Akropolis nog steeds voor publiek gesloten

De beroemdste bezienswaardigheid van Griekenland, de Akropolis in Athene, was vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag voor publiek gesloten. Het personeel van de 2500 jaar oude toeristische trekpleister is in staking. De oproerpolitie is paraat om te voorkomen dat de stakers net als donderdag de toegang blokkeren.

Werknemers van het ministerie van cultuur namen woensdag het initiatief tot de staking. Zij voeren actie om kracht bij te zetten aan de eis dat het achterstallige loon van honderden medewerkers met kortlopende contracten wordt uitbetaald en tijdelijke werkkrachten een vast dienstverband wordt geboden.

De Griekse regering is tot drastische bezuinigingen overgegaan nadat een schuldencrisis de euro tot wankelen had gebracht. Salarissen van overheidspersoneel en pensioenen zijn gekort, wat in verschillende sectoren tot protesten heeft geleid. De regering is echter zeer gevoelig voor protesten bij de Akropolis en andere bezienswaardigheden, vooral omdat het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is.


(Foto: Novum)