt.

In 2008 verzakte een rijtje woningen langs en naast de Vijzelgracht, waardoor het metroproject lange tijd werd stilgelegd.

De totale kosten van de Noord/Zuidlijn bedragen iets meer dan drie miljard euro. De metrolijn die Amsterdam-Noord met het station Amsterdam Zuid moet verbinden is volgens de planning in oktober 2017 voltooid. Het boren van de tunnelschacht verloopt voorspoedig.

Volgens de eerste plannen zou de Noord/Zuidlijn een kleine anderhalf miljard gaan kosten. De bouw had in 2011 klaar moeten zijn.

Niveau Friese les blijft ondermaats

Het onderwijs in het vak Fries op basisscholen en in het voortgezet onderwijs is nog altijd onder de maat. Scholen besteden er meer aandacht aan dan vijf jaar geleden, maar in de lessen is nog altijd weinig verbetering te zien. Dat constateert de Inspectie voor het Onderwijs in een woensdag verschenen rapport.

Scholen houden te weinig rekening met het feit dat een deel van de leerlingen van huis uit geen Fries spreekt, constateert de inspectie. Ook zijn er te weinig toetsen en te weinig leraren. In het voortgezet onderwijs is de helft van de leraren Fries eigenlijk niet bevoegd om het vak te geven.

De inspectie vraagt zich hardop af of scholen, leerlingen en ouders het vak Fries wel belangrijk vinden. Een deel van de scholen is trots op de eigen taal, maar er zijn ook veel scholen die alleen Fries geven omdat het moet. Schooldirecteuren denken ook niet dat ouders en leerlingen het belang van het vak Fries erg hoog aanslaan.

Kinect ook voor XNA-ontwikkelaars

Alex Kipman, projectleider van Kinect, heeft aangegeven dat ook ontwikkelaars van indie-games ooit aan de slag kunnen gaan met Kinect. De tooling die de ontwikkelaars gebruiken, XNA Studio, zal ook ondersteuning gaan bieden voor de nieuwste controller van Microsoft.

Volgens hem zal het gratis ontwikkelpakket het apparaat ooit in de toekomst gaan ondersteunen, zodat mensen zelf ook programma's kunnen schrijven voor de Xbox 360 in combinatie met Kinect.

Ook heeft hij aangegeven dat de open-source-projecten die nu ontstaan zijn om de Kinect te gebruiken voor andere dingen dan games geen problemen hoeven te verwachten. Tenminste, zolang het niet te maken heeft met het hacken van het apparaat om te cheaten of om algoritmen uit het apparaat of de Xbox 360 te vissen. De Kinect op je nieuwe robot zetten zodat het zich wat slimmer kan gedragen wordt dus niet bestraft.

Valencia wil GP niet kwijt

De president van de regio Valencia Francisco Camps heeft ontkend dat de stad van de Formule 1-grand prix af wil. Het verhaal werd de afgelopen dagen in de Spaanse media gebracht, maar blijkt volgens hem niet op waarheid te berusten.

De oppositie in Valencia klaagt over de hoge kosten die het evenement met zich meebrengt. Sinds 2008 heeft de F1-race de regio al 150 miljoen euro gekost. De wedstrijd zelf kost op jaarbasis 30 miljoen euro, maar daarbij zijn de kosten voor het opbouwen en het afbreken van onder meer de hekken bij het stratencircuit nog niet meegerekend.

Camps wijst er op dat de wedstrijd ook inkomsten genereert. Zo kwamen er de eerste keer 112.000 toeschouwers op af, maar zakte dit aantal door verschuivingen op de kalender tot 75.000. Hij wil dan ook nog niet van de wedstrijd af, te meer omdat Valencia in 2011 sporthoofdstad van Europa is.

Heister gaat weer tafeltennissen

Danny Heister zal zijn rentree gaan maken in de tafeltennissport. De inmiddels 39-jarige Nederlander werkt als trainer bij de Duitse topclub Borussia Düsseldorf en zal in de Champions League tegen Angers Vaillante TT gaan spelen.

Heister moet spelen, omdat de Duitsers Christian Süss en Timo Boll afwezig zijn. "Die wedstrijd in Frankrijk gaat nergens om, we zijn namelijk al geplaatst voor de volgende ronde. Ik sta voor noodgevallen op de lijst als vijfde speler. Beter ik, dan de voorzitter van de club," zei de Nederlander die overweegt nog een keer aan het nationaal kampioenschap deel te gaan nemen.

Double Fine werkt aan nieuw puzzelavontuur

Double Fine Productions, de maker van Brütal Legend en het recent verschenen avontuur Costume Quest, werkt aan een nieuw puzzelavontuur. Stacking is de tweede downloadbare game die Double Fine op de markt brengt na de release van Costume Quest. Het spel wordt begin volgend jaar uitgegeven voor de Playstation 3 en Xbox 360.

Met Stacking maakt Double Fine Productions een puzzelavontuur dat zich afspeelt in de jaren dertig en draait om het leven van houten, stapelbare matroesjka-poppetjes in een miniatuurwereld. Door de matroesjka's te stapelen, krijgt het hoofdpersonage nieuwe vaardigheden. Zo kunnen deuren geopend worden of bewakers afgeleid worden.

Double Fine Productions maakte deze zomer bekend aan vier spellen te werken. Het gaat hier om goedkopere producties die via online winkels aangeboden worden. Studiobaas Tim Schafer maakte dit besluit bekend nadat de verkoop van Brütal Legend niet voldeed aan de verwachtingen.


(Foto: Novum)

PVV: Paul S. niet naar tbs-kliniek

Paul S., de ex-marinier die in 2003 vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot, mag nog niet de cel uit om te beginnen aan een tbs-behandeling. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet ingrijpen om dit te voorkomen, vindt de PVV.

S. wordt binnenkort overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) had besloten dat hij langer in de cel moest blijven zitten, maar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugddetentie (RSJ) oordeelde vorige maand dat S. toch aan zijn tbs-behandeling mag beginnen.

PVV-Kamerlid Lilian Helder uitte woensdag in de Tweede Kamer felle kritiek op het oordeel van de RSJ. "Geen woord over de slachtoffers en nabestaanden", constateerde Helder. Zij wil dat Opstelten ervoor zorgt dat S. alsnog langer in de cel blijft. De wet biedt daarvoor een mogelijkheid in het geval van een 'geschokte rechtsorde', zei Helder.

S. schoot op 24 oktober 2003 in een woning in Kerkrade zijn ex-vriendin, haar moeder en haar broer dood. Daarna reed hij naar een sportschool, waar hij zijn ex-schoonvader doodschoot. S. werd ter plaatse aangehouden, zwaarbewapend en gehuld in gevechtstenue, inclusief kogelwerend vest en bivakmuts.

S. is veroordeeld tot twintig jaar cel met tbs. Hij wil naar een tbs-kliniek met een beroep op de zogeheten Fokkensregeling, waarbij veroordeelden die zowel een gevangenisstraf als tbs hebben gekregen, naar de tbs-kliniek kunnen wanneer zij een derde van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Deze regeling leidde tot ophef toen vorig jaar bleek dat S. er gebruik van wilde maken. Daarop besloot Albayrak de regeling af te schaffen. Vooruitlopend op dit besluit, dat op 4 augustus van kracht werd, werd besloten geen uitvoering meer te geven aan de regeling. Volgens de RSJ kan S. wel gebruikmaken van deze regeling.

Leers: uitzetting naar Irak kan weer

Nederland kan weer uitgeprocedeerde asielzoekers gaan uitzetten naar Irak. Die conclusie trekt minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel uit een brief die hij woensdag heeft ontvangen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Begin november besloot het hof dat uitzettingen naar Irak voorlopig van de baan waren. Daarmee stak het Europees Hof een stokje voor een geplande groepsuitzetting. Nu zegt het hof zich opnieuw te buigen over de zaken van individuele asielzoekers die bezwaar maakten tegen de uitzetting. Zolang het hof daarmee bezig is, kunnen ze in Nederland blijven.

Met deze uitspraak geldt niet langer een algemeen verbod op terugsturen naar Irak, concludeert Leers. Hij kan verdergaan met uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hordenloper Liu terug op topniveau

Hordenloper Liu Xiang is terug op topniveau. De Chinese atleet wist bij de Aziatische Spelen met een tijd van 13,09 seconden op de 110 meter horden zijn derde titel te veroveren. Hij bleef zijn landgenoot Shi Dongpeng en de Zuid-Koreaan Park Tae-Kyong ruim voor.

Liu had in 2008 tijdens de Olympische Spelen in Peking goud moeten veroveren op het hordenonderdeel. Vlak voor de start van de series meldde de wereldrecordhouder (12,88 seconden) zich echter af, waardoor heel China in rouw was.

Liu veroverde in 2004 in Athene verrassend goud op de 110 meter horden en wist in 2007 de wereldtitel op hetzelfde onderdeel te pakken. Nu hij terug is van lang blessureleed is hij door het Chinese volk weer in de harten gesloten. In Guangzhou werd Liu dan ook luidkeels naar het goud geschreeuwd.

Eerste screens Back to the Future

Zoals je wel zult weten komt er een nieuwe game uit gebaseerd op de Back to the Future-trilogie. Het verhaal is compleet nieuw, maar Telltale Games belooft dat het dezelfde hilarische sfeer als de films zal uitstralen.

IGN levert nu de eerste screens, deze laten zien dat de makers voor een cartoonachtige grafische stijl hebben gekozen. De game zal volgende maand verschijnen voor de PC en de MAC, waarna later nog een PS3- en iPad-versie zullen verschijnen.

Ook interessant is de keuze voor vijf episodes, die maandelijks te downloaden zullen zijn. Betaal je ze alle vijf gelijk dan krijg je Puzzle Agent er gratis bij. Is dat niet aardig van Telltale Games?

Kanker splijt Vlaams Belang

Vlaams Belang (VB) heeft een prominent lid uit de partij gezet omdat hij enthousiast had gereageerd op de kanker van een rivaliserende partijgenote. Bart Debie is ontslagen als personeelslid en partijlid, meldde VB woensdagmiddag.

Debie gaf op een Facebookpagina commentaar op het nieuws dat de ziekte van Marie-Rose Morel was verergerd. "Leg de champagne maar al koud!", stelde de hardliner.

De voormalige politiecommissaris vocht een conflict uit met Morel over hervormingen binnen de rechts-nationalistische partij. Debie voelde niets voor een gematigdere opstelling.

Volgens VB kan onder geen beding worden gespot met het menselijk lijden van wie dan ook. De partij noemde de reactie van Debie 'moreel absoluut onaanvaardbaar'. In verband met de affaire dreigde voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke uit de partij te stappen.

Kanker splijt Vlaams Belang
Kanker splijt Vlaams Belang (Foto: ANP)

'Bernhard betrokken bij wapenhandel'

Prins Bernhard was omstreeks 1950 betrokken bij de wapenhandel in Indonesië. Dat beweert althans historicus Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in zijn boek Bernhard Zakenprins, dat donderdag verschijnt.

Aalders heeft geen bewijzen gevonden dat Bernhard zelf een handelaar was die actief wapens kocht en verkocht. De onderzoeker zegt uit indirecte bewijzen wel te kunnen afleiden dat de prins zich met de wapenhandel in Indonesië bemoeide, met het doel de nieuwe regering daar ten val te brengen. "Een aantal wapenhandelaren kende Bernhard persoonlijk en de beruchte Afghaanse handelaar Ali Shah is bij de prins op Soestdijk geweest om te praten over zaken."

Aalders zegt dat zijn conclusie 'voor 98 procent rond is.' Veel belangrijke archiefstukken liggen volgens hem nog achter gesloten deuren.

'Consument voelt zich belazerd door banken'

Het consumentenvertrouwen in banken blijft broos en het vertrouwen in de financiële sector is nog steeds uitermate laag, concludeert research & consultancybureau MarketResponse op basis van analyse van 130.000 online berichten van consumenten.

Volgens directeur Wim Nieuwenhuijse van MarketResponse leeft er onder consumenten een breed gedragen gevoel van 'belazerd te zijn'.

"Door alle ontwikkelingen in de sector is de consument hypersensitief geworden voor ervaringen en berichten die het negatieve sentiment voeden", stelt Nieuwenhuijse.

"Consumenten voelen zich onmachtig en blijken nog steeds onaangenaam verrast over het onrecht dat ze is aangedaan. Ook de mate waarin de hoofdrolspelers er schijnbaar mee weg kunnen komen, frustreert. Je ziet dat met name terug in de felle opinies op fora en blogs."

Met name de grootbanken krijgen kritiek, volgens het rapport 'Benchmark Online Reputatie - Retailbanking 2010'. Maar ook de overheid, toezichtsorganen en belangenorganisaties worden met wantrouwen en scepsis gevolgd.

Banken zouden het probleem beter moeten doorgronden, stelt de onderzoeker.

Communicatiecampagnes beperken zich vaak tot symptoombestrijding en daar prikken consumenten feilloos doorheen. Volgens het rapport zouden banken er beter aan doen de oorzaken van het wantrouwen aan te pakken. Het bieden van transparantie en eenvoud is daarbij cruciaal.

België klaagt negen terreurverdachten aan

De Belgische autoriteiten hebben negen personen aangeklaagd op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. Die activiteiten zouden onder meer bestaan uit het voorbereiden van een aanslag in België en het werven van rekruten voor opstandelingengroepen die strijden in Tsjetsjenië, Afghanistan en Irak.

Dinsdag werden in België, Duitsland en Nederland in totaal dertien terreurverdachten ingerekend. De drie personen die op verzoek van België in Amsterdam werden opgepakt, hebben inmiddels bezwaar aangetekend tegen hun uitzetting naar België. In het Duitse Aken vond één arrestatie plaats. De dertien verdachten zijn van Belgische, Nederlandse, Marokkaanse en Russische komaf en zijn allen in de twintig of dertig.

Negen verdachten in België zouden lid zijn van een netwerk dat aanslagen wilde plegen in het land en rekruten wierf voor de Tsjetsjeense opstandelingenorganisatie Kaukasus Emiraat. Twee anderen zouden namens een ander netwerk fondsen en rekruten werven voor opstandelingengroepen in Irak en Afghanistan.

Het onderzoek heeft eerder in Spanje, Marokko en Saudi-Arabië tot arrestaties geleid.

Contador gewoon op trainingskamp met Saxo-ploeg

Alberto Contador gaat ondanks zijn voorlopige schorsing wegens dopinggebruik gewoon mee naar het eerste trainingskamp van de Saxo Bank-Sungard-ploeg. Bij de Spaanse wielrenner werd tijdens de afgelopen Tour clenbuterol in het bloed gevonden, waarna hij hangende het onderzoek geschorst is.

"We moeten niet vergeten dat Alberto onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. Dat is de boodschap van de UCI en ik denk dat we die moeten respecteren," zei Riis die naar eigen zeggen toestemming heeft om de drievoudig Tour-winnaar mee te nemen op trainingskamp naar Fuertaventura.

Riis zag voor komend seizoen onder meer de gebroeders Schleck, Fabian Cancellara, Stuart O'Grady en Jens Voigt vertrekken en haalde hiervoor Nick Nuyens, Mateo Tossato en Contador voor terug. "Ik ben heel trots op deze groep rijders. Ik kijk er naar uit om met ze aan de slag te gaan. We zijn helemaal klaar voor het nieuwe seizoen," zei de Deen die komende zondag het trainingskamp aan laat vangen.

Proces-Wilders op 7 februari verder

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders wordt op 7 februari hervat. De rechtbank in Amsterdam houdt die dag een regiezitting waarop alle betrokken partijen kunnen laten weten hoe zij de voortgang van de zaak voor zich zien. Dat heeft de rechtbank woensdag gemeld.

De rechtbank had eigenlijk medio december verder willen gaan met de rechtszaak, maar dat stuitte op agendaproblemen bij verschillende betrokkenen.

De rechtszaak tegen Wilders ligt stil sinds vorige maand, toen de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid. Dat gebeurde na een klacht van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Het proces moet nu opnieuw worden gevoerd.

OV-chipkaart noorden opnieuw uitgesteld

De invoering van de OV-chipkaart in de provincies Groningen en Drenthe is opnieuw uitgesteld en ditmaal tot nader order. Problemen met de levering van apparatuur voor de bussen zijn de oorzaak, laat het OV-bureau Groningen Drenthe woensdag weten.

