FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 oktober 2010

Pentagon vreest publicatie Irak-dossiers

Het Amerikaanse ministerie van Defensie vreest dat de onthullingssite WikiLeaks begin volgende week circa 400.000 militaire documenten over de oorlog in Irak publiceert. Het Pentagon heeft daarom een speciale eenheid aan het werk gezet, die onderzoekt wat de gevolgen kunnen zijn van de publicatie van de Irak-dossiers door WikiLeaks.

Dat heeft kolonel David Lapan, een woordvoerder van het Pentagon, vrijdag laten weten. Lapan zei dat een team van 120 mensen de database met documenten over de oorlog in Irak aan het doorspitten is. Het ministerie van Defensie maakt zich zorgen dat informatie over onder meer de oorlogsstrategie in Irak openbaar wordt gemaakt.

Het is niet bekend hoe WikiLeaks de Irak-dossiers in bezit heeft gekregen.

Vince Vaughn verdedigt homograp in The Dilemma

Vince Vaughn wil dat zijn 'gay'-grap in de komedie The Dilemma blijft. "Dames en heren, elektrische auto's zijn gay", zegt zijn personage. De homobeweging Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (Glaad) bewerkstelligde vorige week dat de volgens hen homo-onvriendelijke grap uit de trailer werd gehaald. Vaughn vindt echter dat dit soort humor juist moet kunnen.

"Comedy en grappen maken over onze verschillen vermindert de spanning en brengt ons samen", zegt de 40-jarige acteur in een verklaring, schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline. "Als we grenzen aan gaan brengen in waar we wel en niet grappen over kunnen maken, worden die verschillen juist alleen maar groter. En de echte vraag is, waar houdt dit op?"

In de film geeft Vaughns personage een presentatie die hij begint met "Dames en heren, elektrische auto's zijn gay". De naar verluidt homoseksuele CNN-presentator Anderson Cooper uitte zijn ongenoegen over de negatieve associatie die het woord 'gay' in dit geval heeft, waarna Glaad een campagne begon om de grap uit de trailer te verwijderen. Dat gebeurde uiteindelijk ook.

Het is niet duidelijk of regisseur Ron Howard ook wil overgaan tot het verwijderen van de grap uit de bioscoopfilm. The Dilemma gaat op 14 januari in de Verenigde Staten in première. In Nederland is de film vanaf 3 februari te zien.


Vince Vaughn (Foto: Novum)

Geert Dales zwijgt over vertrekregeling

Geert Dales zegt voorlopig niets over zijn vertrek als bestuursvoorzitter bij Hogeschool Inholland. Hij erkent vrijdag in een verklaring dat de kwestie in- en extern tot veel discussie heeft geleid, maar zal voorlopig geen mededelingen doen over de achtergronden of de condities van zijn vertrek. Dat doet hij pas als hij zijn doorlopende salaris niet meer nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een andere baan.

De raad van toezicht en Dales zijn op basis van zijn vierjarige contract een vertrekregeling overeengekomen. Zijn salaris wordt nog tot oktober volgend jaar uitbetaald. Volgens De Telegraaf krijgt Dales iets meer dan 180.000 euro per jaar. De hogeschool sprak eerder van een 'sobere' vertrekregeling.

De 58-jarige Dales stapte op vanwege een 'verschil van inzicht' over hoe de school moet worden bestuurd. Vorige week vrijdag liet de medezeggenschapsraad weten geen vertrouwen meer te hebben in het bestuur onder leiding van Dales. De medezeggenschapsraad vroeg de raad van toezicht in te grijpen. Dit zou echter niet hebben meegespeeld bij het besluit op te stappen.

Dales zou zijn verweten dat hij niet genoeg bij de school betrokken was en te veel op andere banen heeft gesolliciteerd. Hij was eerder onder meer wethouder in Amsterdam en burgemeester in Leeuwarden.

De commissie-Leers concludeerde vorige maand dat de Media & Entertainment Management opleiding in Haarlem, onderdeel van Hogeschool Inholland, te gemakkelijk een diploma heeft gegeven aan studenten die lang over hun studie deden. De hogeschool moet zeker anderhalf miljoen euro aan onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de staat. Onduidelijk is welke rol deze kwestie heeft gespeeld.

Dode en gewonde bij botsing met tractor

Een man is vrijdagavond overleden bij een ongeval tussen een auto en een tractor in het Gelderse Lochem. Een andere man raakte gewond. Dat meldt de politie.

Het ongeval vond omstreeks 21.05 uur plaats op de Nettelhorsterweg. De man die om het leven kwam en de man die gewond raakte zaten allebei in de auto. De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd. De toedracht van het ongeval is nog onbekend, evenals de identiteit van de slachtoffers.

Gewonde bij schietpartij in Rosmalen

Bij een schietpartij in Rosmalen is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het met het slachtoffer is, is nog onduidelijk, meldt een politiewoordvoerder.

Het incident had rond 21.30 uur plaats op de Vlietdijk in de Brabantse plaats. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk wat de aanleiding is van het incident. De dader is nog voortvluchtig.

Zeikmuziek

"Wat een zeikmuziek, zeg," mopperde Vrouwlief dwars door de tonen van Djivan Gasparyan heen.
"Iedereen heeft het recht om geen smaak te hebben!" riep ik maar weer eens een keer.
Dat je niet van Mongoolse keelzang houdt, van Qawwali door Sufi's of van deze Armeense doudouk, daar kan ik wel iets van begrijpen. Ons Westerse gehoor is er eenvoudigweg niet aan gewend. Ik heb respect voor ieders voorkeuren. Maar om mijn ongebruikelijke passie nou gelijk af te doen als 'zeikmuziek', ging me even wat te ver.

Lafeber alleen leider in Portugal

Maarten Lafeber is de trotse leider bij de Portugese Open in Vilamoura. De Nederlander kende een sterke dag en liep een ronde van 67 slagen.

De enige tegenslag van Lafeber was vandaag een bal die op de zeventiende hole in het water belandde. Het betekende zijn tweede bogey van de dag. Met een totaal van 131 slagen (dertien onder par) heeft Lafeber nu twee slagen voorsprong op de Fin Mikko Ilonen. De Fransman Raphaël Jaquelin en de Portugees Jose Filipe Lima delen de derde plaats op drie slagen achterstand. De andere Nederlanders spelen geen rol van betekenis. Robert-Jan Derksen staat gedeeld 25e, Joost Luiten bezet een gedeelde 30e plaats.

Een eventuele toernooizege zou de tweede van Lafeber zijn op de Europese Tour. In 2003 won hij de Dutch Open.

Volleybalvrouwen verslaan Cuba in vijf sets

Na een 3-0 overwinning in Zwolle en een 3-2 verlies in Rotterdam stonden de Oranje volleybalvrouwen in het kader van de DELA Trophy voor de derde maal tegenover Cuba. In het afgeladen Indoor Sportcentrum van Eindhoven werd het 3-2 (25-17, 25-17, 20-25, 20-25 en 15-13), waardoor Nederland morgen in Almere nog een set nodig heeft om de DELA Trophy te veroveren.

Coach Avital Selinger startte vanavond met Manon Flier, Chaïne Staelens, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Maret Grothues, spelverdeelster Laura Dijkema en libero Janneke van Tienen. Oranje kwam voortvarend uit de startblokken en nam direct een kleine voorsprong (6-4, 8-6). De marge werd zorgvuldig uitgebouwd, bij de tweede verplichte wedstrijdonderbreking stond Nederland al zes punten voor. Opvallend waren de blokkeerpunten van Nederland die met name Chaïne Staelens scoorde. Zij mocht de set dan ook in stijl, met een killing blok, afmaken: 25-17.

In de tweede set waren de eerste vier punten voor Cuba, waarna Selinger zijn team even naar de kant haalde. Oranje speelde zich snel terug in de set (5-5), waarbij Visser na een lange, chaotische rally Nederland voor het eerst in deze set op voorsprong bracht, 11-10. Een ace van aanvoerder Flier brengt Nederland naar 18-12, waarna Cuba, de nummer 6 van de wereld, wordt weg gespeeld (24-16). Een misverstand aan Cubaanse zijde maakt een einde aan de tweede doorgang: 25-17.

De opening van de derde set is weer voor Cuba (4-8), maar Nederland knokt zich terug. Bij 5-8 brengt Selinger Kim Staelens binnen de lijnen voor Dijkema en al snel is het weer gelijk, 9-9. toch kijkt de formatie van Selinger bij het ingaan van de tweede technische time out tegen een achterstand van drie punten aan. Na een lange rally is de stand weer gelijk (17-17), waarbij Selinger langs de lijn applaudisseert voor zijn dames. Nu maakt Cuba drie punten op rij en brengt de bondscoach Alice Blom in het veld voor Grothues. Ook zij kan niet voorkomen dat de Cubaanse dames deze set in de wacht slepen: 20-25.

Dijkema staat weer in de basis in de vierde set. Het gaat redelijk gelijk op in de beginfase, maar na een ace van een krijsende Gyselle de la Caridad Silva Franco (Silva) loopt Cuba naar 11-14. Nederland staat nog altijd drie punten achter als Francien Huurman voor de blokkering in het veld komt voor Grothues (16-19). Kim Staelens mag serveren bij 18-21, maar deze landt in het net. Oranje slaagt er niet meer in het gat te dichten, een vijfde set moet dus de beslissing brengen.

Oranje komt op 3-1 na een blok van Flier, maar de volgende vier punten zijn voor Cuba. Bij de wisseling van speelhelft kijkt Nederland tegen een achterstand van twee punten aan. Slinger haalt zijn meiden even naar de kant en dat helpt: een killing blok van Flier zorgt voor de eerst voorsprong in de slotset, 11-10. De kleinste dame in het veld, Alice Blom, smasht Nederland naar 13-11. Een blok van Visser en Flier brengt het eerste wedstrijdpunt, maar de aanvoerder smasht de bal buiten de lijnen. Als Cuba vervolgens de bal uitserveert, is de wedstrijd voor Oranje.

Morgen staat het laatste, beslissende duel om de DELA Trophy op het programma. De wedstrijd in het Topsportcentrum van Almere, thuishaven van de dames, begint om 16.30 uur.

Wilders: ik ben ontzettend blij

Geert Wilders is 'ontzettend blij' dat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tot de conclusie is gekomen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd met zijn uitspraken. De PVV-leider wees erop dat het al de tweede keer is dat het OM dit zegt; de eerste keer was toen het besloot Wilders niet te vervolgen. In opdracht van het hof in Amsterdam is dat alsnog gebeurd.

"Ik beledig niet, ik zet niet aan tot haat, ik discrimineer niet. Het enige wat ik doe en zal blijven doen, is de waarheid spreken", zei Wilders na afloop van de zitting in het Amsterdamse gerechtsgebouw.

Wilders: ik ben ontzettend blij
Wilders: ik ben ontzettend blij (Foto: ANP)

Docent krijgt werkstraf voor ontucht met scholiere

Een 54-jarige voormalige docent van een middelbare school in Amersfoort is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor ontucht met een scholiere. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de man de scholiere op de wang heeft gekust, over haar rug heeft gestreken en met zijn hand in haar onderbroek is gegaan om vervolgens over haar billen te wrijven.

Het meisje kwam in eerste instantie bij de docent wegens problemen die zij thuis en op school had. Nadat de scholiere naar de bovenbouw ging, bleef de man contact met haar onderhouden, hoewel hij niet langer bij haar opleiding was betrokken.

Hij gaf het meisje onder meer mobiele telefoons, stuurde haar seksueel getinte berichten via sms en MSN en sprak met haar af, waarna zij elkaar ontmoetten. Tijdens deze ontmoetingen pleegde de man ontucht met het kind.

De rechtbank stelt dat de man berekenend en planmatig te werk ging. Dat de man aanvankelijk met de beste bedoelingen de leerling heeft willen helpen, gelooft de rechter. Maar de contacten tussen de twee groeiden volgens de rechter uit tot een intiemere relatie, waarbij de voormalige docent 'de grenzen van het toelaatbare' overschreed.

De man had volgens de rechtbank beter moeten weten. Daarbij heeft hij in de ogen van de rechter misbruik gemaakt van zijn positie, wat de rechtbank hem 'zeer kwalijk neemt'.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat de man vanwege de zaak is ontslagen en dat hij nog geen strafblad had. De man kreeg naast de werkstraf ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd.

Frankrijk achter Europees raketschild

Frankrijk is bereid te helpen bij de ontwikkeling en de financiering van een Europees raketafweersysteem, maar dan alleen ter ondersteuning en niet ter vervanging van de nucleaire wapens van het land. Dat heeft het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag gezegd.

De NAVO hoopt dat het raketschild een belangrijk onderdeel kan worden van haar toekomstige strategie. De Franse regering heeft de noodzaak van een raketafweersysteem echter al eerder ter discussie gesteld en de minister van defensie Hervé Morin heeft het deze week geregeld met de Maginot-linie vergeleken, de verdedigingslinie langs de Frans-Duitse grens na de Eerste Wereldoorlog die niet kon voorkomen dat de Duitsers wederom binnenvielen.

Duitsland, ook lid van de NAVO, heeft voorgesteld dat een Europese raketafweersysteem de weg kan vrij maken voor de nucleaire ontwapening in Europa. Daar ziet Frankrijk echter niets in.

Wellicht wordt er volgende maand op een NAVO-top in Lissabon een beslissing genomen over het raketschild dat 'aangepast wordt aan de evolutie van ballistische bedreiging van bepaalde programma's in het Midden-Oosten'. Washington, dat de ontwikkeling van het Europese raketschild leidt, stelt dat het systeem Europa kan beschermen tegen mogelijke aanvallen van Iran of Noord-Korea.

De NAVO wil graag dat ook Rusland deelneemt aan de ontwikkeling van het raketschild, maar Moskou heeft daar vooralsnog niet op gereageerd.

COC bezorgd over standpunt minister

Het COC is bezorgd over de opstelling van de nieuwe minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) ten aanzien van de acceptatieplicht voor scholen van homoseksuele leraren. In een interview met het Nederlands Dagblad stelde Van Bijsterveldt vrijdag dat de 'enkele feit constructie', waarbij christelijke scholen geen medewerkers mogen ontslaan vanwege het enkele feit dat iemand homoseksueel is, maar wel als er sprake is van 'bijkomende omstandigheden', wat haar betreft in stand kan blijven.

Het voorstel van D66 om de 'enkele feit constructie' te schrappen, dat momenteel bij de Kamer in behandeling ligt en op een meerderheid kan rekenen, is volgens de minister overbodig. Volgens haar is de wet zoals die nu is 'helemaal zo gek niet' en is er een balans tussen artikel 1 (gelijke behandeling) en artikel 23 (vrijheid van onderwijs) uit de Grondwet. Zij denkt dat homoseksuele leraren niets opschieten met het initiatiefwetsvoorstel.

Homo-organisatie COC maakt zich zorgen over 'dit eerste signaal van de nieuwe minister', die ook emancipatiezaken in haar portefeuille heeft. "Van de enkele feit constructie gaat een compleet verkeerd signaal uit naar openlijk homoseksuele leerlingen en docenten, die de school nu vaak toch al als een onveilige omgeving ervaren," zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. Ze roept de Tweede Kamer op om het nieuwe kabinet op dit punt kritisch te bevragen en wijst erop dat Nederland over de 'enkele feit constructie' op de vingers is getikt door de Europese Commissie en door mensenrechteninstanties als de Raad van Europa en de Commissie Gelijke Behandeling.

Moeder klasgenote van spijbelende dochter

Een spijbelende Braziliaanse tiener heeft een nieuwe klasgenoot om ervoor te zorgen dat ze gewoon naar school gaat: haar moeder. Volgens rechter Evandro Pelarin spijbelde het 14-jarige meisje vaak en hing ze geregeld wat rond en dronk ze alcohol. Hij besloot dat de moeder haar dochter moet vergezellen naar de les tot de school van mening is dat de problemen opgelost zijn.

Volgens de rechter staan de ouders van het meisje achter de beslissing en zijn ze het ermee eens dat het vergezellen van hun dochter naar de les kan helpen haar op school te houden. De moeder heeft haar baan als schoonmaakster op moeten geven.

Rechterhand Poetin nieuwe burgemeester Moskou

De stafchef van de Russische premier Vladimir Poetin, Sergei Sobjanin, is vrijdag genomineerd voor het burgemeesterschap van Moskou. Door die nominatie komen de grote politieke en zakelijke belangen van de hoofdstad onder directe controle van het Kremlin.

De gemeenteraad van Moskou moet de nominatie nog goedkeuren, maar dat wordt gezien als een formaliteit. President Dmitri Medvedev heeft Sobjanin naar voren geschoven.

De nominatie van Sobjanin versterkt de grip van Poetin op de macht, met de presidentsverkiezingen van 2012 in het vooruitzicht. Poetin is de leider in het samenspel met zijn protégé Medvedev en lijkt geenszins van plan zich terug te trekken uit de politiek. Speculaties dat hij opnieuw voor het presidentschap gaat nemen intussen toe.

Sobjanin vervangt Joeri Loezjkov, die vorige maand door Medvedev werd ontslagen na achttien jaar als burgemeester te hebben gediend. Loezjkov was een van de laatste machthebbers die niet onder directe invloed van het Kremlin stond. Vorige maand stelde het Kremlin in een verklaring dat de president 'het vertrouwen was verloren' in de 74-jarige Loezjkov. Loezjkov had in de krant openlijk kritiek geuit op een besluit van Medvedev.


Sergei Sobjanin (Foto: Novum)

Microsoft en Facebook slaan handen ineen

Profielensite Facebook en softwarereus Microsoft slaan de handen ineen voor een nieuwe functie in de zoekmachine van Microsoft, Bing. Je kunt bij een zoekopdracht nu zien of je vrienden een opdracht 'leuk vinden'.

Opvallend is dat oprichter Mark Zuckerberg van Facebook voor Bing heeft gekozen en niet voor Google, de marktleider van de zoekmachines. "Bing is echt de underdog van de zoekmachines", licht van Mark toe. "Ze durven te experimenteren en zijn innovatief. En er lopen een hoop slimme mensen rond bij Microsoft die een hoop nieuwe dingen uitproberen."

Google heeft vorige maand 72,15% van de zoekopdrachten in de VS verwerkt. De zoekgigant heeft zich uitgelaten over Bing: "Wij verwelkomen concurrentie als ze nog meer informatie aan gebruikers kunnen verstrekken en zorgen voor meer keuze. Goede concurrenten zijn goed zowel goed voor ons als de rest van de zoekbedrijven. Het zorgt dat we harder werken en uiteindelijk profiteren de gebruikers daarvan."

Tot nog toe hebben de pogingen van Yahoo! en Microsoft om Google onderuit te halen, niks uitgehaald. Maar analisten denken dat de twee bedrijven wel eens schade aan Google zouden kunnen aanbrengen.

"Laten we eerlijk zijn, Bing was een grote teleurstelling, maar de samenwerking tussen Microsoft en Facebook zou daar wel eens verandering in kunnen brengen", zegt Zeus Kerravala, een analist. "Mensen verkiezen Google boven Micorosoft, maar ze hebben liever Facebook dan Google. Als deze deal de gebruikerservaring van Facebook verbetert, zou dit best gebruikers weg kunnen trekken van Google."

Ivanovic bereikt laatste vier in Linz

Ana Ivanovic heeft de halve finale van het WTA-toernooi in Linz bereikt. De 22-jarige Servische klopte de Duitse Julia Görges in twee sets met 7-6 (8), 6-2. Ivanovic (7) neemt het nu op tegen Roberta Vinci. De Italiaanse was haar landgenote Sara Errani (9) de baas: 5-7, 6-3, 6-4.

Ook Andrea Petkovic en Patty Schnyder bereikten de laatste vier in Oostenrijk. De als zesde geplaatste Petkovic rekende af met de Griekse Eleni Daniilidou: 6-3, 6-2. De Zwitserse Schnyder versloeg verrassend de als tweede geplaatste Daniela Hantuchova met tweemaal 6-4. De Slowaakse was de hoogst genoteerde speelster nadat Serena Williams zich met een voetblessure afmeldde.

Vijf Nederlanders in Ronde van Lombardije

Er staan morgen maar vijf Nederlanders aan de start van de Ronde van Lombardije, de laatste grote wielerkoers van dit seizoen. Namens de Raboploeg starten Sebastian Langeveld, Bauke Mollema en Dennis van Winden, voor BMC rijdt Karsten Kroon de klassieker en Michel Kreder maakt deel uit van de Garmin-formatie.

Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Philippe Gilbert. De Belg die afgelopen week de Ronde van Piemonte won, is ook nu weer favoriet. Mocht hij de koers van de vallende bladeren morgen weer winnen, dan zal hij de tiende renner zijn die de koers twee keer op rij wint.

Júlio César: "Verlies tegen Oranje nog niet verwerkt"

Het WK voetbal ligt inmiddels al weer drie maanden achter ons, maar de doelman van Internazionale en het Braziliaanse nationale elftal Júlio César heeft het verlies van zijn land tegen Oranje in de kwartfinale in Zuid-Afrika naar eigen zeggen nog steeds niet verwerkt.

De sluitpost ging bij het eerste doelpunt van Nederland opzichtig in de fout door een bal van zijn Inter-ploeggenoot Wesley Sneijder te missen. Hij durfde na het verlies zelfs een week de deur niet uit. "Ik word nog steeds emotioneel van het verlies. Zelfs vandaag nog. Uiteindelijk ben ik alleen maar gegaan omdat mijn ploeggenoot Lucio me daarbij hielp. Ik wilde nergens voor naar buiten en had geen enkele behoefte om iemand te zien," zei een nog steeds bedroefde César.

Angry Birds gratis voor Android

De volledige game Angry Birds is gratis te downloaden voor Android gebruikers. De game was een zeer grote hit op de iPhone, iPad en iPod Touch.

Android gebruikers klaagden al tijden steen en been dat de populaire game Angry Birds niet beschikbaar was voor het Android platform. Ontwikkelaar Rovio besloot de game ook voor de Android platforms uit te brengen. De game is in de Android Market te downloaden voor 92 cent en via GetJar gratis (downloadlink 1 of downloadlink 2). De gratis versie bevat wel de nodige advertenties. 

