Van Gelder in rechtszaak tegen bond 'niet kansloos'

Olga Kroeders

Als turner Yuri van Gelder een schadevergoeding eist van turnbond KNGU, is hij 'zeker niet kansloos'. Dat denkt advocaat Thomas van Vugt, specialist op het gebied van laster en smaad. "De vraag is of de turnbond over voldoende bewijs beschikt. Als Van Gelder een kort geding aanspant, moet de bond aannemelijk kunnen maken dat de geuite beweringen waar zijn." Van Gelders advocaat Cor Hellingman kondigde vandaag aan een schadevergoeding te willen eisen.

Via een kort geding kan Van Gelder rectificatie eisen van de uitspraken. "Dan is de vraag of de uitlatingen van de bond onrechtmatig zijn", legt Van Vugt uit. "Als dat zo is, kan hij behalve een rectificatie bijvoorbeeld ook een voorschot op de veroorzaakte schade en een verbod op nieuwe soortgelijke uitlatingen in de media eisen."

Een kort geding is dan een opmaat voor een bodemprocedure waarin Van Gelder volledige schadevergoeding zou kunnen eisen. "Hij heeft ernstige reputatieschade opgelopen, die vergoed moet worden als er onrechtmatig tegen hem is gehandeld. Alle media hebben geschreven dat hij het gedaan heeft." Ook kan hij een claim voor inkomstenderving bij de turnbond neerleggen.

Daarnaast is het voor Van Gelder mogelijk om aangifte te doen. Dan wordt er een strafrechtelijk onderzoek gedaan en kan er een aanklacht tegen de KNGU komen. "Uiteindelijk kan dat leiden tot een veroordeling."

De KNGU trok Van Gelder terug van het WK omdat de ringenspecialist, nadat hij deze zomer was teruggekeerd van een jaar schorsing wegens cocaïnegebruik, opnieuw aan de coke zou hebben gezeten. Van Gelder ontkent echter en stelt dat hij op eigen verzoek uit de WK-ploeg werd gehaald. Dat deed de titelkandidaat omdat de druk hem te veel werd. Hij heeft naar eigen zeggen niet opnieuw cocaïne gebruikt, maar was alleen bang voor een terugval.


Van Gelder in rechtszaak tegen bond 'niet kansloos' (Foto: Novum)