Aanvankelijk zou de strippenkaart in oktober verdwijnen uit de bussen in de twee noordelijke provincies. Dit werd uitgesteld tot december in verband met de leveringsproblemen. Deze datum blijkt echter ook niet haalbaar. Een nieuwe invoeringsdatum noemt het OV-bureau niet.

"Wij zullen de OV-chipkaart pas aanzetten als de apparatuur volledig werkend is ingebouwd in de gehele vloot van Qbuzz", zegt de voorzitter van het OV-bureau Marc Jager. Hij houdt de druk op het ov-bedrijf 'maximaal' om ervoor te zorgen dat reizigers snel in iedere bus kunnen in- en uitchecken met de OV-chipkaart. Zo krijgt Qbuzz een boete voor iedere maand vertraging.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) liet dinsdag weten dat de provincie Friesland de strippenkaart wel mag afschaffen op 23 december. Doorgaande reizigers naar Groningen of Drenthe mogen echter niet in de problemen komen. Afgesproken is dat zij worden gecompenseerd voor een eventueel dubbel opstaptarief.

Verdachte koster (77) op vrije voeten

De 77-jarige koster die verdacht wordt van het betasten van minderjarige meisjes is weer vrij. De medewerker van de Gereformeerde Bethelkerk in de Rotterdamse deelgemeente Overschie is vrijgelaten vanwege zijn hoge leeftijd en omdat hij geen strafblad heeft, meldt de rechtbank woensdag.

De Rotterdamse koster zou zich de afgelopen jaren in de kerk aan meisjes tussen de 5 en 12 jaar hebben vergrepen. Hij werd vorige week aangehouden nadat er aangifte werd gedaan door de ouders van een van de meisjes. Het kerkbestuur zette de man vervolgens op non-actief.

De koster blijft ondanks zijn vrijlating verdachte in de zaak in afwachting van het proces. Het OM wilde zijn voorlopige hechtenis verlengen, maar volgens de rechter wegen persoonlijke belangen van de man zwaarder.

Coulthard: "Ook in 2011 weer DTM"

David Coulthard wil ook in 2011 weer in de DTM gaan rijden. De Schot maakte dit jaar zijn debuut in de autosportklasse, maar kende met een oudere Mercedes tot nu toe weinig succes. Toch is het avontuur hem goed bevallen.

"Ik begon aan het afgelopen seizoen zonder voorbereiding, dus het verbaast me niet dat ik geen punt heb gescoord. DTM is heel anders dan Formule 1. De wagens zijn bijvoorbeeld al twee keer zo zwaar als dat ik gewend was. Roger Federer mag dan een geweldige tennisser zijn, hij is daarom ook niet direct een goede squasher of tafeltennisser," zei Coulthard tegen NUsport.

De 39-jarige Schot had na zijn afscheid in de Formule 1 in 2008 niet meer verwacht aan racen toe te komen. "Aanvankelijk had ik nooit gedacht dat ik na de Formule 1 nog iets anders ging doen. Tot ik in april zomaar in Hockenheim aan de start stond voor de eerste race van het seizoen. Het DTM is een leuk kampioenschap, omdat het wel professioneel is en tegelijkertijd een stuk meer ontspannen dan Formule 1."

Hij staat nu met de race in Shanghai nog voor de boeg zestiende in het klassement, iets wat volgend jaar veel beter moet kunnen gaan. "Op 2011 kan ik me veel beter voorbereiden. Ik heb een hoop geleerd. Eigenlijk heb ik dit jaar vooral getest tijdens het racen. Het moet raar lopen wil ik volgend seizoen niet veel beter presteren."

Christenen schoppen rellen in Caïro

Christenen in Egypte hebben uit protest tegen het onderbreken van de bouw van een kerk in Caïro auto's vernield en ruiten ingeslagen, waarna zij de confrontatie met de politie zochten. Een christelijke demonstrant kwam om het leven, 25 mensen raakten gewond. Er werden 85 arrestaties verricht. Dat heeft een bron bij de politie woensdag gezegd.

De rellen ontstonden voor een gebouw van de gemeente in de buitenwijk Giza, nabij de piramides, en waren een reactie op het onderbreken van de bouw van een kerk op last van de autoriteiten. Die zeiden dat de christelijke gemeente zich niet aan haar bouwvergunning had gehouden.

Minstens tien primeurs op VGAs, aldus Keighley

Geoff Keighley heeft bevestigd dat er minstens tien primeurs zullen zijn bij de Video Games Awards die volgende maand gehouden zullen worden. En er bestaat zelfs een mogelijkheid dat er nog meer onthuld wordt, aldus Keighley op twitter: "Er komt nog veel meer VGA nieuws, misschien worden er nog wel tien extra premeurs onthuld. Wat zouden jullie willen zien?"

De titels die zeker onthuld zullen worden:

  • Batman: Arkham City
  • Een nieuw BioWare-project (misschien een Mass Effect-achtig spel)
  • Het project waar Guillermo Del Toro aan werkt met THQ (waarschijnlijk een sci-fi trilogy)
  • Saints Row 3

Geruchten gaan over de volgende games:

  • Een zombie-spel
  • Uncharted 3

Sony heeft een exclusieve primeur aangekondigd voor de dag na de VGAs. Dit zou ook kunnen gaan om Uncharted 3, dat is nog niet bekend.

De VGAs vinden plaats op 11 december. Het is dus nog even wachten op de officiële lijst.

 

Verkeer gewaarschuwd voor gladheid

Automobilisten moeten vanaf woendagavond oppassen voor de eerste gladheid van dit winterseizoen. Daarvoor geven Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag een dringende waarschuwing af.

De komende nachten schommelt de temperatuur rond het vriespunt en worden de eerste winterse buien verwacht. Rijkswaterstaat verwacht de komende week op diverse plaatsen zout te strooien, maar desondanks kan het plaatselijk glad worden. Volgens het KNMI, dat ook voor gladheid waarschuwt, houdt het winterse weer voorlopig aan.

Rijkswaterstaat en KLPD adviseren weggebruikers de weersvoorspelling en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen en rekening te houden met een langere reistijd, vooral tijdens de ochtendspits.

Rijkswaterstaat heeft negentigduizend ton zout in voorraad, de helft meer dan vorig jaar, toen tekorten ontstonden. In heel Nederland liggen de loodsen vol met zout. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen weken al preventief gestrooid op enkele snelwegen.

Wevers weg als turncoach bij KNGU

De KNGU neemt in januari afscheid van turncoach Vincent Wevers. Wevers gaat deeltijd aan de gang als hoofdcoach van Bosan TON Almelo, waar hij topturnsters Wyomi Masela en zijn dochters Lieke en Sanne Wevers onder zijn hoede krijgt.

In de door NOC*NSF ondersteunde beleidsplannen van de KNGU was het de bedoeling de topturnsters te concentreren in twee CTO's (centrum voor topsport en onderwijs). In Den Bosch is dat tot dusverre niet van de grond gekomen.

Ajax en Suárez accepteren schorsing

Ajax en Luis Suárez hebben het schikkingsvoorstel van de KNVB voor zeven wedstrijden geaccepteerd. De Ajacied ontvangt de schorsing naar aanleiding van zijn bijtende beweging richting Otman Bakkal.

De Uruguayaans-international is wel normaal inzetbaar in het Champions League duel van 8 december in Milaan tegen AC Milan. Suárez zal zes competitiewedstrijden en het bekerduel met AZ vanaf de tribune moeten gaan toekijken. De eerste wedstrijd voor de aanvoerder van de Amsterdamse club is het duel tegen De Graafschap op 4 februari.


Ajax en Suárez accepteren schorsing (Foto: Paul Blank)

Dorp India verbiedt mobiele telefoon voor meisjes

Een dorp in het noorden van India verbiedt ongetrouwde vrouwen een mobiele telefoon te gebruiken uit angst dat ze verboden huwelijken aangaan. Dergelijke huwelijken worden er vaak bestraft met de dood.

De dorpsraad van Lank besloot onlangs dat ongetrouwde jongens wel mobiele telefoons mogen gebruiken, zij het alleen onder ouderlijk toezicht. Lokale vrouwenbewegingen noemen de maatregel een achteruitgang en oneerlijk. Ze zijn van mening dat het bovendien een nadeel voor meisjes zou kunnen betekenen op andere vlakken.

Huwelijken tussen leden van dezelfde clan zijn in sommige delen van het noorden van India voor hindoes verboden. In conservatieve plattelandsgebieden komt soms eerwraak voor als deze taboes geschonden worden. In sommige gevallen geven dorpsraden zelf opdracht tot de straf, hoewel de politie vaak tussenbeide komt.

De dorpsraad van Lank vreesde dat jonge mannen en vrouwen elkaar stiekem zouden bellen om er samen vandoor te gaan. Vorige maand vluchtten in het district Muzaffarnagar, waar ook Lank gelegen is, 34 stellen. Onder die stellen vonden de afgelopen maand acht eermoorden plaats, aldus de politie. "Drie meisjes zijn onthoofd door mannelijke leden van hun familie nadat ze ervandoor waren gegaan met jongens van dezelfde clan", aldus een politieagent.

Het probleem is relatief nieuw voor de Indiase regio waar de meeste huwelijken nog steeds door de ouders worden gearrangeerd. Soms zien bruid en bruidegom elkaar pas op hun bruiloft voor het eerst. Maar jonge mensen ontmoeten elkaar steeds gemakkelijker nu meer meisjes naar school gaan, vrouwen buitenshuis werken en er een betere toegang is tot internet. Op televisie kijken ze bovendien vaker naar westerse programma's die de nadruk leggen op onafhankelijkheid en individualisme.

Drankrijder langer vast voor fataal ongeluk

De dronken automobilist die zaterdagnacht in het Overijsselse Bergentheim een 17-jarige fietser doodreed is in voorlopige hechtenis genomen. De rechtbank Zwolle-Lelystad besloot dat woensdag vanwege de kans op herhaling en de maatschappelijke onrust die over het ongeluk is ontstaan.

Bij het ongeluk raakte een 16-jarige fietser zwaargewond. De slachtoffers maakten deel uit van een groep vrienden die op weg was van Bergentheim naar Mariënberg. De groep werd aangereden door een beschonken 27-jarige automobilist uit Vroomshoop.

Aanvankelijk leek alleen de 16-jarige jongen te zijn geraakt. Hij lag gewond in de berm en werd ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Later bleek dat de 17-jarige jongen in het naastgelegen kanaal terechtgekomen was. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

Fax met af te tappen nummers op straat

Een fax met af te tappen nummers is naar een inwoner van Epe gestuurd. De fax kwam verkeerd terecht doordat enkele nummers waren omgewisseld, meldt het regionale online magazine Epenaren.nl woensdag. De site heeft gecensureerde kopieën van de fax online gezet.

De fax was bestemd voor het Tap Service Centrum van de politie, dat een nummer heeft dat op dat van de inwoner van Epe lijkt. De inwoner kreeg twee jaar geleden voor het eerst een fax met een reeks nummers. Destijds waarschuwde hij de politie. Vorige week volgde een nieuwe reeks en besloot de bewoner volgens Epenaren.nl af te wachten of de fout werd ontdekt.

Toen niets gebeurde, zou hij naar het magazine zijn gestapt. De politieregio Gelderland Midden laat weten dat de fax in ieder geval niet van haar afkomstig is. Het Openbaar Ministerie in Arnhem laat weten de zaak te onderzoeken en hoopt later woensdag met een reactie te komen.

'ProTeams zeker van grote rondes'

Volgens Biciciclismo zal de UCI binnen niet al te lange tijd bekend maken dat alle achttien ProTeams verzekerd zijn van deelname aan de drie grote rondes. De Internationale Wielerunie zou dicht bij een akkoord zijn met de organisatoren van de Giro d'Italia, de Tour de France en Vuelta à España.

De UCI is al een tijd bezig met een dergelijke regeling. De ASO, RCS en Unipublic wilden er eerst niet aan, maar de onderhandelingen schijnen nu wel in een ver stadium te zijn en binnen enkele dagen zou de officiële bevestiging al volgen. Deze beslissing zou betekenen dat er komend seizoen in elke grote ronde twee Nederlandse teams aan het vertrek staan; Rabobank en Vacansoleil.

Meer Arc the Lad via PSN

Sinds gisteren zijn er meer Arc the Lad-games verkrijgbaar zijn via PSN. Gajinworks heeft bekendgemaakt dat er plannen zijn om zowel Arc the Lad II als Arc Arena beschikbaar te stellen. Vorige maand werd Arc the Lad, een klassieker als het gaat om RPG-spellen, al vrijgegeven.

Arc the Lad II is de opvolger van Arc the Lad, en biedt meer dan vijftig uur speelplezier. Het schijnt mogelijk te zijn om save files van het eerste spel te importeren in het tweede spel, waardoor je toegang krijgt tot delen van het spel die eerder niet beschikbaar waren. In Arc Arena kunnen monsters, gevangen in Arc the Lad II, tegen elkaar vechten.

Beide spellen zijn verkrijgbaar voor 5.99 dollar, en een combinatie kost 8.99 dollar.

 

Indonesiër met 12-jarige bruid veroordeeld

Een Indonesische moslimgeestelijke die nationaal de woede wekte door zijn huwelijk met een 12-jarig meisje, is woensdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een hof in Semarang bevond de man, Pujiono Cahyo Widianto (46), schuldig aan seksueel misbruik van een minderjarige.

De geestelijke, tevens eigenaar van een kostschool en verschillende bedrijven, gaf in 2008 in de provincie West-Java een groot huwelijksfeest, dat door duizenden mensen werd bezocht. Hij zei destijds dat hij niets verkeerds in de zin had, omdat hij het huwelijk niet wilde consumeren voordat het meisje haar puberteit had bereikt.

Weinig mensen geloofden hem, zeker toen hij bekendmaakte dat hij van plan was nog twee andere meisjes, van 7 en 9, te huwen. Moslims kunnen in Indonesië maximaal vier vrouwen hebben, maar die moeten wel ouder zijn dan 18.

Tegen de man werden klachten ingediend door de minister van Religieuze Aangelegenheden, kinderrechtengroepen en de Indonesische Ulema Raad, het hoogste islamitische lichaam in het land.

Kort na de bruiloft werd het minderjarige bruidje door de politie teruggebracht naar haar ouders.

Portugese ambtenaren leggen werk neer

Ambtenaren in Portugal hebben woensdag het werk neergelegd uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. De grote tegenstand tegen de maatregelen heeft de twee grootste vakbonden van het land -die samen anderhalf miljoen leden tellen- voor het eerst sinds 1988 verenigd.

Portugal staat onder grote druk van andere landen in de eurozone om zijn staatsschuld terug te dringen. De schuld ondermijnt de Portugese economie en wakkert zorgen aan op de markt dat het land mogelijk eenzelfde reddingsoperatie nodig heeft als Griekenland en Ierland.

Door de onzekere economische situatie zijn de kosten voor lenen voor Portugal sterk gestegen. Om de staatsschuld te verlagen wil de Portugese regering vanaf volgend jaar de salarissen van ambtenaren verlagen en de belastingen verhogen.

Door de staking moeten overheidskantoren, scholen en gerechtshoven de deuren waarschijnlijk sluiten. Hoewel er geen grote protestmarsen staan gepland, komen ambtenaren mogelijk wel bij elkaar op hun werkplek of op pleinen van steden.


Ambtenaren staken in Portugal (Foto: Novum)

Slaan hond leidt tot verkeersongeval

Een 40-jarige automobiliste uit Wateringen is dinsdag in haar woonplaats op een andere auto geknald, nadat ze zag dat een man zijn hond sloeg en op de vuist ging met een voorbijganger. De vrouw was hier zo van ontdaan dat zij een verkeersongeval veroorzaakte, meldt de politie woensdag.

De man met de hond, een 35-jarige Hagenaar, raakte slaags met een voorbijganger die een opmerking maakte over het slaan van de hond. Omstanders konden de twee vechtende mannen uit elkaar halen, maar agenten moesten ter plaatse komen om de rust te herstellen.

De eigenaar van de hond is aangehouden op verdenking van mishandeling. De vechtersbazen liepen beide lichte verwondingen op. De automobiliste kwam met de schrik vrij. Wel liep haar auto schade op.

Fittipaldi: "Schumacher titelkandidaat in 2011"

Emerson Fittipaldi denkt dat Michael Schumacher in 2011 wel eens mee kan gaan doen in de titelstrijd in de Formule 1. De 41-jarige Duitser maakte dit jaar bij Mercedes zijn rentree in de sport, maar kwam mede door de mindere auto veel tekort.

