Drie jaar na Bucha: 'voor Poetin is het vrede als alle Oekraïners dood zijn'

Precies drie jaar geleden, begin maart 2022, toonden satellietbeelden het eerste massagraf van burgers in Bucha, een stad in de regio Kiev. Het graf bevond zich op het terrein van de Sint-Andreaskerk, waar nu een Herdenkingsmuur staat voor de burgers die tijdens de bezettng door Russische troepen zijn gedood.

De priester van de Sint-Andreaskerk, pater Andriy Halavin, is nog steeds in Bucha, drie jaar nadat Rusland met zijn brute invasie van Oekraïne begon.

De regio Kiev en haar steden als Bucha, Hostomel en Irpin waren de eerste die begin 2022 de Russische strijdkrachten in hun totale oorlog tegenkwamen en tot staan brachten. Terwijl Halavin de Herdenkingsmuur van Bucha laat zien, zegt hij uit dat deze vervangen zal worden door een permanent gedenkteken.

Hij vertelde Euronews dat de muur, voorzien van een metalen plaat voor iedere persoon die in de stad werd vermoord door Russische troepen, een plek moest zijn om stil te staan bij de gruwelijke massamoord, maar ook als een plek van kracht.

De namen van 509 burgers die tijdens de bezetting van Bucha zijn gedood staan op de Muur van Herinnering, zegt pater Halavin, en voegt eraan toe: "509 burgers zijn hier niet gestorven als gevolg van gevechten, maar door moord tijdens de bezetting. En dan hebben we het nog niet gehad over verkrachtingen en de ontvoering van kinderen."

Onder de vele uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over Oekraïne, was er één die voor de Oekraïners de rode lijn overschreed: Trump zei dat Oekraïne de oorlog niet had mogen beginnen.

Volgens pater Halavin zijn onderhandelingen voor de Russen geen manier om vrede te bereiken, maar "een manier om te bereiken wat ze niet met wapens kunnen bereiken. De Russen wilden Kiev in drie dagen innemen, en dat is mislukt. Met behulp van Trump, onderhandelingen, enzovoort, proberen ze Oekraïne op een andere manier te bezetten," legde hij uit.

"Dit is een kwestie van rechtvaardigheid. Wat verontrustend is, is dat als ze 'onderhandelingen' zeggen, niemand het over misdaden heeft. Niemand praat over verantwoordelijkheid." aldus Halavin. Hij zegt dat hij volledig begrijpt waarom mensen van buitenaf het misschien niet kunnen begrijpen. Hij legt het uit als 'menselijke psychologie'.

"Toen er al vliegtuigen over ons heen vlogen, Russische helikopters over ons heen vlogen en alles in vlammen opging en explodeerde, wisten we dat er oorlog was", zei pater Halavin. "Maar mentaal was het onmogelijk om toe te geven dat dit in de 21e eeuw realiteit kon zijn." 

"Oekraïeners zien het woord ‘vrede’ als een situatie waarin niet wordt gedood, wanneer er gerechtigheid is, wanneer criminelen ter verantwoording worden geroepen voor hun misdaden – dat is vrede,” zei pater Halavin. Veel mensen in Europa denken hier hetzelfde over benadrukt hij.

"Vanuit Poetins oogpunt is 'vrede' zoiets als er niet meer geschoten wordt, omdat er in Oekraïne geen overlevenden meer zijn, iedereen dood of verdreven, en er alleen nog maar territoria is", concludeerde hij.