Angry Birds draait op de tweede generatie Android apparaten en nieuwer. Het apparaat moet minimaal Android 1.6 draaien en moet OpenGL ES 2.0 ondersteunen. QVGA wordt momenteel nog niet ondersteund, maar dat komt in een later stadium alsnog.

ATP wil tenniskalender inkorten

De vakbond voor proftennissers ATP wil de speelkalender inkorten. De bond maakte vandaag in Shanghai bekend dat het daartoe de mogelijkheden zal gaan onderzoeken.

"We gaan heel goed kijken naar de kalender en hopen een manier te vinden om het seizoen korter te maken, zodat de spelers meer tijd krijgen om te rusten en te trainen," zei een woordvoerster van de ATP.

De nummer één van de wereld Rafael Nadal klaagde na zijn verrassende verlies tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer al over de bomvolle kalender. Zijn kritiek staat niet op zichzelf, omdat er in het verleden al meer spelers over geklaagd hebben. Voor volgend jaar is er niets aan te doen, maar in 2012 en 2013 is er wel ruimte voor verbeteringen. "We willen voorkomen dat de tennissers een burn-out krijgen," besloot de woordvoerster.

Proces Bouterse uitgesteld

Het proces tegen de voormalige dictator Desi Bouterse is vrijdag voor het eerst hervat sinds hij in juli terugkwam aan de macht als gekozen president van Suriname. De rechter stelde het proces echter meteen weer uit omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

Desi Bouterse en elf anderen worden beschuldigd van de moord in december 1982 op vijftien politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur.

Irwin Kanhai, advocaat van de verdediging, zei dat geen van de negentien getuigen, onder wie voormalige regerings- en legermedewerkers die in Nederland wonen, in de gelegenheid waren om te getuigen. Ook Bouterse was niet aanwezig bij de hoorzitting. De aanklagers hebben hun bewijs al ingediend.

Rechter Cynthia Valstein-Montnor stelde het proces uit tot 19 november, maar waarschuwde de verdediging dat ze niet onbeperkt de mogelijkheid heeft om getuigen op te roepen.

Bouterse heeft in het verleden 'politieke verantwoordelijkheid' voor de zogenoemde decembermoorden genomen, maar ontkent er direct bij betrokken te zijn geweest. Als president hoeft hij niet te getuigen en als hij veroordeeld zou worden zou hij een pardon kunnen bewerkstelligen en zo een straf van twintig jaar cel ontlopen.


Desi Bouterse (Foto: Novum)

Sigarettenbezorger verzint overvallen

Een 20-jarige man die beweerde twee keer te zijn overvallen als bezorger van sigaretten is opgepakt op verdenking van het doen van valse aangiften. De man blijkt beide verhalen te hebben verzonnen, meldt de Amsterdamse politie vrijdag.

De man deed 1 juli een eerste aangifte. Vorige week werd hij aangehouden nadat hij 30 september een tweede aangifte deed van opnieuw een overval in de Vogelenzangstraat in Amsterdam. Deze tweede melding wekte argwaan bij de politie, die daarop een onderzoek instelde. Bij beide 'overvallen' zouden zowel sigaretten als geld buit zijn gemaakt. Bij een huiszoeking trof de politie na de tweede melding het hele 'buitgemaakte' geldbedrag in munten aan.

De politie heeft veel onderzoek gestoken in de vermeende eerste overval en heeft zelfs een DNA-aanvraag gedaan bij het Nederlands Forensisch Instituut. De werkgever van de man heeft aangifte gedaan van verduistering in dienstbetrekking. De verdachte is gehoord en voorgeleid bij de officier van justitie.

Regering gaf 4,6 miljoen uit aan privétoestellen

De bewindslieden onder het laatste kabinet-Balkenende hebben de afgelopen vier jaar 4,6 miljoen euro uitgegeven aan het huren van privévliegtuigen. In totaal werd 182 keer een privétoestel gepakt. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond.

In augustus van dit jaar ontstond nog ophef toen bekend werd dat de voormalig minister van Tineke Huizinga (ChristenUnie) zich vanaf haar Italiaanse vakantieadres liet terugvliegen naar Nederland. De kosten voor het gebruik van het privévliegtuig bedroegen ruim elfduizend euro. Uiteindelijk besloot de toenmalige minister de kosten uit eigen zak te betalen.

Een belangrijke reden voor de hoge kostenpost van het vorige kabinet lijkt dat de reisplannen van bewindslieden slecht op elkaar worden afgestemd. Eigenlijk is het de afspraak dat ministeries het inzetten van een privétoestel regelen via de luchtvaartcoördinator van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat blijkt lang niet altijd te gebeuren. Daardoor kon het onder meer gebeuren dat in oktober vorig jaar voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) en oud-minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) allebei met een privévliegtuig naar Luxemburg gingen.

Een andere regel is dat voor ministers alleen een privévliegtuig mag worden ingezet als het regeringstoestel bezet is en ook het ministerie van Defensie geen toestel paraat heeft. Als dit het geval is, dan moet de luchtvaartcoördinator van Verkeer en Waterstaat op de hoogte worden gebracht. RTL stelt echter dat vier ministeries al hun vliegtuigen zelf hebben geregeld. En zich dus blijkbaar niet aan de regels houden.

Verburg stapte opvallend vaak in een privévliegtuig. Ze staat met 25 vluchten op de tweede plaats. Op de eerste plaats staat voormalig minister van Buitenlandse Zaken en huidig vicepremier Maxime Verhagen (CDA). Verburg vloog onder meer op 5 oktober vorig jaar van Rotterdam naar Brussel, waar ze met andere landbouwministers sprak over melkprijzen. Dezelfde dag vloog ze door naar Groningen voor een bijeenkomst met de mosselsector. Verburg haalde de afspraak echter niet, waarna het overleg werd afgeblazen. De vlucht kostte zevenduizend euro. Het ministerie van Landbouw stelt dat er echter geen andere optie was.

Ministers lieten zich daarbij geregeld dicht bij hun woonplaats oppikken of afzetten. Zo liet oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zich op een terugvlucht afzetten op Maastricht Airport, waarna het toestel doorvloog naar de thuisbasis in Rotterdam. Een extra tussenstop kost 1500 euro.


Gerda Verburg vloog opvallend vaak met een privétoestel (Foto: Novum)

Van Gaal neemt geen stelling in rel met KNVB

Trainer Louis van Gaal heeft vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie van Bayern München geen stelling genomen in de rel tussen zijn werkgever en de KNVB. "Het bevalt me niet", zei hij. "Maar ik kan er niets aan veranderen."

Van Gaal concentreert zich liever op de wedstrijd van zaterdag tegen Hannover 96. Hij mist niet alleen Mark van Bommel en Arjen Robben, die tot grote woede van de leiding van de kampioen van Duitsland geblesseerd terugkeerden van het Nederlands elftal. Van Gaal moet het zonder elf spelers stellen.

Bayern München bekleedt de twaalfde positie op de ranglijst en heeft het minst van alle clubs uit de hoogste Duitse voetbalklasse gescoord. "Maar we kunnen gewoon nog kampioen worden", zei een strijdlustige Van Gaal.

FOK! Boekentop 100

Voor de vierde keer organiseert FOK! de Boekentop 100. De boekentop 100 is een lijst van de populairste boeken op FOK! en wordt samengesteld door users. Iedereen kan tot en met 23 oktober 20:00 uur in TTK een lijst met zijn favoriete boeken posten. Al deze lijsten samen vormen de boekentop 100 2010.Op 24 oktober wordt bekend of 1984 van George Orwell nog steeds het populairste boek op FOK! is, of dat Big Brother vanaf een andere positie in de lijst mag toekijken hoe een ander boek de lijst aanvoert.

Win een boekenpakket

Dit jaar kun je door het posten van je boekenlijst kans maken op een van de twee boekenpakketten die ter beschikking zijn gesteld door meerdere uitgevers. Deze boekenpakketten worden na de sluitingstermijn voor het indienen van de boekenlijsten verloot onder iedereen die een lijst van minimaal 10 boeken heeft gepost in het TTK-topic. Meer informatie over de FOK! Boekentop 100 en de boekenpakketten vind je in het topic in TTK.

[Video] Bugatti Veyron vernield tijdens proefrit

Een anonieme Amerikaan heeft de reputatie van de man ernstige schade toegebracht door tijdens een proefrit een Bugatti Veyron te vernielen. De rijke, maar slechte coureur, ramde de peperdure bolide in een Toyota Corolla.

De multimiljonair reed de 1,8 miljoen euro kostende sportwagen onlangs achteruit de oprit af. Hoewel de man zelfs aanwijzingen kreeg, zag hij een voor het rode stoplicht wachtende auto over het hoofd. De arme drommel reed de Veyron EB 16.4 zo in een Japanse burgermansauto.

Terwijl hij de nu toch al gehavende bolide terugstuurt de oprit op, weet hij de bodemplaat ook nog eens te beschadigen door iets te hard over de stoeprand te rijden. Autoblogsite Jalopnik schat de schade zeker op zo'n 25.000 euro.


Au, dat doet pijn!

Treinverkeer gehinderd door staking in België

Treinreizigers in Nederland kunnen dit weekend hinder ondervinden van een 24-uursstaking van de Belgische spoorwegen. Daarvoor waarschuwt de NS. Vanaf zondag 22.00 uur is er geen treinverkeer van, naar en door België mogelijk. Dat betekent dat ook alle treinen naar Londen, Parijs en verder komen te vervallen. Vanaf dinsdag rijden de treinen weer.

Thalys International meldt in een persbericht dat er maandag gedurende de gehele dag geen Thalys-treinen rijden. Reizigers kunnen hun reeds gekochte tickets omruilen of krijgen hun geld terug. Het Thalys-verkeer wordt dinsdag hervat.

Medewerkers van de Belgische spoorwegen staken volgens de onafhankelijke spoorvakbond OVS vanwege de toenemende werkdruk, het gebrek aan spoorwerkers en de onduidelijkheid over de toekomst van het personeel van de seinhuizen.

'PSP2 moet altijd verbonden zijn'

Draagbare spelcomputers moeten in staat zijn om informatie te delen met vrienden en verbonden te zijn met online netwerken. Dat zei Andrew House, Europees hoofd marketing van Sony Computer Entertainment, in een gesprek met Novum Nieuws. "De volgende succesvolle draagbare spelcomputer is er een die de eigenschappen van de interface combineert met online gamen op locatie", vertelt House. "Daarnaast moet de spelcomputer natuurlijk verbonden zijn met sociale netwerken en andere gamers."

Sony wil zich met de huidige PSP op dit moment vooral richten op een jonger publiek. Volgens House is de vergelijking met de nadagen van de Playstation 2 terecht. Sony richt zich met de Playstation 2 specifiek op families met laagdrempelige spellen als Singstar en Buzz. "Op deze manier verlengen we de levenscyclus van onze spelcomputers", vertelde House. "Ik hoop dat jongere consumenten met ons merk meegroeien."

Sony heeft officieel nog geen opvolger van de PSP onthuld.


Stone Temple Pilots en meer in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week het de laatste DLC zijn voordat Rock Band 3 uitkomt en dat doen wij met twee bands. Namelijk de Stone Temple Pilots en Jimmy Eat World staan op het virtueel podium.

Stone Temple Pilots – “Big Empty”
Stone Temple Pilots – “Crackerman”
Stone Temple Pilots – “Creep”
Stone Temple Pilots – “Dead & Bloated”
Stone Temple Pilots – “Huckleberry Crumble”
Stone Temple Pilots – “Trippin’ on a Hole in a Paper Heart”
Jimmy Eat World – “Bleed American”
Jimmy Eat World – “My Best Theory” +
Jimmy Eat World – “Pain”

De liedjes met een + erachter zijn te downloaden voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 19 oktober voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 20 oktober voor de PlayStation 3. Elk los liedje kost €1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Stone Temple Pilots Pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor €7,99 of 800 MS Points. Het 'Jimmy Eats World Pack 02' is te downloaden voor €3,99 of 440 MS Points.

Gierende banden in Gran Turismo 5 trailer

Nadat er veel heisa over Gran Turismo 5 is geweest de afgelopen dagen komt Sony nu met een trailer van deze game. Deze trailer is vooral heel rustig, met vooral stilstaande auto's. Hiermee willen ze wellicht de rust om deze game terug willen brengen. Of ze dat gelukt is valt hieronder te zien.

Het eerste deel van de trailer is dus wel wat rustiger, maar op het eind zien wij deze superbolides ook echt in actie. Met gierende banden, veel PK en scherpe bochten zien wij deze auto's weer doen waar ze het best in zijn, heel erg hard racen.

Servië wil duel met Italië overspelen

Servië gaat bij de UEFA een verzoek indienen om het gestaakte EK-kwalificatieduel met Italië over te laten spelen. De Servische voetbalbond verwijt de Italiaanse collega's een slechte organisatie, waardoor de situatie uit de hand kon lopen.

De wedstrijd in Genua werd dinsdagavond al na een paar minuten gestaakt omdat Servische supporters vuurwerk gooiden op het veld en naar Italiaanse fans. Na het weekeinde wordt het incident besproken met de voorzitter van de Europese voetbalbond, Michel Platini. De UEFA neemt op 28 oktober een beslissing over mogelijke sancties voor beide landen.


Servië wil duel met Italië overspelen (Foto: Novum)

Lichaam Solomon Burke onderweg naar VS

Het lichaam van Solomon Burke is momenteel onderweg naar de Verenigde Staten. Dat heeft zijn dochter Candy Burke bekendgemaakt. Het vliegtuig met het lichaam van de soullegende vertrok iets voor 11.00 uur van Schiphol. Burke wordt begraven in Los Angeles.

Burke overleed zondag plotseling bij aankomst op Schiphol. De 70-jarige zanger zou dinsdag een concert geven in Paradiso met De Dijk. Het lichaam van Burke lag in het mortuarium op Schiphol. De Haagse uitvaartonderneming Meersorgh was verantwoordelijk voor de repatriëring. "Ik vond het een grote eer dat wij het mochten regelen", zegt directeur Dennis Friperson.

De nabestaanden van Burke willen alle fans bedanken voor hun steun en condoleances. "Moge Solomons boodschap van liefde en vrede voor altijd in ons voortleven", hoopt zijn dochter Candy. De familie vraagt om privacy tijdens de rouwperiode.

Belangstellenden kunnen voor details over de afscheidsceremonie terecht op de website van Burke. De familie vraagt fans in plaats van bloemen mee te brengen, een donatie te doen aan de Burke Maynard Foundation.


Solomon Burke (Foto: Novum)

Letterkundig Museum koopt manuscript Ik Jan Cremer

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft het originele manuscript van het boek Ik Jan Cremer aangekocht. Het museum betaalde er volgens directeur Aad Meinderts 'betekenisvol minder' voor dan de ruim twee ton die veilinghuis Adams Amsterdam Auctions aanvankelijk voor ogen had. Begin oktober probeerde het veilinghuis het manuscript te veilen, maar toen werd er geen bod uitgebracht.

Wat het museum heeft betaald, wil Meinderts niet kwijt. "Dat is mede op verzoek van Jan Cremer zelf", aldus de museumdirecteur. "Dat er minder voor betaald is, ligt gevoelig."

Het museum heeft het 227 pagina's tellende manuscript kunnen aankopen met steun van fondsen als de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds. Daarnaast heeft een financier bijgedragen, die anoniem wil blijven.

Van het boek, dat in 1964 verscheen, zijn wereldwijd meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht. Het boek is niet alleen om de inhoud bekend, maar ook vanwege de omslag. Daarop is schrijver Jan Cremer te zien op een motor. De 70-jarige schrijver ontwierp de omslag zelf. Het manuscript bestaat uit getypte pagina's waarop met verschillende kleuren pen allerlei correcties en aanvullingen staan geschreven.

Volgens Meinderts is het een zeer 'betekenisvol' manuscript, dat 'als geen ander de overgang van de brave jaren vijftig naar de wilde jaren zestig documenteert'.

Meisje (13) pleegt zelfmoord na schorsing om lang haar

Een dertienjarig meisje uit de Chinese metropool Linyi heeft afgelopen maandag zelfmoord gepleegd omdat ze van school was gestuurd. Het meisje werd geschorst omdat de leiding van haar school haar haar te lang vond.

De school van het meisje heeft de bizarre regel ingevoerd dat hoofdharen niet voorbij de wenkbrauwen mogen groeien. Er zijn echter zo veel langharige leerlinges op de bewuste school dat niemand zich er nog aan stoort als er nog een langharig meisje bijkomt. Het meisje, dat zichzelf van het leven heeft beroofd, werd afgelopen zaterdag echter driemaal op rij naar huis gestuurd wegens haar lange haardracht.

Het meisje werd zaterdagochtend naar huis gestuurd door een 'onaardige' leraar. Toen de ouders haar weer terugstuurden, weigerde de school haar echter binnen te laten. Omdat het meisje ten einde raad was, maakte ze zichzelf van kant door bestrijdingsmiddelen te drinken. De nabestaanden van het slachtoffer zijn overmand door verdriet en eisen gerechtigheid voor het meisje.

Enkele (soms schokkende) foto's van het meisje zijn te zien in het bronartikel

IOC betrapt zeventienjarige worstelaars

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt dat twee zeventienjarige worstelaars de dopingreglementen hebben overtreden. Dat gebeurde tijdens de eerste editie van de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. De Oezbeek Nurbek Hakkulov en Johnny Pilay uit Ecuador zouden het vochtafdrijvende middel Furosemide hebben gebruikt.

Hakkulov won bij de Jeugd Olympische Spelen in de klasse tot 50 kilogram een zilveren medaille. Pilay werd deze zomer vijfde in de divisie tot 63 kilogram. Het IOC heeft het bestuursorgaan van de Worstelbond gevraagd een tuchtzaak te openen tegen de tieners en een onderzoek in te stellen. Hakkulov en Pilay zijn uit de uitslag van het evenement geschrapt.

Staatssecretaris Bleker oogst al direct kritiek

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) zit nog maar net op zijn post en heeft nu al kritiek weten te oogsten van de PvdA in Flevoland. Fractievoorzitter van de Flevolandse PvdA André Rijsdorp is niet te spreken over uitlatingen van Bleker over de Oostvaarderswold.

Bleker heeft aangegeven te willen stoppen met het omvormen van 1800 hectare grond in het zuiden van Flevoland tot het natuur- en recreatiegebied Oostvaarderswold. De staatssecretaris zou er liever landbouwgrond van willen maken.

Rijsdorp noemt de uitspraken van de staatssecretaris 'onwetend en onbehouwen'. "Bleker lijkt niet te weten dat het Oostvaarderswold al dik in de uitvoering zit", zegt de fractievoorzitter. "Door zijn voornemen te stoppen met het Oostvaarderswold keert Bleker zich af van de mensen en kiest ouderwets voor het belang van de boerenstandsorganisaties." Rijsdorp zegt erop te rekenen dat Bleker tot andere conclusies komt wanneer hij de feiten kent en is ingewerkt.


Henk Bleker (Foto: Roel Wijnants / CC3.0)

Duitser verkracht per ongeluk dochter

Een 43-jarige Duitser staat terecht, omdat hij zich heeft vergrepen aan zijn eigen dochter. Dat gebeurde in de stad Nieheim in de buurt van Paderborn. Volgens de vader gebeurde de verkrachting per ongeluk.

Het bizarre incident vond plaats nadat de moeder haar zeventienjarige dochter vroeg in het echtelijk bed te komen liggen. De vrouw maakte zich namelijk zorgen om de tiener die zich had volgegoten met alcohol. Later kwam de vader ook stomdronken naar huis. Hij ging in bed liggen en misbruikte de vrouw die naast hem lag seksueel. De man zegt in de veronderstelling te zijn dat zijn echtgenote naast hem lag.

Pas toen de dochter naar de wc ging ontdekte de Duitser zijn vergissing. In het licht dat toen werd aangeknipt herkende hij zijn eigen kind. De rechter geloofde de man en velde een redelijk licht oordeel. De man moet twaalf maanden de gevangenis in vanwege seksueel misbruik en moet daarnaast een boete betalen van duizend euro.

James Bond heeft game op Facebook

Om alvast het publiek warm te maken voor de november-release van GoldenEye 007 voor de Wii, dat een remake van de Nintendo 64-klassieker is, heeft Activision een game met Bond in de hoofdrol op Facebook gelanceerd.

Het spel, dat te bereiken is via dit linkje, is een verzameling interactieve tests waarmee een ouderwetse high score te behalen is. Heb je de hoogste score behaald? Post het op Facebook, zodat iedereen dat kan zien.

VS niet meer in race om organisatie WK 2018

De Verenigde Staten heeft zijn kandidatuur teruggetrokken voor het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal in 2018. De VS wil zich volledig richten op de organisatie van het WK in 2022. De terugtrekking betekent goed nieuws voor het bid van Nederland en België.

De organisatie van het WK in 2018 lijkt nu zeker naar Europa te gaan. Naast Nederland en België hebben ook Engeland, Rusland en Spanje/Portugal zich kandidaat gesteld. Amerika zal nu samen met Austalië, Japan, Qatar en Zuid-Korea strijden om de organisatie van het WK in 2022. De FIFA zal op 2 december bepalen waar het WK in 2018 en dat van 2022 worden gehouden.

Mogelijk meer van Phantasy Star op komst

Naast Phantasy Star Portable 2 Infinity en Phantasy Star Online 2 schijnt Sega met nog meer titels uit de serie bezig te zijn, namelijk twee games in de Elemental-reeks.

Onze collega's van Siliconera hebben in een zogehete trademark hunt twee nieuwe titels gevonden: Phantasy Star: Eternal Planets en Phantasy Star: Eternal Hunters. Het lijkt er op dat deze twee titels naast elkaar zullen leven (zoals bijvoorbeeld Pokémon Gold en Silver).

Sega moet dit nog bekrachten of ontkrachten.