Volgens Fittipaldi zal de zevenvoudig wereldkampioen volgend jaar een van de grote tegenstanders van Sebastian Vettel zijn. "Hij is een grote kandidaat voor de titel," zei de Braziliaan tegen The Times. "Ik had pas een lunch met Ross Brawn en ik denk dat de nieuwe auto veel beter afgestemd zal zijn op Michaels rijstijl."

"De komst van nieuwe banden betekent bovendien dat Michael die aan zijn stijl kan aanpassen. Samen met een beter gebalanceerde auto en zijn enorme vertrouwen zal hij een grote kandidaat voor de titel zijn. Hij kan het. Hij heeft al zijn oude kwaliteiten nog. In de laatste race stond hij er weer. Iedere kilometer die je rijdt, leer je bij. Volgend jaar zal hij presteren," sprak Fittipaldi het vertrouwen in Schumi uit.

De Braziliaan is hiermee een van de weinigen die vertrouwen in de Duitser heeft. De meeste volgers van de Formule 1 denken dat Schumacher het in 2011 ook weer tegen Nico Rosberg af moet leggen en dat hij te oud is om echt mee te doen om de prijzen.

Verzoek Molukkers afgewezen

De Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda wordt tijdens een bezoek aan Nederland niet opgepakt en vervolgd. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag een verzoek daartoe van de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) afgewezen. De motivering voor het besluit wordt volgende week bekendgemaakt.

Wirajuda gaf dinsdag een toespraak in Den Haag en had woensdag een gesprek met minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Volgens de Molukkers is Wirajuda schuldig aan mensenrechtenschendingen.

Indonesië zou bijna honderd mensen die vreedzaam hebben gestreden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken hebben opgesloten en gefolterd. De RMS wil degenen die hier verantwoordelijk voor zouden zijn vervolgen.

Eerder spande de RMS een soortgelijk kort geding aan tegen de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Hierdoor zegde hij op het laatste moment een bezoek aan Nederland af. Hij liet weten zich beledigd te voelen door de aanklacht.

Het verzoek om Yudhoyono aan te houden werd afgewezen omdat hij als bewindspersoon onschendbaar is. De Molukkers wezen er bij Wirajuda op dat hij geen bewindspersoon meer is.

'Ronald P. krijgt geen kans op eerlijk proces'

De behandeling van de Puttense moordzaak verloopt niet eerlijk en daarom moeten de rechters worden vervangen. Dat zei advocaat Ruud van Boom van hoofdverdachte Ronald P. woensdag tijdens een zitting van de wrakingskamer van het hof in Arnhem, dat zich over de vraag om nieuwe rechters buigt.

Van Boom vindt het onder meer onterecht dat het hof besloot een getuige, die een voor P. belastende verklaring zou hebben afgelegd, toch te horen. De getuige, medegedetineerde Rob van H., zei in De Telegraaf dat P. tegenover hem meer moorden heeft bekend. Van Boom wilde uitstel van het getuigenverhoor omdat hij nog geen gelegenheid gehad zou hebben de voor P. belastende verklaring met zijn cliënt door te nemen. Daarnaast vindt de advocaat het onbegrijpelijk dat het hof besloten heeft een aantal andere getuigen juist niet te horen.

Van Boom stelt ook dat de voorzitter van het hof regelmatig 'ongenuanceerde conclusies trekt' over zijn cliënt. De voorzitter heeft zich volgens de advocaat tijdens een eerdere zitting onder meer onterecht afgevraagd of Christel Ambrosius wel tot de vriendenkring van P. zou hebben kunnen behoren. Andere vriendinnen van P. hadden immers een totaal andere achtergrond. Van Boom vindt deze manier van ondervragen van zijn cliënt ongenuanceerd. Ook blijkt daaruit volgens hem een vooringenomenheid van de voorzitter.

Ook stelt Van Boom dat de griffier herhaaldelijk onjuist verslag heeft gelegd van verschillende zittingen. De advocaat begrijpt bovendien niet waarom de rechters niet toestaan dat er geluidsopnamen van de zittingen worden gemaakt. "Het gaat mij er om dat we daarmee discussie achteraf kunnen voorkomen", aldus Van Boom.

De advocaat beklaagt zich er ook over dat hij niet kan beschikken over alle oude stukken in de Puttense moordzaak. In die oude stukken komen onder meer Wilco Viets en Herman du Bois voor. De twee mannen uit Putten hebben jarenlang ten onrechte vastgezeten voor het verkrachten en vermoorden van de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten.

De wrakingskamer in Arnhem komt om 15.00 uur weer bijeen. Dan wordt bekend of er een beslissing wordt genomen in het wrakingsverzoek. De rechters hebben laten weten mogelijk meer tijd nodig te hebben om over de zaak te beslissen.

Axl Rose klaagt Activision aan

Axl Rose, de zanger van Guns 'n' Roses, klaagt Activision aan voor twintig miljoen dollar. Hij beweert dat de uitgever geen toestemming heeft om een karakter met Slash' gelijkenis in het derde deel van het spel Guitar Hero te gebruiken.

De zanger zegt dat Activision zijn kant van de deal geschonden heeft door gebruik te maken van beelden van de voormalige gitarist van de band. Volgens Rose en zijn Black Frog Music heeft Activision Blizzard de zanger misleid door hem tijdens de onderhandelingen te beloven dat het spel geen verwijzingen naar de voormalige Guns 'n' Roses-gitarist of zijn latere band Velvet Revolver zou bevatten.

In ruil daarvoor mocht men Welcome to the Jungle in het spel gebruiken. Op de cover van Guitar Hero III is Slash wel erg duidelijk te herkennen, dus als de belofte gemaakt is op papier staat Axl sterk. Ook zou het nummer Sweet Child O' Mine gebruikt zijn voor promotiedoeleinden van het derde deel, terwijl er alleen goedkeuring was voor het nummer in Guitar Hero 2. Activision heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

GH III

Totti: "We moeten meedoen om de prijzen"

Francesco Totti kan zijn geluk niet op. Het clubicoon van AS Roma maakte dinsdag de winnende treffer tegen Bayern München.

De Romeinen keken na drie kwartier tegen een 2-0 achterstand aan, maar na rust knokten de Italianen zich knap terug. Uiteindelijk mocht Totti, kort nadat hij was ingevallen, vanuit een strafschop de 3-2 maken. "Het is lang geleden dat ik zo'n belangrijk doelpunt heb gemaakt", reageerde hij na afloop tegen de internationale pers.

Totti vindt dat AS Roma een topteam is. "We moeten mee gaan doen om de prijzen. Niet alleen in de Serie A, maar ook in Europa." Roma, opgericht in 1927, werd in haar clubhistorie drie keer landskampioen. De laatste landstitel dateert van 2001. Vorig seizoen deed de ploeg van coach Claudio Ranieri tot de slotdag mee om het kampioenschap, dat naar Inter ging.

AS Roma is door de zege op Bayern bijna zeker van een plek in de volgende ronde. Een punt in de laatste wedstrijd, uit tegen CFR Cluj, is voldoende. Bayern München is ondanks de nederlaag in Stadio Olimpico al zeker van winst in de poule. De Duitsers hebben namelijk een beter onderling resultaat tegen Roma.

Dr. Doom: EU-schulden nachtmerrie

Het Europese schuldenprobleem neemt nachtmerrie-achtige proporties aan. Dit zegt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, ook wel Dr. Doom genoemd. Hij verwacht dat de schuldencrisis verder zal escaleren.

Roubini: "In het geval van Ierland zijn er simpelweg te veel privé-schulden. Wereldwijd is beslist om de schulden van de banken te nationaliseren, waardoor de publieke schulden in Ierland zijn opgelopen van 7 procent tot 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnenkort zitten we aan 120 procent, een niveau waar Griekenland overigens al is beland."

Frappant genoeg denkt de econoom dat interventies de situatie alleen doen verergeren: "Een aantal supranationale instanties, ik denk daarbij aan het IMF, de ECB en de Europese Unie, moet de overheidsschulden overnemen. Daardoor neemt de omvang van het probleem toe terwijl er in feite niets wordt opgelost."

"De supranationale instanties stampen de bal alleen maar voor zich uit, de problemen blijven gewoon bestaan. Er gaat uiteindelijk niemand van de maan of van Mars komen om op hun beurt het IMF of de EU te redden", aldus een sombere Roubini.


'Europese schuldenprobleem neemt nachtmerrie-achtige proporties aan'

Recordconcentratie broeikasgas in atmosfeer

De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft het hoogste peil bereikt sinds het begin van de industrialisering. Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) woensdag.

Volgens de VN-instantie is de concentratie aan CO2 en methaan in 2009 toegenomen, ondanks de teruggang van de economie. Toenemende hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer zorgen voor steeds hogere temperaturen op aarde en andere klimaatveranderingen.

Recordconcentratie broeikasgas in atmosfeer
Recordconcentratie broeikasgas in atmosfeer (Foto: ANP)

Toivonen: ''Geen wintertransfer''

Ola Toivonen zal PSV in de winterstop niet verlaten. De 24-jarige Zweed zou in de belangstelling staan van Liverpool, maar de spits heeft aangegeven niet te vertrekken uit Eindhoven.

''Ik blijf bij PSV. We raken Afellay kwijt, maar ik heb geen plannen om te vertrekken,'' aldus Toivonen in het Zweedse Aftonbladet. ''Ik weet dat clubs me elke wedstrijd in de gaten houden, dus met de geruchten moet ik leren leven.''

Over of hij na dit seizoen bij PSV gaat vertrekken is hij minder duidelijk. ''Dat weet ik niet. Het belangrijkste is dat ik elke wedstrijd speel, zoals nu het geval is, en om deel uit te maken van een ploeg die voor de titel kan strijden.''

Meer dan vijftig 3D-games in ontwikkeling, aldus Sony

Mick Hocking, hoofd van SCEE 3D, liet weten dat er op dit moment minstens vijftig games ontwikkeld worden voor de PlayStation 3 die geschikt zijn voor 3D. 20 van deze games worden bij Sony zelf intern ontwikkeld. "We maken gebruik van 3D in meer dan twintig games die door Sony worden ontwikkeld. Het is een positief teken dat er zoveel interesse is in 3D bij onze ontwikkelstudio's."

"Op dit moment worden meer dan vijftig nieuwe games geproduceerd die gebruik maken van 3D, en het aantal stijgt snel. Sommige van die games zijn groots en bekend. Dat is een goed teken; kennelijk staat de industrie achter onze mening dat 3D erg belangrijk zal worden in de consolewereld."

Sony heeft hard gewerkt aan de populariteit van 3D, de techniek die afgelopen zomer geschikt werd voor de PlayStation 3. Veel van Sony's populaire spellen zullen gebruik maken van deze techniek. Voorbeelden zijn GT5, Killzone 3, Motorstorm: Apocalypse en SOCOM 4.

 

Schikking over beursgang World Online

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een schikking op hoofdlijnen bereikt met de banken die betrokken waren bij de tumultueuze beursgang van World Online in het jaar 2000, meldt de belangenorganisatie woensdag.

De banken zullen maximaal 110 miljoen euro uitkeren aan de ongeveer 12.000 beleggers die via de VEB een claim indienden tegen de geleden schade bij die beursgang.

VEB-directeur Jan-Maarten Slagter spreekt van 'een adequate compensatie', die 'eindelijk genoegdoening' biedt na tien jaar harde strijd.

Beleggers die aan de schikkingsvoorwaarden voldoen, krijgen een bedrag dat vanwege een rentecomponent hoger is dan het nettokoersverlies dat zij leden in de eerste weken van de beursgang, tussen 17 maart en 3 april 2000.

De exacte uitwerking van de schikking zal nog enkele maanden in beslag nemen. De onderhandelingen zijn gevoerd tussen de VEB, Royal Bank of Scotland (RBS) en Goldman Sachs. De twee banken vertegenwoordigden ook andere banken die mede betrokken waren. RBS is de rechtsopvolger van ABN Amro, dat een belangrijke rol speelde bij de beursgang.

Op 27 november vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat World Online en de begeleidende banken een te optimistisch beeld hebben gegeven van World Online in aanloop naar de beursgang, die plaatsvond op het hoogtepunt van de 'internetbubble' op de mondiale aandelenbeurzen.

De koers van de internetprovider duikelde toen bekend werd dat WOL-topvrouw Nina Brink voorafgaand aan de beursintroductie haar aandelen had verkocht voor 6 euro, terwijl het aandeel voor 42 euro naar de beurs was gegaan.


Bedankt voor alle miljarden

Ierland komt met bezuinigingsplan

De Ierse regering komt woensdag met een langverwacht bezuinigingsplan naar buiten. In vier jaar tijd moet het land miljarden euro's besparen. Op die manier moet het financieringstekort van 32 procent worden teruggebracht naar de Europese norm van 3 procent in 2014.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank zijn met de Ierse regering in gesprek over een reddingsplan. Daarmee is volgens ingewijden een steunbedrag gemoeid van tussen 80 miljard en 100 miljard euro.

De Ierse regering moet miljarden euro's vrijmaken om noodlijdende banken overeind te houden.

Ierland komt met bezuinigingsplan
Ierland komt met bezuinigingsplan (Foto: ANP)

'Urawa Red Diamonds wil Petrovic als trainer'

´eljko Petrovic is nog maar net vertrokken bij West Ham United of een nieuw avontuur ligt alweer op de loer. Vanuit Japan is er interesse in de trainer.

Urawa Red Diamonds wil Petrovic namelijk aantrekken als nieuwe hoofdtrainer. Dat wordt gemeld door Japanse media als Sports Houchi en Sports Nippon. Urawa Reds is geen onbekende club voor Petrovic. Als speler was hij daar namelijk al eens actief. Tussen 1998 en 2000 droeg hij het shirt van Urawa Red Diamonds.

Petrovic zit sinds deze week zonder club. Hij werd op straat gezet door West Ham United als assistent van Avram Grant vanwege tegenvallende prestaties. Hij zou daarnaast ook niet goed liggen bij de spelersgroep van The Hammers.

'We willen het WK niet in Nederland'

Uit een peiling onder bezoekers van fok.nl blijkt dat ruim tweederde van de mensen geen interesse heeft in de organisatie van het WK 2018 door Nederland. Nederland heeft zich samen met België kandidaat gesteld voor de organisatie van het WK in 2018 of 2022.

Ruim 7500 stemmen werden uitgebracht op de WK voetbal-poll waarbij 66,9 procent van de stemmers het WK in 2018 niet naar Nederland wil halen. Als reden wordt genoemd dat het festijn te veel kost en te weinig oplevert. Ook de 'waanzinnige eisen' van de FIFA en de recente omkoopschandalen zorgen voor een negatieve stemming over het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal.

Uit de reacties blijkt dat de kosten en het 'divagedrag' van de FIFA een probleem vormt voor velen. Bezoeker Michelinmannetje: "Nee, hoeft van mij helemaal niet die bende hier in Nederland. We moeten bezuinigen en als ik de FIFA mag geloven, gaat dit alleen maar veel geld kosten." en "Mocht het weer echt sport worden en geen commerciële bende dan heb ik er geen moeite mee".

Op 2 december kiest de FIFA welke landen de WK's mogen gaan organiseren. De uitslagen van de peiling en de mogelijkheid om zelf te kunnen stemmen vind je hier.


'Nederlanders willen WK van FIFA-baas Sepp Blatter niet'

5th Cell past niet in een hokje

De makers van Scribblenauts zijn druk bezig met hun spel Hybrid dat volgend jaar op XBLA zal uitkomen. Het zal een spel worden dat, volgens creative director Jeremiah Slaczka, een shooter zal zijn zoals nog nooit iemand een shooter heeft geprobeerd te maken.

Jeremiah vindt dat mensen te snel in hokjes denken. Hun bedrijf is volgens velen toch een ontwikkelstudio van 2D handheld-games, en niet van shooters. Hij vindt het juist de uitdaging om niet in een hokje te passen. Het bedrijf wil dan ook steeds nieuwe ideeën uitproberen. Met het XBLA-platform kan dat tegen lagere kosten en dus minder risico, en dat terwijl ze een groot publiek kunnen bereiken. Met Hybrid dus geen woorden meer, maar daden.

Evans: "Niet te snel oordelen over Armstrong"

Cadel Evans roept op om Lance Armstrong niet te snel te veroordelen. De Amerikaan is momenteel het middelpunt van een onderzoek tegen dopinggebruik, maar concrete bewijzen tegen hem zijn nog niet gevonden. Daarom maant Evans iedereen tot rust.

