Film: Scott Pilgrim vs. the World

Nintendo-fans en videogamenerds opgelet, de nieuwe film van regisseur Edgar Wright van Shaun of the Dead en Hot Fuzz komt met Scott Pilgrim vs. the World, gebaseerd op een serie stripboeken. Een film vol met verwijzingen naar het 8-bit tijdperk. Scott Pilgrim wordt gespeeld door de jonge Michael Cera, bekend van Superbad en Juno, en moet diep gaan om de mysterieuze Ramona voor zich te winnen. Hij moet namelijk haar zeven gemene exen verslaan. Als hij de zeven exen verslagen heeft, mag hij Ramona zijn vriendinnetje noemen. Maar faalt hij en wordt hij verslagen door een van Ramona's zeven exen, dan is het voor Scott game over.

In Amerika is de film al een tijdje in de bioscopen te zien en zijn de ciritici lovend over Scott Pilgrim, maar het succes in de box office blijft nog steeds een beetje uit. Nu de film in meerdere landen gereleased wordt, hopen de makers iets meer te kunnen verdienen aan de film. Aan de kwaliteit zal het zeker niet liggen, want Scott Pilgrim is een hoogstandje. De vechtscènes zijn erg spectaculair te noemen. De geluidseffecten zijn oorverdovend, maar werken juist goed mee aan al het videogamegeweld. Regisseur Wright benadrukt dat realisme ver te zoeken is in de film. Het idee achter de bombastische vechtscènes is dat tieners zelf dingen meestal groter en heftiger maken dan dat ze eigenlijk zijn.

Scott Pilgrim is een grote overdrijving van een aantal gevechten, maar soms gaat het iets te ver over-the-top. De makers laten dan iets te ver hun fantasie gaan, zodat de werkelijke wereld naar de achtergrond verdwijnt en de videogamewereld in de film overheerst. Die balans tussen realiteit en videogame is goed gedaan in de film. Geluidseffecten worden vaak versterkt door de kreet in woorden te laten verschijnen. Zo is de ultieme videogamefilm compleet.

Naast de retrogeluidjes uit Super Mario zit de muziek goed in elkaar. Scott speelt in de band Sex Bob-omb en doet mee aan de 'Battle of the Bands'. Hierdoor horen we vaak live muziek vanuit een concertzaal. Regisseur Wright vond zelf dat live muziek in films vaak niet de kracht van een echt concert weergeeft, dus huurde hij Beck in om de soundtrack te verzorgen. Deze nummers maken de film compleet. De afwisseling tussen 8-bitgeluidjes en rockmuziek geeft een goede vaart aan de film. De snelheid waarmee de film verloopt is erg hoog. Camerashots worden erg snel achter elkaar uitgevoerd en veranderingen van omgevingen gebeuren meestal in een fractie van een seconde. Soms kan dit tot verwarring leiden, maar het houdt toch de snelheid in de film, waardoor het verhaal niet inzakt.

Ondanks dat de film bijna twee uur duurt, gaat de tijd als een trein. Het verhaal loopt goed en de zeven exen passeren erg snel de revue. Dat kan als een nadeel gezien worden, maar in dit geval hoort het bij de stijl van de film. Bij elke ex hoort een kleine introductie en al snel kan het vechten beginnen. Leuke toevoeging: als Scott een ex verslaat gaat zijn score omhoog, wordt hij sterker en verandert de ex in een zee van muntjes.

Scott Pilgrim vs. the World is een hele frisse, vernieuwende film met leuke verwijzingen naar het 8-bit tijdperk. Mocht je daar van genoten hebben, dan is deze film zeker een aanrader. Maar eigenlijk is de film voor iedereen een aanrader, want dit is iets wat nog weinig vertoond is in een bioscoopfilm. De balans tussen videogame en realiteit is erg goed gedaan en de gevechten tussen Scott en Ramonas exen zijn zeer explosief in beeld gebracht. Deze film blaast je gegarandeerd van je (bioscoop)stoel en laat je bijna zoeken naar een groene buis om in te springen, zodat ook jij in de wereld van de videogame kan belanden.

Wil je prijzen winnen van de film Scott Pilgrim vs. The World? Doe dan mee met de prijsvraag en win onder andere twee vrijkaartjes!