Schikking over beursgang World Online

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een schikking op hoofdlijnen bereikt met de banken die betrokken waren bij de tumultueuze beursgang van World Online in het jaar 2000, meldt de belangenorganisatie woensdag.

De banken zullen maximaal 110 miljoen euro uitkeren aan de ongeveer 12.000 beleggers die via de VEB een claim indienden tegen de geleden schade bij die beursgang.

VEB-directeur Jan-Maarten Slagter spreekt van 'een adequate compensatie', die 'eindelijk genoegdoening' biedt na tien jaar harde strijd.

Beleggers die aan de schikkingsvoorwaarden voldoen, krijgen een bedrag dat vanwege een rentecomponent hoger is dan het nettokoersverlies dat zij leden in de eerste weken van de beursgang, tussen 17 maart en 3 april 2000.

De exacte uitwerking van de schikking zal nog enkele maanden in beslag nemen. De onderhandelingen zijn gevoerd tussen de VEB, Royal Bank of Scotland (RBS) en Goldman Sachs. De twee banken vertegenwoordigden ook andere banken die mede betrokken waren. RBS is de rechtsopvolger van ABN Amro, dat een belangrijke rol speelde bij de beursgang.

Op 27 november vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat World Online en de begeleidende banken een te optimistisch beeld hebben gegeven van World Online in aanloop naar de beursgang, die plaatsvond op het hoogtepunt van de 'internetbubble' op de mondiale aandelenbeurzen.

De koers van de internetprovider duikelde toen bekend werd dat WOL-topvrouw Nina Brink voorafgaand aan de beursintroductie haar aandelen had verkocht voor 6 euro, terwijl het aandeel voor 42 euro naar de beurs was gegaan.


Bedankt voor alle miljarden