"Als iemand onderzocht wordt, wil dat niet gelijk zeggen dat hij schuldig is. Als hij schuldig is hoop ik dat het recht zal zegevieren, maar als een renner een goede Tour de France rijdt, betekent dat niet gelijk dat hij aan de dope heeft gezeten. Maar soms krijg je wel dat stempel opgedrukt en dat is een rotgevoel," zei Evans tegen de Sydney Morning Herald.

"Volgens mij is iemand nóg onschuldiger als hij na onderzoek niks gedaan blijkt te hebben. Maar helaas verbinden veel mensen onderzoek gelijk met schuld en dat is lang niet altijd terecht."

Game-industrie werkt samen voor kinderrechten

Diverse bedrijven en ontwikkelaars uit de game-industrie werken samen aan een muziekgame voor het goede doel. De opbrengst van de game Winta gaat naar organisaties die opkomen voor rechten van kinderen. Winta, een spel dat draait om muziek en ritme, verschijnt dit najaar op de iPhone en iPod Touch.

Winta is de tweede game die wordt uitgegeven door Onebiggame om de kinderrechtenorganisaties Save the Children en Starlight Children's Foundation te steunen. Het ritmische puzzelspel Chime bracht ruim honderdduizend euro op voor deze goede doelen. De nieuwe muziekgame verschijnt voor de feestdagen in de App Store.

Voor Winta werkt Onebiggame samen met de Nederlandse gamestudio Triangle Studios, de Japanse ontwikkelaar Masaya Matsuura en de gamestudio Ngmoco. Ngmoco heeft zijn Plus-netwerk aangeboden zodat spelers online hun prestaties in de muziekgame kunnen vergelijken.

Winta (War is not the answer) is een muziekgame waarbij de speler op de maat van de muziek mee moet tikken op het touchscreen van de iPod of iPhone. Masaya Matsuura is de bedenker van het spel. Hij verwierf bekendheid toen hij in 1996 het eerste ritmische spel Parappa the Rapper op de markt bracht voor de PlayStation.

Dodental brug Phnom Penh op 456

Het officiële dodental als gevolg van de massale paniek maandag op een voetgangersbrug in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is opgelopen tot 456. Dit heeft een Cambodjaanse bewindsman woensdag tegen het Franse persbureau AFP gezegd.

Eerder noemde de Cambodjaanse premier Hun Sen het 'de grootste tragedie' sinds het wrede regime van de Rode Khmer (1975-1979). De slachtoffers zijn voornamelijk Cambodjaanse vrouwen en kinderen. Circa 750 mensen raakten gewond. De premier heeft donderdag tot dag van nationale rouw uitgeroepen en een onderzoek naar de toedracht aangekondigd.

De mensenmenigte in Phnom Penh was op weg naar het zogeheten Diamant Eiland, waar festiviteiten werden gehouden ter ere van het einde van het jaarlijkse waterfestival.

Doden brug Phnom Penh op 456
Doden brug Phnom Penh op 456 (Foto: ANP)

Patch voor Final Fantasy XIV

Er is een patch die veel van de reis- en queesteproblemen in de MMO van Final Fantasy XIV zou moeten oplossen, aldus Square. Het bewegen van de personages, en het oplossen van de queestes in het spel zouden een stuk makkelijker worden. Dit wordt onder andere bewerkstelligd door de teleportatiekosten te verlagen.

Deze verlaging van de kosten geldt voor de beide steden en in drie door de speler zelf gekozen kampen. Dit zorgt ervoor dat de transportatie tussen deze plaatsen sneller gaat. Ook de "terugkeerkosten", kosten die een speler moet maken om vanuit een verkeerde of gevaarlijke situatie terug te keren naar de veiligheid, worden verlaagd. Dit zal nog maar één anima kosten.

Ten slotte wordt er ook voor gezorgd dat spelers, na het voltooien van een queeste, de moeilijkheidsgraad van die queeste kunnen aangeven.

De patch is vanaf vandaag beschikbaar. 

Lensky definitief vrijgesproken van schorsing

Jacob Lensky is definitief vrijgesproken door de beroepscommissie van de KNVB. Dat schrijft FC Utrecht op de clubwebsite.

Lensky kreeg van arbiter Jan Wegereef een rode kaart in de competitiewedstrijd van Utrecht tegen PSV. De club uit de Domstad ging met succes in beroep, want de tuchtcommissie sprak Lensky vrij. De aanklager ging vervolgens echter in hoger beroep.

De beroepscommissie van de KNVB heeft nu besloten dat de schorsing toch ongedaan wordt gemaakt. Utrecht gaat vanavond op bezoek bij Roda JC. Bij winst stijgt het team van trainer Ton du Chatinier naar de zesde plaats. Het duel met de Limburgers werd vorige week vanwege hevige regenval afgelast.

Du Chatinier neemt Lensky niet mee naar Kerkrade, omdat de 21-jarige speler een week niet heeft getraind. Bij een bezoek aan een vriend in Zwitserland raakte de Canadees zijn paspoort kwijt. Hij was daardoor niet op tijd terug voor de wedstrijd van afgelopen weekend tegen NEC (4-0 winst).

UEFA onderzoekt rode kaarten Real

De UEFA stelt een onderzoek in naar de rode kaarten van Xabi Alonso en Sergio Ramos in het Champions League-duel van Real Madrid tegen Ajax (0-4). Beide spelers solliciteerden opzichtig naar een tweede gele kaart, die ze uiteindelijk ook kregen.

Door hun rode kaart missen ze het laatste groepsduel tegen Auxerre en kunnen ze met een schone lei beginnen aan de achtste finales. De UEFA kan beide spelers voor langere tijd schorsen voor onsportief gedrag.

Ajax geeft Suárez vakantie

Luis Suárez hoeft zich van Ajax de komende vijf dagen niet bij de club te melden. Trainer Martin Jol wil de aanvaller rust geven. De Uruguayaan kwam afgelopen weekend in opspraak toen hij PSV'er Otman Bakkal in zijn schouder beet. Hiervoor heeft hij van de club een schorsing van twee duels gekregen.

Ook de KNVB wil Suárez voor zeven duels schorsen, maar dit is niet de hoofdreden van de rustperiode. De aanvaller heeft na het WK voetbal slechts een korte rustperiode gekend en maakte in de afgelopen weken een vermoeide indruk. Mede hierdoor heeft hij niet de vorm die hij vorig seizoen tentoon spreidde.

Ook de overige Ajax-spelers krijgen in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo vrij. Zij moeten zich vrijdag weer in Amsterdam melden. Mogelijk mist Ajax in die wedstrijd naast Suárez ook Mounir El Hamdaoui (enkel) en Mido (lies).

Meisje uit Eelde werd verkracht

Het 12-jarig meisje uit Eelde dat een maand geleden slachtoffer werd van een zedenmisdrijf, is verkracht. Dat blijkt volgens de politie nu het onderzoek is afgerond. Een 29-jarige man uit Hoogezand, die al geruime tijd contact met haar had, zit vast als verdachte. Hij blijft zeker tot aan zijn rechtszaak in de cel.

Het meisje werd volgens de politie op 21 oktober door de man naar het bos tegenover het vliegveld in Eelde aan de Burgemeester J.G. Legroweg gelokt en daar verkracht. De man werd een week later aangehouden.

Uit het onderzoek blijkt dat ze al een paar maanden chatcontact hadden. Daarna werd er ook ge-sms't. Uiteindelijk werd onder 'misleidende omstandigheden' een afspraak gemaakt. "De man heeft een plek uitgekozen waar ze niet meer weg kon, hier is heel bewust naartoe gewerkt", zegt een woordvoerder van de politie.

Volgens de politie heeft de verdachte misbruik gemaakt van de ongelijkwaardige verhouding tussen kind en een volwassene. Hij wist op internet steeds in te spelen op de interesses en nieuwsgierigheid van het kind.

De politie benadrukt dat zoiets niet voor het eerst gebeurt. Ouders en verzorgers worden gevraagd alert te zijn bij het internetgedrag van kinderen en in te grijpen wanneer dat nodig is.

Alan Wake te krijgen via Xbox Live

Zoals eerder al beloofd werd, is Alan Wake beschikbaar via Games on Demand voor de Xbox Live. Je kunt je aanmelden via deze link. Het spel werd in mei 2010 uitgebracht in Europa, exclusief voor de Xbox 360. In dit spel draait het om Alan Wake, een thrillerschrijver, die probeert het raadsel rondom zijn verdwenen vrouw op te lossen.

Tijdens een vakantie in het idyllische kleine stadje Bright Falls is zij verdwenen, en sindsdien lijdt Wake aan black-outs en visioenen. In deze visioenen komen personages uit zijn laatste boek, waarvan hij zich niet kan herinneren dat hij het geschreven heeft, tot leven. Aan de speler de taak om erachter te komen wat er is gebeurd.

Liverpool-speler Brouwer op proef bij ADO

ADO Den Haag heeft deze week Liverpool-speler Jordy Brouwer op proef. RTV West meldde dat de 22-jarige Brouwer sinds woensdag meetraint met de ploeg van trainer John van den Brom.

Brouwer, die in Liverpool nog een contract heeft tot de zomer van 2011, treft in Van den Brom een oude bekende. De twee werkten in de jeugd van Ajax ook al met elkaar samen. Vorig jaar speelde Brouwer vijf duels op huurbasis voor RKC Waalwijk.

Jol: "Bodul en Suk opties tegen VVV"

Trainer Martin Jol liet na afloop van de wedstrijd tegen Real Madrid (0-4 verlies) weten dat hij komend weekend voor een lastige opgave staat. Zowel Mounir El Hamdaoui en Luis Suárez zijn niet beschikbaar als Ajax op bezoek mag bij VVV Venlo.

El Hamdaoui liep gisteren een enkelblessure op. Het is nog niet bekend hoe lang de Marokkaan uit de roulatie zal zijn. Suárez is door de Amsterdamse club voor twee duels geschorst en daar zal tevens door de KNVB nog een grotere straf bovenop komen.

Ook Mido is geblesseerd en daardoor zal Jol voor andere spelers moeten kiezen die de spitspositie kunnen opvullen. Gisteren speelde Siem de Jong een tijdje in de spits, maar daar wil de trainer niet opnieuw voor kiezen.

"Ik heb hem liever achter de bal", aldus de coach over zijn De Jong. Daardoor zal Jol voor spitsen uit het tweede elftal kiezen: "Wat mijn opties nu zijn? Bodul. Of Suk. Onze Sukkie."

Film: Scott Pilgrim vs. the World

Nintendo-fans en videogamenerds opgelet, de nieuwe film van regisseur Edgar Wright van Shaun of the Dead en Hot Fuzz komt met Scott Pilgrim vs. the World. Een film vol met verwijzingen naar het 8-bit tijdperk. Scott Pilgrim wordt gespeeld door de jonge Michael Cera, bekend van Superbad en Juno, en moet diep gaan om de mysterieuze Ramona voor zich te winnen. Hij moet namelijk haar zeven gemene exen verslaan. Als hij de zeven exen verslagen heeft, mag hij Ramona zijn vriendinnetje noemen. Maar faalt hij en wordt hij verslagen door een van Ramona's zeven exen, dan is het voor Scott game over.

Bertens naar tweede ronde ITF Prerov

Kiki Bertens heeft op simpele wijze de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Tsjechische Prerov behaald. Onze landgenote deklasseerde Tetyana Arefyeva in twee sets; 6-1 en 6-1.

Arefyeva, via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, had totaal niets in te brengen tegen onze landgenote. Door de overwinning zal Bertens het in de volgende ronde mogen opnemen tegen de winnares van de wedstrijd tussen de als vierde geplaatste Magda Linette en qualifier Julia Babilon.

Later vandaag komt er nog een landgenote in actie in Prerov. Richel Hogenkamp treft in de eerste ronde Kristyna Pliskova.

Iraakse vluchtelingen voorlopig niet teruggestuurd

De groep Iraakse vluchtelingen die Nederland dreigde te worden uitgezet, hoeft voorlopig niet terug. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft woensdag besloten dat het eerst per persoon wil uitzoeken of het veilig genoeg is voor een terugkeer, meldt Vluchtelingenwerk Nederland. Het hof was niet direct bereikbaar voor bevestiging.

Begin deze maand hield het hof de uitzetting van vijftien vluchtelingen een dag van tevoren tegen. De oppositie verweet minister van Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat hij een brief van het hof hierover zou hebben achtergehouden. Leers ontkende dit.

In de brief van 22 oktober stond dat bekeken gaat worden of het terugsturen van asielzoekers uit Irak wel verantwoord is. Uitgeprocedeerde asielzoekers konden in afwachting van de uitspraak van woensdag met succes beroep aantekenen tegen gedwongen uitzetting.

De brief werd niet doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Juridisch gezien hoefde dat ook niet, omdat er geen rechterlijke uitspraak in stond. Maar omdat de brief niet openbaar was, wisten sommige asielzoekers niet dat ze beroep konden aantekenen. Daardoor liepen ze het risico terug te worden gestuurd naar Irak.

Het hof heeft volgens Vluchtelingenwerk besloten de individuele gevallen nader te onderzoeken. Nieuwe verzoeken om uitzetting op te schorten zouden ook individueel door het hof worden bekeken.

PvdA: ouders verplicht bij verhoor jonge crimineel

Ouders van jonge criminelen moeten verplicht aanwezig zijn als hun kind voor het eerst door de politie wordt verhoord. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch woensdag bepleit in de Tweede Kamer.

"Als een kind nu voor het eerst in aanraking komt met de politie, wordt volstaan met een telefoontje naar het ouderlijk huis. Dat is te weinig", zei Marcouch. Hij denkt dat de ouders sneller in actie zullen komen om hun kind in het gareel te krijgen als ze verplicht bij het verhoor moeten zijn.

Marcouch wil verder dat de ouders ook worden verhoord, bijvoorbeeld door de reclassering. Daarbij moeten zaken aan de orde komen als het toezicht op het kind en de structuur in het gezin. De ouders moeten ook verplicht in de rechtszaal zijn als de zaak tegen hun kind wordt behandeld.

De rechter moet de mogelijkheid krijgen om jongeren een extra straf op te leggen en hen te dwingen onderwijs te volgen. Ze zouden dan net zo lang vast blijven zitten tot ze een diploma hebben gehaald, stelde Marcouch. Hij kreeg hiervoor bijval van regeringspartij VVD. "Hier moeten we absoluut verder naar kijken", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur.

Marcouch is Kamerlid sinds de verkiezingen van juni. Hij hield woensdag zijn eerste speech als Kamerlid. Voor zijn Kamerlidmaatschap was Marcouch voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Hij verwierf bekendheid door als Marokkaan op te treden tegen overlast en criminaliteit door Marokkaanse jongeren.

Schommelende brug oorzaak stormloop Cambodja

Uit een onderzoek naar de stormloop tijdens een waterfestival in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh blijkt dat de mensenmassa op gang kwam toen een brug begon te schommelen. Dat stellen lokale media woensdag. Bij het ongeluk kwamen zeker 378 mensen om en raakten 755 gewond.

Volgens Bayon TV waren veel bezoekers afkomstig van het platteland en wisten ze niet dat het normaal is dat een hangbrug schommelt. Uit angst dat de brug het zou begeven, probeerden ze er zo snel mogelijk af te komen. Tienduizenden mensen raakten vervolgens in paniek.

Woensdag onstaken duizenden Cambodjanen kaarsjes voor de zielen van de slachtoffers.

BMW zet kaarten op Dakar-rally

Autofabrikant BMW is er dit jaar alles aan gelegen om een goed resultaat te behalen in de Dakar-rally. Het Duitse merk zet via het X-Raid Team liefst zeven X3CC's in om het zo beter op te kunnen nemen tegen grote concurrent Volkswagen.

Stephane Peterhansel is aanvoerder van de BMW-equipe. De veelvoudig winnaar krijgt ondersteuning van de beste privateer van vorig jaar Ricardo Leal Dos Santos, Guerlain Chicherit, Leonid Novitskiy, Krzysztof Holowczyc, Stephane Schott en Orlando Terranova.

De Dakar-rally van 2011 gaat op 1 januari van start in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en zal daar na een tocht door de Zuid-Amerikaanse woestijnen op 16 januari ook eindigen.

