Proces Bouterse uitgesteld

Het proces tegen de voormalige dictator Desi Bouterse is vrijdag voor het eerst hervat sinds hij in juli terugkwam aan de macht als gekozen president van Suriname. De rechter stelde het proces echter meteen weer uit omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

Desi Bouterse en elf anderen worden beschuldigd van de moord in december 1982 op vijftien politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur.

Irwin Kanhai, advocaat van de verdediging, zei dat geen van de negentien getuigen, onder wie voormalige regerings- en legermedewerkers die in Nederland wonen, in de gelegenheid waren om te getuigen. Ook Bouterse was niet aanwezig bij de hoorzitting. De aanklagers hebben hun bewijs al ingediend.

Rechter Cynthia Valstein-Montnor stelde het proces uit tot 19 november, maar waarschuwde de verdediging dat ze niet onbeperkt de mogelijkheid heeft om getuigen op te roepen.

Bouterse heeft in het verleden 'politieke verantwoordelijkheid' voor de zogenoemde decembermoorden genomen, maar ontkent er direct bij betrokken te zijn geweest. Als president hoeft hij niet te getuigen en als hij veroordeeld zou worden zou hij een pardon kunnen bewerkstelligen en zo een straf van twintig jaar cel ontlopen.


Desi Bouterse (Foto: Novum)