'Geen verplicht Duits spreken op school'

Migrantenorganisaties uiten in Duitsland scherpe kritiek op het voorstel om scholieren verplicht te stellen op schoolpleinen onderling Duits te spreken. Dat zou leiden tot het stigmatiseren van talen die migranten spreken.

De minister van Onderwijs sprak in Berlijn met vertegenwoordigers van migrantenorganisaties. Ze spraken over gelijkheidskansen voor alle kinderen. De boodschap van de migranten was duidelijk: de bondsregering en de deelstaten moeten de bevoegdheid nemen om meertaligheid en de culturele diversiteit in Duitsland te bevorderen. De vertegenwoordigers hebben hier met minister Maria Böhmer van Integratie over gepraat.

Geen straf na doodslaan bejaarde

Een 30-jarige man uit Emmen is ontslagen van strafvervolging na de ernstige mishandeling van een 68-jarige plaatsgenote. In juni 2009 schopte de man het slachtoffer een aantal keren tegen het hoofd, waarna ze aan haar verwondingen overleed.

De man verkeerde in een acute psychose toen hij de misdaad beging, hij was niet bij zinnen en wist niet wat hij deed. Ondanks dat de rechtbank poging tot doodslag bewezen achtte, was ontslag van alle rechtsvervolging de enige mogelijkheid die de rechtbank had.

Verkoop Liverpool toch afgerond

De verkoop van Liverpool aan New England Sports Ventures is vrijdagmiddag afgerond. Daarmee voorkomt de club van Dirk Kuyt en Ryan Babel dat het uitstel van betaling moet aanvragen en is dreigende puntenaftrek van de baan. De verkoop was lang onzeker omdat de Amerikaanse eigenaren Tom Hicks en George Gillett zich tegen de verkoop verzetten. Zij vonden het bod te laag.

Het bestuur van Liverpool had van de Engelse rechter toestemming gekregen om de club aan NESV, dat ook eigenaar is van honkbalclub Boston Red Sox, te verkopen ondanks het verzet van Hicks en Gillett. Die verkregen echter een voorlopig verkoopverbod bij een Amerikaanse rechter, maar haalden dat vrijdag weer van tafel. De Amerikanen willen wel doorvechten om een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar, omgerekend zo'n 1,15 miljard euro, binnen te halen.

Hicks stelde vrijdagmiddag al dat er een samenzwering tegen hem gaande was door 'het Britse establishment en het personeel van onze club'. Een poging om een schuld bij de Royal Bank of Scotland af te betalen liep volgens hem stuk op een weigering van de bank. RBS is sinds 2008 voor 84 procent in handen van de Britse overheid.


(Foto: Novum)

Nederlander dood aangetroffen in Indonesië

Een 58-jarige Nederlander en zijn Indonesische vrouw zijn donderdag dood aangetroffen in een woning in de Indonesische stad Soerabaja. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van berichtgeving hierover van de Wereldomroep. Ze zijn waarschijnlijk door geweld om het leven gekomen.

De man werkte nauw samen met het Nederlandse consulaat in Soerabaja. Hij had als medewerker van de Sociale Verzekeringsbank veel contact met oudere Nederlanders die in Soerabaja wonen en recht hebben op een uitkering. Het ging onder andere om uitkeringen voor slachtoffers van de politionele acties (1945-1949) en uitkeringen voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in jappenkampen hebben gezeten.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken was het Nederlandse slachtoffer zeer geliefd in de omgeving waar hij werkte. Het motief voor de vermoedelijke moord is onbekend.

Informateur bekijkt mogelijkheden in Maastricht

Waarnemend burgemeester van Maastricht Jan Mans heeft een informateur aangesteld. Professor Hans Kasper moet kijken naar welke nieuwe coalitie de voorkeur uitgaat van de partijen in de gemeenteraad.

Kasper, de wetenschappelijk directeur van regionaal economisch onderzoeksbureau E,til in Maastricht, begint maandag met zijn werk. Dat meldt de gemeente Maastricht.

Vrijdag werd bekend dat de PvdA uit het gemeentebestuur van Maastricht is gestapt. De partij vertrok vanwege 'onvoldoende chemie' met het CDA uit de coalitie, waar ook de Seniorenpartij Maastricht en D66 deel van uitmaakten. De beslissing volgde op drie weken overleg na het opstappen van CDA-wethouder Luc Winants die in het nauw was gekomen door fouten rond de overname van het stadion van voetbalclub MVV.

Vacatures voor hoertjes op overheidswebsite

De Conservatieve Partij heeft in Canada woedend gereageerd op een voorstel om vacatures voor strippers en escortmeisjes toe te staan op de website Job's Bank van de federale overheid.

Minister Diane Finley van de post 'Human Resource' reageert furieus. "Onze conservatieve partij staat voor familiewaardes en hard werkende Canadezen en dat zal niet veranderen." De krant The Toronto Star onthulde afgelopen week een interne memo van het ministerie waarin stond dat ook erotische beroepen thuis zouden horen op de Job Bank. De nieuwe acceptabele branches waren volgens de memo: exotisch, erotisch en naakt dansen en de escortsector.

De memo is geschreven, nadat een rechtbank in Canada de prostitutiewetten ongeldig verklaarde. De overheid gaat daar tegen in beroep. De Job Bank wordt gerund door de federale overheid. Alle provincies doen er aan mee en plaatsen met regelmaat vacatures uit de regio op de site. Minister John Milloy van de provincie Ontario reageert in een brief naar Finley dat de overheid geen vacatures voor strippers en hoertjes wil op de Job Bank.

Dead Space 2 en NFS: Hot Pursuit naar iPhone

Electronic Arts heeft in onze tijd vannacht aangekondigd dat onder andere Dead Space 2 en Need for Speed: Hot Pursuit naar de iApparaten komen.

Dead Space wordt geen direct vervolg zoals de console-versie, maar vormt een brug tussen het eerste en tweede deel van de serie. Het spel stat gepland voor een release in januari voor de iPod Touch, iPhone en iPad.

Volgende maand komen er al twee nieuwe EA-titels naar de AppStore, namelijk een iVriendelijke versie van Need for Speed: Hot Pursuit en het altijd gezellige, tevens competitieve Monopoly.

Andere games die genoemd zijn op de presentatie van vannacht zijn EA Sports Active 2, Pictureka! en Reckless Racing.

 

'Rabobank tot 2014 in het peloton'

Rabobank gaat nog tot ten minste 2014 door met zijn wielerploeg. Bronnen binnen de formatie bevestigen dit tegen NUsport. Het huidige sponsorcontract loopt af in 2012. Rabobank is al sinds 1996 actief in het wielerpeloton.

De bank zou naast de verlenging ook nog overwegen tot 2016 door te gaan met de formatie. Harold Knebel, directeur van de Rabobank, kon het nieuws nog niet bevestigen. "Het besluit is nog niet gevallen. Ik verwacht dat de Raad van Bestuur tussen nu en december haar besluit kenbaar zal maken."

Cohen: Wilders legt bom onder rechtspraak

PvdA-leider Job Cohen vindt dat Geert Wilders een 'bom onder de rechtspraak' legt door te stellen dat de rechter niet onafhankelijk is als hij niet wordt vrijgesproken. Volgens Cohen is het juist Wilders die met deze uitspraak de onafhankelijkheid van de rechter aantast.

Volgens Cohen vindt Wilders de rechter pas onafhankelijk als de PVV-leider zijn zin krijgt. "Dat zou iedereen wel willen die voor de rechter moet verschijnen. En dat is precies in strijd met het instituut van de onafhankelijke rechtspraak, waar Wilders op die manier een bom onder legt", zo stelt Cohen.

Wilders zei donderdag in Nieuwsuur dat als hij veroordeeld wordt 'miljoenen mensen terecht geen vertrouwen meer hebben in de rechterlijke macht'. Cohen noemt dat 'ernstig', omdat de rechterlijke macht 'tot de kernwaarden van onze Westerse samenleving' behoort.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet vrijdag na afloop van de ministerraad weten dat hij 'uiteraard het volste vertrouwen heeft in de rechtspraak in Nederland'. Op de uitlatingen van Wilders wilde hij verder niet ingaan.

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag volledige vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat voor uitspraken over moslims. De rechter doet begin november uitspraak.


Cohen: Wilders legt bom onder rechtspraak (Foto: Novum)

Ontvoerings- en martelbrief blijkt zieke grap

Een brief die is gestuurd naar de Canadese Hutteriteleefgemeenschappen blijkt een hoax. In de brief werden de bewoners gewaarschuwd dat een kind van hen zou worden ontvoerd, gemarteld en vermoord tijdens een Halloweenritueel.

Drie scholen in de Manitobakolonie in het zuiden van de Canadese provincie Alberta ontvingen de brief. Volgens de politie is er sprake van een zieke grap. Agenten onderzoeken wie de afzender is. De Hutteritegemeenschappen in Canada zijn te vergelijken met de Amish in de Verenigde Staten. Hutteritemensen zijn strenggelovig en leven nog steeds zoals de mensen in de negentiende eeuw dat deden. Ze wonen in een soort commune waar ze strikt leven volgens de tien geboden.

Hushovd blijft Garmin trouw

Kersvers wereldkampioen Thor Hushovd rijdt volgend seizoen gewoon voor Garmin. De Belgische formatie QuickStep zit achter de Noor aan, maar die heeft geen interesse. "Ik heb al een team voor volgend jaar, ik heb een contract bij Garmin", liet Hushovd aan wielersite Velonation weten.

Manager van Quickstep Patrick Lefevre had eerder nog zijn belangstelling voor Hushovd uitgesproken in Het Nieuwsblad. "Ik ben fel in Thor geïnteresseerd. Hij is het toonbeeld van regelmaat en het prototype van de oerrenner." Een overgang leek mogelijk omdat de 32-jarige renner een clausule zou hebben dat hij onder zijn contract uit mag bij het veroveren van de regenboogtrui.

Een clausule wordt overigens ontkend door Garmin-manager Jonathan Vaughters. "Zijn contract is op 1 oktober ingediend bij de UCI zonder een dergelijke clausule", aldus Vaughters op twitter. Hushovd reed het afgelopen seizoen voor Cervélo, maar die formatie keert volgend jaar niet terug met een eigen team. De constructeur van racefietsen wordt co-sponsor van het Amerikaanse Garmin.


(Foto: Novum)

Bernanke: Voorzichtig monetair ingrijpen

Door de hoge werkloosheid en lage inflatie is er aanleiding om over te gaan tot verdere maatregelen op monetair gebied, zegt voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve vrijdag in een toespraak.

Hij gaf daarbij weinig details over de stappen die de Amerikaanse centrale bank mogelijk neemt, maar liet zich wel ontvallen dat de Fed mogelijk meer langlopende waardepapieren gaat opkopen. Bernanke staat voor een voorzichtige aanpak, omdat de Fed weinig ervaring heeft met het beoordelen van de economische effecten van meer inkopen, zei hij.

Een andere stap die de Fed kan nemen is het versterken van de belofte om de rentetarieven laag te houden voor een langere periode. De Fed kan de verwachting benadrukken dat de rente laag zal blijven voor een periode langer dan de markt verwacht, aldus Bernanke.


Fed-president Ben Bernanke: Voorzichtig monetair ingrijpen

Voor slib gevluchte Hongaren terug naar huis

Tientallen bewoners van de Hongaarse stad Kolontar zijn vrijdag naar hun huizen teruggekeerd. Ze werden vorige week zaterdag geëvacueerd, omdat opnieuw een opslagbekken met afval van een aluminiumfabriek het dreigde te begeven.

Inwoners die in een gymzaal in het nabijgelegen Ajka werden opgevangen, werden met een bus terug naar huis gebracht. Anderen die bij familie of vrienden in de omgeving verbleven keerden met eigen vervoer terug. Een zeshonderd meter lange wal van rotsblokken en aarde moet de bewoners voor een nieuwe ramp behoeden.

Door het bijtende rode slib kwamen negen mensen om het leven. Ongeveer vijftig liggen in het ziekenhuis, sommige van hen verkeren nog in levensgevaar.

De Hongaarse staat heeft de leiding over de aluminiumfabriek tijdelijk overgenomen. Een commissie van bewindvoerders is van plan de fabriek weer op te starten. De Hongaarse afdeling van Greenpeace noemt dit en de terugkeer van inwoners van Kolontar onverstandig, omdat de precieze oorzaak van de rode vloed nog niet is achterhaald.


Bewoners Kolontar keren terug (Foto: Novum)

BMW keert in 2012 terug in DTM

BMW keert in 2012 weer terug in de DTM. De autofabrikant gaf de fans in april al hoop door te melden dat een terugkeer in overweging werd genomen. Nu is de kogel dus definitief door de kerk.

De rentree van BMW maakt een einde aan de lange afwezigheid van het automerk. Sinds 1994 was de Duitse autofabrikant niet meer actief in de strijd om het prestigieuze kampioenschap. Het huidige veld in de Duitse autosportklasse bestaat nu alleen nog uit bolides van Mercedes-Benz en Audi.

BMW heeft overigens een rijke historie binnen het Duitse toerwagenkampioenschap. In 1984 schreef Volker Strycek de DTM-titel, met een speciaal ontworpen BMW 635 CSi, op izjn naam. Eric van de Poele en Roberto Ravaglia wonnen de titel enkele jaren later in een BMW M3.

Sarota debuteert in basis FC Utrecht

Adam Sarota staat aan de vooravond van zijn debuut in de basis van FC Utrecht. De Australiër, die in de afgelopen twee jaar voor Brisbane Roar speelde, fungeert tegen De Graafschap als vervanger van de geschorste Michael Silberbauer.

Sarota begon zijn carrière bij de jeugd van 1. FC Köln, waarna hij bij Brisbane Roar doorbrak. De middenvelder kwam overigens al eerder in actie voor de ploeg uit de Domstad.

In juli deed hij namelijk mee in het Europa League-duel tegen KF Tirana, dat in een gelijkspel (1-1) eindigde. De Australiër kwam in de 71e minuut binnen de lijnen en verving Dries Mertens.

OM wil vrijspraak Wilders

PVV-leider Geert Wilders moet worden vrijgesproken op alle onderdelen van de aanklacht. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag betoogd tijdens het proces tegen Wilders voor de rechtbank in Amsterdam.

Het OM vindt dat Wilders zich niet schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie van moslims, bleek vrijdagmiddag. Wilders bepleit maatregelen die de invloed van de islam moeten beperken, maar hij roept anderen niet op moslims slecht te behandelen of op een andere manier te discrimineren, stelden de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman.

Wilders' oproep tot een Koranverbod zet wel aan tot discriminatie, vindt het OM, omdat moslims zo worden achtergesteld ten opzichte van andere religieuze groepen. Toch is Wilders volgens justitie niet strafbaar, omdat hij deelneemt aan een politiek debat. Volgens Europese juridische uitspraken is er dan relatief veel toegestaan.

Bovendien zijn Wilders' uitlatingen 'niet geheel ongenuanceerd', vindt het OM. Zo heeft Wilders erkend dat het 'veelgevraagd' is dat moslims afstand moeten nemen van de Koran.

Aanzetten tot discriminatie was het laatste van de drie onderdelen van de aanklacht waarover het OM zich moest uitspreken. Eerder vrijdag had het OM al gezegd Wilders niet schuldig te achten aan het aanzetten tot haat. Dinsdag was al duidelijk geworden dat de PVV-leider volgens de officieren van justitie niet schuldig is aan het beledigen van moslims.

De twee officieren bespraken vrijdag een groot aantal uitspraken uit interviews met en stukken van Wilders en beoordeelden één voor één of hij daarmee aanzette tot haat. Ook kwam Wilders' antikoranfilm Fitna aan de orde. Daarna passeerden alle uitspraken nogmaals de revue en beoordeelde het OM of er sprake was van aanzetten tot discriminatie. Steeds kwamen de officieren tot de conclusie dat Wilders niet strafbaar is.

De eis van vrijspraak betekent dat het OM niet van gedachten is veranderd sinds juni 2008. Toen kwam het OM met een reactie op tientallen aangiftes die tegen Wilders waren gedaan. Het OM kondigde aan Wilders' uitlatingen niet als strafbaar te zien en hem dus niet te zullen vervolgen. Een aantal klagers maakte bezwaar bij het Amsterdamse gerechtshof. Dat bepaalde in januari vorig jaar dat het OM toch vervolging in moest stellen.

Volgende week komt Wilders' advocaat nog aan het woord. De rechtbank doet naar verwachting op 5 november uitspraak.


(Foto: Novum)

Kabinet maakt 'goede start'

De eerste ministerraad van het nieuwe kabinet zit er op. Vrijwel alle bewindslieden spraken na afloop lovende woorden over elkaar. "Er was een goede sfeer, het was buitengewoon prettig", zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA). "Dit is een mooie club."

Het kabinet vergaderde iets meer dan vijf uur. "We hebben een hele goede discussie gehad, ook op financieel gebied", zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Hij kondigde aan dat het kabinet volgend jaar nog 'enkele honderden miljoenen' euro's extra zal bezuinigen, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. De nieuwe minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) sprak van een 'goede start'.

"Ik vind het inspirerend om weer te gaan doen", zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Hij was eerder minister onder oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA). Hij typeerde de nieuwe ministersploeg als een 'zakelijk kabinet, dat moet presteren'. Ivo Opstelten (VVD), die de scepter zwaait over het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie, sprak van een 'prima overleg'. "Dit is een prachtig kabinet dat het land nodig heeft."

Hiariej mogelijk niet tegen sc Heerenveen

Het is nog niet zeker of Tom Hiariej komend weekend in actie kan komen in de derby tegen sc Heerenveen. De middenvelder van FC Groningen raakte twee weken geleden geblesseerd aan zijn hamstring.

Hiariej is door de medische staf van FC Groningen fit verklaard. Het probleem is echter dat de speler slechts twee dagen voluit kon meetrainen. Daarnaast beschikt trainer Pieter Huistra ook niet over Leandro Bacuna en Femi. Beide spelers zijn geblesseerd.

Celstraf voor oud-topman Rotterdamse haven

Oud-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem Scholten moet acht maanden de cel in. De rechtbank in Rotterdam heeft hem vrijdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor valsheid in geschrifte, corruptie en oplichting.

Scholten heeft als topman van het Rotterdamse Havenbedrijf bankgaranties aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen verstrekt, terwijl hij daartoe niet bevoegd was. Hij kreeg daar forse giften voor terug. Zo acht de rechtbank bewezen dat hij een luxe appartement in Antwerpen mocht gebruiken in ruil voor een voorkeursbehandeling.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel tegen hem geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat zij minder feiten bewezen acht dan het OM.

De zaak kwam aan het rollen toen in 2004 bleek dat de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) leningen van verschillende banken niet meer kon betalen. De 66-jarige Scholten zou voor zijn garanties 1,2 miljoen euro hebben ontvangen, maar de rechtbank acht dit niet bewezen. Wel acht de rechtbank bewezen dat hij voor ruim honderd miljoen euro aan garanties uitschreef.

Federer laat geen spaan heel van Söderling

Roger Federer heeft met groot machtsvertoon de halve finale van het Masters-toernooi in Shanghai bereikt. De Zwitserse tennisser klopte Robin Söderling (5) met 6-1, 6-1. Federer was als derde geplaatst. De halve eindstrijd wordt een herhaling van die van de US Open. Federer neemt het daarin op tegen Novak Djokovic, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Vooraf werd veel verwacht van de ontmoeting tussen Federer en Söderling, maar de Zweed kon de verwachtingen geen moment inlossen. Vanaf een 1-1 stand verloor Söderling vijf keer op rij zijn opslag, waardoor hij tegen een 6-1, 5-0 achterstand aankeek. Toen voorkwam de nummer vijf van de wereld dat hij de tweede set zonder gamewinst afsloot. Na 53 minuten was Federer toch klaar.

Ook Juan Monaco bereikte de laatste vier. De Argentijn verraste Jürgen Melzer in drie sets: 6-7 (6), 7-5, 6-2. In de derde ronde had de als dertiende geplaatste Oostenrijker nog opzien gebaard door Rafael Nadal uit te schakelen.

PVV wil uitzetting Wesam al D.

De PVV wil dat terreurverdachte Wesam al D. Nederland wordt uitgezet als blijkt dat hij nog een nationaliteit heeft. In dat geval zou de voormalige kapper uit Amersfoort het Nederlanderschap moeten worden ontnomen. Dat blijkt uit vragen die vier PVV-Kamerleden vrijdag hebben gesteld aan de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken.

Al D. werd woensdag vrijgelaten nadat de rechtbank in Rotterdam zijn Amerikaanse straf van 25 jaar had omgezet in acht jaar. Hij had hier inmiddels ruim twee derde van uitgezeten. Het Openbaar Ministerie had geëist dat hij zestien jaar cel zou krijgen, maar de rechter hield het op acht jaar, mede vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis in de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten reageerden teleurgesteld.

De 37-jarige uit Irak afkomstige Al D. werd in 2005 in Amersfoort opgepakt en uitgeleverd aan de VS. Daar werd hij veroordeeld voor het beramen van aanslagen met bermbommen in zijn vaderland. Hij werd eind maart naar Nederland overgebracht om zijn straf verder uit te zitten. Al D. ontkent dat hij een terrorist is. Hij beweert dat hij tijdens zijn gevangenschap in de VS glas moest eten en maandenlang uit zijn slaap werd gehouden.

De PVV vraagt ook aan beide bewindslieden of het OM zich wel voldoende heeft ingespannen om aannemelijk te maken dat een forse straf op zijn plaats is. Ook wil de partij van Geert Wilders weten hoe de ministers in de toekomst gaan voorkomen 'dat de (vermeende) omstandigheden waaronder terroristen en andere zware criminelen in buitenlandse gevangenissen worden vastgehouden aanleiding kunnen vormen voor forse strafvermindering wanneer een straf wordt omgezet naar de Nederlandse strafmaat?'

Grote hoeveelheid illegale medicijnen onderschept

In een week tijd heeft de douane bijna 25.000 illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Dat maakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag bekend. De medicijnen kunnen bij verkeerd gebruik gevaarlijk zijn.

