Volleybalvrouwen verslaan Cuba in vijf sets

Stefan (sportfreak)

Na een 3-0 overwinning in Zwolle en een 3-2 verlies in Rotterdam stonden de Oranje volleybalvrouwen in het kader van de DELA Trophy voor de derde maal tegenover Cuba. In het afgeladen Indoor Sportcentrum van Eindhoven werd het 3-2 (25-17, 25-17, 20-25, 20-25 en 15-13), waardoor Nederland morgen in Almere nog een set nodig heeft om de DELA Trophy te veroveren.

Coach Avital Selinger startte vanavond met Manon Flier, Chaïne Staelens, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Maret Grothues, spelverdeelster Laura Dijkema en libero Janneke van Tienen. Oranje kwam voortvarend uit de startblokken en nam direct een kleine voorsprong (6-4, 8-6). De marge werd zorgvuldig uitgebouwd, bij de tweede verplichte wedstrijdonderbreking stond Nederland al zes punten voor. Opvallend waren de blokkeerpunten van Nederland die met name Chaïne Staelens scoorde. Zij mocht de set dan ook in stijl, met een killing blok, afmaken: 25-17.

In de tweede set waren de eerste vier punten voor Cuba, waarna Selinger zijn team even naar de kant haalde. Oranje speelde zich snel terug in de set (5-5), waarbij Visser na een lange, chaotische rally Nederland voor het eerst in deze set op voorsprong bracht, 11-10. Een ace van aanvoerder Flier brengt Nederland naar 18-12, waarna Cuba, de nummer 6 van de wereld, wordt weg gespeeld (24-16). Een misverstand aan Cubaanse zijde maakt een einde aan de tweede doorgang: 25-17.

De opening van de derde set is weer voor Cuba (4-8), maar Nederland knokt zich terug. Bij 5-8 brengt Selinger Kim Staelens binnen de lijnen voor Dijkema en al snel is het weer gelijk, 9-9. toch kijkt de formatie van Selinger bij het ingaan van de tweede technische time out tegen een achterstand van drie punten aan. Na een lange rally is de stand weer gelijk (17-17), waarbij Selinger langs de lijn applaudisseert voor zijn dames. Nu maakt Cuba drie punten op rij en brengt de bondscoach Alice Blom in het veld voor Grothues. Ook zij kan niet voorkomen dat de Cubaanse dames deze set in de wacht slepen: 20-25.

Dijkema staat weer in de basis in de vierde set. Het gaat redelijk gelijk op in de beginfase, maar na een ace van een krijsende Gyselle de la Caridad Silva Franco (Silva) loopt Cuba naar 11-14. Nederland staat nog altijd drie punten achter als Francien Huurman voor de blokkering in het veld komt voor Grothues (16-19). Kim Staelens mag serveren bij 18-21, maar deze landt in het net. Oranje slaagt er niet meer in het gat te dichten, een vijfde set moet dus de beslissing brengen.

Oranje komt op 3-1 na een blok van Flier, maar de volgende vier punten zijn voor Cuba. Bij de wisseling van speelhelft kijkt Nederland tegen een achterstand van twee punten aan. Slinger haalt zijn meiden even naar de kant en dat helpt: een killing blok van Flier zorgt voor de eerst voorsprong in de slotset, 11-10. De kleinste dame in het veld, Alice Blom, smasht Nederland naar 13-11. Een blok van Visser en Flier brengt het eerste wedstrijdpunt, maar de aanvoerder smasht de bal buiten de lijnen. Als Cuba vervolgens de bal uitserveert, is de wedstrijd voor Oranje.

Morgen staat het laatste, beslissende duel om de DELA Trophy op het programma. De wedstrijd in het Topsportcentrum van Almere, thuishaven van de dames, begint om 16.30 uur.