Afstraffing tegen Real nieuw negatief Ajax-record

Ajax heeft tegen Real Madrid een negatief clubrecord gevestigd. Nog nooit verloor de club een Europees thuisduel met zulke hoge cijfers, weet Sport1. Ajax ging al eens eerder met 4-0 onderuit in Europa, namelijk in 2004 tegen Bayern München. In 1980 legde dezelfde club de Ajacieden met 5-1 over de knie. In beide gevallen ging het echter om een uitwedstrijd. Op eigen terrein werd Ajax in Europees verband nog nooit zo vernederd als dinsdag tegen de Spanjaarden.

Het vorige record van grootste thuisnederlaag in Europa werd behaald in 1989 tegen Austria Wien. Bij een 1-1 tussenstand werd het duel gestaakt vanwege het beruchte staafincident. Daarbij werd doelman Franz Wohlfahrt geraakt door een ijzeren staaf die vanuit het thuispubliek werd gegooid. Ajax verloor de wedstrijd daardoor reglementair met 0-3.

Ondanks de afstraffing tegen Real Madrid mag Ajax nog wel hopen op overwintering in de Europa League. De voorsprong op Auxerre is nog één punt. Terwijl de Amsterdammers over twee weken op bezoek gaan bij AC Milan, moeten de Fransen in Madrid zien af te rekenen met poulewinnaar Real.