De geneesmiddelen, die via Schiphol het land binnenkwamen, werden in postsorteercentra in Amsterdam in beslag genomen tijdens een controleactie. De actie maakt deel uit van een internationale campagne tegen de illegale handel in geneesmiddelen via internet. Ze komen vooral uit China, Hong Kong en India.

Wereldwijd zijn 76 mensen aangehouden, in Nederland zijn geen aanhoudingen verricht. In veertig landen zijn meer dan een miljoen pillen met een waarde van ruim twee miljoen euro in beslag genomen. Het betreft onder meer erectiepillen, afslankmedicijnen en antidepressiva, maar ook insuline en medicijnen tegen kanker.

Nieuwe Wii Remote Plus krijgt een datum

Vorige maand werd al opgemerkt dat Nintendo bezig was met een nieuwe Wii Remote, maar nu is deze officieel bevestigd. De nieuwe Wii Remote Plus zal op 5 november worden uitgebracht in maar liefst vier kleuren: wit, zwart, roze en blauw. Het MotionPlus-blokje dat voorheen altijd op de controller geklikt moest worden, is nu ingebouwd in de controller zelf. De controller is even groot als een normale Wii-afstandbediening en alle accessoires zullen gewoon naar behoren werken.

De Wii Remote Plus zal ook worden gebundeld met een nieuwe game van Nintendo: FlingSmash. Deze game is ontwikkeld door Artoon  en het combineert de gerichte slagen van tennis met de hectische actie van een flipperkast. Deze bundel zal vanaf 19 november verkrijgbaar zijn. Het is nog niet officieel bekendgemaakt hoeveel de nieuwe controller en nieuwe bundel gaan kosten, maar eerder was al een prijs van $49,99 gelekt voor de bundel.

Rusland bouwt kerncentrale in Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft een overeenkomst gesloten met Rusland om de eerste kerncentrale van het Zuid-Amerikaanse land te bouwen. Vrijdag ondertekenden Chavez en de Russische president Dmitri Medvedev de overeenkomst.

De vraag is waarom een land dat zo rijk is aan olie en gas een kerncentrale nodig zou hebben. Volgens Medvedev maakt de overeenkomst Venezuela minder afhankelijk van fluctuaties op de internationale markten.

"Ik weet niet wie hier bang van wordt", zei Medvedev op een persconferentie na de ondertekening van de overeenkomst. "Ik wil graag benadrukken dat onze intenties absoluut zuiver en open zijn: wij willen dat onze partner Venezuela een hele reeks mogelijkheden voor energie heeft."

De Venezolaanse leider zei de afhankelijkheid van olie en gas te willen verminderen en loofde Rusland voor zijn hulp. "Strategische samenwerking met Rusland biedt mijn land een groot voordeel." Chavez richt zijn aandacht steeds meer op Rusland, Iran en China en blijft ondertussen het beleid van de Verenigde Staten aanvallen.

Voor Rusland betekent de overeenkomst met Venezuela een mogelijkheid om zijn invloed in de wereld verder uit te breiden en die van de VS in Latijns-Amerika te beperken. De export van Russische nucleaire expertise vindt niet alleen naar dat werelddeel plaats: het land heeft ook de eerste kerncentrale van Iran afgebouwd en kwam onlangs tot nieuwe overeenkomsten voor de bouw van centrales in China en Turkije. Er vinden tevens gesprekken plaats over kerncentrales in India en Tsjechië.

Mancini: "Tackle De Jong was normaal"

Vorige week koos trainer Roberto Mancini van Manchester City al openlijk de zijde van Nigel de Jong. Vandaag benadrukte de Italiaan nog eens dat hij het niet eens is met de felle kritiek op zijn middenvelder.

Directe aanleiding was een sliding op Hatem Ben Arfa, waarbij de Fransman van Newcastle United een dubbele beenbreuk opliep. Bondscoach Bert van Marwijk zette De Jong uit zijn selectie na een serie harde charges.

"Destijds zag ik het niet. Twee dagen geleden heb ik de beelden nog eens bekeken en het was heel erg ongelukkig. Het was een normale tackle", aldus Mancini, die de reacties overdreven vond. "Ik ben teleurgesteld over de reacties op de tackle. Nigel is een eerlijke speler."

De verwachting is dan ook dat De Jong zondag gewoon in de basis staat bij de uitwedstrijd tegen Blackpool.

Endemol gijzelt klapvee

Endemol en de Duitse tv-zender ZDF liggen zwaar onder vuur bij onze oosterburen. Terwijl het enthousiaste publiek afgelopen woensdag dacht aanwezig te zijn bij de eerste opname van een nieuw tv-programma, werden ze maar liefst zeven uur achtereen gegijzeld. Een plas- of drinkpauze was daarbij niet toegestaan.

Zo'n 350 gasten hadden twaalf euro neergelegd om een kaartje te bemachtigen om de eerste aflevering van 'Rette die Million' (Red het miljoen-red.) bij te wonen. Het publiek werd vervolgens zeven uur vastgehouden op hun stoel in een Keulse studio. "We kregen geen water te drinken", klaagt een van de gasten. "We mochten zelfs niet even naar de wc."

Toen de opnames al vijf uur aan de gang waren, pikte een groot deel van het klapvee het niet langer en vertrok. Doris Helbig bleef echter zitten, een beslissing die hij nog steeds betreurt. "Hierna kwam een aantal medewerkers van Endemol ons smeken vooral te blijven", vertelt hij.

Endemol zette zelfs bodyguards in om de uitgangen te bewaken. "Dit is vrijheidsberoving!', scandeerde het verontwaardigde publiek. Ook toen de laatste kandidaat het podium had verlaten met twee ton aan prijzengeld mochten de gasten niet vertreken. "Nee, ze gingen doodleuk het geld tellen."

Volgens een woordvoerder van zowel ZDF als Endemol handelde de show volgens een protocol dat was opgelegd door hun verzekeraars. Tijdens de show liepen de deelnemers met grote sommen geld door de studio, en Endemol was verantwoordelijk voor hun veiligheid en het zevencijferige bedrag, zo laat een woordvoerder weten. Deze veiligheidsmaatregelen kosten nu eenmaal tijd.

Presentator Jörg Piława is ontdaan door de commotie. "Het spijt me enorm", zegt hij. "We zullen de boel flink aanpassen. Dit mag nooit meer gebeuren. Zelfs ik wist soms zelfs niet wat er gaande was."


De gevangenisshow

Ontwikkelaar van Game Room sluit zijn deuren

Krome, de ontwikkelaar van Game Room op Xbox Live, sluit zijn deuren. Game Room wist niet bepaald veel harten sneller te doen kloppen en het gebrek aan succes lijkt het nekschot voor de studio te zijn geweest. Alle werknemers van de studio in Brisbane, Australië zijn ontslagen. Game Room is een platform voor oude arcade en consolegames.

Krome had ooit 400 werknemers, maar sinds november 2009 is de studio langzaam dood aan het bloeden. Toen al werden er 60 mensen ontslagen, gevolgd door 50 in april 2010, en ongeveer 100 in afgelopen augustus.

Naast Game Room is Krome verantwoordelijk voor de recente downloadbare titel Blade Kitten, alsmede Star Wars Clone Wars: Republic Heroes, Transformers: Revenge of the Fallen, en meer. Kennelijk is geen van hun producten succesvol genoeg geweest om de studio in leven te houden.

Het idee van Game Room was niet slecht, maar de hoeveelheid oude en obscure titels maakte het voor de meeste gamers van vandaag niets meer dan een curiositeit. Arcadetoppers van de jaren '90 hebben de service nooit bereikt, dus alleen oudere gamers met een nostalgie voor het Atari-tijdperk vonden heil in het aanbod van Game Room.

Krome's laatste game, Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole, is net door FOK 'beloond' met een 4.

FC Zwolle contracteert jeugdspeler Saymak

Eerstejaars A-jeugdspeler Mustafa Saymak heeft een tweejarig contract getekend bij FC Zwolle. In zijn verbintenis is een optie opgenomen waarmee zijn contract met nog een jaar kan worden verlengd.

De zeventienjarige aanvaller speelde voor zijn tijd in Zwolle bij vv Schalkhaar. Het eerste elftal van FC Zwolle breidt zich met deze aanwinst nog verder uit met talenten uit de eigen jeugdopleiding.

Oh Oh Cherso-single verovert tweede plek

De dames en heren van Oh Oh Cherso zijn erin geslaagd de tweede plek in de Single Top 100 te veroveren. Daarmee kunnen ze zowel een televisiesucces als een muzikale hit achter hun naam schrijven. Alleen tegen de aandacht die Antonie Kamerling postuum geniet, kunnen de Hagenezen niet op.

Kamerling staat deze week op nummer een met het nummer Toen Ik Je Zag als zijn alter ego Hero. De 44-jarige acteur maakte vorige week een einde aan zijn leven.

De reallifesoap over acht Haagse jongeren op zomervakantie in het Griekse Chersonissos werd een onverwacht groot succes. Er ligt een plan klaar bij RTL om de groep voor een wintervakantie naar de sneeuw te sturen.

 

Oh Oh Cherso-single verovert tweede plek 

Van der Wiel en Mido fit voor duel met NAC

Ajax kan zaterdag tegen NAC Breda rekenen op Gregory van der Wiel. Hij leek de competitiewedstrijd te moeten missen met een voetblessure. Ook Ahmed 'Mido' Hossam is fit bevonden voor het duel.

Van der Wiel blesseerde zijn linkervoet in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. "Het gaat alweer stukken beter, maar de voet was woensdag even flink dik. Ik voel hem nog wel, maar het gaat goed. Ik kan zaterdag gewoon spelen", zegt de rechterverdediger op de officiële website van Ajax.

Terwijl veel spelers moeite hebben met het drukke speelschema, speelt Van der Wiel het liefst zoveel mogelijk wedstrijden. "Van iedere wedstrijd leer je. Ik vind het ook echt leuk om interlands te spelen. Bovendien dragen dat soort ervaringen allemaal bij aan mijn ontwikkeling als voetballer", zegt de 22-jarige Ajacied.

De Amsterdammers kunnen zaterdag geen beroep doen op Siem de Jong (hamstring) en Vurnon Anita (kuitbeen). Wanneer zij weer wedstrijdfit zijn, is nog niet bekend. Bij Ajax zit Mido tegen NAC Breda voor het eerst sinds zijn terugkeer bij de wedstrijdselectie. Coach Martin Jol denkt dat de Egyptenaar klaar is voor een invalbeurt.

Di Luca mag weer koersen

De schorsing van Danilo di Luca zit erop. De Italiaan werd in de Giro van 2009 positief bevonden op het gebruik van epo en werd daardoor twee jaar geschorst. Aangezien hij bereid was mee te werken in een onderzoek naar doping, werd zijn schorsting met negen maanden ingekort.

Daardoor mag di Luca vanaf vandaag weer koersen. De Italiaan gaf informatie over het gebruik van cera, de soort epo die Di Luca gebruikte, aan justitie en in ruil daarvoor werd de schorsing van de Italiaan ingekort naar negen maanden.

Di Luca gaf meerdere malen duidelijk aan dat hij geen namen van collega-wielrenners genoemd heeft in het onderzoek. Wel heeft hij uitleg gegeven over de zogenoemde dopingmethodes.

Fearless Studio's opgericht door Blackman en Collomb

Haden Blackman en Cedrick Collomb, beiden voorheen werkzaam bij LucasArts, maakten vandaag de oprichting van Fearless Studio's bekend. Blackman was eerst schrijver en maker, regisseur en producer van Star Wars: The Force Unleashed. Collomb was director of engineering bij LucasArts.

"Wij geloven dat videogames een onuitwisbare indruk moeten maken op spelers, de industrie en zelfs op een gehele cultuur," aldus Blackman. "We willen spelers meevoeren in onze spellen, en ze laten meespelen en beïnvloeden zoals mensen door films en verhalen in vervoering worden gebracht. Dit willen we voor elkaar krijgen door creatieve risico's te nemen en nieuwe uitdagingen aan te gaan."

"Fearless Studio's zal gebruik maken van geavanceerde game technologieën en software aan de ene kant, en een spelinhoud die spelers aanspreekt aan de andere kant. Dit tezamen zal een speciale ervaring creëren, wat precies ons doel is; de spelers entertainen," voegt Collomb toe.

Ook Marc Jackson, oprichter van Seahorn Capital Group en strategisch adviseur voor verschillende uitgevers van games, zal een functie binnen Fearless gaan vervullen. Seahorn Capital Group zal als financieel adviseur en bedrijfsontwikkelings partner van Fearless Studio's optreden.

Wat de eerste game van Fearless Studio's gaat worden is nog niet bekend.

Fearless Studio's

 

Twintig kilo amfetamine in woning Rotterdam

De politie heeft donderdag ongeveer twintig kilo amfetamine gevonden in een woning in Rotterdam. In het onderzoek naar drugsproductie werden ook chemicaliën voor de productie van verdovende middelen aangetroffen.

De chemicaliën stonden in een garagebox in Hoogvliet. De 42-jarige bewoner van het pand in Rotterdam is aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

In hetzelfde onderzoek werden op 30 september in een woning in Puttershoek al diverse chemicaliën voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen.

Contador kan moed putten uit zaak-Ovtcharov

Net als Alberto Contador testte de Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtcharov positief op clenbuterol. De 22-jarige Octcharov is door de Duitse tafeltennisbond vrijgesproken.

Ovtcharov testte eind augustus positief tijdens een toernooi in China. Hij zei onschuldig te zijn en nog nooit van het product gehoord te hebben. Ovtcharov zei bovendien dat hij vervuild vlees moet hebben gegeten en de Duitse bond gelooft zijn verhaal nu.

Contador, bij wie tijdens de Tour de France van dit jaar sporen van clenbuterol werd gevonden, zei ook dat dit door vervuild vlees kwam.

Van Gelder in rechtszaak tegen bond 'niet kansloos'

Als turner Yuri van Gelder een schadevergoeding eist van turnbond KNGU, is hij 'zeker niet kansloos'. Dat denkt advocaat Thomas van Vugt, specialist op het gebied van laster en smaad. "De vraag is of de turnbond over voldoende bewijs beschikt. Als Van Gelder een kort geding aanspant, moet de bond aannemelijk kunnen maken dat de geuite beweringen waar zijn." Van Gelders advocaat Cor Hellingman kondigde vandaag aan een schadevergoeding te willen eisen.

Via een kort geding kan Van Gelder rectificatie eisen van de uitspraken. "Dan is de vraag of de uitlatingen van de bond onrechtmatig zijn", legt Van Vugt uit. "Als dat zo is, kan hij behalve een rectificatie bijvoorbeeld ook een voorschot op de veroorzaakte schade en een verbod op nieuwe soortgelijke uitlatingen in de media eisen."

Een kort geding is dan een opmaat voor een bodemprocedure waarin Van Gelder volledige schadevergoeding zou kunnen eisen. "Hij heeft ernstige reputatieschade opgelopen, die vergoed moet worden als er onrechtmatig tegen hem is gehandeld. Alle media hebben geschreven dat hij het gedaan heeft." Ook kan hij een claim voor inkomstenderving bij de turnbond neerleggen.

Daarnaast is het voor Van Gelder mogelijk om aangifte te doen. Dan wordt er een strafrechtelijk onderzoek gedaan en kan er een aanklacht tegen de KNGU komen. "Uiteindelijk kan dat leiden tot een veroordeling."

De KNGU trok Van Gelder terug van het WK omdat de ringenspecialist, nadat hij deze zomer was teruggekeerd van een jaar schorsing wegens cocaïnegebruik, opnieuw aan de coke zou hebben gezeten. Van Gelder ontkent echter en stelt dat hij op eigen verzoek uit de WK-ploeg werd gehaald. Dat deed de titelkandidaat omdat de druk hem te veel werd. Hij heeft naar eigen zeggen niet opnieuw cocaïne gebruikt, maar was alleen bang voor een terugval.


Van Gelder in rechtszaak tegen bond 'niet kansloos' (Foto: Novum)

Zware vrijdagspits vroeg begonnen

Door de regen en het begin van de herfstvakantie is de avondspits vrijdag vroeg op gang gekomen. Rond 15.00 uur stonden er ruim veertig files met een totale lengte van bijna 150 kilometer. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

De dienst verwacht dan ook een zware spits voor de vrijdagavond, ook omdat de kans op meer regen groot is. Omdat er ook vakantiegangers vertrekken en Sting optreedt in het Gelredome in Arnhem kan de spits nog drukker worden.

Doorbraak Gotthard-spoortunnel

Op 2500 meter onder de top van de Piz Vatgira in het Gotthard-massief in Zwitserland zijn vrijdag de twee boorgaten van een nieuwe spoortunnel op elkaar aangesloten. Met een lengte van 57 kilometer is de tunnel de langste ter wereld.

De tunnel moet een belangrijke schakel worden in een keten van hogesnelheidslijnen die alle uithoeken van Europa met elkaar zal verbinden. Miljoenen tonnen aan goederen die nu nog met vrachtwagens door de Alpen worden vervoerd, zullen als de tunnel gereed is over het spoor worden verplaatst.

Ongeveer 2500 arbeiders hebben bijna twintig jaar aan de tunnel gewerkt. Met de bouw is ruim zeven miljard euro gemoeid.

De Zwitserse ingenieurs hopen de spoortunnel eind 2016 te voltooien, eerder dan gepland. Maar voordat de eerste treinen er doorheen kunnen rijden, zullen problemen in Italië en Duitsland moeten worden opgelost, waar lokale bezwaren tegen de aanleg van nieuwe spoorlijnen en budgettaire beperkingen zijn gerezen.

"Onze buren in Duitsland en Italië zullen hun belofte moeten nakomen en hogesnelheidsverbindingen moeten leveren", zei Peter Füglistaler, directeur van het Zwitserse Federale Bureau voor Transport. Hij zei het volste vertrouwen te hebben dat deze verbindingen er op tijd zullen komen.

Voor de aanleg van de hogesnelheidslijn vanuit Duitsland moet in Stuttgart het centraal station ondergronds worden verplaatst, maar tegen de plannen bestaat breed verzet.

Skil-Shimano haalt Reimer

Skil-Shimano heeft met het aantrekken van de Duitser Martin Reimer het team voor het komende seizoen compleet.

Martin Reimer debuteerde in 2009 bij Cervélo in het profpeloton en maakte direct indruk door het veroveren van de nationale titel bij de elite-renners. In hetzelfde jaar gaf hij met een derde plaats in het eindklassement zijn visitekaartje af in de Tour of Britain en finishte hij als negende in Parijs-Tours.

Dit seizoen was Reimer dicht bij een overwinning in de tweede etappe van het Criterium du Dauphiné Libéré waarin hij als tweede eindigde. De 23-jarige renner uit Freiburg kan goed uit de voeten in de klassiekers en heeft ook een snel eindschot. Reimer verwacht dan ook samen met de andere klassiekerrenners van Skil-Shimano én met de renners in het treintje voor de sprints, komend seizoen mooie resultaten neer te kunnen zetten.

De nog jonge Duitser koos bewust voor Skil-Shimano omdat de filosofie van de ploeg hem aanspreekt en vanwege de duidelijke en uitgestippelde planning van wedstrijden en gerichte trainingen. Reimer is de vijfde Duitse renner in het Skil-Shimano team.
Spekenbrink is blij met het aantrekken van Reimer en Sprick, die vorige week een contract tekende.

"We hebben veel vertrouwen in de ploeg voor komend seizoen", vertelt hij. "Ik kan wel zeggen dat we op papier het sterkste team hebben dat we tot nu toe op de been hebben gebracht. We hebben met het aantrekken van de Duitser Marcel Kittel, de Fransen Thomas Bonnin en Thomas Damuseau en de Nederlander Ronan van Zandbeek geïnvesteerd in internationaal talent en verder is het team versterkt met Johannes Fröhlinger, Roger Kluge en onze laatste twee aanwinsten Sprick en Reimer. Tenslotte hebben we de contracten van doorgebroken renners zoals Tom Veelers, Mitchell Docker en Alexandre Geniez en van de vaste waarden binnen het team verlengd. We hebben hierbij vooral gekeken naar het feit of renners zich in onze ploeg verder kunnen verbeteren én of ze binnen de filosofie van het team passen."

McCartney mist Lennon nog elke dag

Paul McCartney mist zijn vriend en Beatles-collega John Lennon nog elke dag. Lennon, die dertig jaar geleden werd vermoord, zou vorige week 70 jaar zijn geworden. Maar McCartney heeft dat soort getallen niet nodig om stil te staan bij de gebeurtenis.

"Ik mis John nog elke dag en vind het vreselijk dat hij er niet meer is", vertelt McCartney in een interview met het AD. "Tegelijk ben ik geen man van zulke data." De ex-Beatle staat dan ook niet speciaal stil bij de geboortedatum van Lennon. "Voor mij is het gewoon een verjaardag. Ik leef liever in het heden, niet in het verleden."

Lennon werd op 8 december 1980 vermoord voor de deur van zijn appartement in New York. De dader, Mark David Chapman, zit nog steeds vast. Hij kan sinds 2000 elke twee jaar om vervroegde vrijlating vragen. Zijn laatste verzoek vorige maand werd afgewezen.


McCartney mist Lennon nog elke dag (Foto: Novum)

WOW-muis klaar na twee jaar ontwikkeling

Blizzard heeft in samenwerking met SteelSeries na twee jaar ontwikkeltijd de laatste hand gelegd aan de ‘World of Warcraft: Cataclysm MMO Gaming Mouse’. Nu moet gezegd worden dat het iets heel speciaals is geworden en ik kan me voorstellen dat veel WOW-fans blij zullen zijn met het resultaat.

Het eerste wat Blizzard over de muis zegt is: ”The slitted glowing design ‘evokes’ the armour of World of Warcraft: Cataclysm villain Deathwing the Destroyer”. Om je brandende vraag te beantwoorden, het apparaat kost €90. Je krijgt er wel iets voor terug, de specs:
-    14 buttons,
-    "fine tuned ergonomics",
-    16-million colour illumination options,
-    four pulsation levels,
-    up to 5040 DPI/CPI,
-    lift distance of up to 5mm.

