'ProRail moet coöperatie worden'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV is het eens met de geluiden in de Tweede Kamer, dat ProRail in zijn huidige vorm geen bestaansrecht meer heeft. Al jarenlang wordt het Nederlandse spoorwegnet geplaagd door storingen. Voor Beter OV pleit echter voor omvorming van ProRail tot een coöperatie die bestuurd wordt door de vervoersondernemingen.

De suggestie van Kamerleden om ProRail onder te brengen bij Rijkswaterstaat lost een belangrijk probleem niet op: de spoorwegmaatschappijen hebben amper iets te vertellen over het beleid binnen ProRail, terwijl zij wel afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van het spoorwegnet. Door ProRail om te vormen in een coöperatie, die wordt bestuurd door de spoorvervoerders, wordt dat probleem opgelost. Zo’n coöperatie is in ons land niet ongebruikelijk, en valt te vergelijken met bakkers die samen een meelfabriek besturen, of boeren die samen een bank hebben.

Aanhoudende problemen op het spoor zijn de aanleiding voor de ideeën. Steeds opnieuw teisteren grote storingen ons spoorwegnet. Recente dieptepunten waren de afgelopen winter en de grote seinstoring van vrijdag, waardoor treinen in grote delen van het land stilvielen.

De Maatschappij Voor Beter OV roept de spoorwegsector, bestaande uit het ministerie van Verkeer en Waterstaat, ProRail en de spoorvervoerders, daarom op om de vorming van een coöperatie nader te onderzoeken.