Portugese ambtenaren leggen werk neer

Ambtenaren in Portugal hebben woensdag het werk neergelegd uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. De grote tegenstand tegen de maatregelen heeft de twee grootste vakbonden van het land -die samen anderhalf miljoen leden tellen- voor het eerst sinds 1988 verenigd.

Portugal staat onder grote druk van andere landen in de eurozone om zijn staatsschuld terug te dringen. De schuld ondermijnt de Portugese economie en wakkert zorgen aan op de markt dat het land mogelijk eenzelfde reddingsoperatie nodig heeft als Griekenland en Ierland.

Door de onzekere economische situatie zijn de kosten voor lenen voor Portugal sterk gestegen. Om de staatsschuld te verlagen wil de Portugese regering vanaf volgend jaar de salarissen van ambtenaren verlagen en de belastingen verhogen.

Door de staking moeten overheidskantoren, scholen en gerechtshoven de deuren waarschijnlijk sluiten. Hoewel er geen grote protestmarsen staan gepland, komen ambtenaren mogelijk wel bij elkaar op hun werkplek of op pleinen van steden.


Ambtenaren staken in Portugal (Foto: Novum)