'Werknemers schenken baas zestig miljoen per jaar'

Treinkaartjes, restaurant- en taxibonnen; maar liefst de helft van de vierhonderdvijftig hoogopgeleide werknemers die Intermediair Weekblad ondervroeg over hun declaratiegedrag, declareert de kosten hiervoor niet en schenkt daarmee minstens zestig euro per jaar aan de baas. Kleine bedragen (62 procent), vergeten (44 procent) en bonnetje kwijt (25 procent) vormen de belangrijkste redenen om gemaakte kosten niet aan de werkgever terug te vragen, terwijl dat wel mag.

Er wordt veel minder te veel gedeclareerd: 6 procent van de respondenten zegt wel eens ten onrechte iets te hebben gedeclareerd als onkosten. 28 procent denkt dat er collega's zijn die soms ten onrechte onkosten declareren. Als op kosten van de werkgever buiten de deur wordt gegeten, betaalt 46 procent de fooi altijd zelf - bij ambtenaren is dat zelfs 59 procent - terwijl 19 procent nooit uit eigen zak fooi betaalt.

Ongeveer de helft (52 procent) van de respondenten zou het liefst via internet declareren, maar slechts 20 procent kan dat online doen. Declareren gebeurt bij 34 procent meteen na het maken van de kosten, terwijl 31 procent de bonnetjes opspaart, wacht tot een bepaald bedrag en dan pas de administratie gaat verwerken.

Ervan uitgaande dat de respondenten representatief zijn voor de ruim twee miljoen Nederlandse hoogopgeleiden in loondienst, wordt er per jaar minimaal zestig miljoen euro niet gedaclereerd. Overigens wordt zeker driekwart miljard euro aan onkosten wél teruggevraagd.

'Vettel kan weg als auto niet goed genoeg is'

Mocht Red Bull geen winnende auto meer kunnen aanbieden aan Sebastian Vettel, dan mag de Duitser het team verlaten. Dit liet energiedrankmagnaat Dietrich Mateschitz weten.

Tegenover de Duitse krant Die Welt vertelde Mateschitz: "Zolang wij Sebastian een auto geven waarmee hij races kan winnen, zal hij voor Red Bull blijven rijden. Wanneer wij daar niet meer in slagen, zullen we hem laten gaan, ook als hij eigenlijk nog contractueel aan ons is gebonden."

Ondanks de wereldtitel van Vettel, zullen zowel de Duitser als Mark Webber volgens Mateschitz in het nieuwe Formule 1-seizoen een gelijke behandeling krijgen: "Mark en Sebastian zullen ook in de toekomst gelijk worden behandeld. Sebastian zal zich volgend jaar opnieuw moeten bewijzen en we verwachten van Mark dat hij het Sebastian zo moeilijk mogelijk gaat maken."

Ferrari zou interesse hebben getoond in de 23-jarige Vettel. Het contract van de Duitser bij Red Bull loopt in 2011 af. Het contract bevat een optie voor 2012.

Aanbiedingen op Direct2Drive

Direct2Drive heeft een speciale actie aangekondigd voor gamers die tussen nu en oudejaarsavond spellen gaan aanschaffen via hun downloadservice. Eén op de vijf klanten krijgt zijn bestelling gratis in de genoemde periode. De enige voorwaarde is dat je met creditcard moet betalen.

Als tweede actie biedt D2D een prijsdeal; wanneer je een game via een andere service, bijvoorbeeld Steam of Gamestop, goedkoper kan krijgen dan biedt D2D je het prijsverschil aan in Direct2Drive-credits. Ook deze actie geldt tot oudejaarsavond.

Direct2Drive

 

Rooney tegen Rangers in de basis

Wayne Rooney staat vanavond voor het eerst in twee maanden weer in de basis bij Manchester United. De club speelt uit tegen Glasgow Rangers.

Rooney kampte de laatste weken met een enkelblessure. Manager Sir Alex Ferguson stuurde hem voor revalidatie naar de Verenigde Staten. Daar kon de Engelsman ook de Britse paparazzi ontvluchten, die eerder dit seizoen meldden dat de aanvaller zou zijn vreemdgegaan.

Afgelopen weekend maakte Rooney als invaller alvast wat speelminuten tegen Wigan Athletic (2-0 winst). Ferguson ziet de uitwedstrijd tegen de Rangers als een mooie gelegenheid om zijn topspits op zijn oude niveau te krijgen. "Ik denk dat hij daar twee of drie duels voor nodig heeft", zei hij volgens De Pers.

Manchester United kan zich vanavond plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League. Een gelijkspel tegen de Schotse kampioen is genoeg. In de Premier League zijn The Mancunians gedeeld koploper met Chelsea. Arsenal en Manchester City volgen op respectievelijk twee en drie punten.

Mourinho: "Rode kaarten geen opzet"

José Mourinho ontkent dat hij Xabi Alonso en Sergio Ramos in de slotfase van de Champions League-wedstrijd tegen Ajax bewust een tweede gele kaart heeft laten pakken. Beide spelers van Real Madrid zijn daardoor geschorst voor de laatste groepswedstrijd tegen Auxerre, maar kunnen met een schone lei aan de achtste finales beginnen.

Mourinho legt de schuld vooral neer bij de Schotse arbiter Craig Thomson. "Ik denk dat er totaal geen noodzaak was om in de slotfase met rode kaarten te gaan zwaaien. De wedstrijd was namelijk bij die 4-0 stand al lang en breed beslist. Natuurlijk zijn we al groepswinnaar, maar ik wil over twee weken gewoon van Auxerre winnen."

Op tv-beelden was te zien dat Mourinho iets in het oor fluisterde van Alonso, vlak voordat deze zijn tweede gele kaart pakte. Wat later stuurde hij reservedoelman Jerzy Dudek richting Iker Casillas, die op zijn beurt Ramos instrueerde. Beide spelers kregen hun tweede gele kaart voor het treuzelen bij een spelhervatting.


(Foto: Novum)

Nieuwe naam BMW Sauber nog niet bekend

Het team van Peter Sauber ging het afgelopen Formule 1-seizoen door het leven als BMW Sauber. Dit deed het team omdat het anders miljoenen zou mislopen van de FIA. Het team had daar namelijk recht op door de prestaties van BMW uit 2009.

Het veranderen van de teamnaam zou, na de overname door Peter Sauber afgelopen winter, betekend hebben dat de Zwitserse formatie het recht op dit geld verloor. Gedurende het seizoen kreeg Sauber echter toestemming de naam per 2011 te veranderen, maar het wil nog niet bekend maken wat dit wordt.

"We hebben toestemming om BMW uit onze naam te schrappen en zullen onze nieuwe teamnaam bekendmaken als de tijd er rijp voor is," zegt Saubers CEO Monisha Kaltenborn tegen de Basler Zeitung.

Mogelijk zal het team verder gaan als Sauber Motorsport of Sauber F1 Team. Al is niet helemaal uitgesloten dat er een titelsponsor in de naam wordt verwerkt, aangezien het team een contract afgesloten heeft met de Mexicaanse telecomgigant Telmex.

'Valencia wil van grand prix af'

Valencia zou na drie jaar alweer van zijn grand prix afwillen. De regiopresident Francisco Camps vindt volgens El Periodico de kosten veels te hoog worden. Het circuit heeft nog een contract voor vier jaar met Bernie Ecclestone.

De organisatie betaalt nu jaarlijks dertig miljoen euro voor de race, waarvan achttien miljoen in de zakken van Ecclestone verdwijnt. Momenteel zijn de opbrengsten van de kaartverkoop slechts tien miljoen.

Naar verluidt heeft Ecclestone aan Camps laten weten dat hij een ander circuit voor de race moet vinden als hij onder het contract uit wil. De circuits van Alcaniz en Portimao (Portugal) worden genoemd als mogelijke nieuwe gastheer van de grand prix.

Afstraffing tegen Real nieuw negatief Ajax-record

Ajax heeft tegen Real Madrid een negatief clubrecord gevestigd. Nog nooit verloor de club een Europees thuisduel met zulke hoge cijfers, weet Sport1. Ajax ging al eens eerder met 4-0 onderuit in Europa, namelijk in 2004 tegen Bayern München. In 1980 legde dezelfde club de Ajacieden met 5-1 over de knie. In beide gevallen ging het echter om een uitwedstrijd. Op eigen terrein werd Ajax in Europees verband nog nooit zo vernederd als dinsdag tegen de Spanjaarden.

Het vorige record van grootste thuisnederlaag in Europa werd behaald in 1989 tegen Austria Wien. Bij een 1-1 tussenstand werd het duel gestaakt vanwege het beruchte staafincident. Daarbij werd doelman Franz Wohlfahrt geraakt door een ijzeren staaf die vanuit het thuispubliek werd gegooid. Ajax verloor de wedstrijd daardoor reglementair met 0-3.

Ondanks de afstraffing tegen Real Madrid mag Ajax nog wel hopen op overwintering in de Europa League. De voorsprong op Auxerre is nog één punt. Terwijl de Amsterdammers over twee weken op bezoek gaan bij AC Milan, moeten de Fransen in Madrid zien af te rekenen met poulewinnaar Real.

Boek: Zuip! Hét drankspellenboek

Zuip!

 

Er zijn dingen die we bij de redactie krijgen waar we het moeilijk vinden hoe we een dergelijk product nou kunnen recenseren. Denk hierbij aan de Neurocampus Scheurkalender van 2010, een boekje over het fenomeen seksfantasie en zingende opera-eierwekker. Nu hebben we weer iets leuks ontvangen, namelijk het Zuip! Drankspellenboekje. Een bonte verzameling van spellen die je zowel alleen als met vriend(inn)en kunt spelen. Maar hoe recenseer je zo'n soort boekje?

Douglas: "Voorlopig niet bezig met Oranje"

Douglas richt zich volledig op het voetbal bij FC Twente. De Braziliaan is momenteel niet met het Nederlands elftal bezig.Met bondscoach Bert van Marwijk sprak Douglas over een naturalisatie tot Nederlander, maar sindsdien is er weinig gebeurd.

"Ik heb er met onze trainer over gesproken en die adviseerde me om me volledig op het voetbal te concentreren. Dat advies heb ik opgevolgd. Voorlopig doe ik er niets aan," zegt de centrale verdediger in De Telegraaf.

Douglas heeft een paar mindere wedstrijden met FC Twente achter de rug. Zo kreeg hij afgelopen weekend een rode kaart tegen AZ, waardoor de Tukkers uiteindelijk verloren. "Het was een domme fout van mij. Als ik geen rode kaart pak, zouden we die wedstrijd nooit hebben verloren. Ik probeer de wedstrijd tegen AZ snel te vergeten, want tegen Inter moet ik een topprestatie leveren."

Op Twitter omschreef de Braziliaan de confrontatie met Inter dinsdag als 'de belangrijkste wedstrijd van mijn leven'. De landskampioen heeft in Giuseppe Meazza een goed resultaat nodig om kans te houden op een plek in de volgende ronde. Tottenham Hotspur en Inter hebben allebei zeven punten, Twente volgt met vijf. Werder heeft er twee.

Kamer wil huwelijksregels aanpassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet meer dat mensen automatisch trouwen in gemeenschap van goederen, als de huwelijkspartners zelf niet hebben aangegeven dat ze het anders willen. D66-Kamerlid Magda Berndsen kondigde woensdag bij de NOS aan dat ze een voorstel zal doen bij de begrotingsbehandeling Veiligheid en Justitie, waardoor partners voortaan echt moeten kiezen hoe ze hun zaken regelen. VVD, PvdA en CDA zijn positief over het idee.

Volgens Berndsen is het niet meer van deze tijd om standaard te regelen dat trouwpartners samen alle goederen in eigendom krijgen, tenzij ze dat op huwelijkse voorwaarden anders regelen. Volgens haar zijn vrouwen niet meer zoals vroeger financieel afhankelijk van hun partner.

Kamer wil huwelijksregels aanpassen
Kamer wil huwelijksregels aanpassen (Foto: ANP)

Zware boete Pinkpop om buitenlandse vrijwilligers

Pinkpop heeft een boete van 48.000 euro gekregen omdat het festival vorig jaar twee buitenlandse vrijwilligers heeft ingezet. Voor de studenten uit Mexico en Bulgarije was geen werkvergunning aangevraagd. Organisator Jan Smeets vindt de boete onredelijk en stapt woensdag met een petitie naar de Tweede Kamer, schrijft dagblad Metro.

Smeets spreekt van een 'kronkel in de wet' en hoopt met de petitie het geld terug te krijgen. "Bij arbeiders zou je nog kunnen zeggen dat het gaat om het verdringen van arbeidsplaatsen voor mensen die wel een werkvergunning hebben", legt Smeets in de krant uit.

In theorie kan hij voor zijn vrijwilligers ook werkvergunningen aanvragen, maar in de praktijk niet. "Die moet je per werknemer drie maanden van tevoren aanvragen en de afhandeling duurt minstens een jaar", legt hij uit.

Smeets wil met zijn gang naar Den Haag ook een schone lei halen. "Ik heb een kast vol onderscheidingen en wil dit niet op mijn kerfstok hebben. Ik heb niks gedaan." CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kondigt aan opheldering te vragen bij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD).


Pinkpop krijgt boete voor inzet buitenlandse vrijwilligers (Foto: Novum)

Drankrijder scheurt kanaal in

Een 33-jarige man uit Amsterdam is dinsdagochtend aangehouden nadat hij met een geleende auto met 130 kilometer per uur door de stad scheurde. Bovendien reed hij zonder rijbewijs en had hij bijna tweeënhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol op. Hij reed uiteindelijk de Weespertrekvaart in, meldt de politie woensdag.

Agenten zagen de man omstreeks 02.20 uur met hoge snelheid op de Wibautstraat rijden. Toen zij de achtervolging inzetten richting de Weesperzijde, zagen zij dat de verdachte met de voorkant van de auto in het water was beland.

De man kon heelhuids op de kant komen, waar hij meteen staande werd gehouden. Hij heeft verschillende processen-verbaal gekregen.

Haase: "Heb boven verwachting gepresteerd"

Robin Haase maakte in 2010, na lang blessureleed, een sterke opmars op de ATP Ranking. De Hagenees kreeg dan ook de Comeback Player of the Year-award van zijn collega's. Volgens Haase is het dan ook terecht dat hij de prijs kreeg.

"Een leuke afsluiting van het jaar," zei Haase tegen De Pers. "Ik heb boven verwachting gepresteerd. Ben ook boven verwachting gestegen. Ik heb iedereen verbaasd met m'n ranking. Ook mezelf. Achteraf denk je: daar had het nog beter gekund. Maar het had ook heel veel slechter gekund. Het is een wonder dat ik binnen een jaar bijna m'n beste ranking heb gehaald."

"Ik kom vanuit het niets op plaats 58 terecht. Binnen een jaar. Na zó lang geblesseerd te zijn geweest. Dan is dat denk ik wel terecht, ja. Ik heb uiteraard op mezelf gestemd, ja. Als ik vond dat een ander ‘m had moeten krijgen, dan had ik op hem gestemd. Ik dacht van tevoren al dat ik zou winnen. Ik zou het bijna raar vinden als ik de award niet had gekregen."

Haase speelde het afgelopen seizoen nog veel challenger-toernooien om zo een goed ritme te krijgen. In 2011 zal dat anders zijn. "Ik speel natuurlijk geen challengers meer, alleen ATP-toernooien en grand slams. Ik wil nu een volledig jaar op de Tour spelen en stiekem hoop ik dat ik richting de top-40 ga en misschien nog hoger."

AG2R maakt zich zorgen om Franse wielrennen

AG2R was afgelopen maandag de enige Franse wielerploeg die een ProTeam-licentie kreeg. Uiteraard was de teammanagerVicent Lavenu blij dat zijn ploeg een licentie kreeg, maar hij maakt zich vooral zorgen over het Franse wielrennen.

"Dit is niet goed voor het Franse wielrennen," zei Lavenu in L'Equipe. "Dat verdient veel meer dat slechts één ploeg in de hoogste divisie. Ik kan niet blij zijn met het feit dat we de enige Franse ploeg zijn, omdat we zo ietwat geïsoleerd raken in de grote internationale wedstrijden."

"Nu de financiële competitie op internationaal niveau steeds groter wordt, denk ik dat het slim is dat de Fransen hun strategie gaan veranderen."

Vernedering Ajax trekt 2,1 mln kijkers

De grootste Europese thuisnederlaag ooit van Ajax trok dinsdagavond 2,1 miljoen Nederlandse kijkers. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek. De Amsterdammers beten met een uitslag van 0 - 4 diep in het stof tegen het sterrenteam van Real Madrid.

