'Eredivisie lijdt recordverlies'

De voetbalclubs in de eredivisie hebben het afgelopen seizoen een recordverlies van 89,5 miljoen euro geleden. Zo'n groot verlies is niet eerder voorgekomen, concludeert de Volkskrant uit een inventarisatie.

Het grootste deel van het verlies komt op rekening van Ajax, PSV, Heerenveen en Feyenoord. De andere clubs presteren niet veel beter, maar omdat daar minder geld om gaat, zijn de verliezen kleiner.

Van de achttien clubs in de eredivisie hebben alleen NEC en FC Groningen winst gemaakt: respectievelijk anderhalf miljoen en 21 duizend euro. RKC Waalwijk draaide door hulp van 'suikeroom' Ben Mandemakers quitte, maar was anders waarschijnlijk failliet gegaan.

Van Vitesse en VV Venlo zijn nog geen cijfers bekend. Alle overige clubs draaiden met verlies. "Door de economische crisis en tegenvallende sportieve prestaties wordt het financiële wanbeleid dat deze clubs jaren hebben gevoerd zichtbaar", concludeert Matthijs Manders in de krant. Hij is directeur van een bedrijf dat onderzoek doet naar de kredietwaardigheid van bedrijven.

Het enige dat clubs kunnen doen om de begroting op orde te krijgen, is bezuinigen op salariskosten. Manders verwerpt het idee dat torenhoge salarissen nodig zijn om te winnen. PSV is bijvoorbeeld de afgelopen zes jaar vier keer kampioen geweest, terwijl het 23 miljoen euro aan spelerssalarissen kwijt is. Ajax is daar het dubbele aan kwijt en is geen een keer kampioen geweest.


(Foto: Novum)