Dan is het ook nog mogelijk je WOW-karakterprofiel op de muis op te slaan en nog eens negen in de bijgeleverde software.

Wat wil een echt WOW-fan nog meer? Niets volgens SteelSeries CEO Bruce Hawyer: "For two years, our R&D team worked hard with Blizzard Entertainment to incorporate the great feedback and to enhance the mouse technology and game integration. The result is a "more comfortable, intuitive and ultimately better experience".

Tot slot vermeldt Hawyer dat het eindresultaat direct voortkwam uit feedback van zo’n duizend WOW-spelers. Nou dat is altijd goed nieuws. Bekijk het plaatje maar eens voor het resultaat. Iets voor jou?

'Wilders zette niet aan tot haat'

Geert Wilders heeft niet aangezet tot haat tegen moslims met uitspraken in onder meer de Volkskrant en De Pers.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag betoogd dat geen van de uitspraken waarvoor de PVV-leider terechtstaat, voldoet aan alle criteria voor aanzetten tot haat. Het OM heeft vrijspraak gevraagd voor dit onderdeel. Later op de dag spreekt het OM zijn eis uit bij de rechtbank in Amsterdam.

Bij geen van de uitlatingen komt het OM tot de conclusie dat Wilders een 'conflictueuze tweedeling' schetst. Dat is een situatie waarbij moslims dusdanig in diskrediet worden gebracht dat andere groepen tegen hen in actie komen. Dat kan een bedreiging vormen voor de rust in de samenleving, aldus het OM. Het OM heeft steeds de context van de uitlatingen mee laten tellen.

'Wilders zette niet aan tot haat'
'Wilders zette niet aan tot haat' (Foto: ANP)

Eerste polsbreuken wintersport gemeld

Drie scholieren zijn donderdag in het Oostenrijkse Hintertux ongelukkig gevallen tijdens het snowboarden. Ze zijn met een ambulance naar een kliniek gebracht, waar bleek dat ze hun pols hebben gebroken. De middelbarescholieren waren op schoolreisje, maar zitten inmiddels in de bus terug naar Apeldoorn.

Het is de eerste alarmmelding van een wintersportongeluk, meldt Alarmcentrale SOS International vrijdag. Het komt niet vaak voor dat zo vroeg in het seizoen een melding over een wintersportblessure binnenkomt, stelt de centrale.

Minder afbraak ozonlaag dit jaar

De ozonlaag boven de Zuidpool is dit jaar veel minder afgenomen dan de afgelopen vijf jaar. Het minder gebruiken van chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk's) blijkt effect te hebben. De afbraak van de ozonlaag is met veertig tot zestig procent afgenomen.

In de komende paar decennia zal de ozonlaag zich waarschijnlijk geheel herstellen. Onder andere door de snelle opwarming van de ozonlaag in juni en augustus dit jaar werd de ozonlaag minder snel afgebroken.

De afname van zogenaamd stratosferisch chloor met 0,5 tot 1 procent per jaar blijkt geen effect te hebben op de ozonlaag.

Debuutalbum Sieneke zo goed als af

Het eerste album van Songfestivaldeelnemer Sieneke is zo goed als af. "Afgelopen maandag hebben we een luistersessie gehad. Ik ben heel blij met het resultaat", vertelde de 18-jarige vrijdag in Koffietijd. Sienekes debuutalbum moet eind deze maand in de winkel liggen.

De Nijmeegse heeft het roer omgegooid. Aanvankelijk dacht Sieneke dat haar album in het verlengde van het Songfestivalnummer Ik Ben Verliefd (Shala Lie) zou liggen, maar daarvan is de tiener teruggekomen. "Ik wil verder met het volksrepertoire. Dat is wel een grote stap, maar ik wil die poging wagen om te laten zien waar mijn hart ligt."

Sienekes eerste single Blijf Vannacht Bij Mij gaat over een hete nacht. Ondanks de volwassen teksten hoopt Sieneke dat kinderen haar muziek nog steeds luidkeels meezingen. "Zelfs 4-jarigen zongen Shala Lie mee. Speciaal voor hen heb ik mijn nieuwe clip opgenomen in de Efteling. Dat herkennen ze, en dan zingen ze snel weer mee."

Van alle kritiek op haar uiterlijk trekt Sieneke zich niet al te veel aan. "Natuurlijk doet het je wel wat, maar ik zing, ik ben geen model. Ik draag toch enkel kleren die ik zelf leuk vind. Als ik mijn kleding niet leuk vind, voel ik me er ook niet prettig in."


Sieneke (Foto: Novum)

Judoka's stellen teleur in Rotterdam

Op de eerste dag van de Grand Prix in Rotterdam hebben de Nederlandse judoka's geen indruk kunnen maken. Jeroen Mooren deed het het beste. In de klasse tot 60 kilogram bereikte hij de derde ronde waarin hij werd uitgeschakeld door de Canadees Sergio Pessoa.

In dezelfde klasse werden Marciano Lantinga en Mikos Salminen al in de eerste ronde uitgeschakeld. In de klasse tot 66 kilogram gold dat ook voor Jeffrey Krab en Jason Gawke. Jasper de Jong ging in de tweede ronde onderuit tegen Sergej Drebot.

Juul Franssen werd in de klasse tot 57 kilogram in de tweede ronde uitgeschakeld. Shareen Richardson, Michelle Diemeer en Dani Libosen overleefden de eerste ronde niet.

College Maastricht struikelt na MVV-rel

De PvdA is uit het gemeentebestuur van Maastricht gestapt. De partij vertrok vanwege 'onvoldoende chemie' met het CDA uit de coalitie, waar ook de Seniorenpartij Maastricht en D66 deel van uitmaakten. De beslissing volgt op drie weken overleg na het opstappen van CDA-wethouder Luc Winants die in het nauw was gekomen door fouten rond de overname van het stadion van voetbalclub MVV.

De PvdA ontdekte in die periode ondanks een bemiddelingspoging dat de partij met het CDA een 'fundamenteel verschil van visie heeft op de bestuurlijke cultuur van de stad'. De 'incidenten van de afgelopen maanden', waaronder de discussie rond Winants, zijn volgens de PvdA de gevolgen van de ontstane kloof en niet de oorzaak. CDA en PvdA hebben jarenlang samen in het college gezeten. "Scheiden doet altijd pijn, maar is soms onvermijdelijk."

De coalitiepartijen hebben een beroep gedaan op de wethouders hun post voorlopig niet te verlaten. Waarnemend burgemeester Jan Mans overlegt vrijdagmiddag met alle fractievoorzitters over de situatie.

Maastricht kwam afgelopen voorjaar overeen met MVV het stadion over te nemen. Ook zou de gemeente schulden kwijtschelden. Dan moest de voetbalclub wel met alle andere schuldeisers een akkoord over schuldsanering bereiken. In september bleek dat enkele schuldeisers van MVV niet akkoord waren gegaan, maar Maastricht had het stadion al gekocht.

Rutte verliest van Oh Oh Cherso

De anderhalf uur durende presentatie van het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte op Nederland 1 heeft het donderdag qua kijkcijfers af moeten leggen tegen het RTL-vakantieprogramma Oh Oh Cherso. De kabinet-uitzending van de NOS trok volgens Stichting KijkOnderzoek 1,2 miljoen kijkers. Oh Oh Cherso trok donderdagavond met 1,4 miljoen mensen fors meer bekijks.

Veel tv-programma's stonden donderdag uitgebreid stil bij de beëdiging van Rutte. In De Wereld Draait Door, dat 1,1 miljoen kijkers trok, praatte Matthijs van Nieuwkerk met Jan Mulder, Prem Radhakishun, Jack de Vries, Jort Kelder en Margriet van der Linden over de nieuwe bewindslieden. De VARA-talkshow Pauw & Witteman, goed voor 1,2 miljoen kijkers, had SP-leider Emile Roemer te gast.


Oh Oh Cherso trok donderdag meer kijkers dan presentatie kabinet-Rutte I
(Foto: Novum)

Tbs voor zomaar doodsteken Eindhovenaar

Een 22-jarige man uit Ede is vrijdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van man uit Eindhoven in Heerlen. Hij stak het slachtoffer eind februari zonder reden in zijn hals en sloeg daarna in Utrecht met een hard voorwerp op een andere man in. Deze man uit Amsterdam raakte zwaargewond.

Volgens de rechtbank in Maastricht is de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt daarom geen celstraf opgelegd, maar alleen een gedwongen behandeling. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een levenslange gevangenisstraf tegen de man.

De rechtbank acht bewezen dat hij op 28 februari zonder aanleiding in Heerlen een 53-jarige man uit Eindhoven neerstak. Het slachtoffer liep bloedend een hotel binnen en zakte daar in elkaar. Later bleek de man uit Ede het slachtoffer vanaf het station in Heerlen te hebben gevolgd.

Na de steekpartij nam de man uit Ede de trein richting Amsterdam. Hij stapte uit in Utrecht waar hij in winkelcentrum Hoog-Catharijne een 46-jarige Amsterdammer te lijf ging. Die raakte door klappen met naar verluidt een hamer zwaargewond. De man werd op het station in Utrecht opgepakt.

Bouwsector tevreden met regeerakkoord

De bouwsector is tevreden met het regeerakkoord van het kabinet Rutte-1, waarin onder meer de hypotheekrenteaftrek in stand wordt gehouden en wordt ingezet op huurliberalisatie. "Dit kabinet zet terecht in op economische groei en bereikbaarheid. Heel Nederland is daarbij gebaat", zegt voorzitter Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

In een brief aan informateur Ivo Opstelten vroeg Brinkman enkele weken geleden om rust aan het hypothekenfront, huurliberalisatie en bestrijding van het scheefwonen, verduurzaming van Nederland, meer publiekprivate samenwerking en vermindering van de regel- en lastendruk.

Het kabinet blijkt de voorstellen over te hebben genomen, constateert Bouwend Nederland. Wel stelt de organisatie dat veel van wat er in het regeerakkoord is opgenomen, nog nader moet worden uitgewerkt. "Maar de richting is zonder meer goed", vindt Brinkman. "We kunnen wel vaststellen dat we op deze manier een grote kans hebben om versneld uit de crisis te komen."

Jolie niet onder indruk van Bosnië-rel

Angelina Jolie is niet erg onder de indruk van de rel die is ontstaan nadat ze te horen had gekregen dat ze haar nieuwe film niet in Bosnië mag opnemen. De BBC meldt dat pas toestemming kan worden gegeven als de definitieve versie van het scenario is ingediend.

Om de opnames in Bosnië van tevoren te regelen was een eerdere versie van het scenario ingediend bij het ministerie van Cultuur. Het ministerie liet weten dat op grond daarvan geen toestemming kon worden gegeven. Jolie vraagt iedereen de kalmte te bewaren en wil een nieuwe aanvraag indienen, nu met de juiste gegevens.

De filmproducenten lieten vrijdag weten dat dit geen enkel probleem is. "We zijn absoluut bereid nogmaals om toestemming te vragen voor het opnemen van Jolies regiedebuut nu de uiteindelijke versie van het script beschikbaar is", zegt een woordvoerder van de Amerikaanse productiemaatschappij GK Films.

Er gingen geruchten dat het afketsen van de toestemming te maken had met de protesten van de vereniging Women Victims of War, die aanstoot nam aan het script. In Bosnië-Herzegovina werd bericht dat daarin een moslima verliefd wordt op haar Servische verkrachter. Dit zou geschiedvervalsing zijn.

Jolie maant iedereen tot kalmte en 'pas te oordelen nadat men de film heeft gezien'. "De film bevat vele plotwendingen waarin heel gevoelig wordt omgaan met de relatie die de twee hoofdpersonages met elkaar hebben."

Daarnaast is de 35-jarige Oscarwinnares zich er van bewust dat er altijd kritiek zal zijn op haar film. "Natuurlijk is een dramatische weergave nooit hetzelfde als de werkelijke situatie. Dit is geen documentaire."

De vooralsnog titelloze film moet volgend jaar in première gaan.


Angelina Jolie (Foto: Novum)

Man met hiv bestraft voor bijten beveiliger

Een 24-jarige Arnhemmer die besmet is met het hiv-virus moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren omdat hij vorig jaar maart in zijn woonplaats een beveiligingsbeambte in zijn been heeft gebeten. De rechtbank in Arnhem legde hem vrijdag ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op voor de mishandeling. De man beet nadat hij op winkeldiefstal was betrapt.

Het slachtoffer liet zich na het incident onder behandeling stellen, om te voorkomen dat hij zou worden besmet. De kans dat het virus met een beet wordt overgebracht is volgens de rechtbank overigens erg klein. Er is alleen kans op overdracht als vers bloed in contact komt met vers bloed in de bijtwond. Dat was niet het geval.

Het Openbaar Ministerie wilde de man bestraffen voor een poging tot zware mishandeling, maar de rechtbank houdt het bij 'gewone' mishandeling. De verminderd toerekeningsvatbare Arnhemmer moet zich ook laten opnemen in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang en moet zich daarnaast door deskundigen laten behandelen.

De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een werkstraf van honderd uur geëist. Gelet op de ernst van de mishandeling acht de rechtbank een hogere werkstraf dan geëist op zijn plaats. De man is al eerder veroordeeld.

Vlaar op de weg terug bij Feyenoord

Feyenoord hoopt snel weer te beschikken over Ron Vlaar. De verdediger traint inmiddels weer individueel, nadat hij in september tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax een hamstringblessure opliep.

De wedstrijd tegen FC Twente zaterdag komt nog te vroeg. Trainer Mario Been hoopt dat hij over twee tot drie weken weer over zijn aanvoerder kan beschikken. ,,Al moet je met een blessure als die van hem altijd voorzichtig zijn en zeker niet te vroeg weer beginnen", zegt hij vandaag op de website van de Rotterdammers.

Ook doelman Erwin Mulder is dicht bij een rentree. Hij hervatte vorige week de keeperstraining, na een blessure aan een ringvinger, maar zit morgen nog niet bij de selectie. Daarnaast mist Feyenoord de al langer geblesseerden Sekou Cissé, Jon Dahl Tomasson, Dani Fernandez en Bart Schenkeveld.

Vlaar op de weg terug bij Feyenoord
Vlaar op de weg terug bij Feyenoord (Foto: ANP)

Britse hulpverlener in Somalië ontvoerd

Gemaskerde mannen hebben in het westen van Somalië, bij de grens met Ethiopië, een Britse hulpverlener en een Somaliër ontvoerd. De twee werden donderdagavond door onbekenden meegevoerd uit een gebouw in het stadje Adado. Dit heeft een man die ooggetuige was van het incident vrijdag verklaard.

Volgens de ooggetuige is de spanning in Adado te snijden. Men vreest er binnenkort te worden aangevallen door een militie die de miliciens die er nu de dienst uitmaken wil verdrijven.

Kwartaalwinst Sony Ericsson valt tegen

Sony Ericsson heeft in het derde kwartaal van 2010 minder winst geboekt dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf rapporteerde vrijdag een nettowinst over het afgelopen kwartaal van 49 miljoen euro, terwijl analisten uitgingen van een winst van 67 miljoen euro.

In dezelfde periode een jaar eerder leed de joint venture nog een nettoverlies van 164 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2010 bedroeg de nettowinst 12 miljoen euro.

Sony Ericsson zag de omzet in het afgelopen kwartaal licht afnemen met 1 procent tot 1,6 miljard euro, van 1,62 miljard euro een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een omzet van 1,84 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2010 werd een omzet gerealiseerd van 1,76 miljard euro.

De operationele winst kwam uit op 63 miljoen euro, tegen een verlies van 193 miljoen euro een jaar geleden en een winst van 36 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2010. Analisten gingen uit van een operationele winst van 85 miljoen euro.

De brutomarge nam toe tot 30 procent, van 16 procent vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2010 bedroeg de marge 28 procent.

De operationele marge kwam uit op 4 procent positief. In het derde kwartaal van 2009 was de operationele marge nog 12 procent negatief en in het tweede kwartaal van 2010 4 procent positief.

Sony Ericsson verscheepte 10,4 miljoen telefoons in het derde kwartaal, tegen 14,1 miljoen in het derde kwartaal van 2009 en 11,0 miljoen in het tweede kwartaal van 2010.

De gemiddelde verkoopprijs steeg op jaarbasis tot 154 euro van 114 euro. In het tweede kwartaal van 2010 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 160 euro.

Het marktaandeel van Sony Ericsson bleef in het derde kwartaal vlak op 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010. Sony Ericsson handhaaft de verwachting dat de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in 2010 licht zal groeien.


Kwartaalwinst Sony Ericsson valt tegen (Foto: Novum)

[NHL] Stars stelen overwinning van Wings

De Dallas Stars hebben hun goede start van het seizoen een vervolg gegeven door ook de derde wedstrijd van het seizoen in een overwinning om te zetten. De Detroit Red Wings, waar Stars-legende Mike Modano meedeed, werden met 4-1 verslagen terwijl de ploeg uit Dallas slechts vijftien schoten op doel wist te produceren.

Modano speelde maar liefst 22 jaar voor de Stars, die in zijn eerste vier jaar nog de Minnesota North Stars heetten maar verhuisten naar Dallas. In Texas was met name Modano ervoor verantwoordelijk dat ijshockey op de kaart gezet werd. Hij werd er de beste Amerikaanse speler ooit en won in 1999 zelfs de Stanley Cup. Modano is inmiddels 40 jaar, en speelt nu voor de zeer ervaren ploeg de Detroit Red Wings. Daar hoopt hij nog een laatste kunstje te flikken, want de Wings zijn de beste ploeg van de afgelopen vijftien jaar met vier Stanley Cups.

Modano mocht vanwege zijn verleden in Dallas de openingsfaceoff van de wedstrijd nemen, en kreeg tijdens de eerste tv-timeout een staande ovatie van het publiek. "Op dat moment gingen er veel emoties, herinneringen en ervaringen die ik hier heb opgedaan door mijn hoofd. Ik was er al vanaf het begin bij, en met dit team de sport promoten in Texas is een geweldige ervaring geweest," aldus Modano.

Gisteren ging er echter weinig goed voor de ploeg uit Detroit. Ondanks een 26-15 voordeel in schoten op doel verloren zij de wedstrijd met 4-1. Coach Mike Babcock was blij met het feit dat zijn ploeg in een uitwedstrijd slechts vijftien schoten op doel toestand, maar was minder blij met het aanvalsspel van zijn ploeg: "We deden veel dingen goed en gaven slechts vijftien schoten op doel weg, maar ik vond niet dat we genoeg dominante perioden hadden in de aanval. Bovendien vond ik hun goalie, Kari Lehtonen, erg goed spelen."

Brad Richards maakte uiteindelijk een goal en twee assists, en was daarmee man van de wedstrijd. James Neal maakte ook een goal en gaf nog een assist. Loui Eriksson en Brenden Morrow maakten de overige treffers. Voor de Red Wings wist alleen verdediger Niklas Kronwall in de powerplay het net te vinden. Dit was echter pas toen Detroit al met 4-0 achter stond.

Uitslagen NHL

Dallas Stars - Detroit Red Wings 4-1
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 2-3
Ottawa Senators - Carolina Hurricanes 3-2
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 4-2
Nashville Predators - St. Louis Blues 4-3
Calgary Flames - Florida Panthers 0-3

NES console voor het goede doel

Grote namen in de gamesindustrie hebben de onderstaande NES console gesigneerd en te koop aangeboden op Ebay. De console is onder andere gesigneerd door: Larry Hyrb (beter bekend als Major Nelson), John St. John (de stem van Duke Nukem), Gabe en Tycho (van Penny Arcade), alsmede de mensen van Twisted Pixel Games en Bioware.

De opbrengst van de verkoop zal direct worden gegeven aan het 'Baystate Children's Hospital' in de Verenigde Staten. De heren van Penny Arcade, een internetcomic, zijn de bedenkers van dit initiatief. Zij hebben de console laten signeren op de Penny Arcade Expo, beter bekend als PAX.

Mocht je deze console de jouwe willen maken, bieden kan hier.

NES

NES 

NES

Eigenaren willen geen verkoopverbod Liverpool meer

De huidige eigenaren van Liverpool hebben een verzoek tot een verkoopverbod bij een Texaanse rechtbank ingetrokken. Dat meldt de advocaat van het duo. Tom Hicks en George Gillett verkregen eerder wel een tijdelijk verkoopverbod. Ze verzetten zich tegen de verkoop van Liverpool aan NESV omdat ze de overnamesom te laag vinden.

Een Engelse rechter had gisteren al bepaald dat het verkoopverbod van tafel moest omdat Hicks en Gillett anders het Engelse High Court minachtten. Het bestuur van Liverpool verkocht de club al aan NESV, de eigenaar van honkbalclub Boston Red Sox, op voorwaarde dat het Amerikaanse verkoopverbod van tafel ging.

Of de overname van Liverpool nu in kannen en kruiken is, is nog maar de vraag. De nieuwe stap van Hicks en Gillett hoeft niet het einde van hun verzet te betekenen. NESV is bang dat investeringsfonds Mill Financial Hicks' deel van de club, de helft van de aandelen, overneemt en vervolgens de schulden van de club afbetaalt. In dat geval is de belangrijkste reden voor de verkoop verdwenen en ontstaat een nieuwe situatie.

Kort geding Tele2 tegen Staat van de baan

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat zich opnieuw beraden over een voorgenomen besluit een overheidscontract voor vaste telefonie aan KPN te gunnen. Een kort geding dat telecombedrijf Tele2 hierover vrijdag tegen de Staat zou voeren is daarmee van de baan, bevestigde een woordvoerder van het ministerie.

Aanvankelijk verloor Tele2 de aanbesteding voor communicatiediensten voor vaste telefonie van KPN. Tele2 meende dat sprake was van ongeoorloofde verlaging van de tarieven en eiste intrekking van de gunning aan KPN.

Volgens de woordvoerder van het ministerie is er 'belangrijke nieuwe informatie ontvangen over een van de inschrijvingen op het cluster vaste telefonie'. Dat is voor het ministerie reden 'om zich opnieuw te beraden over het voorgenomen gunningsbesluit', zonder dit verder nader toe te lichten.