Niet alleen was de nederlaag voor trainer Martin Jol groot, maar ook werd Ajax gebruikt als een kaartenmachine. Zo weigeren Xabi Alonso en Sergio Ramos het uittrappen van een vrije schop en een doeltrap, om zo rood te forceren.

Hierdoor zijn de Real-spelers gevrijwaard van een gele kaart in de knock-out fase van de Champions League. Ramos was zelfs zo tevreden met zijn rode kaart dat hij de scheidsrechter nog even een hand gaf.


2,1 miljoen Nederlandse kijkers zien cabaretiers van Real Madrid rood krijgen

Boonen: "Heb geen last meer"

Het herstel van Tom Boonen lijkt eindelijk de goede kant op te gaan. De Belg, die een groot deel van vorig seizoen moest missen door een knieblessure, is inmiddels alweer in training en doet dit zonder problemen.

"Het gaat heel goed nu. Als ik fiets, heb ik geen last," zei de renner van Quick Step tegen Sporza. "Ik heb maar een tweetal weken echt stilgelegen. Ik ben op vakantie geweest en dat is het eigenlijk. Mijn benen zijn weer gelijk, ik wilde dat niet tenietdoen door twee weken extra vakantie te nemen. Daarom begon ik iets vroeger dan andere jaren. Ik fitness en boks ook, dat is eens iets anders."

[NBA] Lakers verslaan Bulls opnieuw

De Los Angeles Lakers zijn met een goede reeks bezig in de NBA. Gisterenavond werd tegen de Chicago Bulls de vijfde overwinning op rij geboekt. De huidige kampioen won in het Staples Center met 98-91 van de Bulls.

De Bulls leken voor een verrassing te kunnen zorgen, doordat zij een voorsprong namen in het vierde kwart. Echter kwamen de Lakers, onder leiding van Shannon Brown, Lamar Odom en Kobe Bryant, nog terug door het scoren van tien punten op rij in de slotfase. Het was alweer de zesde nederlaag op rij voor de Bulls tegen de Lakers.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Pacers
Cleveland Cavaliers
100-89
New Jersey Nets
Atlanta Hawks
107-101 (na verlenging)
Washington Wizards
Philadelphia 76ers
116-114 (na verlenging)
New York Knicks
Charlotte Bobcats
110-107
Dallas Mavericks
Detroit Pistons
88-84
Los Angeles Lakers
Chicago Bulls
98-91

Uitspraak in zaak Milly Boele niet uitgesteld

Het vonnis in de zaak rond de vermoorde tiener Milly Boele wordt niet uitgesteld om te onderzoeken of verdachte Sander V. ten tijde van de moord xtc heeft gebruikt. Dat heeft de advocaat van de ouders van Boele dinsdag te horen gekregen, schrijft De Telegraaf op zijn website. De rechtbank doet vrijdag uitspraak.

De ouders wilden dat de uitspraak wordt uitgesteld zodat kan worden onderzocht of V. xtc gebruikte ten tijde van de moord. De Telegraaf zei daar aanwijzingen voor te hebben. Sander V. heeft eerder verklaard dat hij alleen heeft geblowd. Als blijkt dat hij ook xtc heeft gebruikt kan dat de betrouwbaarheid van zijn verklaringen aantasten, waardoor zijn straf hoger kan uitvallen.

Op de trui van het 12-jarige slachtoffer zijn sporen van urine en mdma, de werkzame stof in xtc, gevonden. V. is echter niet getest op xtc-gebruik, omdat dat volgens de politie na drie dagen geen zin meer zou hebben. Forensisch experts in De Telegraaf weerspraken dat. V. meldde zich zes dagen na de moord bij de politie. Ook kan niet worden uitgesloten dat hij na de moord pas xtc heeft gebruikt.

'Van Hooijdonk niet terug naar NAC Breda'

Pierre van Hooijdonk lijkt niet als technisch directeur terug te keren bij NAC Breda. Dat meldt BN/De Stem.

Het plan van sponsor Jan Hoppen kan volgens de genoemde krant van tafel worden geveegd. Hoppen maakt namelijk geen deel uit van de kiescommissie die gaat bepalen wie vanaf 1 januari het nieuwe clubbestuur vormt. Financiers zouden daarom nu Wim van Aalst en Piet Jochems naar voren hebben geschoven.

NAC Breda maakt vrijdag de namen bekend van de zeven leden van de kiescommissie. In die commissie zitten vertegenwoordigers van de gemeente, NAC-supporters en sponsors. Financier Ton van Haperen ontkent dat de komst van Van Hooijdonk definitief van de baan is. "Maandagavond zijn in het geheim stemmen uitgebracht. Vrijdag wordt pas officieel bekend wie de afgevaardigden zijn."

Van Haperen zegt ook dat het huidige bestuur nog niet met Van Hooijdonk heeft gesproken. Naast de oud-prof zou ook AD-journalist Chris van Nijnatten naa NAC komen, als algemeen directeur. Hij zou dinsdag hebben gezegd dat hij niet meer in aanmerking komt voor de vacante functie.

Film: De Eetclub

Het verfilmen van Nederlandse boeken is de laatste jaren helemaal hot: Komt Een Vrouw Bij De Dokter (Kluun), Oorlogswinter (Jan Terlouw) en De Gelukkige Huisvrouw (Heleen van Royen). Nu kan er een ander boek bij het lijstje gezet worden, want Saskia Noorts De Eetclub is verfilmd onder de gelijknamige titel. In de film verhuizen Karen (Bracha van Doesburgh) en Michel (Mark van Eeuwen) samen met hun dochtertje naar een exclusieve villawijk. Karen ontmoet al snel een paar vrouwen en voegt zich bij een hechte vriendengroep, ook wel De Eetclub genoemd. Maar de vriendschap krijgt een hele andere wending als blijkt dat iedereen geheimen heeft voor Karen en voor elkaar.

Van Beukering op proef bij Feyenoord

Mario Been heeft Jhonny van Beukering uitgenodigd om woensdag mee te trainen met Feyenoord. De spits doorstond dinsdag de fitheidstest onder leiding van Toine van Goorberg en zal zich aansluiten bij de training van de Rotterdammers.

De 27-jarige spits is momenteel transfervrij, nadat van de zomer zijn contract bij NEC afliep. Hij trainde enkele weken mee met het tweede van Vitesse en sloot zich daarna aan bij het amateurelftal van VVCS. Ook speelde hij even voor Go Ahead Eagles, op amateurbasis, maar na vier wedstrijden hield hij ook dit weer voor gezien. Proeven bij AGOVV Apeldoorn en SC Cambuur werkten ook niet.

Van Beukering heeft in het verleden moeite gehad zijn gewicht op orde te krijgen. Mario Been, met wie hij nu bij Feyenoord in aanraking komt, verwijderde hem ooit uit de selectie van NEC, omdat hij zeven kilo te zwaar was. Tien dagen later voegde de spits zich toen overigens weer bij de groep.

Zestien militanten gedood in Afghanistan

Bij twee luchtaanvallen in het zuiden van Afghanistan zijn in het weekeinde zestien opstandelingen om het leven gekomen. Dat meldden de Afghaanse autoriteiten dinsdagavond.

Dertien militanten werden gedood bij een NAVO-luchtaanval op een bazaar in het district Kajaki. Volgens een verklaring van de gouverneur van de provincie Helmand hielden de Taliban vaak bijeenkomsten op de plek van de aanslag.

Bij een luchtaanval in het district Nad-e-Ali kwamen drie lokale Talibanleiders om. Er zijn volgens de verklaring geen burgers gewond geraakt bij de aanvallen, die nog niet door de NAVO zijn bevestigd.

'Havo-scholen bemoeilijken doorleren vmbo'er'

Vmbo'ers die willen doorleren op de havo, halen vaak hun diploma niet door het beleid van de scholen. Veel scholen hebben als regel dat zij niet mogen blijven zitten in de vierde klas, terwijl gewone havisten de vierde wel over mogen doen. Dat concludeert het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO) uit onderzoek, meldt Trouw woensdag.

Een kwart van de scholieren die met een vmbo-diploma op zak overstappen naar de havo, behaalt geen diploma. Volgens het ECBO stellen scholen te veel eisen aan doorstromers. Zittenblijvers worden niet alleen weggestuurd, scholen weigeren ook vmbo'ers die bij hun eindexamen lager dan een 7 gemiddeld hebben gehaald.

Veel scholen zeggen dat deze toelatingseisen nodig zijn om het falen van vmbo'ers tegen te gaan, maar volgens het rapport falen leerlingen juist door het beleid van deze scholen.


'Havo-scholen bemoeilijken doorleren vmbo'er' (Foto: Novum)

OM vervolgt veroorzaker ongeval voor moord

Justitie gaat de 23-jarige man die eind oktober een verkeersongeval veroorzaakte in Oude-Tonge vervolgen voor moord. De man zou bij het ongeval, waarbij drie mensen om het leven kwamen, opzettelijk tegen een tegenligger zijn gereden. Eerder op de avond was de man al met een andere auto tegen een boom gebotst.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de dader hard moet worden aangepakt. "Wij hebben het idee dat hij dit gruwelijke ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt", meldt een woordvoerder van het OM in Rotterdam woensdag. "Er was geen sprake van een inhaalactie of een uitwijkmanoeuvre of een andere oorzaak."

Bij het ongeval kwamen drie mannen om het leven. Een vierde werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Ook de veroorzaker raakte gewond.

Volgens het OM is het vrij bijzonder dat iemand die een verkeersongeval heeft veroorzaakt, wordt vervolgd voor moord. Eerder heeft justitie in vergelijkbare gevallen veroorzakers vervolgd voor doodslag.

Kamer wil verjaren ernstige misdrijven afschaffen

Een Kamermeerderheid wil dat ernstige misdrijven niet meer kunnen verjaren. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet de wet zo aanpassen dat een dader zijn straf niet meer kan ontlopen omdat het misdrijf te lang geleden is gepleegd. VVD-Kamerlid Ard van der Steur doet woensdag een voorstel daartoe, meldt de NOS.

Nu kunnen alleen misdrijven waar levenslang op staat niet verjaren. De Kamer wil dat dit ook geldt voor gewelds- en zedenmisdrijven. Aanleiding is de recente bekentenis die René Roemersma vorige week in het programma Andere Tijden deed. Hij zei in de jaren tachtig betrokken te zijn geweest bij brandstichting in drie Makro-filialen voor actiegroep Rara. Hij kon dat vrijuit zeggen omdat de zaken zijn verjaard.

'Eredivisie lijdt recordverlies'

De voetbalclubs in de eredivisie hebben het afgelopen seizoen een recordverlies van 89,5 miljoen euro geleden. Zo'n groot verlies is niet eerder voorgekomen, concludeert de Volkskrant uit een inventarisatie.

Het grootste deel van het verlies komt op rekening van Ajax, PSV, Heerenveen en Feyenoord. De andere clubs presteren niet veel beter, maar omdat daar minder geld om gaat, zijn de verliezen kleiner.

Van de achttien clubs in de eredivisie hebben alleen NEC en FC Groningen winst gemaakt: respectievelijk anderhalf miljoen en 21 duizend euro. RKC Waalwijk draaide door hulp van 'suikeroom' Ben Mandemakers quitte, maar was anders waarschijnlijk failliet gegaan.

Van Vitesse en VV Venlo zijn nog geen cijfers bekend. Alle overige clubs draaiden met verlies. "Door de economische crisis en tegenvallende sportieve prestaties wordt het financiële wanbeleid dat deze clubs jaren hebben gevoerd zichtbaar", concludeert Matthijs Manders in de krant. Hij is directeur van een bedrijf dat onderzoek doet naar de kredietwaardigheid van bedrijven.

Het enige dat clubs kunnen doen om de begroting op orde te krijgen, is bezuinigen op salariskosten. Manders verwerpt het idee dat torenhoge salarissen nodig zijn om te winnen. PSV is bijvoorbeeld de afgelopen zes jaar vier keer kampioen geweest, terwijl het 23 miljoen euro aan spelerssalarissen kwijt is. Ajax is daar het dubbele aan kwijt en is geen een keer kampioen geweest.


(Foto: Novum)

'Supermarkten verkopen bedreigde tonijn'

Door bijvangst verkopen Nederlandse supermarkten bedreigde tonijn in blik. Blikken waar skipjacktonijn in hoort te zitten, bevatten ook bedreigde soorten zoals grootoogtonijn. Dat concludeert Greenpeace uit DNA-tests.

De milieuorganisatie hield steekproeven in twaalf Europese landen. In Nederland bleken volgens Greenpeace blikken van Vomar, Lidl, Albert Heijn en Emté niet in orde.

De bedreigde tonijn zou in de blikken terechtkomen door de manier waarop tonijn wordt gevangen. Vissers gebruiken zogenoemde lokvlotten om scholen skipjack aan te trekken. Die vlotten trekken ook onder meer grootoogtonijn aan. Die soort is moeilijk te onderscheiden van skipjacktonijn, waardoor deze wordt meegevangen en ingeblikt.

"De enige oplossing is het verbieden van lokvlotten", stelt onderzoeker bij Greenpeace Onno Beukenhorst. Hij wijst erop dat ook met hengels of netten zonder lokmiddelen op tonijn kan worden gevist. "Supermarkten moeten hun klanten kunnen verzekeren dat zij geen bedreigde vissoorten op hun bord krijgen."

Flickr-oprichter komt met social game

Mede-oprichter van Flickr Stewart Butterfield werkt al lange tijd aan een eigen social game, nog voordat hij zijn fotoservice opstartte en doorverkocht aan Yahoo! in 2005. Het spel heet Glitch en moet in de lente van 2011 uitkomen op een onbekend platform.

Kennelijk zit je in de gedachtes van een cartooneske en gigantische reus. Je moet veel dingen delen met medespelers en er zal een soortgelijk te besteden puntensysteem als in Farmville aan boord zitten.

Butterfield legt uit: “The initial experience is as a side-scrolling platform game, hearkening back to Mario games. That lets people get a handle on the basic control of the game."

“Stylistically, it’s a mix o
f all different kinds of things with contemporary illustration. It’s different from traditional console games or social games. There are some indie games doing similar stuff. We have a lot of traditional two-dimensional artists. The game takes place inside the minds of 11 giants who are imagining the world."

Laat je fantasie de vrije loop, dat is de boodschap van Butterfield. “As you go from place to place, the style is different and the world changes. Your imagination brings the different parts of the world to life." 

 

FOK! in discussie met Europarlementariër Marietje Schaake

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) houdt zich onder andere bezig met ACTA, een verdrag over vrij internet. Zij heeft onlangs het nieuws gehaald door een bijzondere manier om tot een motie te komen. Ze heeft internetgebruikers opgeroepen om zelf mee te schrijven aan de motie.

Woensdag 24 november tussen 11.00 en 12.00 uur zal Marietje in navolging van Fred Teeven en Marianne Thieme op het FOK!forum aanwezig zijn. Ze zal met de gebruikers discussiëren over internetvrijheid in de breedste zin van het woord, het ACTA-verdrag en het Europarlement.

Marietje Schaake is Europarlementariër voor D66, in de Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE). Zij houdt zich bezig met buitenlandse zaken, vooral met mensenrechten, internetvrijheid, Iran, Turkije, de Balkan en relaties met de Verenigde Staten. Daarnaast zit zij in de commissie die zich bezighoudt met cultuur, media, onderwijs, jeugd en sport. Zij richt zich binnen die commissie vooral op de digitale agenda voor Europa.

Heb jij ook een vraag voor Marietje over ACTA? Over internetvrijheid in het algemeen? Of over het Europees parlement, stel hem dan alvast op ons forum, dan gaat Marietje daar woensdag met de gebruikers van FOK! over in discussie.

Marietje Schaake (D66)
Marietje Schaake

KNVB: Suárez zeven duels schorsen

Het bijten van PSV-speler Otman Bakkal komt Luis Suárez duur te staan. De Uruguayaan zal als het aan de KNVB ligt dit jaar niet meer in actie komen in de Eredivisie. De openbare aanklager heeft de aanvoerder van Ajax een schikkingsvoorstel van 7 wedstrijden gedaan.

De schorsing valt hoog uit omdat meegenomen is dat Suárez nog een voorwaardelijke schorsing had openstaan na zijn rode kaart in de Johan Cruijff schaal. Ajax en Suárez hebben tot 15.00 uur de tijd om het voorstel te accepteren.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de overeenkomst tussen een spoorweg en een waterweg.

