Protest Britse studenten tegen hoger collegegeld

Duizenden Britse studenten hebben woensdag in heel Groot-Brittannië geprotesteerd tegen plannen van de regering om de collegegelden te verhogen tot maximaal negenduizend pond per jaar. Op sommige plekken kwam het tot een handgemeen met de politie. Twee agenten raakten gewond, drie demonstranten werden gearresteerd, deelde de politie mee.

In het hele land hielden studenten protestmarsen en sit-ins om hun ongenoegen te uiten over de beslissing om de collegegelden te verhogen tot maximaal negenduizend pond per jaar (10.500 euro). De verhoging is een van de bezuinigingsmaatregelen van de Britse regering.

In het centrum van Londen liepen studenten en scholieren van Trafalgar Square naar het parlement en scandeerden leuzen als 'no ifs, no buts, no education cuts' ('geen als, geen maar, geen onderwijsbezuinigingen'). Sommigen klommen op bushokjes, terwijl enkele anderen een politiebusje aanvielen, de ramen insloegen en graffiti op het voertuig spoten.

"Onderwijs is geen spelletje voor rijke kinderen", zei studente Tash Holway (19). "Als dit doorgaat, verandert de hele industrie. Het gaat niet om talent, maar alleen om wie het betalen kan."

Rijen agenten bewaakten het hoofdkantoor van de Liberale Democraten, de coalitiegenoot van de Conservatieve Partij. De Lib-Dems wekten met name de woede van de demonstranten, omdat zij tijdens de verkiezingen nog pleitten voor afschaffing van de collegegelden, maar deze eis lieten varen toen ze aan de macht kwamen.

'Het spijt me heel erg dat ik in de situatie zit' dat ik mijn belofte niet kan houden, zei partijleider en vicepremier Nick Clegg dinsdag.

In universiteitssteden in het hele land, waaronder Cambridge, Bristol, Liverpool, Sheffield en Leeds, waren demonstraties georganiseerd die duizenden mensen trokken.