PvdA: ouders verplicht bij verhoor jonge crimineel

Ouders van jonge criminelen moeten verplicht aanwezig zijn als hun kind voor het eerst door de politie wordt verhoord. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch woensdag bepleit in de Tweede Kamer.

"Als een kind nu voor het eerst in aanraking komt met de politie, wordt volstaan met een telefoontje naar het ouderlijk huis. Dat is te weinig", zei Marcouch. Hij denkt dat de ouders sneller in actie zullen komen om hun kind in het gareel te krijgen als ze verplicht bij het verhoor moeten zijn.

Marcouch wil verder dat de ouders ook worden verhoord, bijvoorbeeld door de reclassering. Daarbij moeten zaken aan de orde komen als het toezicht op het kind en de structuur in het gezin. De ouders moeten ook verplicht in de rechtszaal zijn als de zaak tegen hun kind wordt behandeld.

De rechter moet de mogelijkheid krijgen om jongeren een extra straf op te leggen en hen te dwingen onderwijs te volgen. Ze zouden dan net zo lang vast blijven zitten tot ze een diploma hebben gehaald, stelde Marcouch. Hij kreeg hiervoor bijval van regeringspartij VVD. "Hier moeten we absoluut verder naar kijken", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur.

Marcouch is Kamerlid sinds de verkiezingen van juni. Hij hield woensdag zijn eerste speech als Kamerlid. Voor zijn Kamerlidmaatschap was Marcouch voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Hij verwierf bekendheid door als Marokkaan op te treden tegen overlast en criminaliteit door Marokkaanse jongeren.