Kort geding Tele2 tegen Staat van de baan
Kort geding Tele2 tegen Staat van de baan (Foto: ANP)

Sarkozy zet politie in tegen blokkades

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de politie vrijdag opdracht gegeven een einde te maken aan de blokkades van olieraffinaderijen om te voorkomen dat er een brandstoftekort ontstaat.

Agenten wisten enkele blokkades in Frankrijk op te heffen, waarop de stakers overgingen tot het blokkeren van andere depots. Demonstranten hebben ook de oliepijpleiding naar de twee belangrijkste vliegvelden van Parijs afgesloten. De havenautoriteiten in Marseille meldden dat er 46 olietankers voor de haven lagen als gevolg van de staking.

Het personeel van de raffinaderijen protesteert tegen de plannen van Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 tot 62 jaar. Volgens de Franse vakbonden zijn alle twaalf Franse olieraffinaderijen in staking.

De grootste vakbond voor vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk (CFDT) heeft zijn leden opgeroepen zich aan te sluiten bij de landelijke stakingen tegen de pensioenplannen. Volgens een vakbondsbestuurder kunnen de vrachtwagenchauffeurs op elk moment beginnen met actie voeren.

Sarkozy zet politie in tegen blokkades
Sarkozy zet politie in tegen blokkades (Foto: ANP)

Ook Kramer tegen nieuwe schaatsregel

Afgelopen week was er al veel ophef over de nieuwe maatregel, die de International Skating Union (ISU) wil invoeren. Verschillende Nederlandse schaatsers maakten, onder andere via Twitter, hun ongenoegen kenbaar. Ook Sven Kramer mengt zich, middels zijn column in De Telegraaf, nu in de discussie.

"De heren van de ISU hebben besloten dat de schaatsers vanaf komend seizoen op het rechte stuk niet meer met de schaats over de belijning mogen komen. Er is totaal niet over deze regel nagedacht, laat staan dat er naar de sporters is geluisterd", was de duidelijke taal van Kramer.

"Vanaf nu kan je als schaatser niet meer bezig zijn met hard schaatsen, maar moet je je techniek dus gaan aanpassen om maar binnen de lijnen te blijven. Te gek voor woorden! Ik vraag me af of ze er bij de ISU überhaupt wel over nagedacht hebben."

"Het zou goed zijn als de ISU door de storm van kritiek aan het denken is gezet en de regel intrekt, maar daar reken ik niet op. Daarom is nu in eerste instantie het woord aan de KNSB, de andere nationale bonden en aan de coaches", besloot Kramer in zijn column.

Vorige week werden Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel, ploeggenoten van Kramer, gediskwalificeerd op basis van deze nieuwe regel. Dit zorgde vervolgens voor de nodige onrust onder de schaatsers.

Politie ontdekt sporen van vermiste Mirco

De Duitse politie heeft nieuwe sporen ontdekt van de 11-jarige Mirco uit Grefrath, die sinds 3 september vermist wordt. Volgens de politie in Mönchengladbach hebben agenten langs een landweg door het bos, de L39, tussen Grefrath en Wankum een kledingstuk gevonden dat aan de jongen toebehoorde. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

Dat de vondst die enkele weken geleden is gedaan, met Mirco samenhangt, is nu pas vast komen te staan. Om wat voor kledingstuk het gaat, wil de woordvoerder van de politie in Mönchengladbach niet zeggen.

Naar aanleiding van deze vondst ging de politie verder zoeken en vond bij de weg nog meer sporen. De politie roept iedereen die zich begin september op die weg in het bos bevond, zich te melden. Ze zoekt daarbij onder meer naar mensen die daar geürineerd hebben.

De Duitse politie gaat uit van een geweldsmisdrijf.

Politie ontdekt sporen van vermiste Mirco
Politie ontdekt sporen van vermiste Mirco (Foto: ANP)

Verkrachtingen Congo nu door regeringsleger

In het oosten van Congo wordt nog steeds op grote schaal verkracht, gemoord en geplunderd. Nu niet door milities, zoals twee maanden geleden, maar door soldaten van het regeringsleger. Dat stelt Margot Wallstrom, namens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor het bestrijden van seksueel geweld tijdens gewapende conflicten.

In een verklaring voor de Veiligheidsraad noemde Wallstrom het donderdag 'onvoorstelbaar en onaanvaardbaar' dat dezelfde gemeenschappen die in juli en augustus door elementen van de Hutu-militie FDLR en de Mai Mai belaagd werden, nu belaagd worden door het regeringsleger.

Na de massaverkrachtingen stuurde de Congolese president Joseph Kabila duizenden militairen naar Walikale om het gezag van de regering over het gebied te herstellen. Wallstrom zegt nu 'ernstig bezorgd' te zijn over de militaire operaties in het gebied 'en de implicaties voor de bescherming van burgers'. Zij heeft de VN-vredesmacht gevraagd om dagelijkse rapporten over seksueel geweld en dringt er bij de Congolese regering op aan de beschuldigingen te onderzoeken en de nationale politie in te zetten om burgers en onderzoekers te beschermen.

Wallstrom dringt er tevens op aan dat plegers van seksueel geweld worden uitgesloten van eventuele amnestieregelingen, demobilisatiepremies en enige rol in politiek of bestuur. Verder zegt zij dat de gebeurtenissen in Walikale een verband hebben aangetoond tussen het massale seksuele geweld en de illegale exploitatie van bodemrijkdommen in het gebied. Zij pleit er daarom voor dat Europese en andere regeringen voor bedrijven een wettelijke verplichting invoeren om te onthullen of hun producten stoffen bevatten die in Congo gedolven zijn.

Trophies AC: Brotherhood zitten vol met spoilers

De lijst van trophies en waarschijnlijk ook de achievements van Assassin's Creed Brotherhood heeft zijn weg vergaard naar het internet. Vol frustratie kunnen de gamers die per se de platinum trophy willen grijpen de lijst onder ogen zien, aangezien alle vlaggen en alle veren in de game moeten worden gevonden om de hoogst haalbare trophy the pakken te krijgen. Wel zijn er nieuwe online multiplayer trofeeën te veroveren.

Als je spoilers een taboe vindt, lees dan absoluut niet verder!

Als we de trophylijst goed bekijken, zien we dat er 3 locaties zijn waar de missies plaatsvinden. Te weten; Rome, Spanje en het heden. Één trophy, genaamd "Dust to Dust", kan verdiend gaan worden, als je een artifact in het heden verkrijgt, wat kan betekenen dat de skills van hoofdrolspeler Desmond getest gaan worden in de sequel.
Ook zijn er "VR Missions" waarvan we alleen maar kunnen hopen dat deze zijn gebaseerd op de meest gekke levels van Metal Gear Solid.

Om de volledige lijst van trophies te bekijken, klik je hier.

 

Assassins creed brotherhood

Judolegende Tani (35) stopt ermee

Japan raakt een judolegende kwijt. Ryoko Tani stopt op 35-jarige leeftijd met het beoefenen van de sport en gaat zich volledig op een politieke carrière richten. De judoka wilde aanvankelijk nog in Engeland aan de Olympische Spelen deelnemen, maar ziet hier nu vanaf.

Tani is een grote ster in haar land. Op 16-jarige leeftijd won ze een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Barcelona. In 2000 en 2004 stond ze op de hoogste trede en in Peking pakte ze brons. Daarnaast werd de Japanse zeven keer wereldkampioen in haar klasse, onder de 48 kilogram.

Van Persie lovend over Oranje en Huntelaar

Robin van Persie is nog altijd herstellende van een blessure aan zijn enkel, maar volgt de prestaties van het Nederlands elftal op de voet. Zo genoot de aanvaller, die in dienst van Arsenal is, in de afgelopen week van de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden.

"Ik heb op tv zitten kijken", liet Van Persie weten. "Iedereen heeft het over Zweden (4-1), maar ik vond het spel er tegen Moldavië (0-1) al echt goed uitzien."

Van Persie betrapte Oranje op dezelfde focus als tijdens het WK voetbal, dat afgelopen zomer in Zuid-Afrika werd gehouden. "Het had daar ook 0-5 kunnen worden. De kansen die de jongens tegen Moldavië misten, dat was geen nonchalance, maar pech."

"De winst van deze twee wedstrijden? Dat je twee totaal verschillende tegenstanders beide kansloos laat. Volgens mij maakt het nog steeds niet uit tegen wie Oranje speelt. Iedereen heeft het moeilijk tegen ons", ging de Rotterdammer verder.

Tot slot was Van Persie lovend over het spel van Klaas-Jan Huntelaar, die in de afgelopen interlands als spits fungeerde. "Die is wel lekker bezig, ja", zei hij. Toch was de speler van Arsenal nog niet bezig met zijn rol bij het Nederlands elftal. "Eerst maar eens terugkomen."

Veterane Krumm verrast Stosur

De Japanse tennisster Kimiko Date Krumm heeft de halve finale van het WTA-toernooi in Osaka bereikt. De 40-jarige veterane klopte de als eerste geplaatste Samantha Stosur: 5-7, 6-3, 7-6 (4). Date Krumm (6) neemt het nu op tegen Shahar Peer. De Israëlische nummer drie van de plaatsingslijst won met 6-2, 6-0 van Iveta Benesova (7) uit Tsjechië.

Ook Marion Bartoli en Tamarine Tanasugarn bereikten de laatste vier in Osaka. Bartoli, als tweede geplaatst bij het toernooi had geen enkele moeite met de Amerikaanse Jill Craybas: 6-1, 6-2. De Thaise oudgediende Tanasugarn had drie sets nodig om zich van Kai-Chen Chang uit Taiwan te ontdoen. Ze won met 6-3, 2-6, 6-4.

Obama ziet uit naar samenwerking met Rutte

De Amerikaanse president Barack Obama ziet uit naar de samenwerking met premier Mark Rutte (VVD). Het Witte Huis laat in een reactie op de benoeming van het nieuwe kabinet weten dat Nederland en de Verenigde Staten sterke banden hebben en over de hele wereld samenwerken om vrede, welvaart en vrijheid te bevorderen, meldt de NOS.

De Amerikaanse regering ziet Nederland graag weer een bijdrage leveren aan de oorlog in Afghanistan. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, kondigde vorige maand al aan dat zijn land om nieuwe troepen zal vragen, zodra het kabinet-Rutte een feit is.

In het regeerakkoord staat al dat het nieuwe kabinet op korte termijn een brief stuurt naar de Tweede Kamer over een missie van politietrainers naar Afghanistan. In een interview met de Financial Times stelt Rutte vrijdag dat hij een verzoek daartoe van de NAVO 'zo snel mogelijk' zal behandelen.

Voetganger doodgereden op rijksweg Ede

Een 39-jarige voetganger uit Ede is donderdagnacht omgekomen nadat hij op de N224 was aangereden. Het slachtoffer overleed in het UMC St Radboud in Nijmegen.

Een automobilist meldde rond 01.15 uur dat hij iemand de rijksweg had zien oversteken bij het restaurant de Planken Wambuis in de richting van Ede. Hij kon die persoon maar net ontwijken.

Dat lukte een 20-jarige Renkummer even later niet. Hij reed het slachtoffer ondanks een snelle remactie aan, waarna de Edenaar met ernstig letsel aan onder meer zijn hoofd naar het ziekenhuis werd vervoerd.

De politie is uren bezig geweest de toedracht te onderzoeken, maar heeft de precieze oorzaak van de aanrijding nog niet kunnen achterhalen.

Weer NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Bij aanslagen in het oosten en zuiden van Afghanistan zijn vrijdag twee NAVO-militairen om het leven gekomen, heeft de NAVO bekendgemaakt. Verdere bijzonderheden over de toedracht of de nationaliteit van de slachtoffers bleven onvermeld. Donderdag kwamen bij verscheidene aanslagen en aanvallen van opstandelingen acht NAVO-militairen om.

Woensdag vielen zes doden onder de NAVO-troepen in Afghanistan. Deze maand zijn al 44 NAVO-militairen in Afghanistan omgekomen. Sinds de invasie in 2001 zijn er meer dan tweeduizend gesneuveld.


(Foto: Novum)

'Nigel de Jong denkt aan afscheid bij Oranje'

Nigel de Jong twijfelt over het voortzetten van zijn loopbaan als international van het Nederlands elftal. Dat schrijft The Guardian.

Volgens de Engelse krant is de uitsluiting van De Jong door bondscoach Bert van Marwijk niet goed aangekomen bij de speler van Manchester City. Van Marwijk zette De Jong uit de selectie van het Nederlands elftal nadat hij weer eens op een slechte manier in het nieuws was gekomen.

Tijdens de competitiewedstrijd tussen Manchester City en Newcastle United kwam De Jong hard inglijden op het been van Hatem Ben Arfa. De Franse middenvelder liep hierbij een dubbele beenbreuk op en kan derhalve een half jaar niet in actie komen.

Voor Van Marwijk was de maat vol. Op het WK liet De Jong zich namelijk ook al gaan. In de finale kwam hij goed weg toen scheidsrechter Howard Webb zijn karatetrap op de borst van Xabi Alonso niet zag. In de aanloop naar het toernooi speelde Oranje een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Ook toen brak Nigel de Jong een been van een tegenstander. Toen was Stuart Holden de klos.

Volgens The Guardian beslist De Jong nu binnen afzienbare tijd over zijn toekomst als international. Hij zou van mening zijn dat Van Marwijk hem alleen maar uit de selectie hebben gezet vanwege de kritiek op de speelstijl van Oranje. Ook zou de beenbreuk van Ben Arfa slechts een ongeluk zijn geweest en zou de KNVB geen beslissing moeten nemen naar aanleiding van iets wat er in de Premier League gebeurt.

Eerste ministerraad nieuwe kabinet

Het nieuwe kabinet is vrijdag rond 11.00 uur begonnen aan de eerste ministerraad. Na een dag vol ceremoniële plichtplegingen gaat de ploeg van premier Mark Rutte (VVD) nu serieus aan de slag.

De bewindslieden werden donderdag beëdigd door de koningin, gevolgd door de traditionele bordesscène. Daarna vond op de verschillende ministeries de portefeuilleoverdracht plaats. 's Avonds was er een ontmoeting met de pers en kon de Nederlandse bevolking kennismaken met de nieuwe ministers en staatssecretarissen tijdens een live tv-uitzending van NOS.

De eerste klus van Rutte wordt het opstellen van de regeringsverklaring en de voorbereiding van het debat daarover met de Tweede Kamer. Dat vindt over twee weken plaats, aangezien de Kamer volgende week herfstvakantie heeft.

Rutte zei donderdag in zijn eerste persconferentie dat zijn kabinet 'de hand wil reiken naar alle Nederlanders'. Hij heeft zelf de ambitie ook een 'premier van alle Nederlanders' te worden.


(Foto: Novum)

Djokovic naar laatste vier Sjanghai

Novak Djokovic heeft zich voor de halve finales geplaatst van de ATP Masters in Sjanghai. De Serviër won makkelijk met twee sets van Guillermo Garcia-Lopez; 6-2 en 6-3.

Djokovic had weinig te duchten van zijn Spaanse opponent en sleepte zowel de eerste als de tweede set erg makkelijk naar zich toe. De volgende ronde zal mogelijk een zwaardere klus worden voor de Servische tennisser.

De halve eindstrijd kan namelijk een herhaling worden van de halve finale bij de US Open. Daarin won Djokovic destijds van Roger Federer. De Zwitserse nummer twee van de wereld moet met in de kwartfinales eerst opnemen tegen de Zweed Robin Söderling.

Carragher blijft Liverpool trouw

Jamie Carragher heeft zijn contract bij Liverpool met twee jaar verlengd. Daaruit blijkt dat de verdediger weinig aantrekt van de onrust die op dit moment eerst bij The Reds.

De inmiddels 32-jarige Carragher tekende vandaag een nieuw contract, dat door zal lopen tot medio 2013. Zijn oude verbintenis zou na dit seizoen aflopen.

Carragher geldt al jarenlang als een vaste waarde in de verdediging van Liverpool. Hij speelde al maar liefst 641 wedstrijden voor de Engelse ploeg en won met Liverpool zowel de UEFA Cup als de Champions League.

De contractverlenging van Carragher is goed nieuws voor Liverpool, waar het de laatste tijd erg onrustig is. Vandaag wordt namelijk bij de rechtbank in Texas bekendgemaakt of de club verkocht kan worden aan de New England Sports Venture. De huidige eigenaren van The Reds, George Gillett en Tom Hicks, hebben een rechtzaak aangespannen.

[Video] Bert (van Ernie) is een winkeldief

Een Amerikaanse winkeleigenaar heeft een alternatieve straf toegepast op een jonge winkeldief. Hij verkleedde de jongeman als het Sesamstraat-karakter Bert en liet hem met een bord lopen waarop stond geschreven dat hij zich schuldig had gemaakt aan winkeldiefstal.

Ene Andrew Perry, die in de staat Virginia een winkel in verkleedkleren runt, betrapte onlangs een achttienjarige dief op heterdaad terwijl deze iets stond te jatten in zijn toko. In plaats van de politie te bellen, verkleedde hij hem als Ernies vriendje Bert en gaf hem een bordje met de tekst 'Ik ben een winkeldief'. Perry wilde namelijk geen aangifte doen wegens winkeldiefstal aangezien een strafblad slecht zou zijn voor de toekomst van de jongeman.

De winkeldief heeft in totaal zes uur lang verkleed als Bert voor de winkel moeten staan, verdeeld over twee dagen. 'Bert' heeft verklaard dat hij zijn lesje nu wel heeft geleerd en zijn leven zal beteren.


Dit vraagt natuurlijk om een filmpje..

Man ziet dubbel na lapdance en krijgt half miljoen

Een man uit de Amerikaanse staat Florida ziet, sinds een bezoekje aan een stripclub twee jaar geleden, voorgoed dubbel. Hierop sleepte hij de Cheetah Club voor de rechter en won. De beste man heeft er maar liefst 650.000 dollar uit weten te slepen, zo'n 462.000 euro.

Tijdens een lapdance bewonderde ene Michael Ireland al het moois van iets te dichtbij. Een van de stilettohakken van stripster Suki doorboorde zijn oogkas. Sindsdien heeft Ireland te kampen met permanent dubbelzien, zo beweren zijn advocaten.

De stripclub koos gisteren eieren voor haar geld en besloot te schikken. "Toen de zaak werd aangespannen, werd de schadeclaim fel bekritiseerd omdat het incident plaatsvond in een stripclub", laat zijn advocaat weten. "Het feit dat we tot een schikking van 650.000 dollar zijn gekomen, laat echter zien dat dit toch wel een serieuze zaak was."


Een filmpje over de rechtszaak

'Suárez niet in beeld bij Barça'

Luis Suárez staat momenteel niet op het lijstje van FC Barcelona. Dat zegt technisch directeur Andoni Zubizarreta.

"Suárez is een excellente voetballer en wij zijn altijd geïnteresseerd in goede spelers. Momenteel is hij echter niet in beeld", zegt Zubizarreta tegenover Marca.

Suárez gaf eerder al aan Ajax alleen te willen verlaten voor een echte topclub. FC Barcelona is voor de Uruguayaan een droomclub. Maar voor het zo ver is zal een andere club diep in de buidel moeten tasten. Suárez heeft namelijk een contract bij Ajax tot 2013.

In de winterstop zal Suárez in ieder geval niet naar Barcelona verkassen. Eerder deze week gaf de club al aan geen versterkingen in de winterstop te halen. "We hebben veel vertrouwen in de selectie en wat daar kort achter zit. Er zijn zeker vier spelers van de beloften die binnenkort de overstap naar de hoofdmacht kunnen maken."

Atlético Madrid onderhandelt over Afellay

Atlético Madrid wil Ibrahim Afellay deze winter over nemen van PSV. De Spaanse club stelt al in 'vergevorderde' onderhandeling te zijn met de Eindhovenaren over een overgang.

Afellays contract loopt aan het einde van dit seizoen af en PSV wil volgens Atlético nog geld verdienen aan de middenvelder. Als hij deze winterstop niet verkocht wordt, vertrekt Afellay namelijk uit Eindhoven zonder dat dat de club geld oplevert.

De 24-jarige Afellay meldt vandaag in de Spaanse sportkrant AS dat hij de Spaanse competitie wel ziet zitten. "Ik houd van de Primera Division", tekende het blad op uit de mond van Ibi. De international, die dinsdag tegen Zweden zijn eerste twee treffers scoorde voor Oranje, stuurt daarmee aan op een vertrek bij PSV. "Ik ben ambitieus, maar sta met beide benen op de grond."

Quake Arena Arcade gameplay-beelden

Pi Studios is op dit moment hard bezig met een Xbox Live-versie van Quake Arena en er is weer een nieuw filmpje opgedoken met gameplay-beelden. De beelden komen uit de Semi-Final Build en laten ons typische Quake actie zien. Voor het spel is nog geen releasedatum bekend.

Quake Arena Arcade laat je in singleplayer of 16-man multiplayer online schieten in zo'n 40 verschillende arena's. Bekijk hieronder de video van de nieuwe gameplay-beelden.

Quick Step wil Hushovd aantrekken

Quick Step-manager Patrick Lefevre wil een poging doen om Thor Hushovd los te weken bij de Garmin-ploeg. De 32-jarige Noor maakt deze winter de overstap van Cervélo dat opgeheven wordt naar het Amerikaanse team, maar liet in zijn contract een clausule opnemen dat mocht hij wereldkampioen worden hij een andere werkgever uit kan kiezen.

Hushovd werd twee weken in Geelong wereldkampioen en mag zich daarom op belangstelling verheugen van Team Saxobank, Europcar/Bouygues Telecom, Cofidis, Astana, Pegasus Sports en Quick Step. Bij laatstgenoemde ploeg zal hij naast Tom Boonen kopman worden.