Een Kamermeerderheid wil ProRail opheffen omdat ProRail nu op te grote afstand staat van de overheid, en slecht functioneert. Het beheer van de spoorbanen in Nederland zou dan onder Rijkswaterstaat moeten vallen. De PVV heeft overigens twijfels. Want die partij is voorstander van een kleinere overheid.

[WTF] Söderling: "Het kon beide kanten op"

Robin Söderling versloeg gisterenavond David Ferrer in de O2 Arena. Hij hield daarmee kans om zich te plaatsen voor de halve finales. Het ging alleen niet makkelijk voor de Zweed, die Ferrer een lastige opponent vond.

"Ik serveerde goed, vooral in de eerste set," zei Söderling achteraf. "Maar het was lastig. Het was een wedstrijd die beide kanten op kon vallen en ik ben blij dat ik won. Ik heb het gevoel dat ik nog veel kan verbeteren. Hopelijk kan ik dat doen in twee dagen tijd zodat ik dat tegen Federer kan laten zien."

"Federer is echt een lastige speler. Hij is niet voor niets de nummer twee van de wereld en hij speelt sterk. Hij speelde twee ongelooflijk goede wedstrijden in dit toernooi. Maar zoals altijd zal ik proberen goed te serveren en retourneren tegen heb. Ik zal proberen hem niet teveel tijd te geven."

Hadouir en Hempte keren terug voor 'Utrecht'

Harm van Veldhoven kan woensdag in het inhaalduel met FC Utrecht een beroep doen op Jimmy Hempte en Anouar Hadouir. Het tweetal van Roda JC is weer fit. Het duo trainde afgelopen dagen weer voluit mee. Van Veldhoven verwacht dat hij zowel Hempte als Hadouir kan inzetten tegen Utrecht. Ook Mads Junker is weer volledig fit, Laurent Delorge en Morten Skoubo zijn nog steeds geblesseerd.

Van Veldhoven wil niet op de zaken vooruitlopen en gunt Hadouir en Hempte ruimte. "De nek van Hadouir is een vervelende blessure," aldus Van Veldhoven tegenover L1. Roda kent een zwakke periode. Al vier competitiewedstrijd werd er niet meer gewonnen.

Van Veldhoven verwacht dat de terugkeer van belangrijke spelers gepaard gaat met betere resultaten. "Utrecht blijft een goede tegenstander, die ons niet voor niks vorig jaar uitschakelde in de play-offs. Daarom is het een extra uitdaging om dit duel te spelen."

Kiezers van 17 gemeenten naar stembus

In zeventien gemeenten kunnen kiesgerechtigden woensdag naar de stembus. Het gaat om uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen. Die hadden op 3 maart in het hele land plaats. Een aantal gemeenten deed echter toen niet mee in verband met een op stapel staande herindeling.

De verkiezingen van woensdag bestaan uit reguliere raadsverkiezingen en uit zogenoemde herindelingsverkiezingen.

In Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Bussum, Naarden, Muiden en Weesp hebben gewone verkiezingen plaats. Het vorige kabinet heeft in zijn demissionaire periode de beoogde herindeling van deze gemeenten controversieel verklaard. De beslissing om gemeenten te laten fuseren is aangehouden omdat de herindeling in die regio's nog steeds punt van discussie is.

De herindelingsverkiezingen hebben plaats in gemeenten waar de fusie wel is gelukt. Het gaat om Bodegraven-Reeuwijk, Oss, Eijsden-Margraten, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Súdwest Fryslân en Medemblik.

In alle gemeenten moet een geheel nieuwe raad worden gekozen. Daarna kunnen collegeonderhandelingen beginnen.

De stembureaus zijn zoals gewoonlijk van 07.30 tot 21.00 uur geopend. De gemeenten hopen in de loop van woensdagavond al met voorlopige uitslagen te komen. De officiële uitslag staat gepland op vrijdag.

Kiezers van 17 gemeenten naar stembus
Kiezers van 17 gemeenten naar stembus (Foto: ANP)

Ex levert 'mes Ronald P.' bij Telegraaf in

De ex-vriendin van Ronald P. heeft in haar auto een mes gevonden dat mogelijk is gebruikt bij een van de moorden waar hij van wordt verdacht. Ze heeft het mes bij De Telegraaf afgegeven, die het op zijn beurt aan de politie heeft overgedragen.

De ex-vriendin, Wil Eenink, vond het mes toen ze haar Peugeot opruimde. "Het lag onder de bekleding van de kofferbak, weggestopt bij de gastank van de auto", zegt ze in de krant. Het gaat om een dertig centimer lang vismes. P. is visser, maar Eenink heeft hem het mes nooit zien gebruiken.

P. staat in hoger beroep terecht voor het verkrachten en vermoorden van Christel Ambrosius. De 22-jarige stewardess werd in 1994 in het huis van haar oma gewurgd, verkracht en meerdere keren gestoken met een scherp voorwerp. Naar het gebruikte wapen is uitvoerig gezocht, maar het is nooit gevonden.

Eerder dit jaar werd P. ook aangehouden voor de moord op de 22-jarige Anneke van der Stap uit Rijswijk. Haar lichaam werd in 2005 gevonden nadat ze elf dagen was vermist. Daarnaast zou P. tegenover een celmaat nog twee moorden hebben bekend.

Succesvolle operatie voor Breschel

De Deen Matti Breschel heeft gisteren met succes een operatie ondergaan aan zijn linkerknie. De klassiekerspecialist, volgend seizoen in dienst van de Rabobank, kreeg tijdens de training last van het gewricht en in overleg werd besloten tot een operatie over te gaan.

Breschel zal voorlopig nog niet in actie komen voor zijn nieuwe werkgever. Onduidelijk is of hij kan meedoen in de voorjaarsklassiekers en of de 26-jarige renner daar überhaupt een rol van betekenis kan spelen.

Vertonghen: "Dit doet erg veel pijn"

Gisterenavond verloor Ajax kansloos van het sterrenteam van Real Madrid. Waar Martin Jol gisteren het positieve nog uit de situatie probeerde te halen, zo was verdediger Jan Vertonghen vooral gefrustreerd.

"Zo'n nederlaag doet erg veel pijn," zei de Belg tegen de NOS. "Voorin hielden we niets vast en we leden te snel balverlies. Soms had ik het gevoel alsof ze met negen tegelijk op ons afkwamen. Ik moet opletten dat ik geen verkeerde dingen ga zeggen."

Volgens Vertonghen was de 2-0 van Alvaro Arbeloa het beslissende moment in de wedstrijd. "Voor ons was het daarna de zaak om Real maar op twee doelpunten te houden en er misschien zelf één te maken, maar dat lukte duidelijk niet."

 

'Kamer wil ProRail opheffen'

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil spoorbeheerder ProRail opheffen. Het spoorverkeer werd vrijdag ernstig ontregeld door een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht en dat was de druppel. Meer partijen steunen nu het plan van de ChristenUnie om de taken van ProRail onder te brengen bij Rijkswaterstaat, schrijft De Telegraaf woensdag.

Op die manier moet minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) meer te zeggen krijgen over het beheer van het spoor. "ProRail staat te veel op afstand van de minister en de Kamer", zegt CU-Kamerlid Arie Slob in de krant.

Hij stelt dat er jaarlijks miljarden naartoe stromen zonder dat duidelijk is wat daar precies mee gebeurt. Ook wijst hij op de miljoenen die zijn geïnvesteerd in spoorbeveiliging. "Maar kennelijk is de spoorbeveiliging nog steeds kwetsbaar."

De VVD steunt het plan van de ChristenUnie. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot spreekt in de krant van een vertrouwenscrisis en wijst op de chaotische taferelen door het winterse weer vorig jaar, de talrijke computerstoringen en de 'absurde salariseisen' van de directie.

Ook de SP, D66, GroenLinks en de PvdD zouden interesse hebben. PVV-Kamerlid Richard de Mos houdt een slag om de arm. ProRail terug onder de vleugels van het rijk brengen past volgens hem 'niet in ons straatje van een kleinere overheid'.

Priester bestelt moord op misbruikslachtoffer

Een Amerikaanse priester heeft geprobeerd een tiener die hem van seksueel misbruik beschuldigt te laten vermoorden. De 52-jarige John Fiala werd in de staat Texas opgepakt nadat hij een undercoveragent opdracht had gegeven voor de moord, meldde de lokale krant San Antonio Express-News dinsdag.

De zaak kwam aan het rollen doordat de priester in eerste instantie had geprobeerd voor 5000 dollar zijn buurman in te huren om de moord te plegen. Die besloot echter naar de politie te stappen.

Justitie klaagt Fiala aan voor de poging tot huurmoord en voor seksueel misbruik van de destijds 16-jarige jongen. De geestelijke, die inmiddels door de katholieke kerk uit zijn ambt is gezet, zou de tiener in 2008 meerdere malen hebben verkracht, waaronder een keer onder bedreiging van een vuurwapen.

'Mijnwerkers Nieuw Zeeland zijn dood'

Alle 29 mijnwerkers die sinds vorige week vrijdag vastzitten in een kolenmijn in Nieuw Zeeland zijn overleden. Dat maakte een politiewoordvoerder woensdag bekend.

Volgens de politie was er woensdag een tweede explosie in de mijn en is de hoop op overlevenden vervlogen. De oorzaak van de tweede explosie is onbekend.

Na een explosie vorige week vrijdag in de Pike River-mijn vlakbij de plaats Greymouth op het Zuidereiland werd niets meer vernomen van de mannen. Reddingsteams konden de mijnwerkers niet bereiken. Het gaat om 24 Nieuw-Zeelanders, twee Australiërs, twee Britten en een Zuid-Afrikaan.

Mathijsen: "Ik had een pauze nodig"

Joris Mathijsen revalideert momenteel van zijn enkelblessure, die hij vorige week opliep in het oefenduel van het Nederlands elftal met Turkije. De verdediger van Hamburger SV onderging maandag een operatie en mocht een dag later het ziekenhuis weer verlaten.

"Nu merk ik dat een pauze nodig was," zei Mathijsen op de website van zijn werkgever. "Het gaat goed met mij, vanaf dit moment gaat het weer bergop. Sinds de enkelblessure in 2005 was ik nooit geblesseerd of ziek. Daarom wordt het zeker niet makkelijk om de jongens te zien spelen."

Mathijsen is ziet ook positieve kanten aan zijn blessure. "Ik heb de laatste jaren werkelijk veel wedstrijden gespeeld. In Bundesliga, in Europa League met twee halve finales, de halve finale in de Duitse beker en met de nationale ploeg. Ik heb eigenlijk altijd gespeeld. Nu merk ik dat een pauze nodig was."

Japans voetbalfenomeen naar Europa

Nintendo heeft dinsdag bekendgemaakt dat Inazuma Eleven voor de Nintendo DS in januari in Europa verschijnt. Het spel verscheen in 2008 op de Japanse markt. De sportgame werd zo populair dat een stripverhaal en een tekenfilm zijn gemaakt. In Japan zijn van drie games uit de Inazuma Eleven-serie ruim twee miljoen spellen verkocht.

Inazuma Eleven mixt invloeden uit actiegames en rollenspellen met voetbal. De speler moet op en om het veld diverse opdrachten uitvoeren. Zo moet er een goed team worden samengesteld waarbij er een keuze is uit meer dan duizend personages. De personages kunnen hun tegenstanders overrompelen met bijzondere krachten, waaronder de mogelijkheid van locatie naar locatie te verplaatsen of vuurballen te schieten.

Inazuma Eleven ligt vanaf 28 januari in de winkel.


Wisgerhof: "Opnieuw geschiedenis schrijven"

Peter Wisgerhof koestert de hoop op een stunt tegen Internazionale. De verdediger put moed uit het thuisduel tegen de Italianen.Het Giuseppe Meazza van Inter is woensdagavond het strijdperk.

"Of het stadion indruk maakt? Dat mag niet het geval zijn, want dan staan we bij het begin van de wedstrijd al met 1-0 achter," zei Wisgerhof gisteren op de persconferentie aan de vooravond van de Champions League-wedstrijd.

"Inter zal scherp beginnen, maar als we durven te voetballen en als we dan bij vlagen mee kunnen komen, kan dit bij de tegenstander onrust veroorzaken en is dat in ons voordeel. Ik hoop dat we opnieuw geschiedenis kunnen schrijven." Wisgerhof legt zich niet bij voorbaat neer bij een derde plek in de poule, die na de winter recht geeft op het spelen in de Europa League. "Als groep gaan wij voor het allerhoogste, en dat is de Champions League. Hoe lastig dat ook zal worden."

Gran Turismo 5 online patch beschikbaar

PolyPhony, de ontwikkelaar van Gran Turismo 5 heeft een patch beschikbaar gesteld voor het langverwachte race-spel. Want wat blijkt, na installatie van Gran Turismo 5 kun je nog niet online racen. Een foutmelding op het scherm geeft je deze vervelende boodschap. Je zult het spel naar 1.01 moeten updaten om deze functionaliteit te activeren.

Boze tongen beweren dat dit met opzet is gedaan, om zo het jailbreaken van de PlayStation 3 tegen te gaan door mensen op deze manier op het PlayStation Network te 'dwingen'. De patch weegt 133 megabyte  en installeert in een paar minuten. Pas na de patch zijn de community features te gebruiken, zoals het message board, de mail- en geschenkenfunctionaliteit en een nieuwsberichtenservice op het beginscherm.

Gran Turismo 5

[WTF] Federer tevreden met eigen spel

Roger Federer was gisteren tijdens de ATP World Tour Finals te sterk voor thuisspeler Andy Murray. Federer versloeg de Schot overtuigend en kan zelfs met een nederlaag donderdag tegen Robin Söderling zich nog plaatsen bij de laatste vier.

"Ik denk niet dat Murray zijn beste wedstrijd speelde," zei Federer na de wedstrijd. "Hij maakte wat fouten, maar misschien kwam dat wel door mijn goede spel. Ik ben uiteraard erg blij vanwege mijn goede wedstrijd. Ik speelde heel de wedstrijd solide."

"Ik heb toch wat energie kunnen sparen en dat is goed zo aan het eind van het seizoen. Ik hoop dat ik de halve finales haal, want zo kom ik daar in tegenstelling tot vorig jaar wel fris voor de dag."

Van Gaal verzoent zich met Ribéry

Trainer Louis van Gaal van Bayern München heeft dinsdag in Rome de sluimerende controverse met spelmaker Franck Ribéry uitgesproken. Volgens de Nederlandse coach houden ze weer van elkaar.

"Het was liefde op het eerste gezicht", zo bestempelde Van Gaal met de nodige zelfspot het onderhoud in het Italiaanse hotel.

Ribéry was dinsdagavond in de uitwedstrijd tegen AS Roma in de Champions League voor de eerste keer basisspeler bij Bayern sinds 21 september. De Franse international uitte in een uitgelekt interview met betaalkanaal Sky, dat eerder was opgenomen en vlak voor de wedstrijd werd uitgezonden, zijn onvrede over zijn relatie met Van Gaal.

"Ik kan niet zeggen dat ik veel plezier heb met hem", liet Ribéry weten. "Ik heb geen speciale band met hem. Dat is een probleem voor mij. Hij doet zijn werk en ik doe mijn werk. Daar blijft het bij."

Toch kon de verzoening niet tot een positief effect in het veld leiden. De ploeg van Van Gaal verloor in Rome met 3-2 van AS Roma.

Van Gaal verzoent zich met Ribéry
Van Gaal verzoent zich met Ribéry (Foto: ANP)

'Verbeterd contract voor Pieters'

Volgens het Eindhovens Dagblad heeft PSV verdediger Erik Pieters een nieuw contract aangeboden. De Eindhovense ploeg wil hun linksback een verbeterde en verlengde verbintenis aanbieden. Het huidige contract van Pieters loopt in 2012 af.

Directeur Marcel Brands gaf als reden dat Pieter zich goed ontwikkelt bij PSV en daarom in aanmerking komt voor een verbeterd contract. "Hij is bijna drie jaar geleden naar PSV gehaald tegen een veredeld jeugdcontract. Inmiddels heeft Erik zich ontwikkeld tot een vaste kracht en zelfs international."

Ook Ola Toivonen en Otman Bakkal hebben een contract dat in 2012 afloopt. "In het geval van Toivonen is het simpel en kunnen wij een optie voor nóg een jaar lichten. Over Bakkal zijn we nog in gesprek", aldus Brands.

