PVV: Paul S. niet naar tbs-kliniek

Paul S., de ex-marinier die in 2003 vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot, mag nog niet de cel uit om te beginnen aan een tbs-behandeling. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet ingrijpen om dit te voorkomen, vindt de PVV.

S. wordt binnenkort overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) had besloten dat hij langer in de cel moest blijven zitten, maar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugddetentie (RSJ) oordeelde vorige maand dat S. toch aan zijn tbs-behandeling mag beginnen.

PVV-Kamerlid Lilian Helder uitte woensdag in de Tweede Kamer felle kritiek op het oordeel van de RSJ. "Geen woord over de slachtoffers en nabestaanden", constateerde Helder. Zij wil dat Opstelten ervoor zorgt dat S. alsnog langer in de cel blijft. De wet biedt daarvoor een mogelijkheid in het geval van een 'geschokte rechtsorde', zei Helder.

S. schoot op 24 oktober 2003 in een woning in Kerkrade zijn ex-vriendin, haar moeder en haar broer dood. Daarna reed hij naar een sportschool, waar hij zijn ex-schoonvader doodschoot. S. werd ter plaatse aangehouden, zwaarbewapend en gehuld in gevechtstenue, inclusief kogelwerend vest en bivakmuts.

S. is veroordeeld tot twintig jaar cel met tbs. Hij wil naar een tbs-kliniek met een beroep op de zogeheten Fokkensregeling, waarbij veroordeelden die zowel een gevangenisstraf als tbs hebben gekregen, naar de tbs-kliniek kunnen wanneer zij een derde van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Deze regeling leidde tot ophef toen vorig jaar bleek dat S. er gebruik van wilde maken. Daarop besloot Albayrak de regeling af te schaffen. Vooruitlopend op dit besluit, dat op 4 augustus van kracht werd, werd besloten geen uitvoering meer te geven aan de regeling. Volgens de RSJ kan S. wel gebruikmaken van deze regeling.