Geert Dales zwijgt over vertrekregeling

Geert Dales zegt voorlopig niets over zijn vertrek als bestuursvoorzitter bij Hogeschool Inholland. Hij erkent vrijdag in een verklaring dat de kwestie in- en extern tot veel discussie heeft geleid, maar zal voorlopig geen mededelingen doen over de achtergronden of de condities van zijn vertrek. Dat doet hij pas als hij zijn doorlopende salaris niet meer nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een andere baan.

De raad van toezicht en Dales zijn op basis van zijn vierjarige contract een vertrekregeling overeengekomen. Zijn salaris wordt nog tot oktober volgend jaar uitbetaald. Volgens De Telegraaf krijgt Dales iets meer dan 180.000 euro per jaar. De hogeschool sprak eerder van een 'sobere' vertrekregeling.

De 58-jarige Dales stapte op vanwege een 'verschil van inzicht' over hoe de school moet worden bestuurd. Vorige week vrijdag liet de medezeggenschapsraad weten geen vertrouwen meer te hebben in het bestuur onder leiding van Dales. De medezeggenschapsraad vroeg de raad van toezicht in te grijpen. Dit zou echter niet hebben meegespeeld bij het besluit op te stappen.

Dales zou zijn verweten dat hij niet genoeg bij de school betrokken was en te veel op andere banen heeft gesolliciteerd. Hij was eerder onder meer wethouder in Amsterdam en burgemeester in Leeuwarden.

De commissie-Leers concludeerde vorige maand dat de Media & Entertainment Management opleiding in Haarlem, onderdeel van Hogeschool Inholland, te gemakkelijk een diploma heeft gegeven aan studenten die lang over hun studie deden. De hogeschool moet zeker anderhalf miljoen euro aan onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de staat. Onduidelijk is welke rol deze kwestie heeft gespeeld.