Middelkoop verslaat Van der Duim

In de eerste ronde van de Future in de Dominicaanse Republiek stonden twee Nederlanders tegenover elkaar. Matwé Middelkoop won in drie sets van Antal van der Duim; 6-4, 3-6 en 6-4.

Door de overwinning zal Middelkoop, als tweede geplaatst in de Future, in de tweede ronde spelen tegen de Mexcaan Manuel Sanchez.

Een andere Nederlander, Tim van Terheijden, plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in de Dominicaanse Republiek. Hij verloor echter zijn partij in de eerste ronde van lucky loser Martin Prikryl; 6-2 en 6-4.

Beatles verkopen 2 miljoen liedjes in week

Onlinemuziekwinkel iTunes heeft in een week tijd twee miljoen liedjes en 450.000 albums van de Britse popgroep The Beatles verkocht. Dat maakte het muziekmagazine Billboard dinsdag bekend. Het best verkochte liedje was Here comes the sun, het meest verkochte album was Abbey Road.

iTunes begon op 16 november met de verkoop van de muziek van de beroemde popgroep, na lange en moeizame onderhandelingen tussen onder andere moedermaatschappij Apple van iTunes en platenmaatschappij EMI.

Beatles verkopen 2 miljoen liedjes in week
Beatles verkopen 2 miljoen liedjes in week (Foto: ANP)

Suárez krijgt woensdag uitsluitsel

Ajacied Luis Suárez krijgt woensdagochtend te horen wat de aanklager betaald voetbal van de KNVB met hem van plan is. De voetbalbond hoopte dinsdag al de uitkomst van het vooronderzoek naar het geruchtmakende bijtincident naar buiten te kunnen brengen, maar om logistieke redenen bleek dat niet haalbaar.

Volgens een woordvoerster van de KNVB had de vertraging niets te maken met de wedstrijd die Ajax, met Suárez, dinsdagavond tegen Real Madrid moest spelen in de Champions League. "Het komt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden waarmee wij ook niet zo blij zijn", aldus de zegsvrouw. "De aanklager had een heel drukke dag. Mogelijke schikkingsvoorstellen moeten tijdens kantooruren de deur uit. In dit geval kon de secretaris de club niet tijdig op de hoogte stellen. Het wordt daardoor woensdagochtend, wat ons betreft zo vroeg mogelijk."

Suarez krijgt woensdag uitsluitsel
Suárez krijgt woensdag uitsluitsel (Foto: ANP)

Geïmporteerde versie Call of Duty in de ban

De Duitse overheid wil de import van Call of Duty: Black Ops tegengaan. Exemplaren die onder andere uit Oostenrijk of Nederland komen, zouden niet verkocht mogen worden door webwinkels. Daarnaast zouden buitenlandse winkels de game niet mogen exporteren naar Duitsland. Dat schrijft de Duitse website Snittberichte.

Duitsland kent een eigen keuringsdienst voor leeftijdsaanduidingen, de Unterhaltungssoftware Selbstkontolle (USK). Veel games worden gecensureerd uitgegeven. Zo is Call of Duty: Black Ops wel te koop in Duitsland, maar enkel zonder bloederige beelden en martelingsscènes.

Het is niet bekend wat voor sancties de overheid in petto heeft voor bedrijven die wel de ongecensureerde versie van het schietspel verkopen. Call of Duty is niet de eerste game die te maken krijgt met de Duitse keuringsdienst. Vorige week werd bekend dat het actiespel Splatterhouse van game-uitgever Namco Bandai helemaal niet in Duitsland verschijnt.


Bisschop weg om uitspraak huwelijk William

De Anglicaanse Kerk heeft een Britse bisschop geschorst die het aanstaande huwelijk van prins William en zijn verloofde Kate Middleton slechts zeven jaar geeft en het paar omschreef als 'oppervlakkige beroemdheden'. De bisschop van Londen, Richard Chartres, zei dinsdag dat hij Peter Broadbent, de bisschop van Willesden, tot nader order uit zijn publieke taken heeft ontheven.

Broadbent bood maandag zijn verontschuldigingen aan voor de teksten die hij op zijn Facebookpagina had gezet. "Ik geef niets om de koninklijke familie", schreef hij. Broadbent meldde overtuigd republikein te zijn en stelde dat 'onder deze mensen veel rokkenjagers zijn en hun huwelijken vaker wel dan niet op de klippen lopen'. Ook stelde hij: "Uitgaven aan het koninklijk huis zijn een rib uit ons lijf."

De bisschop van Londen verklaarde ontsteld te zijn door de uitlatingen.

Zuid-Korea en VS tegen Noord-Korea

Militaire leiders van de Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben dinsdag afgesproken gezamenlijk op te trekken bij een eventuele respons op de Noord-Koreaanse beschietingen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, dinsdag naar buiten gebracht.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates noemde de Noord-Koreaanse aanval van een Zuid-Koreaans eilandje een schending van het staakt-het-vuren. Hij zei dat tegen zijn Zuid-Koreaanse collega tijdens een telefonisch onderhoud. Beiden kwamen overeen dat 'hun ministeries nauw met elkaar in contact moeten blijven en elk antwoord op deze Noord-Koreaanse agressie moeten coördineren'. Gates prees 'de terughoudendheid' van Zuid-Korea.

Het Pentagon meldde eerder op de dag dat Washington zich hard gaat maken voor een 'gepaste en gezamenlijke' respons.

Beëdiging nieuw kabinet openbaar

De beëdiging van een nieuw kabinet door het staatshoofd moet voortaan in het openbaar plaatsvinden. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten.

De nieuwe ministers worden nu nog door koningin Beatrix beëdigd tijdens een besloten ceremonie in paleis Huis ten Bosch. Daarna wordt de nieuwe ministersploeg aan de media gepresenteerd op de trappen van het paleis tijdens de traditionele bordesscène. Vervolgens worden de staatssecretarissen beëdigd.

Het parlement vindt het moment waarop ministers en staatssecretarissen hun nieuwe ambt aanvaarden echter een 'mooie ceremoniële plechtigheid' als sluitstuk van de formatie. Het afleggen van de eed of belofte door de bewindslieden moet daarom voortaan in het openbaar plaatsvinden, staat in een motie van de VVD en CDA waarmee de Kamer dinsdag instemde.

Het voorstel werd vorige week tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken ingediend. Premier Mark Rutte (VVD) liet toen weten niets te zien in het voorstel.

ME ingezet bij onderzoek uitgebrande auto

De mobiele eenheid heeft dinsdag sporenonderzoek gedaan in de omgeving van de Prins Hendriklaan in het Brabantse Esbeek, waar maandag een uitgebrande auto werd aangetroffen met daarin een stoffelijk overschot. Zo'n twintig agenten van de ME kamden onder meer het nabijgelegen bos uit.

De identiteit van de persoon die dood in de auto werd aangetroffen is nog niet bekend. Het lichaam is zo erg verkoold dat niet eens te zien is of het om een man of een vrouw gaat, zegt een woordvoerder van de politie, die verwacht woensdag of donderdag meer te weten.

De brandweer kreeg maandag rond 13.15 uur een melding binnen van een autobrand op de Prins Hendriklaan, een straat in een bosrijke omgeving. Na het blussen bleek een lijk in de auto te liggen. De politie houdt rekening met een misdrijf.

De politie heeft dinsdag ook een buurtonderzoek gedaan en het kenteken van de uitgebrande auto nagetrokken. Een politiehelikopter maakte maandag al luchtopnames van de vindplaats. De woordvoerder wilde niet zeggen of de onderzoeken al wat hebben opgeleverd.

Moordenaar Andrea Luten 7 december voor rechter

De 41-jarige Henk F. uit Hoogeveen moet zich 7 december voor de rechtbank in Assen verantwoorden voor de moord op Andrea Luten in 1993. Dat maakte de rechtbank dinsdag bekend. De man wordt ook verdacht van verkrachting, aanranding en vrijheidsberoving.

F. werd in mei opgepakt voor de moord op het 15-jarige meisje. Hij heeft bekend haar zeventien jaar geleden te hebben omgebracht. De politie kwam hem op het spoor nadat een schaamhaar van hem op het lichaam van Luten werd gevonden. F. is een bekende van de politie.

Het meisje vertrok op 10 mei 1993 per fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Ze bleek te zijn gewurgd.

Volgens justitie heeft F. het meisje omgebracht met het doel de kans om gepakt te worden te verkleinen en makkelijker een ander misdrijf te kunnen plegen. Hierdoor kan hij levenslang krijgen.

In de jaren na de moord werden zo'n 2100 mensen gehoord door de recherche. Een persoon is vervolgd en vrijgesproken. In 2005 werd het DNA van enkele honderden mannen vergeleken met de sporen op het lichaam van het slachtoffer. F. was eerder in geen enkel onderzoek voorgekomen.

Begin Turks proces tegen oud-militairen

Een Turks hof is begonnen aan een rechtszaak tegen 39 oud-militairen die worden verdacht van de moord op twaalf gedetineerden tijdens een gevangenisopstand tien jaar geleden. Bij de eerste hoorzitting dinsdag in Istanbul waren 26 verdachten aanwezig.

De verdachten dienden in een paramilitaire eenheid die in 2000 politieke gevangenen overbracht van een gevangenis in Istanbul naar een nieuwe zwaarbeveiligde gevangenis. De gedetineerden kwamen in opstand tegen de overplaatsing van grote gevangeniszalen naar kleine cellen.

'EU en IMF willen Ierland 85 miljard geven'

De Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen de Ierse regering een steunpakket van 85 miljard euro aanbieden om de Ierse bankensector te herkapitaliseren. Dat meldde de Ierse staatsomroep RTE dinsdag op de website.

Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, klopte zondag na wekenlang aarzelen formeel aan voor steun bij de EU en het IMF. Het steunpakket moet ervoor zorgen dat de Ierse banken weer grotere buffers krijgen, zodat spaarders weer vertrouwen krijgen in het financiële stelsel.

'EU en IMF willen Ierland 85 miljard geven'
'EU en IMF willen Ierland 85 miljard geven' (Foto: ANP)

Half miljoen voor bestrijding cholera Haïti

Nederland geeft een half miljoen euro aan VN-kinderfonds Unicef om de uitbraak van cholera in Haïti te bestrijden. Dat schrijft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Verenigde Naties hebben de internationale gemeenschap om in totaal 164 miljoen dollar gevraagd in een noodhulpverzoek voor de bestrijding van cholera. Unicef verstrekt onder meer schoon drinkwater, verbetert sanitaire voorzieningen en verstrekt gezondheidszorg aan jonge kinderen en hun moeders.

De cholera-epidemie brak enkele weken geleden uit in Haïti en heeft tot nu toe aan zeker 1344 mensen het leven gekost. Volgens deskundigen kunnen honderdduizenden Haïtianen ziek worden als de cholera nog jaren in Haïti rondwaart.

Cholera is een bacteriële infectie die wordt verspreid via vervuild water. De ziekte gaat gepaard met diarree en braken, waardoor patiënten snel uitgedroogd raken en overlijden.

Haïti werd in januari getroffen door een zware aardbeving. Tot vorige maand zou cholera al honderd jaar niet zijn voorgekomen in Haïti. Onderzocht wordt of VN-vredesmilitairen uit Nepal verantwoordelijk zijn voor de verspreiding. Een boer zou hebben gezien hoe vanuit een basis van de VN-vredesmacht afval een rivier in stroomde, waarna enkele dagen later enkele honderden mensen bezweken aan de ziekte.


Half miljoen voor bestrijding cholera in Haïti (Foto: Novum)

Warcraft krijgt grote release in Rotterdam

In de nacht van zes december viert Blizzard Entertainment de lancering van de grote online game World of Warcraft: Cataclysm in Rotterdam. De havenstad is één van de zeven Europese steden waar ontwikkelaars van de derde World of Warcraft-uitbreiding naartoe reizen om fans te ontmoeten.

Het evenement in Rotterdam wordt bezocht door senior producer John Lagrave en leidinggevend designer Gary Platner. Naast de lancering in Rotterdam bezoeken ontwikkelaars van Blizzard Entertainment ook gelijksoortige evenementen in Berlijn, Londen, Madrid, Moskou, Parijs en Stockholm.

In World of Warcraft: Cataclysm breekt de duistere draak Deathwing uit zijn ondergrondse schuilplaats in het midden van de virtuele planeet Azeroth. De uitbraak veroorzaakt overstromingen en aardverschuivingen die het aanzicht van de virtuele wereld Azeroth voor altijd veranderen. Gamers krijgen toegang tot nieuwe speelbare personages, missies en vijanden om te verslaan. World of Warcraft telt wereldwijd twaalf miljoen spelers. Gamers sluiten abonnementen af om het spel te kunnen spelen. Maandelijks moet er ongeveer twaalf euro betaald worden. De online game werd in februari 2005 in Europa gelanceerd. World of Warcraft: Cataclysm wordt op 7 december uitgegeven.


Enkelblessure voor El Hamdaoui

Aanvaller Mounir El Hamdaoui van Ajax is dinsdag geblesseerd geraakt aan zijn enkel. De spits liep de kwetsuur op in de eerste helft van het Champions Leagueduel tegen Real Madrid. Dat bevestigde de club dinsdag tijdens het duel met Real.

Het is nog niet duidelijk of El Hamdaoui fit genoeg is om zondag mee te doen in het competitieduel in Limburg tegen VVV-Venlo. Ajax kan in die wedstrijd ook geen beroep doen op Luis Suárez. De aanvaller is door de Amsterdamse club na zijn bijtactie afgelopen zaterdag tegen PSV-er Otman Bakkal door de club voor twee duels geschorst.

Terra Flames verliest ook tweede duel in Europa

Na de zure nederlaag vorige week tegen Galatasaray, wist GasTerra Flames ook hun tweede duel in de Europacup niet in winst om te zetten. Panellinios BC uit Griekenland bleek in eigen huis met 68-51 veel te sterk.

De Groningse basketballers konden tot rust (26-26) goed bij blijven, maar daarna zakte het team als een kaartenhuis in elkaar. Topscorer aan de kant van de GasTerra Flames was John Turek met elf punten.

[Dakar] 430 teams aan de start

De Dakar Rally wordt in 2011 voor de derde keer verreden in Argentinië en Chili. Ondanks de afstand hebben er dit jaar meer teams ingeschreven dan in voorgaande jaren. In totaal gaan er 430 equipes aan de start voor de wedstrijd die op 1 januari start en op 16 januari eindigt.

In totaal staan 146 auto's, 183 motoren, 68 trucks en 33 quads op de deelnemerslijst, die in totaal 9.000 kilometer gaan proberen af te leggen. De komende dagen zal al het materieel naar Le Havre worden gebracht, vanwaar het per boot naar Buenos Aires wordt verscheept.

[WTF] Uitslagen en standen na dag 3

In Londen vindt deze week het laatste tennistoernooi van het jaar plaats; de ATP World Tour Finals. De acht beste tennissers en dubbelteams van het seizoen zullen strijden om de titel ‘World Tour Champions’. FOK!sport zal elke dag een overzichtspost plaatsen van alle resultaten.

Uitslagen groep B

Speler #1 Speler #2 Uitslag
Andy Murray Roger Federer 4-6, 2-6
Robin Söderling David Ferrer 7-5, 7-5


Stand groep B

# Speler W/V
1 Roger Federer (ZWI) 2/0
2 Andy Murray (SCO) 1/1
3 Robin Söderling (ZWE) 1/1
4 David Ferrer (SPA) 0/2


Uitslagen dubbelspel groep A

Team #1 Team #2 Uitslag
B. Bryan/M. Bryan M. Frystenberg/M. Matkowski 6-2, 7-6 (8), 10-8
L. Dlouhy/L. Paes J. Melzer/P. Petzschner 6-7 (9), 6-4, 10-8

 

Stand dubbelspel groep A

# Team W/V
1 M. Frystenberg / M. Matkowski (POL) 2/0
2 B. Bryan / M. Bryan (VS) 1/1
3 J. Melzer / P. Petzschner (OOS/DUI) 1/1
4 L. Dlouhy / L. Paes (TSJ/IND) 0/2

 


Programma  woensdag 24 november

Tijd Groep    
13:15 Groep B W. Moodie/D. Norman L. Kubot/O. Marach
15:00 Groep A A. Roddick T. Berdych
19:15 Groep B D. Nestor/N. Zimonjic M. Bhupathi/M. Mitnyi
21:00 Groep A R. Nadal N. Djokovic
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.