"Ik ben fel in Thor geïnteresseerd. Niet enkel is Hushovd een toonbeeld van regelmaat en hét prototype van de oerrenner, ik had altijd al een boontje voor wereldkampioenen," zei Lefevre tegen Het Nieuwsblad. "Ik vroeg al naar Hushovd en Haussler toen duidelijk werd dat Cervélo de boeken dichtklapte einde dit seizoen. Om voor mij onbegrijpelijke redenen kon hij toen niet weg, hoewel de structuur achter zijn huidige ploeg ophoudt te bestaan."

Volgens de manager van de Belgische formatie hoeft het geen probleem te zijn dat met Hushovd en Boonen twee gelijksoortige renners in een team de kar trekken. "Op dat vlak ben ik misschien de laatste van de Flandriens. Ik heb in het verleden al aangetoond met mensen als Museeuw, Tafi en Bettini dat ik toppers voor elkaar kan doen werken en dat dit succesrijk is."

Move doet het lekker, Sony heeft vertrouwen in de feestdagen

Andrew House, Chief Marketing Officer van Sony, verwacht een zeer goede verkoop van Sony-producten tijdens de feestdagen.
Sprekend met Bloomberg, geeft House aan dat het bedrijf een uitbreiding van 15 miljoen PlayStation 3-consoles verwacht in dit fiscale jaar. Met name dankzij de afzet in de 99 Europese territoria. Tot nu toe, volgens de gegevens van 13 oktober, is de Playstation 3, 38 miljoen keer over de toonbank gegaan.

"Als we de afgelopen jaren bekijken zijn de verkopen aanzienlijk gestegen, terwijl overal in de markt een geleidelijke daling te zien is," aldus House.
Verder geeft House aan: "Tevens zijn er behoorlijk goede verkopen van de Move controller. In de eerste maand is de Move, alleen al in Europa, anderhalf miljoen keer over de toonbank gegaan."

House: "De eerste verkoopresultaten waren dermate positief dat het onze verwachting te boven ging. We moeten waarschijnlijk de productie verhogen. We hebben dan ook het volle vertrouwen, dat we aan het einde van dit jaar winst zullen maken. Maar door de bij ons bekende gegevens, zal er nog genoeg uitdaging zijn."

 

PS move

Arens zet judoka De la Croes uit selectie

Maarten Arens, de bondscoach van de Nederlandse judoka's, heeft Marvin de la Croes uit de selectie voor de Grand Prix in Rotterdam, die vandaag van start gaat, gezet.

De la Croes, die in de klasse tot 90 kilogram uitkomt, ontbrak vorig weekend bij het NK-kwalificatietoernooi. "Hij was er gewoon niet. De la Croes toont geen topsportmentaliteit," aldus een woordvoerder van de judobond.

Bruiloftsfeest in McDonald's

Wie geen traditionele bruiloft wil vieren, kan voortaan in een McDonald's terecht. Het Chinese Hongkong is de eerste stad in de wereld waar bruidsparen een trouwfeest kunnen geven in de hamburgerketen.

Vanaf 1 januari biedt McDonald's daar een bruidstaart van appeltaart en een bruidsjurk van ballonnen. En uiteraard frietjes, hamburgers en milkshakes. Alcohol is verboden, om zeker te zijn dat gasten zich gedragen op het familiefeest, meldde de website van tv-zender CNN.

Het idee ontstond bij een Hongkongs stel dat elkaar had ontmoet en veel afspraakjes had gehad bij een McDonald's. Ze besloten tot een feestje bij de zaak. Directeur Helen Cheung van McDonald's Hongkong zegt dat inmiddels wel tien paren per maand vragen of ze hun bruiloft tussen de frietjes kunnen vieren.

Duizend vriendjes op Xbox Live?

Op de Duitse Facebook-pagina van Microsoft heeft er heel even een kort bericht gestaan over dat de vriendenlijst van Xbox Live een verhoging zal krijgen. Op dit moment kan je maximaal honderd vrienden hebben op Xbox Live, dit gaat mogelijk verhoogd worden tot een aantal van duizend.

Het bericht is al snel verwijderd maar er stond ook nog iets in over een Finder-tab, nu is er al wat duidelijk gemaakt en dat komt onder andere van Major Nelson. Met de Finder-tab wordt een deel van de Facebook-pagina bedoeld, dus dat is niet interessant, maar wat Major Nelson zegt daarentegen wel.

Major Nelson heeft gezegd dat het aantal vrienden dat je kan hebben niet aangepast gaat worden in de eerstvolgende update, maar dit betekent volgens hem niet dat dit niet zal gaan gebeuren. Mogelijk zal de vriendenlijst dus uitgebreider gaan worden maar wanneer is nog niet bekend.

Vriendjes
Binnenkort nog meer vriendjes?

Van Hummel zegeviert opnieuw op Hainan

Kenny van Hummel heeft het goed naar zijn zin in China. De sprinter van Skil-Shimano won vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Hainan. Hij bleef op het eiland in de Zuid-Chinese zee de Rus Ivan Kovalev en de Australiër Jonathan Cantwell in de sprint voor. Donderdag won hij ook al de vierde rit in de Chinese rittenkoers.

Voor Van Hummel is de zege in China zijn vierde van het seizoen. Kamikaze Kenny schreef dit jaar ook al ritten in de Ronde van België en de Ronde van Picardië op zijn naam. Daarmee is hij verantwoordelijk voor bijna een derde van de zeges van Skil-Shimano. De Nederlandse ploeg won dit jaar dertien keer.

Anderhalf jaar cel voor bezit explosieven

Een 36-jarige man uit Tiel moet anderhalf jaar de cel in vanwege het bezit van wapens en explosieven. De Arnhemse rechtbank heeft dat vrijdag bepaald.

In zijn loods werden onder de grond in een ton ruim drie kilogram springstof, slagpijpjes, een handgranaat, een handvuurwapen en in een lade munitie aangetroffen. Daarnaast werd in een tas in zijn kantoor een riotgun aangetroffen.

De man ontkent dat de spullen in de ton van hem waren, maar op het handvuurwapen werd zijn DNA aangetroffen. Hij kon hiervoor geen aannemelijke verklaring geven, aldus de rechtbank. De grote hoeveelheid explosieven en de handgranaat kunnen volgens de rechters alleen bedoeld zijn om er 'zeer ernstig strafbare feiten' mee te plegen. De man wil niet zeggen van wie de spullen dan wel zouden zijn

De officier van justitie had achttien maanden gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank deed daar naast de anderhalf jaar onvoorwaardelijke straf vanwege de hoeveelheid wapens nog zes maanden voorwaardelijke celstraf bij.

OM wil geheimhoudingsplicht notaris inperken

Het Openbaar Ministerie wil de geheimhoudingsplicht van notarissen aanpakken. De geheimhouding is justitie een doorn in het oog omdat belangrijke informatie in fraudeonderzoeken daardoor onbereikbaar is. Nu kan die informatie alleen opgeëist worden als de notaris zelf ook verdachte is. Dat bevestigt een woordvoerder van het functioneel parket vrijdag na berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Het OM wil dat de geheimhoudingsplicht ook omzeild kan worden als een cliënt van een notaris ergens van verdacht wordt. Op dit moment wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om de geheimhoudingsplicht in te perken, maar dat gaat het OM niet ver genoeg.

In het plan krijgt het OM de mogelijkheid om bij verdenking van fraude informatie over de geldstromen op te vragen. Het OM wil echter alle informatie over verdachte transacties kunnen opvragen. Daarbij moet worden gedacht aan gesprekken met de notaris en gebruikte documenten.

Armada of the Damned is niet meer

In 2011 zou er een nieuwe Pirates of the Carribean-game uitkomen genaamd Armada of the Damned. Disney Interactive heeft bekend gemaakt dat dit spel er niet meer zal komen en dat er gelijk een re-organisatie is gekomen bij de ontwikkelaar van het spel, Propaganda Games.

Door het schrappen van het spel en de re-organisatie zijn er zo'n honderd mensen hun baan kwijtgeraakt, de overige ontwikkelaars bij Propaganda Games zijn nog steeds druk bezig met TRON: Evolution. Propaganda Games is een bedrijf dat in handen ligt van Disney Interactive, het nieuwe TRON-spel zal op 7 december uitkomen.

Armada
Vaarwel

Man neergestoken op bankje Vondelpark

In het Vondelpark is donderdagnacht een 23-jarige man neergestoken. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op en is in een ziekenhuis geopereerd. Zijn situatie is nog kritiek, meldt de Amsterdamse politie. De dader is voortvluchtig.

Het slachtoffer zat rond 01.45 uur met zijn vriendin in het park toen een nog onbekende man hem plotseling belaagde en stak. De 23-jarige probeerde weg te komen, maar zakte na vijftig meter in elkaar. Agenten hebben hem gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis. De dader rende verder het park in.

Een deel van het Vondelpark is afgezet voor sporenonderzoek. De politie heeft vanwege de ernst van de zaak een groot team op de zaak gezet en zoekt getuigen. De dader zou een blanke slanke man van 1,90 meter zijn, met een onverzorgd uiterlijk en een groen trainingspak.

Killzone 3 beta binnen 30 minuten vol

Sony Computer Entertainment Europe heeft via Twitter laten weten, dat de 10.000 Killzone 3 beta plaatsen die voor PlayStation Network Plus-eigenaren beschikbaar waren gesteld, binnen een half uur waren vergeven. In de tweet stond:"FYI, 10,000 SCEE Plus members downloaded the Killzone 3 beta theme in half an hour."

De beta werd op het PlayStation Network aangeboden in de vorm van een 'theme'. Degene die het gelukt is om de theme te downloaden, kan binnenkort een e-mail verwachten met de details over het verdere verloop van de beta.

De beta zal op 25 oktober beginnen en zal de testers een voorproefje geven van de multiplayer van Killzone 3, inclusief het nieuwe Operations game type, party systeem, jetpack en 'exoskeleton vehicles'.

Voor wie het niet gelukt is om de beta theme te downloaden, Killzone 3 staat gepland om op 22 februari 2011 in de winkels te liggen, exclusief voor PS3.

killzone 3

Eerste patch voor Medal of Honor

Vandaag is de officiële release van Medal of Honor in Europa en vanaf vandaag wordt het spel voor de PC ook gelijk gepatcht. De patch is gericht op het multiplayer-deel van het spel en zal een aantal bugfixes bevatten. Medal of Honor wordt wereldwijd verschillend ontvangen.

De patch fixt onder andere een bug die ervoor zorgde dat het spel crashte als je van wapens wisselt in DirectX 9-mode. Daarnaast zijn er een aantal verbeteringen gemaakt aan de ingame server-browser en de ping-rapporten van servers. Als laatste is het nu ook mogelijk te zien dat een server vol is. Medal of Honor is uitgekomen op de PS3, Xbox 360 en de PC.

Management breekt met turner Van Gelder

Managementbureau House of Sports heeft een punt gezet achter de samenwerking met Yuri van Gelder. Dit maakte het bureau bekend.

"Wij kunnen ons niet vinden in zijn keuzes en wijze van communiceren," aldus Ralph van Baasbank die namens House of Sports als zaakwaarnemer fungeerde van de turner.

Van Baasbank zei dat er geen basis is voor verdere samenwerking omdat het bureau "onvoldoende is gekend in de manier van communiceren." Baasbank zei verder dat Van Gelder "gelaten reageerde op het nieuws dat de samenwerking wordt beëindigd."

Perez blij met Kobayashi bij Sauber

Sergio Perez was deze week voor het eerst in de fabriek van het Formule 1-team Sauber waar hij volgend jaar voor zal gaan rijden. De Mexicaan toonde zich onder de indruk van het complex, maar ook van toekomstig teamgenoot Kamui Kobayashi.

Kobayashi is aan zijn eerste volledige Formule 1-seizoen bezig nadat de Japanner eind vorig jaar bij Toyota als vervanger van de geblesseerde Timo Glock werd ingezet. Bij het Japanse team behaalde hij al in zijn tweede race, met een vijfde plaats in Abu Dhabi, punten. Hierdoor dwong de coureur een contract af bij Sauber en sinds de technische problemen achter de rug zijn eindigt hij regelmatig in de punten.

"Ik ken hem nog van de GP2, waarin we vorig jaar allebei reden. Ik heb hem erg hoog zitten als coureur. Hij heeft al een paar indrukwekkende dingen laten zien in de Formule 1 en is dus een goed referentiepunt voor mij," zei Perez die bij de Sauberfabriek in Hinwil alvast een stoeltje heeft gepast voor de test half november in Abu Dhabi.

CDA-Kamerlid stemde tegen samenwerking PVV

Het CDA heeft met Kamerlid Jack Biskop inmiddels drie 'dissidenten' in de fractie. Biskop stemde onlangs op het partijcongres tegen samenwerking met de PVV, zegt hij in de GPD-kranten.

Ruim twee op de drie congresdeelnemers stemden tegen. Biskops collega's Kathleen Ferrier en Ad Koppejan uitten eerder al hun bezwaren, maar sloten de rijen na diverse gesprekken met de partijleiding. Ze gaan de uitvoering van het regeer- en gedoogakkoord 'kritisch' volgen.

De 54-jarige Biskop had 'een steen in de maag' over de samenwerking met de PVV, zegt de Brabander in de krant. Maar hij zegt te kunnen leven met het regeerakkoord. "Ik hou me vast aan wat Maxime Verhagen zei: dat de fractie zowel de minderheid als de meerderheid van het congres vertegenwoordigt."

De critici Ab Klink en Jan Schinkelshoek nemen hun Kamerzetel niet in, zo bleek donderdag. Naast Biskop komen Bas Jan van Bochove, Maarten Haverkamp en Pieter Omtzigt weer in het parlement voor het CDA.

China sluit honderden illegale mijnen

China heeft dit jaar meer dan zestienhonderd kleine, illegaal opererende kolenmijnen gesloten. De sluitingen vormen onderdeel van een pakket maatregelen dat beoogt de veiligheid in de Chinese mijnindustrie, die geldt als de gevaarlijkste ter wereld, te verbeteren.

Volgens een bericht in de China Daily hebben de autoriteiten tot dusverre dit jaar 1611 mijnen gesloten.

Werken in de Chinese mijnen is levensgevaarlijk. Vorig jaar kwamen ruim 2600 mijnwerkers om het leven bij ongelukken, zoals instortingen, gasexplosies, branden en overstromingen.

Xbox 360 verkoop-spree in de VS

De verkopen van de Xbox 360 geven een groei van 34% op jaarbasis in de Verenigde Staten, waarbij september 2010 de sterkste maand van de console is geweest, aldus de NPD Group.

De statistieken van de NPD geven aan dat de overige consoles minder hebben verkocht dan september vorig jaar. De Playstation 3 en de PSP blijven hangen rond het gemiddelde van de maand augustus 2010.

Als sleutel voor de stijgende verkoop van de Xbox 360 wordt het spel Halo: Reach aangegeven. Dit spel leidde de charts in september, met een aantal van 3,3 miljoen verkochte exemplaren. Hierin zijn dan niet de console-bundels berekend. Het feitelijke aantal kan dus hoger zijn.

De volle top 10 van de maand september ziet er als volgt uit.

1. Halo: Reach
2. Madden NFL 11
3. Dead Rising 2
4. NHL 11
5. FIFA Soccer 11
6. Kingdom Hearts: Birth by Sleep
7. Mafia II
8. Spider-Man: Shattered Dimensions
9. Metroid: Other M
10. Call of Duty: Modern Warfare 2

 

Halo Reach

Weer Nigeriaanse atleet betrapt op doping

Een derde Nigeriaanse atleet is tijdens de Commonwealth Games betrapt op doping. Dat heeft de organisatie van het evenement vandaag bekendgemaakt. Folashade Abugan werd betrapt op een anabole steroïde en moet haar zilveren medailles van de 400 meter en de 4x400 meter inleveren.

Eerder werden sprintster Osayumi Oludamola en hordenloper Samuel Okon al betrapt. Ook bij het snelwandelen was er een dopinggeval, maar hier ging het om een Indiër: Rani Yadav had nandrolon gebruikt.

Een andere Nigeriaanse atleet kreeg vandaag een schorsing van twee jaar opgelegd. De sprinter Bowa Lawal was in maart tijdens de Melbourne Track Classic betrapt op het verboden middel methandienone. Hij blijft tot april 2012 geschorst.

KNVB wil met Bayern om tafel

Voetbalbond KNVB wil vandaag nog om tafel met Bayern München. De Duitse club klaagde openlijk over Arjen Robben en Mark van Bommel die na interlands geblesseerd terugkwamen.

"We proberen een normaal contact tot stand te brengen," zei de directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in het AD. "We hebben de scan van Van Bommels blessure gisteren opgestuurd gekregen, maar de aanvullende informatie ontbrak. Die hopen we nog te krijgen."

De relatie tussen de KNVB en Bayern staat al langer onder druk. De blessure van Arjen Robben zorgde er voor dat de voorzitter van Der Rekordmeister Karl-Heinz Rummenigge dreigde naar de rechter te stappen. Van Bommel raakte in de interland tegen Moldavië licht geblesseerd en Bayern eiste dat hij niet zou spelen tegen Zweden. Bondscoach Bert van Marwijk stelde de middenvelder evenwel gewoon op. Hierdoor is Van Bommel volgens Bayern enkele weken uitgeschakeld.

De KNVB vreest de aanklacht van de Duitse club die financiële compensatie wil niet. "Daar zijn we niet bang voor. Ik heb liever dat ze vandaag dan morgen naar de rechter gaan," besloot Van Oostveen.

Aanval op NAVO-bevoorradingstruck in Pakistan

In het noordwestelijke Pakistaanse stammengebied is vrijdagochtend een NAVO-bevoorradingstruck op de terugweg vanuit Afghanistan door gewapende mannen aangevallen. De chauffeur en zijn bijrijder werden gedood en de vrachtwagen werd in brand gestoken. Het incident voltrok zich in de buurt van Jamrud in de regio Khyber.

De laatste tijd worden vaker vrachtwagens met brandstof of andere bevoorrading voor de NAVO-troepen in Afghanistan op Pakistaans grondgebied aangevallen. De aanvallen begonnen toen veel vrachtwagens onderweg strandden of een alternatieve route moesten nemen omdat Pakistan een belangrijke doorgangsroute had afgesloten. Pakistan protesteerde op deze wijze tegen een NAVO-helikopteraanval op de Pakistaanse grensbewaking, die aan twee grenswachten het leven kostte. Zondag stelde Pakistan de route weer open. Deze was toen elf dagen dicht geweest.

'Rechters weten te weinig over uitbuiting'

Sommige rechtbanken weten te weinig over mensenhandel. De rechters behandelen weinig van deze zaken waardoor ze niet veel van het onderwerp weten. Dat schrijft Trouw op basis van een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, dat vrijdag wordt gepresenteerd.

De rechtbanken van Assen, Zutphen, Roermond, Maastricht, Breda, Dordrecht en Middelburg behandelen samen slechts een procent van het totaal aantal mensenhandelzaken, berekende de krant. De meeste van dergelijke zaken vinden plaats in Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Groningen en Zwolle-Lelystad.

Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer adviseerde in haar jaarrapport in 2007 al dat rechters op dit vlak moeten worden bijgeschoold. Slechts enkele rechters zouden dat advies ter harte hebben genomen.

Het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel bestaat sinds 2000. De taak van de rapporteur is om de vinger aan de pols te houden bij mensenhandelzaken en aanbevelingen te doen om de bestrijding van mensenhandel te verbeteren.


(Foto: Novum)

Drie aanhoudingen voor schietpartij Enschede

De politie in Enschede heeft donderdagavond drie mensen aangehouden voor betrokkenheid bij een schietpartij. Een 31-jarige man trok bij een ruzie met twee vrouwen een vuurwapen en loste een schot. Niemand raakte gewond. Hij werd opgepakt in zijn auto. Zijn wapen lag in een woning bij een man en een vrouw die ook zijn opgepakt.

Volgens de politie was een uit de hand gelopen ruzie de aanleiding voor de schietpartij in een woning aan de Beneluxlaan. Waar de man op schoot is niet bekendgemaakt. Hij vluchtte in zijn auto.

Toen de politie hem vond zei hij het wapen te hebben achtergelaten in een andere woning. In die woning aan de Olieslagerweg werden het wapen en de 68-jarige man en de 28-jarige vrouw gevonden die ook zijn aangehouden.

Chinese activisten: Liu moet vrij

Ruim 120 Chinese activisten hebben in een open brief opgeroepen tot de invrijheidstelling van Liu Xiaobo, de dissident die is onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede 2010. De brief werd donderdagavond op internet gezet.

In hun brief dringen de activisten er tevens bij de machthebbers in Beijing op aan om op de toekenning van de vredesprijs aan Liu 'met realiteitszin en redelijkheid' te reageren.

China heeft tot dusverre ronduit woedend op de toekenning gereageerd. Het Westen werd ervan beticht de vredesprijs te misbruiken om China te ondermijnen en Liu werd afgeschilderd als een misdadiger. Ook werd met hernieuwde energie intimiderend opgetreden tegen dissidenten. Tientallen activisten werden opgepakt; anderen werd te verstaan gegeven dat ze zich koest moesten houden en de ophef over Liu niet moesten aangrijpen om kritiek op het regime te spuien.

In de open brief verwijzen de activisten naar deze vormen van onderdrukking met een oproep aan de Chinese politie om zich te onthouden van 'onwettige acties'.

Akropolis nog steeds voor publiek gesloten

De beroemdste bezienswaardigheid van Griekenland, de Akropolis in Athene, was vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag voor publiek gesloten. Het personeel van de 2500 jaar oude toeristische trekpleister is in staking. De oproerpolitie is paraat om te voorkomen dat de stakers net als donderdag de toegang blokkeren.

Werknemers van het ministerie van cultuur namen woensdag het initiatief tot de staking. Zij voeren actie om kracht bij te zetten aan de eis dat het achterstallige loon van honderden medewerkers met kortlopende contracten wordt uitbetaald en tijdelijke werkkrachten een vast dienstverband wordt geboden.

