WK schansspringen eindigt met groot naaischandaal rond Noren

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar Trondheim, waar het wereldkampioenschap in de noordse sporten werd afgesloten. Daar valt schansspringen ook onder en dat kreeg ook in de dagen na het WK nog een staartje, hoewel we even beginnen met het overzicht van de titels.

Vrouwen, kleine schans
Het WK begon met de vrouwen op de kleine schans, waar Slovenië het eerste goud pakte: de nog altijd maar 19-jarige topfavoriete Nika Prevc was de allerbeste, Selina Freitag uit Duitsland en de Noorse Anna Odine Strøm vergezelden haar op het podium.

Vrouwen, landenwedstrijd
Op de kleine schans werkten de vrouwen ook de teamwedstrijd af. Prevc kende één topsprong, maar de rest van het team was niet goed genoeg om Slovenië het podium op te springen. Consistentie was er bij de Noren, waar vooral Strøm en Eirin Maria Kvandal schitterden. Ingvild Synnøve Midtskogen en Heidi Dyhre Traaserud waren sterk genoeg om Noorwegen het goud te bezorgen. Zilver ging naar Lisa Eder, Julia Mühlbacher, Jacqueline Seifriedsberger en Eva Pinkelnig uit Oostenrijk, voor Juliane Seyfarth, Katharina Schmid, Agnes Reisch en Freitag namens Duitsland.

Mannen, kleine schans
Het tweede Noorse goud was ook een feit, maar spannend was het wel: Marius Lindvik moest alles uit de kast trekken om de Duitser Andreas Wellinger in de finaleronde naar het zilver te verwijzen. Het podium werd gecompleteerd door Jan Hörl, die Oostenrijk brons bezorgde.

Gemengde landenwedstrijd
De eerste wedstrijd op de grote schans ging tussen de gemengde teams en werd wat de winst betreft eigenlijk niet heel spannend: Strøm, Lindvik, Kvandal en Johann André Forfang bezorgden Noorwegen overtuigend het goud. Zilver was op gepaste afstand voor Ema Klinec, Domen Prevc, zijn zusje Nika Prevc en Anze Lanisek voor Slovenië, met brons voor de Oostenrijkse ploeg met Pinkelnig, Stefan Kraft, Seifriedsberger en Hörl.

Mannen, landenwedstrijd
De mannen werkten hun teamwedstrijd af op de grote schans, waarbij Lovro Kos, Prevc, Timi Zajc en Lanisek Slovenië na de openingsronde aan de leiding hadden gesprongen. Vooral een relatief mindere tweede sprong van Zajc maakte het even spannend, maar Lanisek sprong het goud alsnog overtuigend binnen. Daniel Tschofenig, Maximilian Ortner, Kraft en Hörl sprongen Oostenrijk naar zilver, Noorwegen kwam met Forfang, Robin Pedersen, Kristoffer Eriksen Sundal en Lindvik net tekort en moest het doen met brons.

Vrouwen, grote schans
Nika Prevc' topkampioenschap werd bekroond met een tweede individuele gouden medaille, maar daar moest ze wel even op wachten. De Sloveense was met afstand de beste in de eerste ronde en zag vervolgens hoe de tweede ronde na flink wat vertraging werd afgelast wegens de te harde wind. Freitag pakte opnieuw zilver, het brons was met Kvandal dit keer voor een andere Noorse.

Mannen, grote schans
Het WK werd afgesloten met een heus schandaal. Dat Domen Prevc de beste was veranderde daar gelukkig niet door: de Sloveen pakte het goud, de eerste keer ooit dat broer en zus op een WK goud pakten. Lindvik wilde het zilver op gaan halen, maar dat ging niet door: na enig beraad en protest van meerdere landen bleken de pakken van Lindvik en zijn kompaan Forfang, die vijfde werd, niet legaal. Na de materiaalcontrole werden de naden vernaaid om ze steviger te maken, waardoor er winst geboekt kon worden in de vluchtfase van de sprong. Dat gebeurde buiten medeweten van de twee atleten, maar onder toeziend oog van onder meer de Noorse bondscoach, die dinsdag net als de materiaalman door de nationale bond geschorst is.

Het zilver van Lindvik ging dus niet door en daardoor werd Hörl geüpgraded van brons naar zilver. De Japanner Ryoyu Kobayashi mocht het podium op, zijn vierde plek werd omgezet in brons.