Wesam al Delaema: 'gedwongen tot bekentenis'

De woensdag vrijgelaten Wesam al Delaema zegt dat de Amerikanen hem hebben gedwongen om een bekentenis af te leggen. Dat zegt hij in een interview met het ANP.

Justitie heeft de Nederlandse Irakees die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, woensdag vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de rechtbank in Rotterdam zijn Amerikaanse straf had omgezet in acht jaar cel. Met aftrek van het voorarrest betekende dat dat Al Delaema vrij man werd.

De federale rechtbank in Washington veroordeelde Al Delaema vorig jaar. Hij kreeg de 25 jaar niet alleen voor het beramen van de aanslagen op de Iraakse plaats Fallujah, maar ook voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier.

"Ik heb niets beraamd, maar na een half jaar isolatie in DC Jail kon ik niet meer. Ik heb zelf ondervonden dat een gevangenis zoals de beruchte Abu Ghraib in Irak er ook is in de hoofdstad van Amerika. Ik kon het niet langer volhouden. Ik wilde dood. Mijn enige kans om weg te komen, was mijn bekentenis", vertelt Al Delaema.

Hij werd na zijn uitlevering door Nederland aan de Verenigde Staten vastgezet in de gevangenis in Washington, DC Jail genoemd. Daar ging hij volgens eigen zeggen door een hel.

"Er was dag en nacht kunstlicht aan. Het brandalarm werd om de paar uur aangezet, zodat we niet konden slapen. Het was in de winter heel koud en dan gebeurde het regelmatig dat ik me helemaal moest uitkleden en urenlang naakt in de kou moest zitten. Verschrikkelijk", vertelt Al Delaema. "Ze hebben me een keer naar een cel gehaald waar iemand zichzelf had opgehangen. De bewaarders zeiden: 'Ga jij je ook maar ophangen.’ Ik had nog nooit zoiets gezien. Ik heb verkrachtingen gezien. Ze hebben me gebroken. Daarom heb ik iets bekend, wat ik niet heb gedaan."

Wesam al Delaema: gedwongen tot bekentenis
Wesam al Delaema: gedwongen tot bekentenis (Foto: ANP)