De Griekse regering is tot drastische bezuinigingen overgegaan nadat een schuldencrisis de euro tot wankelen had gebracht. Salarissen van overheidspersoneel en pensioenen zijn gekort, wat in verschillende sectoren tot protesten heeft geleid. De regering is echter zeer gevoelig voor protesten bij de Akropolis en andere bezienswaardigheden, vooral omdat het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is.


(Foto: Novum)

Vier ziekenhuizen op borstkankerlijst CZ

Zorgverzekeraar CZ koopt bij vier ziekenhuizen geen borstkankerbehandelingen meer in. Dat blijkt uit een lijst die CZ donderdagnacht heeft vrijgegeven. Het gaat om het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Over de lijst was veel te doen. Een aantal ziekenhuizen spande een kort geding aan om publicatie van de lijst met beste en slechtste borstkankerziekenhuizen te voorkomen. De score zou de kwaliteit niet weergeven, maar slechts het aantal uitgevoerde operaties. De rechter bepaalde echter dat de lijst, die al was uitgelekt, wel openbaar mocht worden.

Op de uitgelekte lijst stonden aanvankelijk zes ziekenhuizen. Nadat ze op de lijst bleken te staan, berekenden twee ziekenhuizen hun gegevens op een andere manier. Daardoor voldeden ze uiteindelijk toch aan de norm.

CZ heeft negen ziekenhuizen in de hoogste categorie ingedeeld. Zij scoren het best op het vlak van borstkankerbehandelingen. In de categorie 'goed' staan de namen van 35 ziekenhuizen. Bij 45 ziekenhuizen kan de zorg volgens CZ beter. In de laagste categorie staan de vier ziekenhuizen waarbij CZ nu geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt.

Patiënten die bij een ziekenhuis onder behandeling staan dat in de laagste categorie staat, hoeven volgens CZ niet te vrezen. Hun behandeling wordt nog gewoon vergoed. Ook is het niet zo dat de vier ziekenhuizen geen goede zorg bieden - ze voldoen aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg - maar ze blijven volgens CZ wel achter.

Rosberg: "Voel me niet op waarde geschat"

Mercedes Grand Prix-coureur Nico Rosberg is al bijna het hele Formule 1-seizoen de baas over teamgenoot Michael Schumacher, maar toch voelt de Duitser zich niet erkend. Hij staat 68 punten voor Schumi, maar alleen over de zevenvoudig wereldkampioen wordt gesproken.

"Ik denk niet dat mijn prestaties voldoende erkend worden," zei Rosberg die aangeeft net als Schumacher moeite te hebben met de banden. "Sterker nog, ik denk dat Michael zijn rijstijl beter heeft weten aan te passen dan ik. De huidige voorband is anders dan alle banden ervoor, dus mijn ervaring van de afgelopen seizoenen is geen voordeel."

Hij vind het dan ook jammer dat bijvoorbeeld in Japan over de goede prestaties van Michael Schumacher is geschreven en dat Eddie Jordan beweerde de oude Michael weer te hebben gezien.

Mercedes motorsportbaas Norbert Haug probeert de gemoederen te sussen. "Ik denk dat het duidelijk is dat Nico tot nu toe op een paar keer na alles uit de auto heeft weten te halen. En als je één van de beste jonge, ervaren coureurs van dit moment moet noemen, is dat zeker Nico."

Vriend dode vrouw Rijswijk opgepakt in Milaan

De 27-jarige vriend van de vrouw die vorige week dood in haar woning in Rijswijk werd gevonden, is donderdagnacht aangehouden in Milaan. Ook de 4-jarige zoon van de vrouw werd dood aangetroffen. De Rijswijker wordt verdacht van betrokkenheid bij hun dood, meldt de politie vrijdag. Hij woont in de betreffende woning.

De 27-jarige vrouw en haar zoontje werden vorige week donderdagochtend dood aangetroffen in de woning aan de Mandolinestraat tijdens een deurwaardersbezoek. Ze zijn door een misdrijf om het leven gekomen.

Afgelopen week liet de politie al weten op zoek te zijn naar de 27-jarige bewoner. Het Openbaar Ministerie overlegt de komende dagen met de Italiaanse autoriteiten om te zorgen dat de verdachte aan Nederland wordt overgeleverd.

Proces tegen Wilders hervat

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is vrijdagochtend hervat voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie komt met het tweede deel van de eis, op het onderdeel aanzetten tot haat en discriminatie.

Afgelopen dinsdag eiste het OM vrijspraak voor het eerste deel van de aanklacht, het beledigen van moslims. Dat Wilders de islam heeft vergeleken met het nazisme en de Koran met Mein Kampf is niet strafbaar, ook al heeft dat ongetwijfeld moslims gekwetst, stelde het OM. Om strafbaar te zijn had Wilders expliciet beledigend moeten zijn over moslims.

Het is niet uitgesloten dat het OM ook op het onderdeel haatzaaien vrijspraak eist. Het OM wilde Wilders eigenlijk helemaal niet vervolgen, maar werd daar begin vorig jaar toe gedwongen door het Amsterdamse gerechtshof. Mogelijk denkt het OM er nog steeds hetzelfde over en wordt vrijspraak de eis, maar de kans bestaat ook dat justitie van gedachten is veranderd en wèl een straf eist.

Volgende week is het woord aan Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. De uitspraak wordt op 5 november verwacht.

Fer: "Ik moet professioneel omgaan met tegenslagen"

Het huidige seizoen loopt voor Leroy Fer voorlopig nog niet zoals gewenst. Toch wil de middenvelder van Feyenoord niet zeuren.

Fer, aanvoerder van Feyenoord en Jong Oranje, verloor zijn basisplaats bij Jong Oranje en zag hij zijn ploeg er niet in slaagde om zich te plaatsen voor het EK in Denemarken. "Het is een moeilijke periode voor mij", zegt Fer in het AD. "Maar ik weiger te zeuren. Mopperen heeft geen zin, ik moet professioneel omgaan met tegenslagen."

"Er is maar één manier om er weer bovenop te komen en dat is dagelijks heel hard werken", is Fer zich bewust. "Terug naar de basis en knokken tot je het goede gevoel weer te pakken hebt. Ik heb dit seizoen veel tegenslagen te verwerken gekregen. Maar ik geef niet op."

Eerder dit seizoen plaatste Fer zich ook al niet met Feyenoord voor de Europa League. "Ik moet de fout bij mezelf zoeken. Na zoveel tegenslagen ben je als speler zoekende. Het gaat plotseling niet meer vanzelf. Dat zorgt voor onzekerheid. Maar ik werk keihard om de goede vorm terug te vinden. Ik praat met genoeg mensen. Dat zijn personen die het beste met mij voor hebben."

Politieauto's in brand gestoken in Den Haag

Tijdens een rechercheonderzoek voor de deur van een woning in Den Haag zijn vrijdagochtend twee politieauto's in brand gestoken. Terwijl politiemensen in de woning waren hoorden ze een harde knal en bleken de twee voertuigen, waarvan er een niet herkenbaar was als politieauto, in brand te staan.

De politie heeft vastgesteld dat de branden in de politieauto en de wagen van de recherche zijn aangestoken. Wie de voertuigen in brand heeft gestoken is niet bekend. Getuigen hebben verklaard dat er een of twee mensen bij de auto's rondhingen. De politie is naar deze verdachten op zoek.

Over de aard van het onderzoek in de woning wil een politiewoordvoerder niets zeggen. De bewoner zou zijn aangehouden, maar dat wil de zegsman niet bevestigen.

Voor foto's, klik hier.

Laatste manuscript Couperus naar Deventer

Het laatste manuscript van de beroemde schrijver Louis Couperus (1863-1923) is binnenkort te zien voor het publiek. Het bijzondere handschrift 'Elyata, een sproke van de Historie' uit 1915 is geschonken aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer, de oudste stadsbibliotheek van Nederland.

Het manuscript was in particulier bezit en is verworven door de Vereniging van Vrienden van de bibliotheek. Het zal deel uitmaken van de Couperuscollectie en wordt ook digitaal toegankelijk gemaakt, aldus Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer vrijdag.

Het manuscript van Elyata bestaat uit zestien handgeschreven vellen papier. Het betreft een legende over het tragische lot van de koningin der Gothen (een oud Germaans volk) en verscheen in de periode mei-juli 1915 als feuilleton in dagblad Het Vaderland.

Wesam al Delaema: 'gedwongen tot bekentenis'

De woensdag vrijgelaten Wesam al Delaema zegt dat de Amerikanen hem hebben gedwongen om een bekentenis af te leggen. Dat zegt hij in een interview met het ANP.

Justitie heeft de Nederlandse Irakees die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, woensdag vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de rechtbank in Rotterdam zijn Amerikaanse straf had omgezet in acht jaar cel. Met aftrek van het voorarrest betekende dat dat Al Delaema vrij man werd.

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al Delaema vorig jaar. Hij kreeg de 25 jaar niet alleen voor het beramen van de aanslagen op de Iraakse plaats Fallujah, maar ook voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier.

"Ik heb niets beraamd, maar na een half jaar isolatie in DC Jail kon ik niet meer. Ik heb zelf ondervonden dat een gevangenis zoals de beruchte Abu Ghraib in Irak er ook is in de hoofdstad van Amerika. Ik kon het niet langer volhouden. Ik wilde dood. Mijn enige kans om weg te komen, was mijn bekentenis", vertelt Al Delaema.

Hij werd na zijn uitlevering door Nederland aan de Verenigde Staten vastgezet in de gevangenis in Washington, DC Jail genoemd. Daar ging hij volgens eigen zeggen door een hel.

"Er was dag en nacht kunstlicht aan. Het brandalarm werd om de paar uur aangezet, zodat we niet konden slapen. Het was in de winter heel koud en dan gebeurde het regelmatig dat ik me helemaal moest uitkleden en urenlang naakt in de kou moest zitten. Verschrikkelijk", vertelt Al Delaema. "Ze hebben me een keer naar een cel gehaald waar iemand zichzelf had opgehangen. De bewaarders zeiden: 'Ga jij je ook maar ophangen.’ Ik had nog nooit zoiets gezien. Ik heb verkrachtingen gezien. Ze hebben me gebroken. Daarom heb ik iets bekend, wat ik niet heb gedaan."

Wesam al Delaema: gedwongen tot bekentenis
Wesam al Delaema: gedwongen tot bekentenis (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag spelen we voor Bob de Bouwer.

Luchthaven Schiphol groeit uit zijn jasje, en moet worden uitgebreid. Dat kan op twee manieren: stukje bij beetje, of door een grote verbouwing in één keer. Dan zou er een heel nieuwe terminal kunnen worden bijgebouwd. Een enorm project.
 
Schiphol is een van de belangrijkste steunpilaren van onze economie. Die verbouwing moet er snel komen. En liefst in één keer goed:

Regen hindert motorcoureurs

Hevige regenval heeft vandaag het programma van de MotoGP voor de Grote Prijs van Australië in de war geschopt. De trainingen op het circuit van Phillip Island zijn verlaat en de organisatie verwacht morgen ook regen bij de kwalificatie.

Slechte weersomstandigheden kunnen nog voor spektakel zorgen nu de beslissing in het kampioenschap al is gevallen. De Spaanse coureur Jorge Lorenzo legde afgelopen weekeinde, drie races voor het einde, beslag op de wereldtitel.

Regen hindert motorcoureurs
Regen hindert motorcoureurs (Foto: ANP)

Heerenveen het sportiefst, De Graafschap het minst sportief

In Friesland heeft men de meest sportieve Eredivisieclub van het moment. De minst sportieve club uit het betaalde voetbal vinden we terug in Doetinchem. Dit maakte de KNVB bekend.

De puntentelling is gebasseerd op het aantal gele en rode kaarten, het aantal overtredingen en het gedrag van de spelers, supporters en bestuurders tijdens de wedstrijden.

De UEFA meldt elk jaar een aantal landen aan die een sportief team mogen afvaardigen. Voorwaarde is dat zij minimaal een acht scoren op de ranglijst. Op dit moment komen sc Heerenveen, PSV en FC Twente daarvoor in aanmerking.

Melden misbruik kerk mogelijk tot december

Slachtoffers van misbruik door rooms-katholieke geestelijken hebben tot 1 december de tijd om zich te melden bij de commissie die het misbruik onderzoekt. Na die tijd worden klachten niet meer in behandeling genomen. Dat zegt onderzoeksleider Wim Deetman vrijdag in een interview in Trouw.

Volgens Deetman krijgen daders vanaf begin volgend jaar een oproep om zich te melden. Hij noemt die vrijblijvende oproep een 'moreel appel'. "De daders hebben de belangen van de kerk geschaad en slachtoffers schade toegebracht. Dat moet hen toch beroeren, zeker nu ze worden geconfronteerd met de gevolgen van hun daden?"

De commissie verwacht volgend jaar november met een eindrapport te komen. Volgende maand komt de commissie al met een aantal aanbevelingen. Daarmee moet onder meer de begeleiding van slachtoffers en schadeloosstelling worden aangepakt. Nu zijn er onder meer over de kerkelijke organisatie Kerk en Recht veel klachten binnengekomen.

De commissie heeft tot nu toe zo'n duizend meldingen over misbruik binnengekregen. Bij Kerk en Recht en via de media zijn dat er nog eens duizend. De meeste zaken zijn juridisch verjaard, waardoor de daders niet meer kunnen worden vervolgd.


(Foto: Novum)

Kesler kan Bayern niet serieus nemen

Henk Kesler, voormalig directeur voetbal van de KNVB, heeft in zijn slotspeech op zijn feestelijke afscheid nog even uitgehaald naar Bayern München.

Kesler had het in zijn speech over de uitverkiezing van het eigen Sportmedisch KNVB-centrum in Zeist tot het eerste FIFA Medical Centre of Excellence. "We hebben een kopie van de award meteen naar München gestuurd", zei Kesler.

De oud-directeur keek nog even terug op het bezoek aan de club uit München. "We zaten in de kliniek van clubarts Müller-Wohlfahrt. Hij sprak moeizaam Engels. Hij bleef maar roepen dat een spierblessure alleen met rust kan genezen. Dat staat ook in dit beroemde boek, zei hij er steeds bij. Wie heeft dat boek dan geschreven, vroeg ik hem uiteindelijk. Ik natuurlijk, antwoordde hij. Bert van Oostveen en ik hadden daarna moeite om serieus te blijven. We dachten dat we in een aflevering van 'Allo Allo' terecht waren gekomen."

Sinds de blessure van Arjen Robben is de relatie tussen de KNVB en Bayern München er niet beter op geworden. Nu ook Mark van Bommel geblesseerd terugkeerde van interlands met Oranje, is Bayern razend op de KNVB.

F.3.A.R. - Angst voor Alma Wade

F.E.A.R. 3, ook wel geschreven al F.3.A.R, wordt op 31 maart 2011 uitgegeven door Warner Bros Interactive voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Ontwikkelaar Day 1 Studios noemt de co-op mode, betere mogelijkheden om dekking te zoeken en het hogere aantal schrikmomenten een verbetering ten opzichte van de eerder uitgebrachte F.E.A.R.-games.

In deze versie is het niet alleen mogelijk om in de huid te kruipen van "Point Man", het karakter waar ook in F.E.A.R. mee gespeeld kon worden; dit keer kan ook gekozen worden om als "Paxton Fettel" de strijd aan te binden met Alma Wade, de vrouwelijke tegenstander uit de eerdere games.

In onderstaande trailer zie je twee soorten mechs die de spelers kunnen besturen en waar ze zich op sommige momenten tegen moeten verdedigen. De "Enhanced Power Armor" en de kleinere, maar tegelijkertijd dodelijke, "Power Armor" zijn uitgerust met high-tech wapens zoals het dubbele "Trident" kettinggeweer, ballistische raketten die op de schouder worden geplaatst en de dubbele "Heavy Bore" autokanonnen met automatische herlaadsystemen.

 

 

Zuid-tribune Woudestein omgedoopt tot Robin van Persie-tribune

Robin van Persie heeft gisteravond bij Excelsior het nieuwe supportershome geopend en kreeg een tribune naar zich vernoemd.

De Arsenal-spits, international en oud-speler van Excelsior, was voor de feestelijke opening van het supportershome speciaal uit Engeland overgekomen. Dat meldt RTV Rijnmond.

De zuidtribune, waar de harde kern van Excelsior zit, werd tevens omgedoopt tot de Robin van Persie-tribune. Van Persie, momenteel herstellende van een blessure, speelde nooit in het eerste elftal van Excelsior, maar wel in de jeugd.

Onlangs liet algemeen directeur Simon Kelder al weten dat de sterspeler van de Gunners de Eredivisieclub wil gaan helpen.

"Waken voor te veel zelfvertrouwen tegen Barcelona"

Valencia beleeft een bijzonder goede competitiestart. Vijf keer werd er gewonnen en één keer werd het gelijk. Het staat eerste op de ranglijst. Zaterdag gaan ze op bezoek bij FC Barcelona.

Los Che heeft volgens aanvaller Roberto Soldado absoluut een kans om te winnen van Barcelona in Nou Camp, laat hij op een persconferentie weten aan de aanwezige journalisten.

"Het is een uitstekend moment om Barcelona schade toe te brengen omdat ze het de laatste tijd vaak moeilijk hebben in eigen huis", aldus Soldado. "Wij spelen heel makkelijk en we hopen dat dit zaterdag ook het geval is. We moeten waken voor te veel zelfvertrouwen, maar we moeten geloven in onszelf en onze eigen wedstrijd spelen."

"Doordat we ons eigen spel spelen, staan we nu aan kop in de competitie en daar willen we ook blijven. We moeten nu tegen Barcelona die het ons zeker niet makkelijk zullen maken, met al het aanwezige talent in hun ploeg. Zaterdag is het moment om te laten zien hoever we zijn."

Beroep tegen vonnis over homo's in leger

De Amerikaanse regering gaat in beroep tegen een uitspraak van een federale rechter in Californië, die eerder deze week bepaalde dat Washington een eind moet maken aan maatregelen tegen homoseksuele militairen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag laten weten.

De zegsman stelde dat in afwachting van de behandeling van de beroepszaak via juridische weg zal worden gevraagd voorlopig nog geen uitvoering te geven aan de uitspraak van de rechter.

De betreffende rechter, Virginia Phillips, oordeelde dinsdag dat de Amerikaanse regering per direct een eind moet maken aan maatregelen tegen homoseksuelen en lesbiennes die voor het leger werken of werkten. Phillips stelde in haar uitspraak dat militairen die geschorst zijn wegens hun seksuele geaardheid, direct weer aan de slag moeten kunnen, zonder verdere sancties.

Phillips oordeelde vorige maand al dat homoseksuelen en lesbiennes in het Amerikaanse leger openlijk moeten kunnen uitkomen voor hun seksuele geaardheid. De huidige 'don't ask, don't tell'-praktijk, waarbij militairen die op dezelfde sekse vallen dat geheim moeten houden, vormt volgens Phillips een schending van de grondwet van de Verenigde Staten.

Het Huis van Afgevaardigden stemde in mei voor het afschaffen van 'don't ask, don't tell', dat in 1993 werd ingevoerd ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton. Vorige maand strandde een voorstel voor het opheffen van de beperkingen voor homoseksuelen en lesbiennes in het leger in de Senaat. De huidige president Barack Obama wil met het aanpassen van het beleid niet overhaast handelen. Hij wacht het resultaat van een onderzoek af, dat in december gereed moet zijn.

Beroep VS tegen vonnis over homo's in leger
Beroep VS tegen vonnis over homo's in leger (Foto: ANP)

Renners staken in Ronde van Lombardije

De renners zullen bij de start van de Ronde van Lombardije zaterdag kort gaan staken. Reden hiervoor zijn de uitspraken van de Italiaanse dopingaanklager Ettore Torri die zei dat alle wielrenners in het profpeloton naar de verboden middelen grijpen.

Phillipe Gilbert maakte bekend dat de renners het zat zijn en een korte staking gaan houden. "Waarschijnlijk vertrekken we in Milaan tien minuten later. Het is een goed idee dat we een daad stellen. We kunnen deze uitspraken niet zomaar naast ons neerleggen," zei de Belg die in de najaarsklassieker als een van de favorieten van start zal gaan.

"Onderzoek tegen Armstrong kan grote impact krijgen"

Het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten in de dopingzaak tegen Lance Armstrong kan mogelijk dezelfde impact krijgen als de Balco-zaak. Daarin werden onder meer topatletes Marion Jones en Kelli White geschorst voor dopinggebruik, waarbij ze de verboden middelen via het Amerikaanse bedrijf Balco kregen.

De directeur van het anitdopingbureau WADA David Howman is er van overtuigd dat het onderzoek als een bom in zal slaan. Floyd Landis kwam dit voorjaar met de beschuldigingen naar buiten. Federaal agent Jeff Novitzky leidt de strijd en zal van Howman alle beschikbare informatie krijgen die hij nodig heeft. Hierbij wordt onder meer gekeken of er in de US Postal-ploeg systematisch doping werd gebruikt, iets wat Armstrong ten stelligste ontkent.

Amsterdam onderzoekt ov-verbod

Personen die overlast veroorzaken of geweld gebruiken in het openbaar vervoer in Amsterdam, moeten een ov-verbod krijgen. Ze mogen dan de tram, bus of metro niet meer in.

Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de mogelijkheden hiertoe. Dat schrijft het in een brief aan de gemeenteraad en in reactie op een voorstel van de VVD.

Een ov-verbod bestaat in Amsterdam al voor zakkenrollers, maar nog niet voor overlastveroorzakers. In Rotterdam is dat al wel het geval.

Het stadsbestuur gaat de openbaarvervoerbedrijven verder vragen om een speciaal meldpunt op te zetten. Reizigers moeten daar bijvoorbeeld een sms’je naartoe kunnen sturen als ze graffiti of een kapotte roltrap tegenkomen. Ook dat bestaat al in Rotterdam.

Met deze maatregelen wil Amsterdam de veiligheid in het openbaar vervoer verbeteren. De hoofdstad wil van de drie grootste steden in het land het veiligste ov hebben.

Eerder dit jaar laaide de discussie over veilig ov weer in alle hevigheid op, toen een man in tram 3 ernstig werd mishandeld door een grote groep jongeren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.